Ennek is vége, pedig szinte csak tegnap kezdődött. A könnycsepp elmorzsolása után viszont vigyázó szemeinket már a rájátszásra vetjük, így az utolsó kör összefoglalóját is már ezen a szemüvegen keresztül nézzük.

Előre is elnézést, de az időhiány (vagy ma délre van poszt, vagy holnap délutánra se), meg az érdekesség-faktor miatt most csak azokkal a meccsekkel fogok foglalkozni, amelyeknek a rájátszás vagy az 1/1 szempontjából jelentősége volt, a már nem fontos meccsekkel nem. Ugyanakkor, ha valaki egy most innen kimaradó meccset látott, ne habozzon a kommentek közt a nagyérdemű elé tárni az élményeit.

AFC Wild-Card:

Végül a Ravens lett a befutó, köszönhetően annak, hogy a 4. negyedben 17-0-ra, összességében pedig 20-10-re megverték a Browns-t. Ez pedig elég volt, ugyanis a Chargers kikapott a Chiefs-től (19-7). Attól a Chiefs-től, ahol Justin Houston 4 sackkel keserítette Rivers-t, így végül 22-vel zárt, majdnem megdöntve Strahan 22,5 sackes rekordját. Ettől persze most nem annyira boldog a csapat, mert meccs közben (úgy a harmadik negyedben) úgy álltak az eredmények, hogy rövid időre a Chiefs is állt az AFC 6. helyén. A Browns ugye vezetett 10-3-ra, a Jaguars pedig 17-14-re ütötte a Texans-t. Utóbbiak végül fordítottak (sőt ezzel rövid időre az utolsó negyedben pont ők álltak playoffra), és nyertek (23-17), de ez most kevés volt. Watt természetesen újra kihasználta, hogy a gyenge jacksonville-i fal ellen mehetett, így 3 sackkel (végül 20,5-el zárt) és egy kiharcolt safety-vel újra ő volt a Houston MVP-je. Egyébként ő az egyetlen, akinek 2 szezonban is összejött a 20+ sack.

NFC South:

A Saints mesterterve, hogy annyira rosszul játszanak, hogy ezzel megfosszák a csoportellenfelet egy normális irányítótól majdnem bejött, 20-7 is volt már a Bucs-nak, Brees az ellen end-zone-jában inkább interceptionönöket dobált, mint TD-ket, de végül 2 perccel a vége előtt csak sikerült átvenni a vezetést a védelem (mondom a védelem!) vezetésével. Ők végül még egy safety-vel végül meg is nyerték a meccset (23-20).

A fontosabb meccsen, a csoportdöntőn viszont a Panthers esélyt sem adott a harmatgyenge Falcons-nak, 34-3-ra nyertek, közte 2 picksix-el, ezzel Mike Smith-nek szinte biztosan harangoztak, mint főedzőnek. A Carolina ugyanakkor 4-0-s sorozatban van (jó, ebből 3 a csoportellenfelek ellen, a negyedik pedig a Browns otthon, de akkor is), fogadhatják a Cardinals-t, és hát az van, hogy odáig jutottunk, hogy negatív mérleggel playoffba jutni így, év közbeni nézhetetlen játék úgy, de a wild-cardon mégiscsak ők az esélyesek, jelenleg 5,5 pontos favoritok a bukiknál.

AFC kiemelések:

A Patriots-nak ugye már megvolt az első kiemelés (ki is kaptak a Bills-től…), a Colts-nak a 4. hely, a Ravens-ről pedig már volt szó, így túl sok hely már nem maradt. A Broncos a papírformának megfelelően elintézte a Raiders-t a bye-weekért. Érdekesség, hogy ugyan 47-14 lett, de Manning nem adott TD-passzt. Az éjszakai AFC North döntőn valódi, végig kiélezett csoportrangadót láthatott az, aki képes volt fent maradni. Sok hibával (3 INT, 2 fumble) tarkított összecsapáson a Bengals elég jól megfogta a Steelers futójátékát, a Steelers védelem viszont inkább jó ütemű labdaszerzésekkel vétette magát észre, így a játék képe alapján döntetlen közeli meccs volt, de még az első negyedben Brown visszavitt TD-re egy puntot 71 yardról, és ez végül döntőnek bizonyult. A harmadik negyedben Nelson úgy ütközött Bellel, hogy utóbbi már vissza sem tért, sőt kérdéses a Ravens elleni pályára lépése is. Az utolsó negyed érdekes volt, a Pittsburgh 20-17-es vezetésnél a félpályánál 6 perccel a vége előtt fake puntra szánta el magát, aztán mi lett a vége:

4 játékkal később jött ez…

…majd BigBen 63 yardos TD-passza Brownnak, 27-17, a viszlát. A Steelers ezzel 2010 után újra megnyerte a csoportot és fogadhatják a Ravens-t, a Bengals pedig egyáltalán nem esélytelenként utazik a Colts-hoz. Annak ellenére mondom ezt, hogy a 7. héten 27-0-ra kaptak ki Indianapolis-ban.

Végeredmény:

1. Patriots (12-4)

2. Broncos (12-4)

3. Steelers (11-5)

4. Colts (11-5)

5. Bengals (10-5-1)

6. Ravens (10-6)

NFC kiemelések:

A Cowboys még a 19 órás meccsek sorában 44-17-re gyalulta le a Redskins-t, ezzel a hatodik csapat lett a történelemben, amelyik 8-0-val végzett idegenben (utoljára a veretlen Pats 2007-ben). Az előző 5-ből 4 Super Bowlba jutott…Romo a szezonban 114,4-es passer ratinget hozott, ez all-time 6. Jár a taps. Azzal a támadófallal még többeknek meggyűlhet a baja januárban…

A déliekről már volt szó, az első kiemelés viszont a Rams védelmének és Rodgers kisebb sérülésének köszönhetően legalább a fél 11-es meccsek félidejéig kérdéses volt. Seattle-ben a Rams védelme újra úgy játszott, mint a Giants elleni meccs előtt, szereztek két labdát is (Wilson INT, Lynch fumble), de ezekből csak mezőnygólokat tudtak elérni, így félidőben csak 6-0-ra vezettek. Green Bay-ben aközben hasonlóan pontszegény találkozónak nézett ki, a második negyed közepén még csak Micah Hyde punt return TD-je árválkodott a táblán, majd az utolsó két perc már érdekesebb volt. Rodgers TD passz közben meghúzta a lábát, a Lions szépített, így itt 14-7 volt a félidő. A fordulás után a Lions kihasználva, hogy már Flynn irányít egyenlített is, így Rodgers bár sántított, inkább visszatért, és ez mint utóbb kiderült elég is volt a győzelemhez. Gyors TD-drive, a következőben labdaszerzés (Joique Bell köhögte fel a labdát), majd Rodgers TD „futása” kb. 20 centiről, 28-14. Az utolsó negyedbe még egy Packers safety fért bele, valamint Raiola múlt heti eltiltása után ezúttal Suh jelenkezett magán bye-weekre, mert megtaposta a földön fekvő Rodgers lábát. Északnyugaton eközben előbb a Seahawks offense mutatott életjeleket (2 FG+Lynch TD), majd a védelem megelégelte a szerencsétlenkedést, és előbb Hill (a majd 200 kilós Jordan Hill!) szerzett interceptiont…

… majd Bruce Irvin picksixet (20-6), és mielőtt még esetleg izgalmas lehetett volna, Earl Thomas akadályozott meg egy TD-t (helyette touchback lett). Az NFC rájátszása újra Seattle-ben dől el.

Végeredmény:

1. Seahawks (12-4)

2. Packers (12-4)

3. Cowboys (12-4)

4. Panthers (7-8-1)

5. Cardinals (11-5)

6. Lions (11-5)

További menetrend:

Wild-Card:

Január 3. szombat 22:35 - Cardinals@Panthers
Január 4. vasárnap 02:15 - Ravens@Steelers
Január 4. vasárnap 19:05 - Bengals@Colts
Január 4. vasárnap 22:40 - Lions@Cowboys

Divisional Weekend:

Január 10. szombat 22:35 NE vs IND/CIN/BAL

Január 11. vasárnap 02:15 SEA vs CAR/ARI/DET

Január 11. vasárnap 19:05 GB vs DAL/CAR/ARI

Január 11. vasárnap 22:40 DEN vs PIT/IND/CIN

Főcsoport-döntők:

Január 18. vasárnap 21:05 NFC-döntő

Január 19.hétfő 00:40 AFC-döntő

Super Bowl:

Február 2. hétfő 0:30

 

A Sport1 ad mindent, velünk a következő két hétben a Wild Cardon és a Divisonal Weekenden a vasárnapi meccseket lehet nézni a Kandallóban, gyertek, gyertek!