A San Diego Chargers csapata nagyon jól kezdte a tavalyi szezont. Már mindenki kezdte volna elhinni, hogy eredményesen törnek a Denver trónjára és Rivers MVP lehet, mikor megroggyant a csapat, és a rájátszást se sikerült kiharcolnia. Ennek legfőbb okai, talán a roster minőségi mélységében keresendők. Lássuk sikerült-e ezen javítani az offseason első heteiben.

A Chargers igen csendes FA piacon van túl. A meghatározó játékosait sikerült megtartania a csapatnak, míg a kisebb nevű távozók helyére hasonló minőségű erősítés érkezett.

Érkezők/Maradok: Brandon Flowers (CB, újraigazolt), Orlando Franklin (OG, Denver), Jimmy Wilson (S, Miami), Stevie Johnson (WR, San Francisco), Patrick Robinson (CB, New Orleans), Mitch Unrein (DT, Denver), Jacoby Jones (WR, Baltimore)

A legfontosabb név, akit sikerült maradásra bírni az Brandon Flowers. Flowers tavaly remek szezont produkált, így az olcsó első szezon után egy nagyobb összeget is le tudott akasztani a vezetőség kasszájából. Érzésem szerint kicsit többet is kapott, mint kellett volna, de a PFF értékelése szerint top15-ös corner újraigazolása mindenképpen nagy húzás a San Diego részéről. Eric Weedle-lel és Jason Verrettel félelmetes secondaryt alkothatnak, ezért az ő marasztalása a FA tevékenység egyik legfontosabb eleme volt.

A Chargers okosan menedzselte, azt a kevés igazolásait, amit lebonyolított. Ennek egyik ékes példája Orlando Franklin. Franklinről a Denveri távozóknál és az FA értékelő  alatt már szóltam pár szót, így nem eresztem hosszú lére értékelését. Egy nagyon jó játékos, aki tackle-ként és guardként is használható. Az elmúlt években kezdő szinten teljesített mindkét poszton. Nagy erősítés lesz ő Chargers számára, az évi 7 millióját maximális meg fogja hálálni. A San Diego-i fal a szezon második részében különösen rosszul teljesített, így nem árt, hogy lesz, aki megvédi Riverst.

Sokkal kisebb név Jimmy Wilson, de értéke lehet, hogy a szezon közben emelkedik meg igazán. Egy sokoldalú játékos aki slot elkapók fogásában nickel cornerként és safety-ként is használható. Elsősorban a secondary mélységét hivatott segíteni, nem kezdő embernek érkezett. Gilchrist távozása miatt szükség volt egy játékosra, aki Verrett és Flowers cseréjeként is feltűnhet.

Jelentősebb érkező lehet még Stevie Johnson, aki különösen Royal távozása miatt juthat nagyobb szerephez. A két játékos véleményem szerint hasonló minőséget képvisel és Johnson még kevesebb pénzt is fog kapni, mint Royal új csapatában, így egy jó igazolásról beszélhetünk.

További érkező még Mitch Unrein (Denver) és Patrick Robinson (New Orleans), akik közül talán Robinson kaphat több szerepet, egyes nickel felállásoknál. A piacnyitás előtt még érkezett Jacoby Jones (Baltimore) aki az offense mellett a ST csapatnak is értékes tagja lehet.

Távozók: Eddie Royal (WR, Chicago), Ryan Mathews (RB, Philadelphia), Marcus Gilchrist (S, New York Jets), Andrew Gackhar (LB, Dallas), Shareece Wright (San Francisco) és Reggie Walker (Denver)

Távozók oldalán elsősorban a támadókkal érdemes foglalkozni. Az egyik komolyabb név Eddie Royal. A 28 éves elkapó véleményem szerint nem teljesített rosszul 2014-ben, Keenen Allen és Gates árnyékában. 12.5 yardos átlagolt elkapásonként valamint volt 7 TD-je is. Én lehet megpróbáltam volna marasztalni, mivel időnként elég jól érezte Rivers passzait.

Ryan Mathews távozása nem nagy meglepetés. Mathews sérüléssel bajlódott egész évben, így összesen 6 meccsen lépett pályára. A San Diego-i futójáték pedig se vele, se nélküle nem működött túl olajozottan, pár fellángolástól eltekintve. Mathews elengedésével még mindig megoldatlannak látszik az RB pozíció, mert egyik ott maradt futó sem igazi RB1. Nem véletlen, hogy több mock draft is futót prognosztizál a csapathoz.

Kisebb nevek még a távozók táborában, a már említett Marcus Gilchrist (New York Jets), Andrew Gachkar (Dallas), Shareece Wright (San Francisco) és Reggie Walker (Denver). Ők azonban elsősorban ST szereplők lehetnek.

Úgy gondolom, hogy minőségi veszteség nem érte a csapatot, de olyan potenciális játékos se érkezett, aki el tudná mozdítani a csapatot a 9-7, 8-8 környékéről. Így pedig nem sok esélyt látok Rivers MVP címére, arra hogy előrelépést tapasztaljunk.

Értékelés: C+