Az NFL egy elképesztően összetett sport, ennek megfelelően kismillió rekord és statisztikai adat jut minden egyes mérkőzésre. Egy idő után már oda sem figyel rájuk az ember. Ám a héten több, ténylegesen történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi.

Cincinnati Bengals@New Enlgand Patriots 17-43

A bye weekről visszatérő, csúcsformában lévő Bengals látogatott a Chieftől hatalmas verést kapó Patriots otthonába. Az előjelek nem Belichickéknek kedveztek: állítólag Brady összeveszett a vezetőséggel, kiakadt Josh McDanielsre és egyesek már cseréről kezdtek pletykálni. Trade ugyan nem lett a dologból, meglepetés viszont annál inkább. Az eddig borzalmasan teljesítő OLine remekül dolgozott, Bradynek rengeteg ideje volt, ráadásul a futás és a két TE-es felállások is működtek, hamar 14-0-ás előnyt szereztek a hazaiak. Ráadásul a védelem és speciális egység is remekül helytállt. A Bengals pedig láthatóan nem erre számított, nem tudtak felpörögni és a saját játékukat játszani, jöttek az eddig rájuk nem jellemző hibák és labdavesztések. Közel sincs ekkora különbség a két csapat között, egyszerűen a Patriots mindennél jobban akarta ezt a győzelmet. Bradyék csúcsra voltak járatva, remek game plannal készültek, minden frusztráltságukat és dühüket kiélték most. Én valami ilyesmire számítottam, a jövő heti Bills elleni mérkőzés ennél sokkal, de sokkal nehezebb lesz a számukra.

Illetve külön említsük meg még Tom Brady-t, aki átlépte az 50.000 passzolt yardos álomhatárt.

Cleveland Browns@Tennessee Titans 29-28

A Browns eddig sem játszott rosszul, kis szerencsével most akár veretlenek is lehetnének. Úgy látszik, végre tényleg a helyes útra léptek. Hoyer elképesztő, legalábbis az eddig megszokott clevelandi QB-k teljesítményéhez képest. 5-2-es mérlege van kezdőként, senkinek nem hiányzik Manziel. A védelem ugyanakkor összetettben 31. a ligában, Joe Haden majdnem tökéletes QB ratinget enged a rá dobáló irányítóknak. A Titans offense ennek megfelelően jól is kezdett és még Locker sérülését is elbírták, 3-28-ra is vezettek. A második félidőre ugyanakkor a hazai pálya és a kényelmes előny tudatában leült a csapat, a Browns pedig tőle ez idáig szokatlan lelkesedéssel és hittel vágott neki a folytatásnak. A 4. negyed elején szerzett safety után pedig érezhető volt, hogy meglesz nekik a meccs. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Ken Whisenhunt, a Titans edzője 3 perccel a meccs vége előtt úgy döntött, csapata megpróbálja a 4&1-t a saját 40 yardosánál. A kísérlet nem sikerült, a Browns pedig 2 perc alatt megszerezte a győzelmet érő TD-t, amivel a legnagyobb fordítást hajtotta végre vendégként az NFL történetében.

Arizona Cardinals@Denver Broncos 20-41

Soha nem egyszerű a Mile High-ban játszani, pláne nem úgy, hogy a csereirányítód is megsérül a mérkőzés elején. Palmer után ugyanis Drew Stanton is megsérült, a helyére beálló újonc, Logan Thomas pedig azért még nem az a szint. Nem mintha a tegnapi Broncos verhető lett volna. Idén most először láttam Manningéken a tavaly megszokott ellentmondást nem tűrő, hihetetlenül magas szintű futballt. Peyton két, mondhatni amatőr labdaeladás, és néha túlzottan erőltetett játéka is belefért, egyszerűen felőrölték a Cardinals amúgy kiváló védelmét. Ugyanakkor a futás, mint olyan nem igazán létezett, Ball megsérült, igaz, ez inkább javított, mintsem rontott volna a dolgon. Ezen mindenképpen változtatni kell. Ja, és gratulálunk Manningnek az 500. (ami már 503) touchdownjához! Már csak 5 kell a csúcshoz.

A többi mérkőzésről röviden:

St. Louis Rams@Philadelphia Eagles 28-34

Az Eagles majdnem lepipálta a Titanst és kikapott 34-7-ről. A csapat védelme szerez ugyan TO-ket, de önmagában egy borzalmas egység. Ellenben Foles, ha épp nem bénázik kifejezetten top teljesítményt nyújt, ami kell is, tekintve hogy a futás az nagyon nem megy ezzel a támadó fallal. Ellenben a speciális egység a liga talán legjobbja, ismét egy blokkolt punt visszahordással kezdtek. A Rams pedig még mindig egy sokra hivatott csapat, csak hiányzik egy domináns karakter a támadók oldalára. Nagyon elfért volna itt Manziel.

New York Jets@San Diego Chargers 0-31

Mit lehetne erről mondani. Smith csak azért kisebb bust, mint Manuel, mert nem adtak érte első kört. Rex Ryan még ezek után is kitart mellette, pedig ez nemcsak, hogy a rájátszásba, de az állásába is fog kerülni. A Chargers pedig továbbra is remek, Rivers pedig tényleg MVP formában játszik (mintha már utaltam volna rá, nem?).

Kansas City Chiefs@San Francisco 49ers 17-22

Állítólag ha törik, ha szakad Harbaugh mindenképpen távozik jövőre. Igazság szerint ez mindkét félnek jó lenne, ugyanis nincs meg az összhang az edző és csapat között, ez a 49ers közel sincs ahhoz a szinthez, amit az elmúlt években képviseltek. Jót tenne egy másik mentalitás és szemlélet. Nem is voltak jobbak, mint Chiefs, csak közbeszólt And Reid trükkös, first downt érő 12 emberes formációja. 

Atlanta Falcons@New York Giants 20-30

Eli ismételten nem adta el a labdát, ráadásul még az újonc Beckham Jr.-nak is kiosztott egy TD-t. Úgy fest az új rendszer fekszik a kétszeres Super Bowl győztes irányítónak és a csapat védelme is egyre jobb. Nem lesz könnyű dolga az Eagles-nek. Az Atlantánál lassan véget fog érni Mike Smith edzősködése, legalábbis az szolgálná a franchise javát. A game plan elég véleményesre sikerült, a 4&1-re hívott sack-kel végződő passzjáték valami elképesztő homály lett. Legalább Jones király volt: