A Divisional Round záró mérkőzésén a Cincinnati Bengalst megsemmisítő Indianapolis Colts utazik a második kiemelt Denver Broncos otthonába. Pályára lép majd a Colts 1998-as 1/1-es és a 2012-es draftjának 1/1-es választása, igaz, azóta Peyton Manning már a Broncos csapatát erősíti. És ne feledjük: „Every colt grows up to be a bronco”, így nem is kérdés, hogy denveri Vadlovak nyerik majd a mérkőzést!

A tavalyi szezonban a Peyton Manning vezette offense, és maga a klasszis irányító is szinte minden mérvadó támadóstatisztikát megdöntött és a Super Bowlig menetelt. Nyilvánvaló volt, hogy azt a szezont nem lehet megismételni, nem is volt olyan meggyőző a csapat, sok volt a sérült (köztük Manning is), ám így is jöttek a győzelmek. Úgy fest, John Fox edző végre belátta, hogy a legendás 18-as sem képes mindent megoldani, így aztán tényleg nincs komoly érv a Broncos ellen.

Most majd megoldja?

Offense

Mindkét csapat legnagyobb erőssége a támadósor, ami két ilyen irányítóval nem is nehéz. Andrew Luck idén 40 TD-t (1.) és 4761 yardot (3.) szerzett, ami ugyan valamivel jobb, mint Manning számai (39 TD, 4727 yard), ám turnoverekben (22-17) és passer ratingben (96,5 – 101,5) már utóbbi teljesített jobban. Ugyanakkor nem a két irányító közötti különbség miatt (ami nem is mérvadó) esélyesebb a Broncos, hanem a támadósorok komplexitása a döntő.

Mióta Fox felvilágosult és sikerült megoldani a futó problémákat (Montee Ball és Ronnie Hillman kiesését), azóta a Broncos futójátéka, ha nem is szárnyal, de kellően produktív és megfelelően sokoldalúvá teszi a támadósort. Olyannyira, hogy az utolsó 5 meccsen 7 TD-t szerzett a futó C. J. Anderson, míg csak 5 touchdown passza volt Manningnek. Ezzel szemben a Coltsnál egész szezonban volt összesen hat futó által futott TD, míg a csapat legeredményesebb futója Andrew Luck a maga három hatpontosával (jó, holtversenyben az azóta magát kijátszó Trent Richardsonnal). Ez azért nem valami impozáns még akkor sem, ha Bengals közepes futáselleni védelmével szemben sikerült 108 yardot szerezni a múlthéten.

A fal vagy T-Rich? Mindkettő!

Defense

A Broncos védelme volt a legjobb az AFC-ben mind futás ellen, mind pedig total yardokat tekintve, habár a Colts sem marad el sokkal tőlük. Bár, azért tegyük hozzá, hogy kétszer találkoztak a liga első (Jaguars) és harmadik (Titans) leggyengébb offense-zével, míg a top támadósoroktól 31, 30, 51, 42, 42 pontokat nyeltek be. Mindkét egység 41 sacket szerzett, ám míg a Broncos fala csak 17-et engedélyezett, addig a Coltsé 29-szer engedte Luckot a földre vinni.

Összegzés:

Szerintem a Broncos most is futni fog, ahogy az utóbbi időben inkább tette. Ráadásul Manning nem Dalton, így nem állhat be Colts csak futás ellen, bízva abban, hogy az amúgy jó secondary majd megoldja. Ellenben Luck kénytelen lesz passzolni, ami a 18 interceptiont szerző Broncos védelem ellen nem biztos, hogy jól fog elsülni (én legalább két labdaeladást várok Lucktól). Figyelembe véve a statisztikákat, a hazai pályát, a tényt, hogy egyszer idén már győzött otthon a Broncos a Colts ellen nem meglepő, hogy a fogadóirodák háromszoros pénzt fizetnek a Colts sikerére.

De, hogy valami biztatót mondjak a Colts drukkereknek is. A Broncosnál Demaryius Thomas (1619 yard, 11 TD), Emmanuel Sanders (1404 yard, 9 TD), valamint a TE Julius Thomas (489 yard, 12 TD) várja a labdákat, míg denveri védelemben két játékos is (Von Miller és DeMarcus Ware) elért legalább 10 sacket. Jó, ez nem valami biztató, a Broncos tehetségesebb Luckéknál, viszont a Coltsnál (szinte) bármikor képesek előhúzni valakit a kalapból, kevésbé függnek az egyéni teljesítményektől, ami egy jó game plan-nel és egy hibátlan Vinatierivel, meg egy eléggé sérült Manningel akár még elég is lehet a meglepetéshez.

 

katonadani ellenvéleményét ITT olvashatjátok, kommentkeben pedig várjuk a Colts mellett szóló érveket!