Így a karácsonyi rohanásban nem találom fel a spanyolviaszt az összefoglaló írásban, de most mindenesetre az NFC-beli meccsek összefoglalói jönnek, illetve még kettőé, amelyek inkább a Nemzeti főcsoport állására voltak hatással.

Időrendben haladunk, még szombaton lőtte magát lábon az Eagles, aztán vasárnap estére kiderült, hogy lábsérülésbe is bele lehet halni, mert ezzel a vereséggel ki is estek. Már a meccs is szorosabb volt a vártnál, de az egyébként jól játszó Sanchez másfél perccel a vége előtt eladta a labdát, a Redskins a saját 40-esről pedig eljutott mezőnygól-kísérletig, Forbath pedig nem hibázott. (Washington-Philadelphia 27-24).

A Mikulás is figyelt

A 7 órás meccsek közül elsőnek a Bucs-Packers ért véget, ahol az 1/1-re hajtó hazaiak nem igazán erőltették meg magukat, avagy a Sajfejűek védelme jól játszott (Tampa: 109 total yard). A Packers offense számai ugyan elég jók (Rodgers 31/40 318 yd, TD, Lacy 99 yd, Cobb 131 yd, Nelson 113 yd), de ezeknek a számoknak a legnagyobb része a saját térfélen és a félpálya körül született, a hazaiak térfelére érve sokszor elfogyott az ötlet. Kevés pontos meccsen (3-20 Green Bay), azért hozták a kötelezőt Rodgers-ék, így bejutottak a rájátszásba, Lovie Smith-éknek pedig nagyon kell Mariota, így ők igazából nem is bánják, hogy kikaptak.

A kevésbé érdekes meccsek sorában a Giants ismét Beckham vezérletével (8 elkapás, 148 yd, 2 TD) nyert, ezúttal St. Louis-ban, így a szezon végére egész vállalható mérlegük lett a new yorkiaknak. Volt bunyó is ha valaki erre vágyik, és a Rams speciális egysége is lecsapott, ha már az elmúlt hetekben TD-t nem engedő védelem sorban nyelte be a hatpontosokat (27-37 Giants). A Panthers egy egészen nézhetetlen meccsen maradt életben (17-13), sőt igazából 3-at nyertek zsinórban, így elnyerték a jogot, hogy vasárnap a Falcons-szal ki-ki meccset játszhatnak a csoportelsőségért. Azzal az Atlantával, amelyik meglepetésre simán nyert New Orleans-ban, ugyanis a playbookban a 16. héten végre sikerült ellapozniuk a Pass-rush című fejezetig (4 sack). Egy 99 yardos kick-off return után megszerezte a vezetést a Saints az első percben, majd a támadók itt szabadságra mentek, ahonnan csak az utolsó negyedben rángatták vissza őket. A Falcons viszont szép módszeresen pakolgatta fel a pontokat a táblára, de még így is kellett nekik egy Brees interception 2:30-cal a vége előtt. A végeredmény Umenyiora fumble return TD-jével alakultki, a Saints 5 hazai vereség után mehet nyaralni (az a Bucs-Saints egy élmény lesz…), a Falcons pedig játszhat a playoffért (14-30 Falcons). Jellemző a csoport színvonalára, hogy az utolsó körben az NBC az elmúlt években mindig win-and-in meccseket választott, de idén ebből nem kértek (helyette Steelers-Bengals lesz).

A Lions idén ötödször is az utolsó negyedben fordított és nyert, így vasárnap Green Bay-ben a csoportgyőzelemért játszhatnak. A Bearsben a karrierje során 1-9-re álló Clausen a liga második legjobb (futás ellen 1.) védelme ellen nem is volt reménytelen, a negyedik negyed elején például még a Bears vezetett, de a Lions végül kiküzdötte a W-t. Egyáltalán nem látszott rajtuk az elején, hogy nyugodtak lennének (az Eagles vereségével már a meccs előtt megvolt nekik a playoff), Stafford kétszer is eladta a labdát az első félidőben a red zone-ban, volt muffed punt is, blokkolt FG, de a defense végül eleget tett a győzelemért (14-20 Lions). Az esti meccsen a Cowboys végül tovább folytatta menetelését, mivel 42-7-re söpörték el a már néhány cserével felálló Colts-t. Jelenleg ők és a Seahawks a legjobb formában lévő csapat az NFC-ben, az ő tragédiájuk viszont az, hogy néhány elvadult forgatókönyvet leszámítva (ARI+SEA is kikap vagy GB-DET döntetlen) szinte biztosan nem érik el az első két kiemelés egyikét. Romo tökéletesen játszott (18/20, 4 TD), a védelem kiváló volt (Colts 1 (!!) futott yard), bár aki felé a Colts elkapók közül labda szállt, az kb. rögtön droppolt is. Még Weeden is TD-passzt adott abból az 1 passzból, ami neki jutott a mérkőzés végén.

Az éjszakai meccsen pedig hihetetlen dolog történt; kiderült, hogy Seattle-ben van offense (volt támadófal!), avagy az Arizona védelme csak pislogott, és ez ezzel a D#-zel és a 90 %-ban (9 a Rams elleni bukó, 1 az NFC North-beli döntetlen) biztos hazai pályával kombinálva semmi jót nem ígér az NFC többi csapata számára. Közel 600 yardot termeltek Wilsonék (596, franchise rekord), a védelem az elmúlt havi formájában játszott (Cardinals 216 total yard, ebből 29 futott), de igazából erről a meccsről sokat lehetne írni, ki milyen egyéni csúcsot döntött meg, de ezek mind másodlagos dolgok, ezt…

Beast Mode 2.0

…és ezt…

- Hogy állítod ezt meg?

- Fogalmam sincs. Nem ő a leggyorsabb, nem ő a legmagasabb, nem neki van a legjobb keze, ő csak varázsol. (Az NBC kommentátorai egymás közt.)

…látni kell. Sokszor. 3 negyeden át egyébként úgy alakult a meccs, ahogy várni lehetett. Kevés pontos meccs (6-14 a harmadik negyed végén), néhány nagy játék a Seahawks-tól, alig-alig haladó Cardinals, reménytelen Lindley, a show viszont a meccs végére maradt. A vége 35-6 lett úgy, hogy Hauschka mind a 3 FG-t kihagyta. A Hawks ezzel saját kezébe vette az első kiemelés sorsát, a Cardinals pedig azért játszik a 49ers ellen, hogy az NFC South győztesével játszhassanak a wild-cardon és ne a Cowboys-szal. És imádkoznak, hogy Stanton két hét múlva játékra alkalmas legyen.