Idén ketté szedjük a szabadügynök-igazolásokat konferencia szerint, a tovább után az NFC csapatai által véghezvitt igazolásokat és kiosztott szerződéseket értékeljük. Az AFC oldalát pedig ITT találjátok. 

 

TRADE! Mike Wallace és 7. kör -> Vikings

5. körös pick -> Dolphins

Wallace nem hozta azokat a számokat amiket várt tőle a Miami közönség. Fizetése pedig akkora, mint egy top10 elkapónak. Nem meglepő tehát, hogy nem marasztalták az egykor szebb napokat is megélt játékost. A Dolphins már el is kezdte feltölteni a roster-ét tehetséges fiatal elkapókkal, Wallace pótlására. A Minnesota pedig Greg Jennings után újra bepróbálkozik egy viszonylag nagy nevű, de utolsó szezonjaiban keveset mutató elkapóval.

Értékelés:

Miami Dolphins: A

Minnesota Vikings: B-

(Leonidasz007)

Kenny Britt, WR

2 év, $14 millió, $4.3 millió garantált

Sok. Egy Rams WR se ér ennyit szerintem. Persze az árak egyre magasabbak és egyre kevesebb WR marad a piacon, de akkor sem gondolom, hogy évi 7 millió reális Britt-nek. A garantált tartalom ugyan nem magas, ez még kibúvó lehet. Idén is a D fog dominálni a csapatnál.

Értékelés: C

(Leonidasz007)

TRADE! Kenny Stills, WR -> Dolphins

Dannel Ellerbe, OLB + 3. kör ->Saints

Nem értem a Saints. Megtartják a sokkal drágább és gyengébb Colstont, elcserélik a top és fiatal játékosaikat, persze hatalmas dead cappel (eddig 22 millával állnak), hogy pickeket gyűjtsenek egy tehetség alapján átlagos draftra. De azt is hogy?! A 23 éves Stills volt a Saints legjobb elkapója tavaly, folyamatos fejlődést bemutatva. Ezzel szemben Ellerbe egy jobb napjain is átlagos LB, aki eddig egy szezont sem bírt ki sérülés nélkül az NFL-ben eltöltött 6 éve alatt!! Eddig a mérkőzéseinek több mint harmadát kellett kihagynia sérülés miatt, de legalább 8.5 millió dollárral terheli a spakát, így a Saints megnt minuszban van.

Értékelés: D-

(Renningan)

A Dolphins pedig köszöni szépen! Felszabadítottak 8.5 millió dollárt a capből és kaptak egy remek elsőszámú, fiatala elkapót egy olyan játékosukért, aki tavaly 1 meccsen tudott pályára lépni és amúgy is ki akarták vágni. Ráadásul így Wallace-t is simán eltudták cserélni, további milliókat felszabadítva. Egyelőre nagyon jól csinálja a menedzsment, hirtelen lett 16 millió dollár költőpénzük, ne lepődjünk meg, ha tovább erősödik majd a gárda.

Értékelés: A

(Renningan)

C. J. Spiller, RB

4 év, $18 millió, $9 millió garantált

Spiller egy jó futó, ezt sikeresebb éveiben bizonyítota is. Hogy a támadófalát elcserélni készülő, hiányposztokban dúskáló Saints miért költi a nem létező pénzét egy kezdő szintű RB-re a már most kezdő Ingram mellé? Rejtély. Szakmailag persze oké, Ingram is sérülget, na de pénzügyileg mi benne a ráció...

Értékelés: C

(Renningan)

Nick Fairley, DT

1 év, $5 millió, $? milllió garantált

Nem tudom mi történik a DT piacon, de Suh kivételével mindenki igen jutányosan kel el. A Rams-nél olyan brutális DL line áll össze amilyet ritkán látni. Fairley nem a legjobb idényén van túl, de egy nagyon jó DT és én nem engedtem volna el a Detroit helyében.

Értékelés: A-

(Leonidasz007)

Darren McFadden, RB

2 év, $5.85 millió, $200.000 garantált

Nagyon tetszik ez az igazolás. Amikor normális fal blokkolt neki, aki 5.2 - 5.4 yardos átlaggal futott, ami elit teljesítmény. Dallasban a liga talán legjobb futásblokkoló fala fog utat törni előtte, ha nem jön elő nála valamilyen nyavalya, meglepne, ha 1200 yard alatt maradna. Olcsó és minőségi igazolás, Jerry Jonest vélhetőleg  fejbe verték egy szívlapáttal... 

Értékelés: A

(Renningan)

Chris Cullivert, CB 

4 év, $32 millió, $16 millió garantált

Culliver sérülés miatt a teljes 2013-as szezont kihagyta, de tavaly remekül játszott, csak a felé dobott labdák feléből lett elkapás. Ennek ellenére kicsit sokallom az évi 8 millió dollárt, ám, ha azt vesszük, hogy a legjobb elérhető CB volt a piacon, hogy mennyire elszállt a defensive backek fizetése és, hogy két jó corner is need a csapatnak, igazából egy szavam sem lehet. Tudatosan és jól erősíti a Redskins a védelmét.

Értékelés: B+

(Renningan)

Adrian Clayborn, DE

1 év, $4.5 millió, ? garantált

Clayborn, amikor egészséges volt (4 szezonjából kétszer), akkor elfogadható számokat hozott a Bucsban. A Falconsnak szüksége van pass rushra, tavaly a liga egyik leggyengébb alakulata volt ilyen téren (is) és ha Clayborn követi, az egészséges-sérült-egészséges-sérült sormintát, akkor nagy fogás a Falconsnak.

Értékelés: B

(Renningan)

Henry Melton, DT

1 év, $3.75 millió, ? garantál

Knightonhoz hasonlóan meglepően olcsó igazolás. Melton Dallasban 9 milliót keresett volna évente, az idei piacon top5-ös játokosnak számított a posztján, ám úgy fest, a Suh giga szerződés az ő értéküket nem nagyon dobta meg. Ha nem fogják ismét sérülések hátráltatni, nagyon jó szezonja lehet McCoy mellett.

Értékelés: A

(Renningan)

Terrance Knighton, NT/DT

1 év, $4 millió, $2 millió garantált

Ezt most hogy? Suh után Knighton volt a legjobb elérhető FA defensive tackle, a legtöbb előrejelzés szerint 10 milliónál kezdődött at átlag bérezése. A Raiderstől 8 milliót kért, de nem akarták megadni neki, mert állítólag brutálisan elhízott... Ha igaz, ha nem, a Redskins nagyon jól járt. Knighton képességei és kora alapján simán megkereshetné a mostani fizetése háromoszorosát is évente, ha produkál egy "most megmutatom" szerzont, akkor brutálisan jó igazolás, ha nem, akkor sincs semmi, nem nagy veszteség.

Értékelés: A+

(Renningan)

Eddie Royal, WR

3 év, $15 millió, $10 millió garantált

Mondtam én, hogy nem marad San Diegoban és egy olyan csapathoz igazol, aki túlfizeti. Persze jelen esetben a túlfizetés csak a 10 millió garantált tartalom miatt igaz, egyébként teljesen korrekt igazolás. Nem egy Brandon Marshall, de WR2-nek jó lesz, az utóbbi két szezonban összesen 15 TD-t szerzett.

Értékelés: B+

(Renningan)

TRADE! Ben Grubbs, G -> Chiefs

5. körös pick - > Saints

Hát ez a trade igazából csak cap space szempontjából jelentős a Saints-nek. Tényleg komolyan gondolják a teljes csapat újraépítést. Nem tudom mi sül ki belőle, de én nem tartom okos döntésnek. A Chiefs-nek viszont egy korrekt deal, kell is a jó fal a  szokásos futójátéknak.

Értékelés:

Saints:B-

Chiefs:B+

(Leonidasz007)

Brandon Browner, CB

3 év, $15 millió, $10 millió garantált

Ez nálam egy nagyon jó ár/érték arányú szerződés. Browner egy nagyon kemény fizikális védő, pont ilyenekre van szüksége a Saints-nek ebben a csoportban. Igazából nem is értem a Pats miért nem akarta megtartani. Igaz hogy sok zászlót összeszed néha, de nagyon nehéz nagy játékot megcsinálni mellette.

Értékelés: A-

(Leonidasz007)

DeMarco Murray, RB

5 év, $42 millió, $21millió garantált

Most komolyan? 12 sok volt egy klubikonért, aki kevésbé sérülékeny és feleannyit fumble-zik? Ráadusul Shady sokoldalúbb és sok millió szurkoló kedvence. Murraynek csúcsszezonja volt tavaly, de én is azon a véleményen vagyok, akik a fal érdemeit ebben nagyra értékelik. Persze egy sztárfutó jött, de mi értelme ennek a variálásnak?

Értékelés: C

(Leonidasz007)

Én inkább azoknak a táborát erősítem, akik azt mondják, hogy Shady is csak pont annyira volt jó, mint amennyire a fal előtte. Sem őt, sem Murray-t nem tartom top5-ös, azaz elit futónak. Az évi 8 millió még mindig jóval kevesebb, mint a 12, a fal adott, és gazdagabb lett a csapat egy Kiko Alonsoval. Azoknak a táborát is erősítem, akik szerint Kelly ámokfutásában van ráció, csak a hurry up offense-t felejtse el.

Értékelés: B+

(Renningan)

Antrel Rolle, S

3 év, $11.125 millió, $5 millió garantált

Rolle egy nagyon jó S volt véleményem szerint. Kicsit megöregedett és az utóbbi szezonokban már nem teljesített úgy mint előtte. Ettől függetlenül a Bears számára így is nagy erősítés. Nem is fizették túl és kevés a garantált is, ezért ezt egy jó üzletnek tartom.

Értékelés: B+

(Leonidasz007)

Bruce Carter, LB

4 év, $20.5 millió, $4.25 millió garantált

Na ezt nem igazán értem. Carter az inkonzisztencia példaképe. Van néhány egészen elképesztő meccse, de a szezon nagy részében inkább a rossz döntéseiről vagy az elhibázott szereléseiről emlékszünk rá. Ennek fényében soknak érzem ezt az évi 5 milliót.

Értékelés: C-

(Leonidasz007)

J.T. Thomas, LB

3 év, $12millió, $4.5garantált

Thomas eddigi éveit csereként kezdte, míg tavaly több sérülés következtében a kezdőben találta magát. A bizalmat pedig 84 tackle-el, 2 interception-nel és 2 kierőszakolt fumble-el hálálta meg. Nem rossz üzlet szerintem ez a Giants részéről, ár/érték arányban megfelelő lehet az LB poszt ellátására, persze csodákra se érdemes számítani.

Értékelés: B

(Leonidasz007)

Ryan Mathews, RB

3 év, $11, millió

Még egy sérült játékos, az idei igazolások összesen játszottak tavaly 23 meccset. Összesen. Együtt. És vannak öten (Bradford, Mathews, Alonso, Maxwell, Thurmond). Teljesen feleslegesnek érzem Mathews leigazolását és állítólag még így is versenyben van az Eagles DeMarco Murray-ért. Semmi upside nincs ebben az igazolásban, nem látom igazán értelmét.

Értékelés: D

(katonadani)

Stephen Paea, DE/DT

4 év, $21 millió, $15 millió garantált

Kicsit sok a garantált tartalom, de ezen kívül jó igazolásnak tartom, a Redskinsnél gond van a védőfallal, ezen segíthet Paea.

Értékelés: A-

(katonadani)

Bryan Bulaga, OT

5 év, $35 millió

Teljesen jó újraigazolás a Packerstől, Bulaga prioritás volt a csapatnál és nem engedték ki a piacra, nem is kapott elképesztően nagy fizetést, nehéz ezzel vitatkozni.

Értékelés: A

(katonadani)

A Packerst érintő összes igazolásról ide kattintva olvashatsz bővebben!

TRADE! Case Keenum, QB-->Rams

Hetedik kör-->Texams

Nézzük meg mi is történt Case Keenummal élete során. Játszott a Texansnál, majd a Ramsnél, majd ismét a Texansnál, most meg csere útján ismét a Ramshez kerül. Ez a két csapat passzolgatja egymás között a srácot. A Texansnak jó, mert van már Mallett és Hoyer is valószínűleg, így legalább kaptak valamit Keenumért. A Ramsnek se feltétlen rossz, mert Foles meg Davis mögé kellett valaki még.

Értékelés:

Rams: B

Texans: B+

(katonadani)

Lance Kendricks, TE

4 év, $18,5 millió

Ez mi? Egy blokkoló tight endnek évi több, mint 4,5 milliót adni? Miért? Egyetlen magyarázatot látok, ki akarják tölteni a Bradford után a sapkában keletkezett űrt.

Értékelés: D

(katonadani)

Shane Vereen, RB

3 év, $12,35 millió

Eli Manningnek szereztek egy checkdown célpontot ez okos döntés a Giantstől. Kvázi szituációs futónak lehet hívni Vereent, hiszen passzjátékoknál sokat segít, futni viszont nem vele fognak.

Értékelés: A-

(katonadani)

Torrey Smith, WR

5év, $40 millió, $22 millió garantált

Smith a nyáron 5 éves, $35 milliós szerződést utasított vissza a Ravens-től, most nem sokkal többért került egy gyengébb csapathoz. A 49ersnél úgy tűnik, mindenki elhagyja a hajót, most legalább van egy mélységi célpontjuk, akit Kaepernick túldobhat.

Értékelés: B

(katonadani)

Smith egy hosszú célpont. Semmi több. Nem az a játékos aki képes egymás után 2-3 játékot megoldani vagy átsegiteni csapatát kulcsszituációkon. Ennek fényében kicsit soknak tartom a fizetését. A Frisco-nak nagyon kellett egy WR, de találhattak volna jobb vagy olcsobb megoldást is.

Értékelés: C

(Leonidasz007)

Brooks Reed, LB

5 év, $22 millió

Kell pass rusher a Falconshoz, de nem feltétlen Reed a megoldás, habár a tüneteket enyhítheti. Kicsit sokat kap ahhoz képest, hogy full-time kezdő posztot nem bíznék rá feltétlen, de gondolom a Falcons annyira elkeseredett, hogy ezt meglépte.

Értékelés: B-

(katonadani)

Mike Iupati, G

5 év, $40 millió, $22,5 millió garantált

A Cardinals szerzett egy elit futásblokkoló guardot, még egy megbízható futót kellene találni. Régóta probléma volt ez a poszt a csapatnál, be kellett foltozni, ezt meg is tették.

Értékelés. B+

(katonadani)

Ha találnak mögé egy elit (közeli) futót, akivel ki tudják használni az erősségét, akkor nálam ez inkább A lesz.

(rowi)

TRADE! Sam Bradford-->Eagles

Nick Foles-->Eagles

Az első holtszezon-beli tevékenysége Kelly-nek, amivel nem tudok egyet érteni és nem látom benne a logikát. Sérülékeny Bradford érkezik Foles helyére és még az Eagles ad többet. Mivelhogy mégse lesz itt elsőkörös cetli-csere, ehelyett a Rams megkapja a mi negyedik körünket és a jövő évi másodikunkat (ami visszavándorol, ha Bradford nem kezdő), mi meg kapunk egy idei ötödiket. Eléggé kiakadtam erre, tényleg semmi logikát nem látok benne, most először ebben az offseasonban és még a sapka alatti helyünk is jelentősen csökken, Bradford mindenkinél többet fog keresni legalább $4 millióval a keretből... A Rams ezt parádésan játszotta meg.

Eagles: F 

Rams: A

(katonadani)

Ezt egész egyszerűen nem is értem, egyelőre szeretném azt gondolni, hogy van itt valalmi titkos záradék vagy leírt, de titokban tartott ígéret, mert ez így Kellytől egészen érthetetlen. Az mindenesetre látszik, hogyha térdszalagszakadásos játékos van valahol a keretben (ld még Alonso), akkor őt el lehet passzolni az Eagles-höz...

Értékelés (most): Rams A, Eagles E-

(rowi)

TRADE! Haloti Ngata-->Lions

4. és 5. kör --> Ravens

Annyi cikket elolvastam Suh-ról, hogy már a hátam közepén jött ki, bezzeg Ngatáról egy szó sem volt. Nem baj, így tökéletes! Suh, Fairley és Mosley szerződése lejárt, így a Lions legnagyobb needje a tackle volt, és bár jelenleg Ngata szerződéséből már csak egy év van hátra, nagyon jó vételnek tűnik. 8.5 milliót fog keresni, ami nagyon is vállalható egy hozzá hasonló klasszis esetében,  és még kapott is mellé a Lions még egy hetedik körös picket. Perfect. 

Lions értékelés: A

A Ravens is jól járt az üzlettel. A csere előtt a Ravensnek 2 milliója volt a sapka alatt, cut esetén pedig ugyanúgy bent maradt volna 7.5 millió dollár halott pénz, mint most. Viszont lett két extra draftcetliük, kihozták a maximumot a helyzetből.

Ravens értékelés: B+

(Renningan)

Nálam egyértelműen a Lions az üzlet nyertese, kaptak egy kiváló játékost Suh-hoz képest bagóért és nem is kellett magas draft cetlit beáldozniuk. A Ravens szarul állt a sapka alatt, így ők meg akartak szabadulni Ngata-tól, de én többet kértem volna a helyükben.

Értékelés:

Lions: A-

Ravens: B

(katonadani)

TRADE! Jimmy Graham-->Seahawks

Max Unger-->Saints

Hatalmas trade így hirtelen még a nyitás előtt. A Saintsnél úgy döntöttek, hogy mindenkit kiárusítanak, két percre rá már meg is volt a megállapodás. A Seahawks Max Unger mellett egy első körös picket küld (idei 1/31) New Orleansba, a Saints pedig Jimmy Grahamet és az idei negyedik körös választási jogát küldi Washington államba. 

Értékelés: Mindkét csapatnak előnyös igazából, B+ ide-oda

(katonadani)

Ezt még emésztenem kell, egyelőre szolídan örülök a mély döbbenet mellett. Az értékelésem a következőktől függ: Jelenleg a Seattle-nek nincs támadófala. De konkrétan nincs. Ha szeptemberre lesz egy legalább ilyen mint az idei, és a Wagner Wilson párosból legalább az egyikkel, de inkább mindkettővel sikerül hosszútávú szerződést kötni, esetleg még Graham fizetésén is sikerül faragni, akkor A. Ha az előbbiek közül nem teljesül valemelyik, akkor C-/D -ig is szánkázhat az osztályzat.

Az előző bekezdést még tegnap írtam, mára aludtam rá egyet, és most már egyértelműbben pozitívnak látom a képet a Seahawks szemszögéből. Unger 4,5 milliót keresett eddig, Graham 10-et fog. Az 1/31-et majdnem biztos, hogy elcserélte volna Carroll a második kör elejére és egy 4. körre, szóval igazából (mivel a 4. kört visszakapta a csapat), így ez is jobbnak tűnik. Lett Seattle-ben egy igazi pass catcher, ráadásul még blokkolni is tud valamennyire. Ez az egész WR corps-ot fel fogja húzni. Cserében elment Unger, aki igazából futáshoz volt jó, Lynch most nem örül, de amikor Patrick Lewis kezdett centerként, akkor játszott közel úgy, mint Unger. A tegnapi C-/D -t már nem gondolom, inkább B ez, de az is csak azért mert nem a Wagner-Wilson párosra költi a csapat a viszonylag sok, de mégsem annyira rengeteg elkölthető pénzét.

A Saints egyértelműbben járt jobban. Szereztek egy futáshoz kiváló, ámde sérülékeny centert, spóroltak 15-20 milliót, és 2x húzhatnak idén az első körben.

Értékelés: Saints A-, Seahawks lásd feljebb.

(rowi)
 

Én Grahammal is úgy vagyok, mint Julius Thomas-szal. Biztos lesz pár száz yardja, még 5-6 TD-je a szezonban, ha Wilson eleget bír menekülni, de kb. ennyi. Egy Atlantában sztár lehetne, Seattle-ben szerintem nagyon megfogja szenvedni. Nem is értem, hogy egy futásorientált csapat miért áldozza be a kezdő centerét és az első körös pickjét (még ha az 1/31 is) egy blokkolni képtelen, pass catcher TE-re. Bár, a tavalyi Graham mizéria után a Saints esetében is van egy kis kellemetlen utóíz, na meg 9 millió dead money, amit idén be kell nyelni, de még így is ők jártak jobban, toronymagasan. 

Értékelés: Saints A-

Értékelés: Seahawks C-

(Renningan)

Cary Williams, CB

3 év, $18 millió, $? garantált

Williams szerintem egy átlag alatti vagy legfeljebb átlagos CB. Ennek fényében ez a fizetés még úgy is túl magas, hogy elmarad az utóbbi időben röpködő áraktól. A minőségi CB munkához szokott LoB közönség nem tudom mennyire lesz megelégedve. Nem hiszem, hogy hasonló számokat fognak produkálni mint Maxwell-el. Williams szempontjából egy jó deal, a Hawks legfeljebb annak örülhet, hogy a salary cap-ba belefér.

Értékelés: C

(Leonidasz007)

Hát ezen a szerződésen felnevettem, a Hawks szempontjából rossz üzlet, Williams szempontjából kiváló. Nagy visszaesés Maxwellhez képest, de mondjuk Cary erőszakos stílusa illik Seattle-be.

Értékelés: C-

(katonadani)

Ezen felhúztam magam, ez mi a f***? A liga legrosszabb secondaryjéből az eddigi legjobba? LOL. Az egyetlen ami miatt illik a Hawks-ba, hogy amennyi zászlót dobnak rá nem fog kilógni...

Értékelés: D-/E, de csak azért nem F, mert hiányposzt

(rowi)

Mark Sanchez, QB

2 év, $9 millió, $5,5 millió garantált

Sanchez tavaly megmutatta, hogy nem olyan reménytelen mint azt sokan vártuk tőle. Nem feltétlenül kezdő kaliber, de padról beszállva egy korrekt back-up lehet a sasoknál a következő 2 évben is. Kérdés az az hogy a valószinüleg Mariotára szabott rendszert, hogy tudja átvenni ha szükség adódik rá.

Értékelés: B+

(Leonidasz007)

Ez nálam azt jelenti, hogy Foles-t elcseréljük, jön Mariota és Sanchez egy mentor szerepet fog betölteni. Így tehát tetszik a dolog, remélem ez is fog történni.

Értékelés: A

(katonadani)

Brandon Graham, OLB

4 év, $26 millió, $14 millió garantált

Nagyon meglepődtem, azt hittem Graham távozni akar és annyira az Eagles sem erőlteti visszaigazolását. Graham inkább illik a 4-3-as DE szerepébe, mint az Eagles 3-4 OLB-jébe. Főleg, hogy Kelly-ék a sokoldalúságot tartják szem előtt, Graham pedig egy tiszta pass rusher, így ugyanaz lesz a probléma vele, mint Cole-lal. Az ellenfél mindig tudni fogja, hogy ő megy az irányítója, Barwin pedig lép vissza coverage-be, ezzel elveszik a sokoldalúság a külső linebackerekből. Egyébként az egyik legjobb pass rusher volt Graham tavaly (talán a legjobb is a PFF szerint), viszont főleg harmadik kísérleteknél használta a csapat, ezért is voltak annyira jók a sack, QB hit és QB pressure számai. Egész olcsón jött vissza, az utolsó pillanatbn sikerült a sasoknak visszaiazolnia a Giants elől, akikhez nagyon közel állt állítólag Graham.

Értékelés: A-

(katonadani)

Pernell McPhee, OLB

5 év, $40 millió, $16 millió garantált 

A Bears 3-4-es védelmi sémára áll át, ahhoz pedig elengedhetetlen egy McPhee-hez hasonló rush LB. A Ravensben jászott OLB-t, endet és tackle-t is, 7.5 sacket szerzett tavaly, mindenképp előrelépés a Bearsnek. Én sokallom az 40 milliót, de az alacsony garantált tartalom miatt ez egy nagyonis korrekt igazolás.

Értékelés: B+

(Renningan)

A Bears védelme történelmi mélységekben van. Ennek javítása érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni. Első lépésként az OLB McPhee igazolása nem tűnik rossz húzásnak. Az ár kicsit magas, de alacsonyabb áron aligha szerezhettek volna hasonló értéket. Egy nagyon sokoldalú játékos, aki a védelem vezérévé válhat Chicagoban.

Értékelés: B

(Leonidasz007)

Byron Maxwell, CB 

6 év, $63 millió, $25 millió garantált

Chip Kelly a fél csapatot kivágta, hogy legyen miből gazdálkodnia, Maxwell pedig az egyik legjobb elérhető szabadügynök CB, de ez a bérezés az alacsony garantált tartalom ellenére is magasnak tűnik. Ezzel így Maxwell lesz a liga 5. legjobban kereső cornerbackje, nála csak Richard Sherman, Patrick Peterson, Joe Haden és Darrelle Revis keres többet. Ennyire szerintem nem jó játékos, de a szükség nagy úr.

Értékelés: A-

(Renningan)

Az Eagles-nek egy jó CB kellett, Maxwell-nek egy csapat aki Cover 3, man press-t játszik és esélyes a playoff-ra. A házasság nem is várhatott sokáig. Az évi 10 millió talán kicsit sok, de az hogy Maxwell a kezdő LoB leggyengébb láncszeme volt, nem azt jelenti hogy nem egy kiemelkedő tudású CB. Ráadásul Seatlle-ben nagyon sokat tanult és azzal hogy Sherman volt a másik oldalán rengeteg terhelést is kapott. Az Eagles passz elleni védekezése a 2. legrosszabb volt a 2014-es szezonban, ez pedig a továbbjutásukba került. Kelly-nek megvannak az elképzelései, nem hiába csinált akkora cap space-t hogy akár még egy komplett elit secondary fizetése is befért volna. Összességében ez egy papírforma üzlet, ami mindkét fél számára előnyős.

Értékelés: B

(Leonidasz007)

Nekem tetszik, bármit mond a többi Eagles szurkoló ilyen-olyan fórumokon. Azt kell itt megérteni, hogy egy jó játékost meg kell fizetni. A sapka 17%-kal (20 millióval) nőtt két év alatt, így aki akkor X dollárt keresett, most 1,17X-et fog (nagy átlagban persze), nőnek a bérek, ezt el kell fogadni minden egyes igazolásnál. Igen, lehet kicsit több az összeg, mint amit akarnánk, de ha egy jó secondary-t, egy jó védelmet, hovatovább egy jó csapatot akarunk, akkor arra bizony költeni kell. Főleg ha ennyire silány az állomány, amiből a csapat gazdálkodhatna a saját játékosai közül.

Értékelés: A-

(katonadani)

Mark Ingram, RB

4 év, $16 millió, ? garantált

Azok után, hogy a Saints nem hívta le Ingram 5. éves opcióját, a sérülékeny, de egészségesen kiváló futó marad New Orleansban. Pierre Thomas elküldésének fényében a döntés rendben van, az ár-érték arány szintén (magas garantált tartalomra nem kell számítani), bár a Saints így megint körülbelül 20 millió dollárral van a sapka felett. Kiváncsian várom, kik lesznek ennek a kárvallottjai. 

Értékelés: B

(Renningan)

Nem tudom a Saints hova költ, mikor bőven negatívban vannak és az átstrukurálások miatt évekig szar helyzetben lesznek. Egyébként ha ezt nem vennénk figyelembe, jó üzlet is lehetne, Ingram bustnak indult, de az utóbbi évben látszott, miért volt első körös futó. 

Értékelés: B+

(katonadani)

Ingram tavaly nagyon jó teljesítményt nyújtott, amikor nem volt sérült, ezért érthető a megtartása. Az évi 4 millió körülbelül reális és miután a Saints nagyon rosszul áll a cap-el, nem is szabadott többet adni neki. Ez egy racionális döntés, már csak az a kérdés kiket fognak kivágni.

Értékelés: B+

(Leonidasz007)

Randall Cobb, WR

4 év, $40 millió, $17 millió garatált

Szerintem nem volt létfontosságú megtartaniuk Cobbot Nelson és Adams mellett, de természetesen ártani nem árt. A Packers nem költ sokat szabadügynökökre, inkább megtartja a saját játékosait. Kicsit soknak tűnik ez az évi 10 millió annak tekintetében, hogy Nelson 4 évre $39 milliót kapott, aki véleményem szerint jobb elkapó Cobbál. Emellett így ők ketten lefoglalják a fizetési sapka majdnem 1/7-ét és egy poszton játszanak. Ráadásul így a tehetséges Adams sem fog annyi szerepet kapni, hiszen a depth chartban mindketten előtte vannak még legalább 4 évig.

Értékelés: B

(katonadani)

Az A-Rod, Nelson, Cobb trió az NFL egyik legütőképesebb támadó hármasa. Cobb megtartása mindenképp okos dolog volt, még ha kicsit túl is lett árazva. Véleményem szerint egy kicsit több puhítással egy évi 8 millió körüli összeg lett volna az ideális. Biztos vagyok benne hogy Cobb is szívesebben maradt egy SB contender csapatnál, de az utóbbi évek elképesztő árazásai arra sarkallták, hogy kicsit megnövelje az igényeit. Adams tavalyi remeklésével ráadásul annyira nem is lett volna nélküle reménytelen a WR poszt, hogy a Green Bay ne lett volna jó alkupozícióba. Összeségében ez egy jó üzlet mindkét fél számára, egyedül Adams lehet kicsi szomorú.

Értékelés: B+

(Leonidasz007) 

Nekem annyira nem tetszik ez a deal. Cobb jó, de úgy vagyok vele, mint Julius Thomassal, vagy bárkivel, akinek Peyton Manning, Drew Brees vagy Aaron Rodgers dobál. Nem ő teszi naggyá az irányítót, hanem fordítva. Slot elkapóként többet keresni, mint Jordy Nelson, és sokkal többet keres, mint mondjuk Golden Tate, aki egy sokkal-sokkal gyengébb offense-zel és szerényebb képességű irányítóval is hozta gyakorlatilag Cobb számait. Fura döntés, pláne, hogy Adams személyében megvan az utánpótlás is.

Értékelés: C 

(Renningan) 

Matt Prater, K 

3 év, $9 millió, ? millió garantált 

Nagyon örülök ennek a szerződésnek, a tavalyi rúgó-mizzéria után Prater megtartása volt a csapat egyik fő prioritása. Az évi 3 millió soknak tűnhet, de Henery-ék után ez a legkevesebb, a piás balhéi miatt pedig vélhetően alacsony lesz a garantált tartalom is.

Értékelés: A 

(Renningan)

Nem tudom minek raktuk be ide Pratert, azt hittem megegyeztünk az évi $4 milliós határban. Komolyra fordítva, jó igazolás, voltak kicker gondok Detroitban, Prater nagyjából megoldja ezeket.

Értékelés: A

(katonadani)

Michael Oher, OT 

2 év, $7 millió, $2.5 millió garantált 

Én Ohert egy jó tackle-nek tartom, hatalmas szerepe volt Flacco szárnyalásában és a Ravens bajnoki címében. Igaz, azóta látványos nem találja a helyét, a Titansben sem jött össze neki, a Panthers pedig le is csapott rá. Az évi 3.5 millió nem sok egy kezdőnek szánt tackle-nek, ha hozza a tőle elvárt szintet, nagyon jó boltot csinált a Panthers.

Értékelés: A- 

(Renningan)

Akkor én ellenvéleményezek kicsit, de tényleg csak kicsit. Oher annyira már nem jó tackle, sokat vesztett korábbi játékából. Ettől függetlenül jó igazolásnak tartom, hiszen a Panthersnek bármilyen támadó falember erősítés és nem is jött drágán.

Értékelés: B+

(katonadani)

Doug Free, OT

3 év, $15 millió, $6 millió garantált

Jermey Parnellt agyon fizette a Jaguars, így Free megtartása kvázi prioritás let a csapatnál. RT poszton ugyanis csak Darrion Weems és Donald Hawkins maradt volna rosteren, akik tavaly összesen egy mérkőzésen léptek pályára. Ezzel együtt a támadófal egyik legjobb játékosát tartotta meg a csapat potom pénzért, így örülhet a következő DeMarco Murray. 

Értékelés: A  

(Renningan) 

Darnell Dockett, DE 

2 év, $7,5 millió, $2 millió garantált 

A Cardinalsból távozó end nem egy hosszú távú megoldás, de a sorozatos visszavonulások miatt minden erősítés jól jön. Még így is fiatalabb, mint Justin Smith, ennyiért pedig bőven belefér.

Értékelés: B+  

(Renningan)