Hatodik héthez érkezett az NFL, szépen lassan körvonalazódnak az erőviszonyok. Ezen a héten is sok mixgyilkos összecsapás lesz, de akad egy-két mészárszék is. Vasárnap a Kandallóban Steelers – Browns összecsapás lesz 19 órától, lássuk mi várható a héten:

 

Pittsburgh Steelers at Cleveland Browns

Az első héten már találkozott egymással a két gárda, akkor a Heinz Fielden egy hajszállal de jobb volt a Big Ben által vezetett Steelers és 30-27-re győzni tudtak. A félidőben 27-3-ra vezetett a pittsburghi gárda, majd a második félidőben, a benyelt 288 yardnak hála, majdnem hosszabbításba torkollott az összecsapás. Végül Suisham utolsó másodperces 41 yardos FG-je döntötte el a mérkőzést. Azóta eltelt 4 hét, sokat kupálódtak a csapatok, eljött a visszavágó ideje, ezúttal Clevelandben, a FirstEnergy Stadiumban. A két gárda 2001 óta 28 alkalommal csapott össze amiből a Browns eddig összesen 3-at tudott megnyerni, legutóbb 2012 novemberében sikerült felülmúlni a Steelerst 20-14-re.

A Hoyer vezette gárda eszméletlen erős mentális állapotban várhatja hazai pályán a Kohászok gárdáját. Előző héten 25 pontos hátrányból fordítottak a Titans ellen, ami az NFL történetének legnagyobb idegenbeli fordítását jelentette. Tate is visszatért, a futójáték dübörög, mondjuk nem igazán van más opciójuk mert potens elkapójuk nincs. Ellenben Hoyer ennek ellenére is rendesen elkapta a fonalat, olyannyira hogy összedobált eddig 1007 yardot, 6 TD-t mindössze 1 INT mellett. Kezdő mérlege eddig 5-2 a Barnáknál, de ami ennél is meglepő, hogy a második félidei passer ratingje 103,8, ami a hetedik legjobb a ligában. A Manziel-láz apadóban, Hoyernek esze ágában sincs átadni a stafétát partyarc társának. Mi lesz itt ha Gordon visszatér?

A már-már lehetetlen körülmények sújtotta passz játék mellett viszont a földön egészen impresszív a Browns. Tate az első héten elszenvedett sérüléséből visszatért múlt vasárnap, ami olyan jól sikerült, hogy egyből karrier-csúcsot érő 123 yardot talpalt össze. Amíg Tate bibis térdét puszilgatták a nővérkék, addig a Browns a 4. legeredményesebb gárda lett a futójátékokban, 143,5 yardot átlagolnak meccsenként. Igazi tankcsatára van kilátás vasárnap.

A védelem viszont finoman szólva sem az igazi. 421,8 yardot engednek meccsenként, amiből majd 270-et a levegőben. Antonio Brown nem szívrohamban fog meghalni, amíg az öltözőben készül a meccsre. Joe Haden viszont annál jobban rághatja a körmét, lévén majdnem perfekt passer ratinget enged a rá dobált irányítóknak, ezen nem most fog változtatni. Ha egyáltalán játékra fogható lesz, előző héten csípő sérülést szenvedett, de becsületére legyen mondva, egy snapet se hagyott ki ennek ellenére sem.

A Steelers futójátéka láttán is foghatja a fejét a Browns. Bell az AFC második legtermékenyebb futója, és ha ez önmagában nem lenne elég, az elmúlt 3 Browns elleni derbin 130,3 scrimmage yardot átlagolt. Aztán ott van maga a vezér, Big Ben is. 18-1-es mérleggel a Cleveland ellen, ami NFL rekord. 1970 óta egyetlen irányítónak se volt egy másik gárda ellen ilyen kiváló statisztikája.

És hogy mi lehet a Browns esélye? A Steelers bár ontja a yardokat földön, vízen, levegőben de a red zoneban lefagynak. Eddigi 16 red zone látogatásuk alkalmával összesen 7-szer sikerült begyötörni a labdát 6 pontot érően, ami egészen siralmas teljesítmény. Legutóbb a Jacksonville ellen 4 alkalomból mindössze egyszer túrták át a disznóbőrt a vonal fölött, nem meglepő, hogy a szerzett pontok tekintetében mindössze az előkelő 18. helyen állnak.

Igazi brusztolós, erőjátékra van kilátás. És hogy ki fog nyerni? Megelőlegezem a Steelersnek a derbit, ha már a Kandallóban a Steelers.hu is tiszteletét teszi vasárnap. Gyertek minél többen!

 

Detroit Lions at Minnesota Vikings

Úgy látszik nincs hét NFC North házi derbi nélkül, ezúttal a Lions látogat a Vikings otthonába. Mindkét gárda vereséggel hangolt a találkozóra. A Vikings egy méretes pofont kapott a Packerstől, a Lions pedig egy annál is nagyobb gyomrost saját rugójátékosuktól.  Útilaput kötöttek a lábára és a másik eddig elfogyasztott kicker után küldték és leigazolták a Broncostól kivágott alkoholista Pratert.

Maradva a Lionsnál az igazi tragédia nem a botrányos mezőnygól értékesítési százalék, hanem Calvin Johnson és Reggie Bush sérülése. Tekintve, hogy Megatron az elsőszámú elkapója, Bush pedig az elsőszámú futója a gárdának ez felér egy mohácsi vésszel a Lions gárdájának. Johnson játéka az erősen kérdésesnél is rosszabb, még a Packers elleni derbin szenvedett boka sérülést, ezért a Jets majd a Bills ellen is nagyon limitált szerepet kapott, a vezetőség pedig ennek hatására nagy valószínűség szerint (a további sikeres szereplés reményében) a Vikings ellen leülteti a sztárt. Így eljött az ideje Golden Tate előrelépésének. A holt szezonban hozott WR (5 év 31 millió), eddig megszolgálta a pénzét., hiszen remekül pótolja a döglődő Johnsont, és nem valószínű hogy az a Vikes secondary fogja megállítani a yard termelésben, akik mérkőzésenként 225,6 yardot engednek a levegőben.

Bush szereplése szintén a bokája miatt kérdéses, ami még tetézi a bajt, hogy a másik RB, Bell is sérüléssel bajlódik (agyrázkódás).  Bár a Lions offense eddig sem a rettegett futójátékról volt híres (83,6 yard per game), de ha maximálisan a passzok felé orientálódnak akkor könnyebb lesz levédekezni is őket. Ami abszolút feléjük dönti mérlegnyelvét az a (Renningan szerinti) liga legjobb védelme. Tény és való, hogy a legkevesebb yardot engedik meccsenként, de a képlethez hozzátartozik az is, hogy eddig mérkőzéseiken olyan briliáns és lehengerlő támadógépezetek ellen léptek pályára mint a Jets, Bills, Panthers. Az első héten a Giants szintén kuka formát mutatott, az egy szem nagy skalp eddig a Packers letarolása volt. Ha év végére a top5-be végeznek engedett yardokban akkor megkövetem Renningant, addig szerintem enyhén túlértékelt ez a védelem.

A Vikings drukkerek legnagyobb öröme a héten Teddy Bridgewater visszatérése. Legutóbbi Packers elleni meccset kihagyta, és bár Ponder egészséges, az előző heti pazar teljesítményét látva tuti a padon kezdi a mérkőzést. Sérültek terén nem áll rosszul a Minnesota, Kyle Rudolfot és Chad Greenwayt leszámítva többé kevésbé mindenki hadra fogható állapotban van.  Bár Patterson, McKinnon és Asiata is kínlódik valamilyen bibi miatt szereplésük nagyon valószínű.  A két futó lassan véglegesítheti szekrényét a TCF Bank Stadiumban, fel lehet ragasztani a Katy Perry posztereket, AP visszatérése ugyanis erősen konvergál a nullához. Az nyilvánvaló, hogy visszavonulása után óvodát nem fognak róla elnevezni, de ha még nem lenne elég baja így is, úgy döntött egy kis fű majd segít enyhíteni felettébb stresszes életét.  Az ügyésznek ebben érthető módon más volt az álláspontja, ezért nagyon érik az a kick Petersonnál, ezzel megpecsételve karrierjét. Legfeljebb majd Ray Rice-szal alapítanak egy rap együttest Hit Everyone néven.

A mérkőzés favoritja a Detroit, de a támadásaik rapszodikussága miatt korántsem lefutott a dolog. Ráadásul csoport rangadóról beszélünk, ahol minden megtörténhet. Mint Packers drukkernek a Vikes győzelme jobban jönne a csoportban, ezért nekik drukkolok, aztán lesz ami lesz.

New York Giants at Philadelphia Eagles

Egy újabb parázs összecsapásra van kilátás. Ha ez a mérkőzés a második héten került volna megrendezésre akkor országos favorit lenne a Phily, de azóta sok víz lefolyt a Dunán, kiegyenlítettebbek lettek a viszonyok. A new yorki támadóalakulat épp a fellendülés jeleit mutatja, míg az Eagles kezdi döcögősre venni a figurát. Lássuk mire számíthatunk.

A Giants zsinórban 3 W betűvel érkezik a Lincoln Financial Fieldre, míg az Eagles 1 W szériában van. Az Eli Manning vezette offense az elmúlt 3 mérkőzésen 105 pontot pakolt fel a táblára amivel a 8. helyre léptek elő szerzett pontok tekintetében. Manning bombaformában van, a 3 nyertes szériában 115,2-es passer ratinget átlagolt, és 8 TD mellé csodával határos módon 1 INT-et dobott csak. Passzainak 70,1%-a ült valamelyik elkapója kezében, ez pedig mérföldekkel jobb mint, amit az első két hétben produkált a kis Manning. Ezt nagyban köszönheti a tight end, Larry Donnell remek szereplésének, valamint az újonc Odell Beckham Jr. egyre nagyobb térnyerésének. Amíg a passzjáték elkezdett muzsikálni New Yorkban addig a futójáték mint olyan nem igazán működik. Most, hogy az elsőszámú futó Rashad Jennings lesérült és biztosan nem vesz részt a mérkőzésen vasárnap, a rookie Andre Williams kezébe kerül a gyeplő, sok jóra ne számítsunk Tőle.

A másik oldalon sem ilyen rózsás a helyzet a futásoknál, Mathis és Kelce kidőlésével a futásblokkolásban nem jeleskedik a támadófal. Ennek megfelelően McCoy igencsak elmaradt tavalyi teljesítményétől, futás átlaga a 3 yardot sem éri el, ami testvérek között se egy jeles mutató. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a Giants kereken 99 yardot enged mérkőzésenként a földön, nehéz nap elé néz McCoy és Sproles. De nem lesz leányálom Foles számára sem a derbi, ámbátor a Giants csak a 24. a ligában a passzvédekezésben, de lehúztak eddig 8 interceptiont is, ezzel kerek 76-os passer ratinget engedélyeztek csak, ami a 3. legjobb a ligában. Chip Kelly azt ígérte a mérkőzés előtt kicsit visszavesznek ebből a rohanós no-huddle offense-ből, és jobban odafigyelnek a passzjátékokra. Ennek két marha egyszerű oka van. Az egyik, hogy idén Foles 10,5%-al pontosabban dob ha nem rohannak, a másik, hogy az eddig dobott 5 INT-ből 4 no-huddle közben történt. A támadófal visszaesését továbbá mi sem mutatja jobban, mint Foles 15 yardnál hosszabb passzainak végkimenetele. Idén ezek 32,2%-ban sikeresek a tavalyi 52,5%-al szemben, s míg idén ezekből 4 TD, 4 INT lett, addig tavaly 15 TD, 1 INT.

Az idén mutatott védekezése egyik csapat franchise históriájába se fog bekerülni. Leszámítva a már említett New York futás elleni védekezését, minden egyéb mutatóban a liga végén kullog a két csapat. Említésre méltó viszont az a tény, hogy Dominique Rodgers-Cromartie miután két szezont lehúzott az Eaglesben (2011-12), most először tér vissza a Lincoln gyepére, már ha pályára lép a boka sérülése miatt.

Kemény ütközet vár a két csapatra, megjósolhatatlan végkimenetellel. A hazai pálya a Phily mellett szól, bár ennek Foles vélhetően nem örül, az eddigi 6 benyelt sackjéből 5-öt hazai pályán kapott. Pontokban gazdag mérkőzés lesz, ahol talán az Eagles speciális egysége dönti el a végeredményt. Ha így lesz Jason Pierre-Paul mondhatja majd, hogy állhatnának akár 0-5-el is.

A többi mérkőzésről röviden:

Összesen egy győzelem és 9 vereség csap össze vasárnap Nashvilleben. A Titans fogadja a Jaguars gárdáját. A Titans elvesztette Pollardot, Locker is szenved, a Jax előző héten nem engedte először az ellent 400 yard fölé. Epic Battle!

A Ravens ahhoz a Buccaneershez látogat akik idén otthon még nem tudtak győzni. Ha meg akarják törni ezt a sorozatot, nagyon rácba kell szedni azt a védelmet, mert a mérkőzésenként engedett több mint 30 pont nem fest túl fényesen. Mason Foster visszatérése talán javíthat ezen a gyalázaton,de a Ravens így is sokkal esélyesebb.

A Denver New Yorkba szinte csak azért látogat, hogy kiderüljön Peyton Manning ezen a héten vagy a jövő héten töri meg Favre TD rekordját. 12 az 1-hez meg lehet fogadni, hogy már most sikerül a Jets ellen.

A Bills hazai pályán fogadja a feltámadt Patriots gárdáját. Hiába a második legjobb futás elleni védekezésük, Tom Bradyvel a center mögött nem a futásra van berendezkedve a Pats. Ugyanakkor hatalmas légi parádé sem várható, Brady az egész ligában a legrosszabb a 20 yard feletti passzok sikerességében kemény 8,3%-al. Könnyen elképzelhető, hogy a mérkőzés után újra kitör a Brady-pánik.

A Panthers ahhoz a Bengalshoz látogat, akiknek pont az előbb említett Pats gyalázta meg hibátlan mérlegét. Ráadásul kiesett A.J. Green is, a Carolina győzelemmel a háta mögött utazik Cincinnatibe, kemény lesz.

Kevin Coyle, a Miami védő koordinátora kijelentette, minden playben két embert fog Jordy Nelsonra állítani. Erre szüksége is lesz a Dolphinsnak ha érdemben akarnak a napsütötte stadionban pályára lépni a Packers ellen. Rá se rántunk, majd Elit Cobb megoldja.

A Raiders támadó drivejainak több mint harmada végződik 3 & out-tal, ami a legrosszabb a ligában. 44 drive-ot indítottak eddig, ebből 3 volt 10 playnél hosszabb, ez is a legrosszabb a ligában. A másik oldalon pedig Philip MVP Rivers és a Chargers. Mészárszék lesz ebből!

Jöjjön egy kis matek: A Dallas mérlege az elmúlt 25 évben 1-6 a regnáló bajnok ellen, viszont Romo mérlege a Seahawks ellen 3-1 a legutóbbi 4 találkozóból. Tony Romo középre szálló passzainak 75,6%-a elkapással végződik, Earl Thomas az egyik legjobb a posztján. Mi lesz ebből, isten tudja.

A győzelem kulcsa a play-action lehet a Redskins számára, ezekben a játékokban Cousins 140,4 passer ratinget ért el eddig, play-action nélkül 77,9-et. A Cardinalsnál pedig már-már minnesotai magasságokba emelkedik a QB keringő. Stanton? Palmer? Thomas? Egyenlőre az utóbbi a befutó, de bármi megtörténhet.

Cutler még mindig egyben van, lassan a Chicago drukkerek elkezdenek reménykedni. A mérkőzés kuriózuma mindenképpen Devin Hester lesz, aki idén igazolt az Atlantához, pont a Bearstől. Stílusosan kezdhetne egy kickoff return TD-vel, idén az még úgyis hiányzik neki.

A hétfői esti rangadó keretében a 49ers látogat a Ramshez. A 9ers zsinórban 6 MNF-t megnyert, a Rams zsinórban 5-öt elbukott. Mind a kettő könnyen megszakadhat hétfő este, nem annyira gáz ez a Rams most, bár 1-3-al állnak, foghatónak tűnik ez a 9ers számukra.

Figyelem! A Kandallóban Steelers@Browns meccs lesz, jelen lesznek a steelers.hu képviselői! A fogyasztás egy része jótékony célokra folyik a PINK MONTH keretein belül. Részletek ITT!