Mario Williams jelenleg a liga legjobban kereső pass rushere a maga évi 16 millió dollárjával. Hogy miért? Mert egy állat, egy vörös szemű szörnyeteg! Egy Terminátor! Habár Lee Smith, egykori Bills tight end szerint nem a szeme teszi félelmetessé, hanem az „hogy 198 cm magas, 136 kiló és úgy fut, mint egy receiver”.

 

Amikor azt mondom a 2006-os draft 1/1-es játékosáról, hogy egy Terminátor, akkor komolyan gondolom. Egy fizikális szörnyeteg, aki gyors, robbanékony és borzasztóan atletikus. A rookie szezonja ugyan nem sikerült jól a Houston Texans színeiben (csak 4.5 sack), de az azt követő három idényben összesen 35-ször darálta be az ellenfél irányítóját. Az ezt követő két évében sérüléssel bajlódott, de megígérte, hogy „visszatér” és tartotta a szavát. Buffalóban megújult és akaratlanul is a következő jelenet jut eszembe, valahányszor bezsákolja az irányítót:

Képzeljük el, hogy Sarah Connor bármelyik NFL irányító. Menekülsz a nyomás elől, azt hiszed, fellélegezhetsz, aztán meglátod a Terminátort, vagyis Mario Williamst. A reakciód érthető. Elkezdesz rohanni az ellenkező irányba, vissza a fal menedékébe (legyen az bármilyen is), de ez a Terminátort nem hatja meg. Egyesével szétkapja az egész brigádot, szerencsétlen irányító pedig ott ül vérbe fagyva, meggyötörve a földön.

Nem számít, hogy most te Jay Cutler vagy Aaron Rodgers vagy. Ezt a tavalyi szezon hűen prezentálta. Persze, a Bills defense ligaelit volt és az most is, illetve nem csak Mario Williamsből áll. Ám hiába passzolt az NFL MVP 2 interceptiont TD nélkül, hiába volt a passzainak csak a 40 %-a pontos, Rodgers az Rodgers. Ha van majd két perce megfordítani a mérkőzést, akkor nagy eséllyel megteszi. Vagy nem:

Az ilyen megmozdulásokért invesztált a Bills 96 millió dollárt Williamsbe, aki mind a három Buffalóban eltöltött szezonja során átlépte a 10 sackes határt és összesen 38-szor tiporta el az ellenfél irányítóját. És ez nem vicc:

A Buffalo 4-3-as védelmében Williams szinte mindig a bal defensive end posztján áll fel. Ez nem újdonság, hisz a legjobb rusherek általában az ellenfél gyengébbik tackle-jének az oldalán próbálnak siettetni. A jobboldali OT-k általában lassabbak és gyengébbek passzblokkolásban, ami ahhoz vezet, hogy gyakran túlreagálják a rusherek mozgását.

Az áldozat most is Tannehill, csak most Williams nem bull rush-sal veri meg az emberét, hanem egyszerűen belép jobbra, majd vissza balra. Mire az egyszerű testcselnek beugró tackle megfordul, addigra a Dolphins majd 100 milliós irányítója már rég benyelt egy hatalmas ütést.

Említettem már, hogy Mario Williams majd két méter magas és egy laza 136 kilogramm. Ehhez még hozzátartoznak a hosszú karok, hogy 4,7 másodperc alatt futja a 40 yardot, 103 centiméteres súlypontemelkedése van és 35-ször nyomta ki a 100 kilós súlyt.

Látszik, ahogyan erőből megveri Jordan Millst. Kioszt egy pancake-et és úgy rakja oldalra a 143 kilós tackle-t, hogy öröm nézi. És ne feledkezzünk el Williams sebességéről sem, hisz hihetetlenül robbanékony és képes sebességből megverni a tackle-t.

Ráadásul Mario Williams nem egysíkú játékos. Az hagyján, hogy futás ellen is bőven megállja a helyét, viszont OLB-nek is remekül használható. Ami jól is jön, hisz Rex Ryan a 3-4-es rendszert preferálja, Williams pedig két éve 13 sacket jegyzett OLB-ként. És vörös a szeme.

A 2014-es idényben, a KC elleni Sunday Night mérkőzésen, Mario Williams piros kontaktlencsével lépett pályára. Mivel ennek természetesen semmilyen előnye nincsen, felmerülhet a kérdés, hogy miért? Nyilván nem azért választotta, mert így passzolt a szeme színe a Chiefs mezéhez. Az sem állja meg a helyét, hogy az ellenfél megfélemlítése miatt, hisz a sötétített lemezen keresztül aligha látta valaki is. Vélhetőleg az egyetlen racionális magyarázat, hogy sok millió emberhez hasonlóan hallott az új Terminátor filmről és úgy akarta látni a világot, ahogy teszi azt Schwarzi karaktere. Legalábbis szívből remélem, hogy ez az oka, nem pedig valami csillámvámpír-hullám ragadta magával. Akárhogy is, a Terminátor 2015-ben is pusztítani fog: 16 sack, melyből négyet Tom Bradyn mutat be. Minden gyűrű után egyet.