Kicsit késve, de érkezek én is a saját részemmel, ha már voltam olyan pofátlan, hogy előre lefoglaltam a legjobb a meccseket. De hát jövő héten nem leszek (Londonban fogok balszerencsét hozni a Lionsra), és Zoli majd arról a meccsről ír kisregényt, amelyikről akar (hehe). De addig is nézzük meg, hogy alakultak a forduló legdrámaiabb mérkőzései.

New Orleans Saints@Detroit Lions 23-24

Igen, igen, igen, igen és igen – már elnézést a Saints szurkolóktól. Annyira kellett ez a kapaszkodós győzelem, mint egy falat kenyér. Persze, ettől még a Lionsnak köze nem volt a meccshez, a Saints védelem dominálta Staffordékat, Brees pedig van annyira jó, hogy ne lehessen a végtelenségig tartani. Persze ez aligha bosszant bárkit is Detroitban, a lényeg a W és az megvan!

A Saints kezdte jobban a mérkőzést, egy Stafford interception után meg is szerezték a vezetést. Brees remekül játszott, 342 yardot és 2 TD-t passzolt, Colston és Stills is 100 yard fölé jutott, pedig nem ez volt idegenben a módi. A Saints irányítója egyébként 9 játékost is megkínált egy-egy jó passzal, ugyanakkor azt is tegyük hozzá, hogy volt egy 10 passzos incomplete sorozata, amit egy Glover Quin interceptionnel koronázott meg. A futás már kevésbé volt produktív, a visszatérő Mark Ingram 10 kísérletből 16 yardot tett meg, a Lions pedig 6 tackle for lost is elért. Ezzel együtt is a Saint offense volt a jobb, nem is kevéssel.

A Lions oldaláról egyedül Golden Tate dicsérhető, de ő viszont nagyon, teljesen megérdemelten övé a meccslabda. A Seahawksból érkező elkapó klasszis teljesítményt nyújtott, 154 yardot és 1 TD-t is szerzett. Utóbbit ráadásul 3&13-ra, 23-10-es Saints vezetésnél, egy 73 yardos nyargalás után. Imádom a csókát, az egész offense egyetlen épkézláb játékosa. Nem is értem, Rob Ryan miért nem állított rá 2-3 embert, a többiek úgy is csak az elejtett labdákkal voltak elfoglalva. Na meg azért hadd essen pár szó a liga elit védelemről is, akik végig meccsben tartották az offense-t, illetve Breesék utolsó támadását is megállították.

A Lions nem megérdemelten, de nyert, ezzel továbbra is vezeti a csoportját. A Saint 2-4-gyel áll, de látva a csoport többi tagját, nálam ők a legesélyesebbek a csoportgyőzelemre. Vasárnap Londonból jelentkezek élménybeszámolóval a Lions – Falcons meccsről!

New York Jets@New England Patriots 25-27

A Colts-Texans után ismét egy remek csütörtök esti rangadót játszottak a csapatok. A Jets egyáltalán nem volt alárendelt szerepben, sőt, határozottan jobban játszott, mint a Patriots. A hazafiak részéről továbbra is a védőfal közepe jelenti a legnagyobb problémát. Wilforkék nagyon súlytalanok, Mayo kiesése különösen fájó, a Jets pedig köszönte szépen, és több mint 200 yardot tettek meg a földön csütörtök este. Ebből Ivory egymaga 107-et, ráadásul ő szerezte a csapat első TD-jét is. Rá igazán nem lehet panasz, erőből maga mögé utasította az egyébként tűrhetően játszó Chris Johnsont, és mára egyértelműen ő a csapat elsőszámú futója. A támadó oldalon még Geno-t kell kiemelni, legalábbis nem leszidni, hisz önmagához képest jól játszott, bár az az elkapkodott kétpontos kísérlet nagyon kellett volna tőle. Na meg legalább egy TD az első félidőben ahelyett, hogy csajozott volna:

De hiába voltak négyszer is az ellenfél 30 yardosán belül (kétszer red zone-ban is), csak mezőnygólra futotta. Ezzel ellentétben a Pats, ha lehetőséghez jutott, azt többnyire ki is használta. Brady 3TD-t dobott eladott labda nélkül, az Amendolának adott passza pedig a forduló egyik legszebb megmozdulása volt. Apropó Amendola: a tavaly a Ramstől szerződtetett elkapó végre hasznos tagja volt a csapatnak, a már említett TD-n kívül kickoff visszahordóként is eredményes tudott lenni (bár ennyi pénzért azért ez még így is kevés). A győzelemhez azért egy nagy adag szerencse, hisz a vérszemet kapó Jets időkérés nélkül, 40 másodperc alatt eljutott a Patriots 40 yardosáig, ám Folk kissé laposan meglőtt labdájába Chris Jones még bele tudott kapni, biztossá téve a győzelmet.

Seattle Seahawks@St. Louis Rams 26-28

Danival, még szezon előtt beszéltünk a Seahawks idei szerepléséről. Én akkor azt mondtam, hogy Shermanék jóllakva közel sem lesznek annyira élesek, mint voltak tavaly, ráadásul, idén mindenki őket akarja megverni. Na, a bajnok 3-3-mal 3. a csoportjában és immáron zsinórban két vereséget szenvedett el.

Persze nem azt mondom, hogy a Seahawks egy rossz csapat, vagy, hogy a Rams annyira jó. Egyszerűen nem erre számítottak. Nem a meccsel, a szezonnal kapcsolatban. Sherman arcáról is csak úgy süt a „mi a f** van itt?”. És hát, igaza is van. Austin Davisnek, akit nem akartak beengedni a stadionba, mert nem ismerték fel, akiről nincs profilkép az nfl.com-on, 21 kísérletéből 18 volt sikeres, INT nélkül 2 TD-ért. A liga legjobb nevekből álló védelme ellen. Szép mi? (Maxwell kiesésével a Hawks CB poszton nagyon gyenge Sherman mögött, a csapat erősségéből gyenge pont lett mára. - a szerk. katondani)

Eközben azért Wilson egyre inkább azon az állásponton van, hogy ő már bizony top5-ös QB. Egy 82, 91 és 80 yardos TD drive, 1 futott és 2 passzolt touchdown a második félidőben, 300+ passzolt és 100+ futott yard. Utóbbi természetesen NFL rekord. Ez a kis ember viszi eddig hátán a csapatot és nagy eséllyel fogja is a szezon hátralévő részében. Csak meg ne sérüljön.

A meccs krónikájához tartozik egy sikeres fake punt a saját 20 yardoson belülről a Rams részéről, és az azt követő, minimum véleményes fumble, amit a felvételek alapján inkább a Seahawks szedett össze, mint nem. A Rams ezzel begyűjtötte az idei, vélhetően legnagyobb skalpját, ezzel meg is koronázva a szezonjukat. A Hawks meg kapaszkodhat és Dani is kezdheti félteni a sörét. (U.I.: nem vagyok ettől az eredménytől boldogtalan…)

A többi mérkőzésről röviden:

Cleveland Browns@Jacksonville Jaguars 6-24

Hát kérem, ez egy „vicces” meccs volt. Hoyer lelkes, mint mindig, de 41 passzkísérletből 16 sikeres azért picit mosolyogtató. A futás nagyon nem ment, Ben Tate 16 kísérletből úgy szerzett 36 yardot, hogy volt egy 18 yardos futás. Hogy ezt egyedül a center Alex Mack kiesése okozza, az véleményes, mindenesetre nagyon nem jött ki a lépés a Brownsnak. Na, nem mintha a Jags olyan csodás lett volna. Bortles 1 TD mellé megint dobott 3 interceptiont, és nem a megmagyarázható fajtájúakat. Viszont a futás remekül ült, Denard Robinson 127 yardot és egy TD-t is szerzett. Ezzel a győzelemmel már csak a Raiders neve mellett nincs W, a Browns pedig a 6-2 helyett az 5-3-at célozhatja meg magának.

San Francisco 49ers@Denver Broncos 17-42

Újabb Manning rekord, újabb nagy verés. A sérültektől tizedelt 9ers védelem nem tudta tartani a Broncos offense-t. Peyton 4 TD passzal előbb beérte, majd meg is döntötte Favre rekordját, majd Ronnie Hillman is futott két hatpontost a közösbe. Eközben a Broncos védelme legyalulta Kaepernickéket a pályáról: Frank Gore 9 kísérletből 20 yardot ért el, az utóbbi két meccsén 2,3-as átlaggal futott. Kaep megint nem játszott jól, kulcsszituációkban rontott (az az INT nagyon csúnya volt), igaz, a társai sem segítettek neki. A Denver 6-1-gyel vezeti a csoportját, míg a 9ers örülhet Blaine Gabber 100-as raintgjének.

New York Giants@Dallas Cowboys 21-31

Két héttel ezelőtt még reális célnak tűnt a Giantsnek a rájátszás, ám azóta jött egy csúnya vereség az Eaglestől, most meg a Cowboys elleni zakó, így ez az év is elúszni látszik. Öröm ugyanakkor, hogy Beckham Jr. nagy fogásnak néz ki: a rookie elkapó 2 TD-vel tartotta partiban a vendégeket. Kár, hogy a másik oldalon egy bizonyos DeMarco Murray épp készül megdönteni minden mérvadó futó rekordot: most épp ő lett az egyetlen, aki zsinórban 7 meccsen is elérte a 100 yardot és jelenlegi tempója alapján pár yarddal fog csak elmaradni Eric Dickerson korszakos futott yard-rekordjától. Ennek Romo örül talán a leginkább, hisz gyakorlatilag azt csinál, amit akar: most épp 3 TD passzt adott, abból kettőt a másodéves TE, Gavin Escobarnak, miközben azért Dez Bryant is összeszedett 151 yardot. Elképesztően jó ez a Cowboys, a liga jelenlegi legjobb csapata.

Houston Texans@Pittsburgh Steelers 23-30

A múlt héten a Colts ellen kaptak 24 pontot az első negyed alatt, most ugyanezt megismételték a másodikban (73 játékmásodperc alatt). Kár, pedig a potenciál meglenne a csapatban, Foster és Hopkins is 100 yardot fölé került, Watt továbbra is elképesztő, de az ehhez hasonló rövidzárlatok nem férnek bele. A Steelers viszont összekapta magát a Browns elleni gyalázat után. Big Ben szinte hiba nélkül játszott, Antonio Brown pedig úgy döntött, megnézi milyen a labda másik oldalán lenni, így ő is kiosztott egy TD passzt. Azt hiszem, ezzel végérvényesen is elköszönhet a Texans a rájátszástól, míg a Steelers tapad a Ravensre. 

Cincinnati Bengals@Indianapolis Colts 0-27

Erre nem számítottam. Nem rossz ez a Colts, a védelmük jól állja a sarat, Luck pedig ihletett formában játszik, de azért nullázni a Bengalst… Mondjuk, valamit nagyon benézhettek Cincinnatiben: Dalton a Hoyeri magasságokat ostromolta sikerességben, a futás, mint olyan egyáltalán nem létezett, összesen 135 total yarddal és 8 first down-nal fejezték be a meccset, miközben a negyedik negyedben néztek szét először a Colts térfelén (8 darab 3&outtal kezdték a meccset). Egyszerűen tragédia volt az offense, pedig a védelem még labdákat is szerzett. A Colts már zsinórban 5 győzelemnél jár, az egyik legjobb formában lévő csapat, míg a Bengals 3 győzelem után csak két vereséget és egy döntetlent tud felmutatni. Texans 2.0?