Túl vagyunk (szinte) egy újabb fordulón és a kezdeti kaotikusság után végre normalizálódni látszódnak az erőviszonyok. Hosszú még persze a szezon (NEM IS!), megtörténhet bármi, ez az NFL, 11 játszik 11 ellen és hasonló okosságok, úgyhogy inkább nézzük, mi is történt az első meglepetések nélküli héten.

Indianapolis Colts@Houston Texans 33-28

Úgy néz ki, idén a speciális egység nyeri a Colts (és az Eagles) meccseit. Pat McAfee idén már három sikeres onside kicket hajtott végre, pont hárommal többet, mint a maradék 31 csapat. A Texans védelme nem is tudta érdemben lereagálni a váratlan szituációt, Luckék pedig 24-0-ra is vezettek már a megzavarodott Texans ellen. Igaz, Bill O’Brienék becsületére legyen mondva, szépen felkapaszkodtak. Fitzpatrick egyre jobban játszik, Andre Johnson és Foster is pazar napot fogott ki, egyre jobb lesz az egység. A védelemre, pontosabban J.J. Wattra pedig nincsenek is szavak. Hihetetlen, mennyit képes hozzátenni a csapat játékához, egyedül miatta tart ott az egység, ahol.

A Coltsnál továbbra is az offense, azon belül is Luck viszi a prímet. Megint 300+ yardot termelt és 3 TD-t is dobott mellé, bár azért tegyük hozzá, hogy ismét becsúszott egy INT, és szerencsésnek érezheti magát, hogy csak egy. T. Y. Hilton remek napot fogott ki, de meglepetésre Wayne továbbra is szinte láthatatlan. Ennek ellenére megvan a W és a lépéselőny, bár egy erős közepes csapatnál továbbra sem látok bennük többet.

New England Patriots@Buffalo Bills 37-22

A Pats a Coltshoz hasonlóan szintén idegenben nyert csoportrangadót (igaz, Ridley és Mayo árán), a Jets és a Miami vereségével pedig egyre kényelmesebben várhatja a folytatást. Brady hosszú idő óta először remekül játszott. Egyre jobb előtte az OLine, ami meg is látszik: Edelman, LaFell és Gronkowski is 90 yard fölött kapott el. Ráadásul a TE Wright-ot és az eltiltásából visszatérő Tymst is megajándékozta egy TD-vel. Úgy néz ki, a tavalyi WR corp (Amendola, Thompkins, Boyce, Dobson) hatalmas bukta lett. A védelem szintén javuló tendenciát mutat, bár van még hova fejlődni. Revis végre jól játszott, Ninkovich és Jones szintén, bár a fal közepe még mindig súlytalan, Wilfork mondjuk nem sok vizet zavar. A Billsnél egyre nyilvánvalóbb, hogy Manuel bust lesz, Orton az eladott labdái (és bambulásai) ellenére is sokkal jobban játszik nála. Sammy Watkinsnak most nem volt olyan nagy meccse, de egyre inkább megszolgálja a vételárát. A rettegett Bills védelem még mindig remekel, bár ahogy haladt a meccs, egyre inkább ütközött ki Schwartz mentalitása. Sok aljas és felesleges durvaság akkor, amikor még reális esély volt az egyenlítésre. Mintha csak a Lionsös idők köszönnének vissza. Ettől függetlenül a Bills továbbra is jó csapat és még mindig reális esélye van a 6. Wild Card helyre.

Detroit Lions@Minnesota Vikings 17-3

Mondjon bárki bármit, baromi jó ez a védelem. Szegény Teddy azt sem tudta hol van, ha mégis, akkor is eladta a labdát. Elképesztő, hogy az új rendszer mennyire fekszik a keretnek, még a végletekig lesajnált secondary-re sem lehet panasz. Ugyanakkor Caldwell-ben kicsit csalódtam: sok a drop, nem elég kreatívak a playek, ráadásul a tavaly a liga élmezőnyébe tartozó támadófal sem a futáshoz, sem a passzhoz nem tud blokkolni igazán. A 17 feltett pont még Bush és Megatron kiesésével is igen kevés, pláne a sok labdaszerzés tükrében. 1/11es 3. down kísérlet már a múlt héten is borzalmas volt, az e heti 1/13 pedig már egyenesen nevetséges. De legalább az újonc Theo Riddick nagyon bíztatóan játszott, igaz, futó létére elkapót, de akkor is. 

A Vikingsnál hasonló a helyzet: a védelem egész jól helytállt, igazából nem lehet rájuk különösebb panasz. Ellenben az offense 3 pont híján semmit nem csinált, és bár nem vagyok Bridgewater elkötelezett híve, azért 8 sack és 12 QB hit után a 3 INT sem meglepő. Nincs tehát sok ok az örömre a Vikingeknél (Patterson az év egyik legnagyobb csalódása, Jennings szintén), eddig elég kilátástalan a szezon.

 A többi mérkőzésről pár mondatban:

Denver Broncos@New York Jets 31-17

Mit lehet erre mondani? A Jetsnek volt annyira jó front7-je, hogy megfogja a Denvert, és meg is tette. De Rex Ryan még mindig nem növesztet tököt, Geno pedig ezt meghálálandó egyenlítés helyett pick-sixet dob a meccs végén. Kár érte, legalábbis Jets oldalról, a csapat sokkal többre hivatott ennél, pláne, hogy egy Vick is ott van a padon. A Broncos pedig? Manning 2 TD-re a rekordtól, a csapat ugyanazt játssza, mint két éve folyamatosan, ami lássuk be, minimum elképesztő. És most legalább a futás is működött.

Baltimore Ravens@Tampa Bay Buccaneers 48-17

A Bucs valami katasztrófa. Amilyen biztatóan alakult az offseason, olyan borzalmas az idény.   Flacco 16 perc alatt 5 TD-t dobott a teljesen homály védelemnek (ez egy nagyon enyhe megfogalmazás), amivel egy 1970es NFL rekordot döntött meg. A Bucs támadókról pedig mindent elmond az, hogy az nfl.com összefoglalójában egy fél másodpercet sem kaptak.

Akit még az ág is...

Washington Redskins@Arizona Cardinals 20-30

Trükkösek voltak a Pintyek: a Thomas – Stanton duó volt a befutó a kezdő QB posztra, erre nem Palmer kezdett? Meg is talált 10 különböző célpontot, dobott két TD-t és 250 yardot, pedig még a válla is fájt. Mennyivel érdekesebb lett volna az a Broncos elleni meccs! Ellenben Cousins még mindig nem több, mint egy project játékos. Viszont legalább minden passzából nagy játék lett: ha nem DeSean Jacksont, akkor Cardinals játékost talált el, sajnos rossz arányban (2 TD/3 INT). A Cardinalsnak régóta nem volt ekkora esélye a csoportgyőzelemre és a rájátszásra, míg a Redskins gondolkodhat azon, hogy fogja lenyomni a Jagst az 1/1ért.

Chicago Bears@Atlanta Falcons 27-13

Cutler a jobbik énjét vette elő a Falcons ellen, csak úgy szórta a bombákat. Marshall és Jeffery és 100 yard fölött, Forte 2 TD-t futott, jól működött a Macik támadósora. Ez már a Falconsról nem mondható el: Ryan gyenge napot fogott ki, a védelem pedig hozta az idei pocsék formáját így viszonylag sima vereség lett a vége. A Falcons egyre messzebb a rájátszástól, egyszerűen nem elég erős a csapat. A Bears szezonja pedig egyedül Cutlertől függ, mert a csapat, különösen az offense adott a sikerhez.