Miután a Packers lemészárolta a Vikes gárdáját, folytatódik az 5. játékhét a 2014-es, végtelenül kaotikus NFL szezonban! Három megjósolhatatlan mérkőzést láthattok a héten a Kandallóban, de a többi mellett sem megyünk el szó nélkül. Lássuk mire számíthatunk ezen a héten:

Baltimore Ravens at Indianapolis Colts

Mikor Katonadani mondta mik lesznek a héten a kiemelt meccsek, enyhén akadt csak fenn a szemem, ugyanis sikerült három totál kétesélyes meccset kiválasztania. Az egyik ez volt. A hét egyik csúcs rangadóján Flacco és kompániája teszi tiszteletét a Lucas Oil Stadiumban. Mind a két gárda bomba formában van. A Ravens az elbukott első hét után zsinórban 3 győzelmet szerzett, míg a Colts 2W szériában van.

A Colts a 4. héten egy nagyon sima mérkőzésen szedte le a nem túl veretes Titans csapatát a gyepről. Luck 393 yardot passzolt és 4 TD-t osztott ki, amivel a Colts átvette az első helyet a ligában: egészen impresszív 326 yardot átlagolnak meccsenként. A Reggie Wayne, T.Y. Hilton elkapó páros parádés formában van. És ami ennél is elképesztőbb hogy rajtuk kívül még 5 játékos rendelkezik 10 feletti elkapással a 4 mérkőzés alatt, tehát Luck bőven el van látva játszópajtásokkal. Meg is látszik a számain. A földön viszont nem megy ennyire jól. A már-már röhejes körülmények között tavaly megszerzett elit RB-nek, Trent Richardsonnak még mindig nem sikerült megszolgálni a véráldozatot amit hozott érte a Colts. Éppen hogy 50 yardot átlagol meccsenként. Szóval kimondhatjuk, hogy a Colts játéka eléggé egysíkú ezen a téren, de kétségtelenül hatásos.

Ami a védelmet illeti ott nem ilyen rózsás a helyzet. Bár a linebacker, Jerrell Freeman a héten visszatér, nem egy elit emberkéről van szó. De mindenképpen előrelépés a Josh McNaryhoz képest. Ami fájóbb az LaRon Landry 4 meccses eltiltása. A Colts secondary meghatározó alakja, a helyettese Sergio Brown lesz. Beugróként egyből az arcába kapja az előző héten vért ivott Steve Smitht. Béke poraira! Külön rossz hír, hogy a passz elleni védekezés eddig se tartozott a Colts szexepilje közé, ezek után meg komolyan elkezdhetik vakarni a fejüket, hogy valamit kitaláljanak vasárnapra.

A Ravens Steve Smith habzó szájú vérengzésének hathatós közreműködésével előző héten lemosta a pályáról a Pantherst. A Colts-szal ellentétben a Ravens mind földön mind levegőben képes potens játékra. Földön különsen hatékonyak, hiszen a liga 8. legtermékenyebb futó alakulata. Forsett tökéletesen pótolta a női egyenjogúság elkötelezett hívét, Ray Rice-t. Flacco is bomba formában van, 93,5 passer ratinget átlagolt eddig ami második legjobb karrierje során. Ami nem meglepő, hiszen a Ravens vezetői egy tisztességes falat rittyentettek elé, akik képesek megvédeni és elég időt adni neki, hogy megtalálja elkapóit. Az elmúlt 3 mérkőzésen nem kapott sacket, ami minőségi javulás az előző évhez képest, mikoris 48 alkalommal etettek vele füvet az ellenfél pass rusherei.

A védelem is szépen muzsikál. Már ha futást kell megfogni. A védőfal erős, bár az egy szem Elvis Dumervilen kívül nincs egy épkézláb pass rusher a csapatban. Ez meg is látszik a passz elleni védekezésen, főleg ha hozzáadjuk a nem túl veretes secondaryt is. Luck ellen így nehéz lesz. Bár kétségtelen, hogy engedett pontok tekintetében a másodikak a ligában, 15 egységgel. Ami jó hír a csapat védelmének, hogy Lardarius Webb nagy valószínűség szerint pályaképes lesz vasárnap. Ez mindenképpen minőségi javulást hozhat a védelembe.

Összességében a komplexebb támadó alakulat miatt a Ravens esélyesebb szerintem. Földön is jók, levegőben is jók. A Colts meg hazai pályán, egy vérszemet kapott Luckkal áll fel. Ember legyen a talpán aki ezt meg meri tenni tippszmixen.

 

Arizona Cardinals at Denver Broncos

Egy másik könnyen megtippelhető mérkőzés ez a felállás. Mindkét gárda bye weeken volt a héten, volt idejük egymás ellen felkészülni, szerintem ez a nagyon korai pihenő a szezon végén visszaüthet, de ez csak az én véleményem. A Cards eddig veretlen és így látogat annak a Denvernek az otthonába akik a regnáló bajnokon kívül mástól nem kaptak még ki. Parázs összecsapás lesz.

Arizónában a legnagyobb hír, hogy Palmer még mindig nem tudja vállalni a játékot és az a Drew Stanton fog kezdeni, aki a bye week előtt 244 yardot osztott szét, 2 TD társaságában, 0 INT mellett a 9ers ellen. Nem rossz a srác csak még szokni kell a gyűrődést, nyomás alatt nem igazán érzi jól magát és hajlamos elkapkodni a dolgokat. Ennek ellenére vigyáz a labdára, beugróként még egyszer sem adta el, ami mindenképpen egy nagy piros pont. A támadó falban Fanaika játéka kérdéses, ha nem tudja vállalni a játékot akkor az a Jonathan Cooper fog beugrani helyére aki 19 mérkőzés óta nem lépett éles meccsen pályára. Ez semmi esetre sem bíztató, sem Stantonnak, sem Ellingtonnak. A támadó alakulat összességében semmiben sem kiemelkedő, de mindenből hozza az erős átlagot. Floyd és Fitzgerald együtt 359 yardot kapdostak össze, de még mind a ketten TD nélkül állnak. Ellington felel a futásokért de TD-t még ő sem rakott le az asztalra.

A védelem mindenképpen az élmezőnybe sorolható. Futás ellen különösen, ám Glenn Carson (ILB) kiesése okozhat némi fejtörést. A passzok ellen nem az igazi még a gárda, ami viszont kiemelendő, hogy idén a negyedik negyedben eddig nem kaptak még pontot. Mondjuk ezt pont Manning ellen nehéz lesz tartani. Manning eddigi karrierje során 45 alkalommal nem tudott pontot felrakni a negyedik negyedben. Ez így elsőre soknak hangzik, de ezt 243 meccsen érte el, ami 18,5% csak. Így már nem olyan rossz. Peyton ezen a meccsen az 500. TD-jére hajt, és gőz erővel dolgozik azon, hogy Favre TD rekordját az idén átadja a múltnak.

A Denvernek a legjobb hír, hogy a védelembe visszatérhet az eltiltás után Danny Trevathan. Ezt feltétlen örömmel fogadják a Mile High gyepén tekintve, hogy a holt szezonban megerősített védelem nem igazán akar muzsikálni. Olyannyira nem, hogy sehogy se. Mérkőzésenként 390 yardot engednek átlagban amivel az előkelő 27. helyen tanyáznak, passz elleni védekezésben egyenesen utolsó előttiek. Ha Palmer lenne a másik oldalon a kezdő sokkal több okuk lehetne félni. Ráadásul az egyik back up safety David Bruton szereplése kérdéses, így ha valaki kiesik hátulról ne adja isten, akkor nagy kulimászban találhatja magát a csapat. Futás ellen még csak-csak alkotnak valamit, de az sem az igazi.

A támadóknál ami eddig nekem meglepő az Emmanuel Sanders remek szereplése. A két Thomas összesen nem szerzett eddig annyi yardot mint ő. Viszont ahogy Floyd a másik oldalon, még mindig TD nélkül áll. Nem úgy mint a Thomasok Julius névre hallgató fele. Ő már öt 6 pontost bepréselt az end zoneba, amivel második helyen van a Packerses Cobb mögött. A mérkőzés után könnyen utolérheti, sőt le is hagyhatja a Packers kiválóságát. Ami támadó alakulat másik felét illeti, a futások fele annyira se ülnek mint tavaly. Ball még nem találta meg a megfelelő ritmust.

A fogadóirodák szerint a Denver a favorit. Én ezt így nem merném kijelenti a 2014-es bármi megtörténhet szezonban. A hazai pálya miatt sanszos hogy nyernek, ugyanakkor a Cardinals is az életéért fut, kemény meccsek vannak még hátra nekik, jó lenne minél több W betűt bevésni abba a táblázatba. Tippszmixen ezt sem ajánlott megtenni.

 

Chicago Bears at Carolina Panthers

Mindkét gárda 2-2-vel áll, itt a lehetőség szépíteni. Erre minden lehetősége megvan mind a két csapatnak, lévén itt is eléggé megjósolhatatlan mérkőzésről van szó.

A Chicago zsinórban 2 mérkőzést megnyert, majd Aaron Rodgers a kulcscsont törés emlékére felpakolt nekik 4 TD-t amire a második félidőben egy izmos 0 ponttal válaszoltak Cutlerék. A dolog egyetlen szépségtapasza hogy legalább Forte kicsit magára talált és nem gyilkolta le teljesen a fantasy tulajok idegeit. Rá most is nagy szerep hárulhat, hiszen a Panthers szégyenteljesen rossz a futások megállításában. Annak ellenére, hogy a végtelenül szimpatikus Luke Kuechly a mérkőzés előtt azt bírta mondani, hogy a futások megállítása egy egyszerű dolog. Meglátjuk mit kezdenek a formába lendülő Forte ellen. A passzjátékok ülnek, sőt Cutler, Bennett személyében egy igazi vadállat TE-t köszönthet, ami plusz dimenziót nyit neki a légi támadásokban. A Packers ellen 134 yardot pakolt fel ez az óriás. A védelembe valószínűleg visszatér Jared Allen, játékra fogható lesz Briggs és Conte is. A legutóbbi 3 mérkőzést megnyerte a Bears a Panthers ellen, igaz legutóbb csak egyetlen ponttal még 2012-ben. Meglátjuk hazai pályán mire mennek.

A Panthers háza táján nagyon nem fényes a helyzet. Gyakorlatilag minden valamire való futójukat elvesztik lassan. DeAngelo Williams biztosan nem lép pályára, Jonathan Stewart nagyon kétséges, így maradt Fozzy Whittaker és az undrafted újonc, Darrin Reaves. És ha Cam Newtonnak kell futkározni akkor Derek Anderson könnyen a pályán találhatja magát újra. Mellesleg jó a srác, engem meggyőzött. 114,4-es passer rating, 3 TD, 0 INT. Elkapók terén legalább nincs gond. Az újonc Benjamin szépen kezdi felvenni a fonalat, szerintem jó úton halad akár a OROY díjért is ha még egy lapáttal rá tud tenni. És miért ne tudna? Egyre tapasztaltabb lesz és roppant tehetséges.

Én a Panthersnek drukkolok ezen a mérkőzésen. aztán, hogy mi lesz a vége? Ebben az évben ezt talán maga a jó isten se merné megtippelni.

 

A többi mérkőzésről röviden:

Amíg a kicsi Johnny unalmában felcsapott mentornak, addig Hoyer vezetésével a Browns a Titanshoz látogat. 1-2-es mérlegüket valószínűleg sikerül egálra kozmetikázni.

Az előző héten csúnyán befürdő Eagles offense most a Rams ellen bizonyíthat hazai pályán. Kimerem mondani, hogy simán összekapják magukat. Már ha lesz fal Foles előtt...

Az Atlanta nem szeret kiélezett meccset játszani a Giants ellen. Legutóbb 2012-ben kétszer találkoztak, egyszer 34-0 a Falconsnak, előtte 24-2 a Giantsnak. A sorminta szerint Eli Manning nagyon elpicsázza hazai pályán Ryanékat.

A Saintset csak az menti meg, hogy Renningan beleírja őket a következő 1/1-es listába, hogy Brees hazai pályán várja a Tampát. Rangadó a köbön!

3-1 vs 3-1, a dolog szépséghibája csak annyi, hogy a Texans ezt a szép mérleget a liga hátsófeléről szedte össze. A Cowboys majd utat mutat nekik Arlingtonban.

Detroitban valószínű vasárnap este nagy buli lesz. A Lions 4-1-re növeli előnyét az NFC Northban, ezúttal a Bills kárára. Van még 3 hetük élvezni a gyönyört a szokásos év végi leeresztés előtt.

 James Harrison egy évre visszajött a Steelershez. Bár nem emiatt fogják szétszedni a Jax secondaryt. Antonio Brown vasárnap este sok örömet fog okozni a fantasy tulajoknak. Nekem is.

Jamaal Charles feltámadt, Kelce beast modeban, a Chiefs védelem beton-keményre kötött mára. Kevés lesz most ide a 9ers. Nem nagyon lesz karcsókolgatás.

Ha a Jets közönsége fennhangon akar kutyaviadalt ott már baj van. Nem MVP Rivers ellen fognak javítani a gyalázatos mérlegen. Chargers in da house.

Nem csak az ebola tűnt fel Amerikában, de a keleti parton össznépi Brady-pánik is felütötte a fejét. Foxboroban remegnek a lábak, izzadnak a tenyerek, jönnek a veretlen Tigrisek. Bengals win TKO.

A hétfő esti rangadó keretében, a hét legunalmasabb mérkőzését láthatjuk majd. SeaHawks kontra Redskins. Ha Cousins olyan napot fog ki mint legutóbb akkor Eli Manning arca vörös lesz a dühtől az INT listát nézve.