Nem volt hatalmas mozgás a Vikings háza táján, de azért egy új első számú (?) elkapót szerzett magának a csapat, a legnagyobb kérdés viszont még mindig nyitott: vajon mi lesz Adrian Petersonnal?

Távozók: Greg Jennings (WR,cut), Christian Ponder (QB, Raiders), Matt Cassel (QB, Bills, trade), Jasper Brinkley (MLB, Cowboys),  Jerome Felton (FB, Bills), Charlie Johnson (G, cut), Vladimir Ducasse (G, Bears)

Újraigazoltak: Joe Berger (G), Matt Asiata (RB), Tom Johnson (DT), Mike Harris (OT), Cullen Loefler (LS)

Érkezők: Mike Wallace (WR, Dolphins, trade), Shau Hill (QB, Rams), Taylor Mays (S, Bengals), Terence Newman (CB, Bengals), Casey Matthews (LB, Eagles), DuJuan Harris (RB, Packers)

Vannak itt nevek azért, de a címben a csendes szó nem pontosan erre utal, hanem inkább arra, hogy az első számú elkapó leváltásán és Cassel elcserélésén kívül igazából nem történt olyan esemény, ami a nagyvilág számára kifejezett hírértékkel bírt volna. 

Kezdjük az előbbivel. Greg Jennings nem vált be Minnesotában, ahol a pénzt választotta a kiváló QB (Rodgers) helyett pár éve. A vikingek sok zöldhasút fizettek neki és idén is $11 millióval terhelte volna a fizetési sapkát, elküldése $5 milliót segített a helyzeten. Helyette érkezett Mike Wallace, aki $9,9 milliót foglal majd a sapkában, viszont azt remélik a csapatnál, hogy hasznosabb lesz elődjénél. Wallace egy gyors elkapó ('09-ben 4.33-at futott a Combine-on), aki megnyújtja a pályát, azonban nem a legjobb személyiség az öltözőben, így hordoz magával kockázatot. Ez a tranzakció egy ötödik körös draft cetlibe került a csapatnak, de kaptak még egy hetedik kört, szerintem jól jártak vele. Ettől függetlenül még nem oldották meg az elkapó posztot, hiszen Cordarrelle Patterson tavaly megmutatta, hogy inkább egy elképesztő atléta, mint egy kiváló elkapó, őt meg kell tanulni használni a támadósémában az edzőknek, meglátjuk sikerül-e. A draftról érkezni fog valaki WR pozícióba, a kérdés csak az, hogy erre első kört fognak-e áldozni.

Matt Cassel volt a Vikings cseréje idén és mivel Theodore Bridgewater teljes mértékben bevált, így nem volt szükség rá és a $4,75 milliós helyére a sapkában, tehát elcserélték az irányító nélküli Billsbe, adtak mellé egy hatodik kört, kaptak érte egy ötödik és egy hetedik körös picket. Jól jártak ezzel a cserével, hiszen szükség nem volt rá és gyarapítják a draft cetlijeiket. Helyette és a kivágott Christian Ponder helyett érkezett Shaun Hill, aki egy vállalható csereirányító, egész olcsón. 

A két, nagyobb médiaérdeklődést vonzó eseményen kívüli történésekről röviden, kezdjük a távozókkal. Jerome Felton egy elég jó fullback, így elvesztése érvágás a Vikingsnek, még ha egy a mai NFL-ben kevésbé fontos posztról is beszélünk. Jasper Brinkley csak 2-down LB, nem akarták megtartani, hadd menjen, a Cowboysnak meg bárki jó a védelmébe igazából. Charlie Johnsont elküldték, helyette megtartották Joe Bergert guard poszton, olcsóbb volt és hasonló teljesítményt nyújtottak. 

Ezzel már át is ugrottunk az újraigazoltakhoz és az érkezőkhöz. Megtartottak néhány cserejátékost, közülük Tom Johnsont emelném ki, aki ugyan futás ellen gyenge, a passzsiettetést erősíti DT-ként, tavaly jól játszott, egész jó pénzt is kapott (3év, $7 millió, $3 millió garantált). 

Mike Zimmer úgy gondolta, hogy jó volt a secondaryje a Bengalsnál, így leigazolta két ex-játékosát, személy szerint Terence Newmant és Joe Mayst. Mays nem volt kezdő Cincinnatiban, itt is kiegészítő szerepre számíthat, ahogy feltételezhetően Newman is. Casey Matthews, Clay öccse érkezett még az Eaglesből, sok szerencsét hozzá Vikings-fanok, cserének jó lehet mindegyik LB posztra, csak játszania ne kelljen...

A faceplant mellett kiemelném a futó személyét is

Ha csak azt nézzük, hogy kiket, mennyiért igazoltak, teljesen elégedett lennék a Vikings szabadügynök-piaci tevékenységével, viszont a nagyobb hiányposzjaikat nem orvosolták, mindenhova csere szintű játékos érkezett csak. Se kezdő guardot, se kezdő középső linebackert nem találtak, az SS és CB posztot is ímmel-ámmal foldozgatták csak, az elkapó pozíció sincs még megoldva, így sok lyuk van még a csapat keretében, ezen a drafton próbálhatnak majd javítani.

Értékelés: B-

Draft-kitekintő:

1/11-en húz először a csapat, az olvasói mock draftban ti La'el Collinst (OT) szavaztátok meg hozzájuk, ami teljesen rendben is van, hiszen tavaly Matt Kalil ugyan sérülten játszott, de bárki megverte, aki arra járt, Bridgewatert pedig meg kell védeni, így teljesen védhető a választás, főleg úgy, hogy Collins guardot is tud játszani. Ha Brandon Scherff elérhető lesz még, akkor rá is be lehet ruháznia Rick Spielmannek (GM), Pro Bowl kaliber guard lehet a nagyok között.

Opció lehet még az első kör egyharmadánál egy elkapó, Cooper és White valószínűleg már nem lesz bent, de DeVante Parkerre minden esély megvan (a mi első idei mock draftunkban is őt írtuk a csapathoz), aki egyébként Bridgewater csapattársa volt Louisville-ben, így ez egy tökéletes forgatókönyv is lehetne a csapat számára.

 
Bridgewater to Parker

A harmadik irány, ami felé mozoghat a Vikings az a cornerback szerintem, amennyiben Trae Waynes még a boardon van. Mike Zimmer szereti a CB-ket és Xavier Rhodes-szal párba állítva nagyon jó és nem mellesleg fiatal kezdői lehetnének ezen a poszton.

A futó is hiányposzttá válhat, amennyiben a Vikings szempontjából rosszra fordulnak a dolgok Adrian Petersonnal kapcsolatban. A csapat nem fogja kivágni, várják a csereajánlatokat, AP viszont nem szeretne a lila-fehéreknél játszani. A franchise abból a szempontból jó helyzetben van, hogy nem kell fizetnie semmit a játékosnak egészen az első fordulóig, így sietniük nem kell, kivárhatnak, hátha megoldódik a nézeteltérés a felek között. Szerintem lehet számítani valami draft napi trade-re Petersont érintően, jelenleg a Cardinalst pedzegetik legtöbben, vagy ha Jerry Jones ismét megőrül, akkor a Cowboys is cserélhet AP-ért, azonban erre a fizetési sapkájuk rendkívüli szűkössége miatt kevés esélyt látok, még Romo szerződésének átstrukturálával is, hiszen azt a következő években az eddigiekhez nem fogható módon fogja nyögni a csapat.