Chip Kelly szinte teljhatalmat kapott az Eaglesnél, hiszen ő felel az 53-as keretért, tehát ő dönt minden játékosokkal kapcsolatos kérdésben. Ezzel együtt meghozott több, vitatott döntést is (legutóbb ma hajnalban a Shady McCoy - Kiko Alonso cserét), ezekkel foglalkozunk a következő posztunkban.

Kezdjük azzal, hogy szeritnem Kelly tudja mit csinál, én nagyrészt egyetértek a döntéseivel, de mindenképp mögéjük tudok állni. Chip az utóbbi pár napban megvált a két legrégebb óta a csapatnál lévő játékostól, a 2005-ös drafton megszerzett Todd Herremanstól (G) és Trent Cole-tól (DE/OLB). Előtte azonban még James Casey-t is kivágta, akivel $4 milliót spórolt, és egyébként Casey alig volt pályán. Ezt a döntését senki sem vitatta.

Herremans és Cole kipenderítését viszont többen is. Mindketten ikonikus alakjai voltak a csapatnak. Todd Herremans nem keresett rengeteget, de többet, mint amennyit a játéka alapján megérdemelt már. Kelly pedig nem tökölt, nem érzelgősködött, elküldte ($2,8 milliót spórolt). Az öregedő guard egy bicepsz-szakadással, kvázi fél kézzel játszott az év végén, elképesztő harcos és tényleg egy ikon volt a csapatnál. Chip Kelly azonban inkább a jövő felé tekint és azt mondta, ennyit nem ér meg neki Herremans, keres inkább a helyére valaki mást.

Trent Cole 14,5 sacket mutatott fel az utóbbi két évben, ami viszonylag kevés tőle, de hozzá kell tenni, hogy világéletében 4-3 DE-t játszott, most pedig 3-4 OLB-ként kellett tevékenykednie. Nagyon szeretem Cole-t, viszont nem ért meg $11,625 milliót, ő pedig nem ment bele a fizetéscsökkentésbe, így megváltak tőle és felszabadítottak további $8,425 milliót a sapkában. A helyére is keresni kell majd valakit egyébként, tavaly Jason Worildset célozta volna meg a csapat, ha a Steelers nem tesz rá franchise taget, most viszont kikerül a piacra Worilds, meglátjuk még mindig érdekli-e Chip Kelly-t.

Az Eagles megvált Cary Williamstől is, őt nem sokat siratják a szurkolók közül. Williams két évig minden meccsen kezdett, azonban nagyon rosszul játszott, sokat szabálytalankodott és úgy egyébként is elég fogalmatlan volt néhanapján. Vele $6,5 milliót spóroltak a sasok, ami rendkívül magas összeg a mutatott játékához és a hozzáállásához képest. 

Az igazi "blockbuster" hír viszont ma hajnalban csapta meg az amerikai sajtót (engem csak reggel). A Philadelphia Eagles elcserélte ikonikus játékosát, az elmúlt 5 évben a liga legjobb futóját, LeSean McCoyt a Buffalo Billshez, az ellenérték pedig egy másodéves belső linebacker, aki az egész tavalyi szezont IR-en töltötte, mivel még nyáron elszakadt a keresztszalag a térdében. Nem hangzik túl jó, ugye? Azért ha hozzávesszük, hogy ez a linebacker első évében megkapta az év újonc védője címet és Kelly pontosan tudja, mire képes, hiszen az Oregonnál edzette, máris árnyaltabb a kép. Akkor tegyük hozzá még azt is, hogy McCoy és Kelly között nem volt a legjobb a viszony az elmúlt időben a csökkentett szerepe és a Shady szerint túlzott edzésmunka miatt, emellett a futó a ligában a második legtöbbet keresi a posztján (AP mögött), illetve tavaly eléggé visszaesett a teljesítménye (nem yardokban, futásonkénti átlagban), akkor máris más a leányzó fekvése. Ehhez hasonló cserére egyébként napra pontosan 11 éve került sor utoljára (Champ Bailey - Clinton Portis).

Kiko Alonso egy kiváló játékos, mellette lesz Mychal Kendricks a linebacker sor közepén, elképesztő párost fognak alkotni. Nagyon jól néz ki a front7 az Eaglesnél, még egy OLB kellene Connor Barwin túloldalára. 

McCoy elcserélésével a csapat $8,55 milliót takarít meg csak idén, a következő két évben -amíg a szerződése szól - még többet keresett volna. Ezzel szemben Kiko Alonso fizetése a idén kevesebb, mint $1,2 millió és jövőre is kevesebb, mint $1,4 millió. Ehhez vegyük még hozzá, hogy ezzel megoldódott az ILB probléma a csapatnál és el lehet bocsátani DeMeco Ryanst, aki $6,9 milliót keresne. Pénzügyileg tehát nyertek ezzel a döntéssel csak idén több, mint $14 milliót és emellé szereztek egy kiváló linebackert, amivel a front7 eléggé bivallyá válik. Persze, elvesztették ikonikus futójukat, aki egyébként idén 27 éves lesz és várható tőle visszaesés, még ha nem is most rögtön, de feltehetőleg most tudták maximalizálni az ellenértéket. Az idei draft class viszont tele van jó futókkal, az első három körben legalább heten el fognak kelni és kezdő kaliberrel rendelkeznek. 

Ezekkel a lépésekkel (beleértve a várható Ryans cutot) az Eagles majd' $40 milliót szabadított fel a sapka alatt, így körülbelül $55 millió áll Chip Kelly rendelkezésére. Ebből össze kell szedni két cornerbacket, egy safety-t, egy külső linebackert, egy guardot és egy futót, ez simán elég lehet topjátékosok megszerzésére. Nem feltétlen kell mindent a szabadügynökökkel megoldani, draftolni is lehet természetesen. Byron Maxwell szinte biztosan célpont lesz a csapatnál, meglepne, ha nem igazolná le őt az Eagles. Rajta kívül is lesznek jó játékosok a piacon minden említett posztra, de egyelőre ebbe nem mennék bele bővebben, amíg nem tudjuk, pontosan ki fog kikerülni március 10-én 22.00-kor a szabad piacra és kit sikerül újraigazolnia addig a csapatának. 

És akkor ott van még a Marcus Mariota-ügy. Kelly-nek a legfontosabb egy csapatban az irányító személye (és a támadófal) és Kelly-nek Mariota olyan, mint minden más edzőnek Andrew Luck. Kiko Alonso lesz a kilencedik oregoni játékos az Eaglesben, látszik tehát, hogy Kelly szereti volt játékosaiból építgetni a keretet. Ez is a felé mutat, hogy Kelly meg szeretné szerezni egyetemi QB-ját. McCoy elcserélésével azonban szűkebb a mozgástere, sokkal nehezebb lesz így feltrade-elni a top5 pick egyikére, több draft cetlit kellene érte adni. Azt nem tudjuk, hogy Chip milyen stratégiát fog követni a draft napján, hiszen eddig Howie Roseman kezében voltak az ezzel kapcsolatos döntések, de az biztos, hogy nem a játékosok értéke, hanem a játéktudás és a rendszerbe való illeszkedés lesznek a legfontosabb szempontok. 

Egyébként a Billsnek jó ez az üzlet? Én azt mondom, hogy igen. A védelmük tavaly is ligaelit volt Alonso nélkül, így feltehetőleg idén is az lesz. Futójuk nem igazán van, így kellett valaki, McCoy pedig top RB. Mivel irányítójuk nincs, így a futásra fognak koncentrálni, ez egyébként is jobban passzol Rex Ryan felfogásához. Az egy másik kérdés, hogy a Bills támadófala nagyon rosszul blokkol a futásokhoz, a ligában a leggyengébbek ebben a tekintetben. A csere azért is érdekes, mert egy támadó guru edző cserélte el az egyik legjobb támadóját, az offense csillagát és hozott egy kiváló linebackert egy védő guru edző kezei alól. Ha ebbe belegondolunk, tökéletes házasságról van szó. Mind Chip Kelly, mind Rex Ryan úgy gondolja, hogy a saját területén tudja helyettesíteni az eladott jó játékost és a labda túloldalára szerzett egy sztárt. Érdekes, hogy a csere állítólag 20 perc alatt megköttetett, ez is mutatja, mennyire előnyös volt ez mindkét csapat számára.