A csoportgyőztes Panthers fogadja a Wild Card körben azt a Cardinals-t, akik éppen hogy becsúsztak a rájátszásba. Gonoszul hangzik? Lehet, de ez a mérkőzést bizony behúzza a Panthers és mondom is, hogy miért.

Szégyen, nem szégyen, a Carolina Panthers .5-ös mutató alatt teljesítette az alapszakaszt, de a botrányosan gyenge NFC South-ban még ez is elég volt egy csoportelsőséghez. Az elmúlt 10 szezonban, rajtuk kívül 4 csapat volt, akiknek sikerült ezt a nem mindennapi bravúrt bemutatni, hogy .500 vagy az alatti mutatóval vitézkedhessenek januárban. Ebből a 4-ből is mindössze egy jegyzett, ténylegesen mínuszos mutatót (2010, Seahawks 7-9). Ami viszont örömteli lehet a Panthers fanoknak az az a tény, miszerint ebből az 4 csapatból 3 megnyerte a Wild Card körben a derbijét, sőt ha kicsit visszább megyünk az időben, akkor kiderül, hogy az elmúlt hat .500 vagy az alatti mérleggel rendelkező csapat közül 5 nyerni tudott a rájátszások első körében. Igaz a divízió körökből egy se jutott tovább…

Biztos megvan ennek az oka, most nem mennék bele pszichológiai elemzésbe, mindenesetre lesajnált csapatként, az esélytelenek nyugalmával pályára lépni, úgy, hogy win-or-go-home rendszerben játszanak, biztos rengeteg plusz motivációt jelent. A Panthers ráadásul csoportgyőztesként hazai pályán mutathatja meg, hogy nem érdemtelen a rájátszás szereplésük. Győzni is fognak, alapozom ezt a legnagyobb különbségre, ami a két csapat között van, az irányítóra.

Cam Newton (az autóbalesetét követően)  az elmúlt két mérkőzésen összerohangászott 114 yardot, 9 first downt és 2 TD-t (Russell Wilson csettint egyet), tette ezt 6.3-as yard per carry mutatóval. Halkan megjegyzem a Cardinals futó egysége, leszámítva, hogy 13 yarddal többet tettek, mint Newton, mindentéren rosszabb számokat produkált.  Egy szó mint száz, formába van SuperCam és ha ez nem lenne elég, ott van még neki Kelvin ”NFC South odellbeckhamje” Benjamin is, aki újoncként sikeresen abszolválta az 1.000 elkapott yardot, 9 TD-vel. Rá valószínűleg szükség is lesz, mert a Cardinals abban a csoportban ténykedik, ahol Russell Wilsonok futkosnak, így vélhetően van egy normális gameplanjük a mobilis irányítókra.

Szóval támadóknál nem lesz hiba, ebben a jelenlegi Panthers mindenképpen jobb, mint a ki tudja már követni hányadik irányítóval felálló Cardinals. A Cards védelme egész szezonban jól játszott, lényegében a D# miatt vannak a rájátszásban, ám a Panthers secondary is szépen összecsiszolódott az elmúlt mérkőzéseken és a két újonc (Tre Boston és Bene Benwikere) igen csak feladják a leckét az ellenfél irányítóinak. Olyannyira, hogy az elmúlt 4 mérkőzésen 5.62 yardot engedtek csak passzonként, ami az NFC legjobb mutatója, 64.6-os engedett passer rating pedig a Hawks után a második legjobb. Ráadásul Boston legutóbb, az Atlanta ellen bemutatott egy 84 yardos INT return TD-t is, ezzel felvértezve fog (vélhetően) Lindley-vel farkasszemet nézni. Szegény Lindley-nek ha ez még nem lenne elég baj, a Carolina védők az alapszakasz utolsó mérkőzésén 6-szor etettek füvet Matt Ryan-nel, további 12-szer meg is ütötték. Horror estének nézhet elébe a Cards irányítója...

Carolina pontokban nem lesz hiány, a Newton vezette offense főleg futásokkal operálva vélhetően könnyebben eljut majd a red zone-ig, mint a Cardinals. Ha az elején a Carolina el tud lépni legalább két labdabirtoklásnyi előnnyel, akkor a kőkemény Cards védelem ide vagy oda, a Lindley vezette offense ezzel nem fogja tudni tartani tempóban.

Összességében a Párducoknak minden esélye megvan arra, hogy tovább lépjenek a rájátszás első köréből. Az Arizona offense több sebből vérzik, amennyiben Lindley kezd náluk, akkor 1970 óta ő lesz a 7. olyan QB, aki 1 vagy kevesebb alapszakasz meccset tudott megnyerni kezdőként és rájátszásban irányíthat egy csapatot. Ezt a nyomást pedig nem fogja bírni és a remeklő Panthers secondary szét fogja szedni (legalább 2 INT-et fog dobni).  A lélektani előny mindenképpen a Carolinánál van, sokan az egész rájátszás leggyengébb csapatának tartják őket, az esélytelenek nyugalmával, hatalmas bizonyítási vággyal lépnek majd pályára, és élvezve a hazai pályát ezt bizony behúzzák. Renningan kivételével mindenki így látja, ha kiváncsi vagy arra, hogy ő miként vélekedik a Cardinals esélyeiről IDE kattintva megtudhatod.