Erre a hétre átvettem katonadanitól a beharang írását, így most lesznek újra sportfogadós tippek, és már foglalkozunk kicsit a rájátszásba jutás forgatókönyveivel is. Bár amilyen szoros most az NFL, ezen a héten ezekből még azért nem lesz túl sok.

A meccsek rangsorolása viszont egy erre a hétre bevezetett (tavaly már nagy sikerrel szerepelt) Playoff-faktor szám alapján történik, vagyis hogy mennyire fontos az adott meccs a rájátszás szempontjából. Hátrafelé haladunk, így az első meccs a:

Tennessee Titans – New York Jets (22:05)

Playoff-faktor: 0

Kinek ajánljuk: Senkinek, illetve legfeljebb azoknak, akik már most decemberben a jövő évi draft lázában égnek. Valaki?

Mire fogadjunk: Győztesre semmi esetre sem, de amilyen fogalmatlan a két offense, az under 42,5 1,8x-os pénzért egész baráti ajánlat. Egyébként is ki hallott már olyat, hogy decemberben egy 2-11-es csapat idegenbe utazik, és ő az esélyes?

New York Giants – Washington Redskins (19:00)

Playoff-faktor: 0

Kinek ajánljuk: Odell Beckham rajongóknak.

Mire fogadjunk: A Giants-re (1,3x).

Carolina Panthers – Tampa Bay Buccaneers (19:00)

Playoff-faktor: 1

Kinek ajánljuk: Igazából senkinek, Cam Newton nem játszik (bár az első héten Andersonnal nyertek a Tampa ellen), így a Panthers részéről a szokásosnál is szenvedősebb játék várható. A Bucs viszont pole pozícióban van a Suck for the Duck versenyben, és nem valószínű, hogy ezt a helyezésüket feladnák. A Panthers-re ezért ha nem is nyugodtan, de fogadhatunk (bwin: 1,6), de inkább itt is az under 41-et favorizáljuk (bwin: 1,9). Ez a meccs ugyanakkor valamiért nem szerepel a tippmixpro oldalon…

Chicago Bears – New Orleans Saints (kedd 2:30)

Playoff-faktor: 1

Kinek ajánljuk: „A támadófoci szerelmeseinek.”

Hétfő esti rangadó, a liga négy legrosszabb védelméből kettővel. Over-re bármit vehetünk (53,5: 1,8x-ért például), győztest azért csak óvatosan. Ugyan Chicagoban lesz a meccs, de az előrejelzések szerint nem lesz nagyon hideg (7-10 fok), ami kedvezőbb a délieknek. Utóbbiaknál a múlt heti blama után áll a bál, nekik jobban is kell a győzelem, így bátrabbak megtehetik (1,6-ért) a vendégeket.

Kansas City Chiefs – Oakland Raiders (19:00)

Playoff-faktor: 1

A Raiders a mút heti újabb Super Bowl győzelmük után megint bye-weekre készül, bár három hete az odavágón már egyszer megverték a Chiefs-t, így lehet most is megviccelik Houstonékat. A hazaiaknak még van kis esélyük a wild-cardra, de ehhez nem csak 3-ból 3-at kell nyerni, hanem szükségük van még a vetélytársak vereségeire is. Sok futásra, szoros meccsre számítok, Chiefs elkapó egyébként is pont egy éve kapott el utoljára TD-t. A Chiefs-t 1,12-ért semmiképpen nem tenném meg, de az under 44,5-et 1,6-ért igen. Aki nem hiszi, hogy az Oakland újra szünetet tartana, az viszont bátran tegye meg őket 10-pontos hendicap-ből (1,9).

Baltimore Ravens – Jacksonville Jaguars (19:00)

Playoff-faktor: 3

A Hollóknak nem csak a wild-card, de még a csoportgyőzelem is elérhető közelségben van, így ez mindenképpen sima hazai. Lázba épp ezért nem hoz…

Detroit Lions – Minnesota Vikings (22:25)

Playoff-faktor: 4

A Vikings még valami egészen elborult forgatókönyvvel elcsípheti a rájátszást, de ez a meccs valójában inkább a hazaiak esélyeiről szól. A Detroit feltámadó offense-ével érzésem szerint egyébként sem ez a meccs a kérdés, hanem az utolsó kettő, ráérnek lábon lőni magukat a Bears ellen. A kékeknek egyébként saját kezükben van még a csoportgyőzelem is. A Lions nem tud futni (NFL 30.), a Vikings nem tud passzolni (NFL 30.), érdekes lesz. A Detroit számára ez kötelező győzelem, 10-6-tal nekik még egyáltalán nem biztos a play-off, sőt a Cardinals TNF győzelmével még 11-5-tel is le lehet maradni a januári játékról. Update: a 11-5 a Detroitnak biztosan elég (ha a PHI-DAL nem iksz).

Buffalo Bills – Green Bay Packers (19:00)

Playoff-faktor: 5

Scenario:

GB nyer + DAL kikap, akkor a GB-nek megvan a playoff hely

Na ez viszont végre izgalmas lesz. Vagy az is lehet. Vagy…na szóval értitek. Ha a Packers valahol el tudja szúrni a home-fieldet, akkor az ez a meccs. Ha nagy szavakat akarnék használni, akkor azt írnám, hogy Rodgers még sosem nyert Buffaloban, de igazság szerint még nem is játszott Buffaloban. Őszintén szólva nehéz elképzelni, hogy a Bills Ortonnal tartani tudja pontokban a lépést a Packers-szel, de három hete a Vikings is partiban volt a Green Bay ellen. Az a Bills front-7, az pedig valójában félelmetes. Minden 9 playből egyszer sacket érnek el, az rengeteg, és QB-hitről, siettetésről még nem is volt szó. A Bills 3-0 idén az NFC North ellen. A Packers 4 pontos favorit, fogadni azonban én nem fogadnék rá, esetleg az under 50-et (1,9) kockáztatnám meg. Aki nem hisz a meglepetésben, az viszont vegye bele a Packs-et (1,44) a mixébe.

Atlanta Falcons – Pittsburgh Steelers (19:00)

Playoff-faktor: 6

A hektikus, de összességében mégis a liga második legjobb offense-e (passzban 2., futásban 8.) érkezik ahhoz a csapathoz, ahol a pass-rush-ról idén még csak nem is hallottak. Akiknek ennyi elég, máris válasszák a Vasast 1,8-ért. De. Az NFC South idén 2 meccset nyert az AFC északi csoportja ellen, mindkettő a Pittsburgh lelkén szárad (TB, NO). Ugyanakkor a Falcons támadói nyolcadikak a 32 csapat közül, így mindenképp pontgazdag összecsapásra számíthatunk, overre bármit meg lehet tenni. A Falcons a Packers elleni MNF-on már egész jól játszott ahhoz, hogy szorossá tudja tenni a meccset, külön ki kell emelni Julio Jones-t, aki szerény 448 yardot írt be a neve mellé az utolsó két meccsen. Érdekesség, hogy az utolsó két meccsük is hosszabbításban dőlt el (2010: 9-15, 2006: 41-38), ez most is előfordulhat. Szoros, sok pontos meccsen vendéggyőzelem lenne a papírforma, de a szerkesztőségi vélemények megoszlanak.

New England Patriots – Miami Dolphins (Kandalló 19:00)

Playoff-faktor: 7

Scenario:

NE nyer, megvan a csoport

NE nyer + kikap a IND+PIT+CIN/DEN, akkor megvan a bye-week is

A vasárnapi első meccsünk a Kertész utcában az AFC East rangadója. Utoljára 2000-ben nyerte meg a Dolphins mindkét Pats elleni meccsét, akkor még például Bledsoe volt a New England irányítója. Napos, nem túl meleg (5-7 fok) időre van kilátás. Az első héten az idényben később szokásossá váló második félidei feltámadásával simán nyert a Miami, most kiegyenlített csatára számítanék. A liga 6. védelme találkozik a 7. támadókkal, a labda másik oldalán azonban átlagos egységeket találunk. Bradyék az esélyesek, de a fogadóirodák nagyjából 1,2 vs 4,1-es oddsait kicsit túlzásnak érzem, egyébként 7 pontos favorit a New England. Mindkét csapatnak muszáj győznie, a Patriots-nak a home-field a célja, a Miami pedig egy vereséggel búcsút mondhat a rájátszásnak.

Cleveland Browns – Cincinnati Bengals (19:00)

Playoff-faktor: 7

Manziel, Foci Jancsi, Johnny Football. Elég ennyi? Aki nem velünk nézi a Pats-Fins-t a Kandallóban az semlegesként ezt válassza 7-kor. Vagy a következőt. A Browns a tragikus konferencia mérlege miatt (4-6) elég messze van a wild-cardtól, a csoportgyőzelem viszont egy vasárnapi győzelemmel fél meccs távolságra kerülne. Ez elsőre ellentmondásnak tűnik, de idén az AFC North-ban nem az. A Bengals sorsolása finoman szólva nem baráti (DEN, @PIT), így nekik ezt muszáj lenne behúzni. Sportfogadóként kerüljük el, NFL-rajongóként fogjuk meg a söreinket, és üljünk le a fotelbe/számítógép elé a székbe. Ketten nem hiszünk a Browns-nak, a többiek már felültek a hype-nak:

Indianapolis Colts – Houston Texans (19:00)

Playoff-faktor: 7

Scenario:

ha a Colts nyer, megvan nekik a csoport

Vagy ezt, ugyanis a Texans a szezon közepéhez képest némileg váratlan módon még életben van a rájátszás szempontjából, a Colts viszont már most megnyerheti a csoportot. Ahhoz, hogy Watt igazán komolyan felmerüljön a szavazók fejében Rodgers-szel szemben az MVP-címért folytatott versenyben, ahhoz a Texans-nak szerintem mindenképp be kell jutnia a rájátszásba, és ha ezt a meccset valahogy megnyernék, nem is lennének esélytelenek a ragyogó konferencia mérlegükkel. Nem meglepő módon a Texans front-7 vs Luckék lesz a slágerösszecsapás, de ki kell emelni Fostert, akinek nagyon megy a Colts ellen: 7 meccsen 861 yardot és 8 TD-t gyűjtött. Az odavágón a 6. héten a TNF keretében ugyan a Colts idegenben nyert 33-28-ra, de ehhez egy 24-0-s első negyedre volt szükségük, és a Houstonnak a végén volt esélye a fordításra. Pénzt nem tennék rá.

Seattle Seahawks – San Francisco 49ers (22:25)

Playoff-faktor: 7

Tavaly ilyenkor ez még a hét meccse lett volna, most már csak egy kötelező győzelem a Seattle-nek. A Hawks egyébként is összeálló védelme ellen lehet, hogy még a tavalyi 49ers-nek se lenne túl sok esélye, de az ideinek, amelyik már a Raiders-től is kikap, na ennek már végképp nem. Kaepernicknek legendásan nem megy a Hawks ellen, 3 TD, 9 INT a Seahawks elleni meccseken 51/17 a többiek ellen. Ahhoz, hogy a 49ers-nek bármi esélye legyen, váratlant kell húzni, például Kaep futásokat. A hazaiak 10 pontos favoritok, hendikepből is meg lehet őket tenni (1,8), ha valakinek a sima hazai 1,2-ért kevés. Low-score meccsre lehet számítani az odavágóhoz hasonlóan, így az under 38 is jó 1,8-ért. Nem is ezt adjuk másodikként a Kandallóban, hanem…

San Diego Chargers – Denver Broncos (Kandalló 22:05)

Playoff-faktor: 9

Scenario:

DEN nyer, megvan a csoport

DEN nyer + kikap a IND+CIN+PIT, akkor megvan a bye-week is

A kaliforniaiak most is meg tudják ülni a vadlovakat?

…ezt. A Chargers-nek  sorban jönnek az AFC nagyágyúi, múlt héten Pats, most meg Manningék. A Chargers-nek egy jó gameplannel van keresnivalója, főleg hazai pályán. Majdnem pontosan egy éve történt ugyanis, hogy (ráadásul Denverben) a San Diego 27-20-ra megverte a Broncost egy erőteljesen futásközpontú (2/3 run play) játékkal, hogy Manninget lent tartsák a pályáról. Az idei Chargers viszont futásban nagyon gyenge (28.), más esélyük viszont véleményem szerint nem lesz, mint Matthews-t tömni labdával. Fox ugyanis végre valahára felismerte, hogy csak Manninggel nem fog menni, így az utóbbi 3 hétben már sokkal kiegyensúlyozottabb play-callinggal meccselt. Az esélyes természetesen a Broncos, de néhányan meglepetésre számítunk.

Philadelphia Eagles – Dallas Cowboys (hétfő 2:30)

Playoff-faktor: 10

Végül, de nem utolsó sorban elérkeztünk a forduló rangadójához, amely számos kérdésre választ adhat, eredménye pedig jelentősen befolyásolja az NFC rájátszását. 12-4-gyel mindkét csapatnak lenne esélye a bye-weekre is, bár a Dallasnak az egymás elleni eredmények miatt kicsit több. A Cowboys 6-0 idén idegenben, ugyanakkor az Eagles egészen a múlt hétig veretlen volt hazai pályán, aztán jöttek Russell Wilsonék. Két hete Hálaadáskor az Eagles pulykát csinált Romoékból, 33-10-re lemosták őket a pályáról. Igazából két hete katonadani mindent leírt a Hálaadásnapi felvezetőben, és ezek most is igazak, a helyzet pedig lényegesen nem változott (8-3 helyett 9-4 áll a csapatok neve mellett), többet nem tudok hozzátenni.

Bold predictions:

Múlt héten én találtam (Eagles <200 yard), packernek 2 helyett 1 Hayden INT jött, a többiek messze voltak. Az e heti merész jóslatok:

gomes88: (ihlető az előző MNF) Rodgerst egyszer úgy ütik meg/viszik földre szabályosan, hogy nem dobják rá azonnal az összes létező sárga zászlót. De csak egyszer.

katonadani: Manziel 200+ passzolt és 100+ futott yarddal zár. És jó eséllyel bejön a múlt heti tippem is.

rowi: A héten volt az egy éves évfordulója annak, hogy Chiefs WR utoljára TD-t kapott el. A Raiders ellen 2 TD-t is szereznek az elkapóik.

packer_nation: Chris Johnson 100+ yardot fut volt csapata ellen.

renningan: Antonio Brown és Julio Jones is 200+ yardot szereznek a mérkőzésen. Ha Jones nem játszik, akkor Manziel élete első meccsen 3 TD-t szerez (futás és passz együtt), legalább 130-as ratinggel és nyer a Browns.

Mzoli: Az Eagles - Cowboys meccsen egy utolsó drive-os safety fog dönteni a győzelemről.

 A szerkesztőségi tippjáték állása (TNF nélkül):