A Chiefsszel folytatjuk az AFC West értékelését, a csapat szurkolói pedig vegyes érzelmekkel állhatnak hozzá a csapat holtszezon-beli teljesítményéhez, hiszen voltak kiváló döntéseik, azonban néhány esetben értetlenül állok az igazolás mögöttes tartalma mellett.

 

Újraigazoltak: Justin Houston (OLB, franchise tag), Jason Avant (WR), Kelcie McCray (FS), Ron Parker (DB), Josh Mauga (ILB)

Távozók: Rodney Hudson (C, Raiders), Dwayne Bowe (WR, Browns), Donnie Avery (WR), A.J. Jenkins (WR), Anthony Fasano (TE, Titans), Vance Walker (DE/DT, Broncos), Kevin Vickerson (DE/DT, Jets)

Érkezett: Jeremy Maclin (WR, Eagles), Tyvon Branch (S, Raiders), Paul Fanaika (G, Cardinals), Ben Grubbs (G, Saints, trade)

Kezdjük a támadó oldalon az értékelést. Kvázi távozott a teljes elkapósor, jelenleg olyan WR-ekkel randelkeznek, akiket Andy Reid még Philadelphiában edzett (Maclin, Avant). Egyáltalán nem hibáztatom őket Bowe, Jenkins és Avery elküldéséért, ha nem kapnak el egyetlen touchdownt sem, akkor nem sok keresnivalójuk van a csapatban (persze ez részben Alex Smith sara is). Jeremy Maclin érkezett körülbelül ugyanannyiért, mint amit Bowe kapott volna, így a két játékos cseréje teljesen jó lépés, sajnáltam is, hogy Maclin távozott a sasoktól.

Maclin és Reid újra együtt

A támadófal viszont talán még tovább gyengült a tavalyi, egyébként sem rózsás helyzethez képest, de semmiképp sem erősödött. Elengedték a kezdő centert, a tavalyi támadófal legjobb játékosát, Rodney Houston távozott a csoportrivális Raidershez, azonban nehéz túlzottan hibáztatni őket, ha megnézzük mekkora szerződést kapott a fosztogatóktól (5 év, $44,5 millió). A guard posztot próbálták legfőképpen erősíteni, ez felemásra sikeredett. Ben Grubbs egy ötödik körös pickért cserébe érkezett a játékosait kiárusító Saintstől, ennyit bőven megért, ez is nagyon jó lépés volt. Viszont azt valaki megmagyarázhatná, hogy Fanaika mire kapott 3 évre $8,1 milliót. Ő a Cardinals kezdő guardja volt tavaly, de nagyon hasonló teljesítményt nyújtott, mint Zach Fulton, aki tavaly volt a főnökök hatodik körös választottja, így nem értem a sok kifizetett pénzt.

Szóval a támadófal jelenleg úgy néz ki, hogy a hatalmas bust, két évvel ezelőtti 1/1-es Eric Fisher és Donald Stephenson a két tackle, Grubbs és Fanaika vagy Fulton a guardok, a center pedig Eric Kush, akit csak azért tudok, mert a PFF-nél csinálnak depth chartokat. Ez valami siralmas. 

Nem lennék Alex Smith helyében (mármint persze lennék, de értitek...)

A védelmi oldalon kicsit jobb a helyzet, még ha itt is volt furcsa szerződés. Kezdjük a pozitív dolgokkal. Szerintem  jó döntés volt Justin Houstonra franchise taget rakni, ha már nem tudtak hosszú távon megállapodni vele. Az egyik legjobb pass rusherről beszélünk a ligában, megérdemli a nagy pénzt. Rávették Mike DeVitót és Tamba Halit egy fizetéscsökkentésre, így a szűkös fizetési sapkában generáltak egy kis pénzt. 

További jó döntésnek tűnik Tyvon Branch leigazolása 1 évre $2,1 millióért. Branch egy jó safety, a probléma vele a sérülékenysége. Igazából ezzel az üzlettel csak nyerhet a Chiefs, nem fizetnek neki sokat és ehhez képest a plafonja magasan van, ha egészséges tud maradni, akkor helyettesítheti Eric Berry-t, akinek mielőbbi felépülést kivánunk. 

Nézzük mi tetszett kevésbé. Maradunk a secondary-ben, a cornert és safety-t is játszani tudó Ron Parkert igazolták újra, de az 5 év, $30 millió rengeteg, még ha vannak is egyhítő körülmények a szerződés kialakítása révén. A negatív értelemben legelképesztőbb szerződést viszont Josh Mauga kapta (3 év, $8,25 millió), aki gyenge láncszeme volt a linebacker sornak. Cserének használható és arra jó is lenne a csapatnál, de hát ez a szerződés teljesen holdkórosnak tűnik. Elengedték még a védőfal rotációjából Vance Walkert és Kevin Vickersont is, így ezen egység  mélyítését meg kellene még oldaniuk.

Összességében felemás ez a holtszezon a Kansasiek számára. Igazából nem lettek rosszabbak, de nem is erősödtek. A támadófal továbbra is borzalmasan gyengének tűnik, ez pedig az egész offense teljesítményét alapjaibal határozza meg, a drafton pedig nem lehet egy teljes falat összekukázni. Elkapó is fog kelleni még, Maclin egyedül nem fogja megváltani a világot.

Értékelés: B-

Draft-kitekintés:

Elsősorban ez a két poszt lehet a fő célpont a draft első körében (1/18) a számukra. A top3 WR (Cooper, White, Parker) már nem lesz bent, így jöhet főképp Jaelen Strong vagy Brashaud Perriman, esetleg Dorial Green-Beckham, ha nem félnek a pályán kívüli problémáitól. Támadófalba nehezebb megmondani, hogy ki lehet a célpontjuk. Még nem tudom pontosan sorba rendezni a tackle-öket, Scherff (inkább guard) és La'el Collins szerintem már nem lesz bent, utána viszont sok hasonló értékű OT van (Flowers, Peat, Humphries, Clemmings), illetve talán kicsit korai, de a center Cameron Erving is célpont lehet a csapat számára, egy kicsit hátrébb trade után pedig A+-t adnék erre a lépésre.