A Panthers teljesen megérdemelten jutott tovább előző héten a wild card körök küzdelmeiből, a Super Bowlig vezető rögös úton most az aktuális címvédő, a Seattle Seahawks próbálja útját állni SuperCam menetelésének. A szakértők 99%-a a Hawks győzelmét vizionálja, de nem eszik olyan forrón a kását, itt bizony ma ismét a Párducok laknak jól, nézzük miért:

Kezdhetném azzal az indoklást, miszerint Packers fanként azt szeretném, hogy essen csak ki az első kiemelt és rendezzék az NFC döntőt a Lambeau Fielden, de ez kevés lesz így a Panthers üdvösségéhez. A másik verzió szerint, Rowi ötlete nyomán elég lenne két szóval jellemezni a Carolina esélyeit: nincs nekik, de ennyire rövid posztot nincs pofám írni.

Szóval kénytelen-kelletlen beleástam magam a statisztikai oldalakba, hogy keressek valamit, ami csak egy leheletnyi esélyt is adhat a Panthersnek, s mire kutakodásom végére jutottam azon kaptam magam, hogy még én se hiszem el, hogy ez a Panthers győzhet a CenturyLink Fielden. Pedig fog!

Senki ne várjon a mérkőzéstől pont hegyeket, ez kőkemény erőfoci lesz. A kér gárda az elmúlt 3 összecsapásukon kemény 69 pontot ért el, tették ezt úgy, hogy összesen 15-ször jártak egymás red-zone-jába (Hawks 9-szer, Panthers 6-szor) és ebből 1-1 TD-re futotta nekik caklipakli, tehát a red-zone hatékonyságban van mit javítani egymásellen. Most se lesz ez másképp. Mindkét gárdának a futójáték és a védelem az erőssége, a 12. hét óta gyakorlatilag az összes kulcsfontosságú ilyen statisztikában ez a két gárda áll az első két helyen.

A Panthers védelme a tavalyi szezonban nagyon erősnek számított, idén álmosan kezdték a szezont, de decemberre felpörögtek (beleértve a wild card kör eredményét is), zsinórban 5-öt nyertek és mindössze 11.8 pontot engedtek meccsenként, ami valljuk be parádés mutató. Luke Kuechly semmit nem változott tavaly óta, vezette az alapszakaszt 153 szereléssel, az újonc Tre Boston pedig ihletett formában játszik mérkőzésről, mérkőzésre. Gondoljunk csak a Cardinals elleni 84 yardos INT return TD-jére. A védelem legnagyobb hiányzója kétségtelenül Star Lotulelei, a kiváló védő falember nélkül a Panthers futáselleni védekezése hatalmasat zuhanhat, ez semmi esetre sem jó ómen a Marshawn Lynch nevével fémjelzett seattlei futójáték ellen.

A számok nyelvére lefordítva Lotulelei kiesése a védőfal közepéről annyit tesz, hogy nélküle a Panthers tök utolsó a két offensive tackle közötti futások levédekezésében, egészen pontosan kereken 5.0 yardot engednek így futásonként átlagban(!), ami horror eredmény. Lynch ennek nagyon örül, a Hawks ugyanis e nélkül is jól futtatja a disznóbőrt tackle-ök között: 1566 yardot tettek meg így, 4.7-es átlaggal, köszönhető ez annak, hogy a Lynch-et földre vinni külön művészet és sok fontos yardot tud hozzátenni a futásokhoz az első kontakt után is.

Ülj csak le kisfiam!

Ülj csak le kisfiam!

A meccs kulcsmomentuma lehet ez, hogy a kieső Lotulelei helyére beugró veterán Dwan Edwards milyen mértékben lesz képes megfogni a Hawks belső futásait. Ha ezek ülni fognak és Lynch hozza majd a yardokat, akkor nem sok keresni valója lesz a Panthersnek ezen a mérkőzésen. De ha nem! Akkor Wilson előbb utóbb kénytelen lesz passzolni, és ez a Carolina secondary most bizony elemében van! Ismerve a két gárda előző három meccsének ”pontokban gazdag” eredményét, elég lehet egyetlen lehalászott labda, ahhoz, hogy Panthers győzelemre váltsa a mérkőzést. Ehhez viszont az kell, hogy a Newton vezette offense konzisztensen hozza a yardokat és legalább egy biztos mezőnygól távolságig előre tudjon jönni a drive-ok zömében. Nem lesz ez egyszerű feladat, a Hawks védelme minden téren a liga első felébe tartozik. Legutóbb, mikor októberben találkoztak egymással, Newton kétszer is eladta a labdát, egyszer interception formájában, egyszer egy fumble-t vesztett el. A már agyonemlegetett elmúlt 3 találkozón 6-6 labdavesztést jegyeztek egymás ellen, tehát a labda megtartása szintén kulcsmomentum lesz.

Lynch ellen kelleni fog a kraft!

Ennyi negatívum után joggal merülhet fel a kérdés, hogy jó-jó de akkor mi a Panthers esélye ezen a találkozón? Idézhetném újfent Rowit miszerint semmi, és ez a vélemény bizony eléggé megalapozott, de ott van a lélektani előnynek nevezett nem lebecsülendő tényező is, ami véleményem szerint most a Panthers oldalán van. Azzal, hogy egy ilyen szezon után egyáltalán bejutottak a rájátszásba már simán hőstett, az első körben úgy jutottak tovább, hogy gyakorlatilag lenullázták az egész Cardinals-t, így minimum glóriát kaptak a szurkolóiktól. Ha a Panthers éhes, és az előző heti formájukat tovább tudják hozni, a Hawks kicsit belealudt a pihenőbe akkor van keresni valójuk. A liga történelmében még soha nem fordult elő, hogy az alapszakaszban elért .500 vagy ez alatti mutatóval valaki a divízió körön túl jusson, ugyanakkor az elmúlt 9 évben mindig volt egy csapat, aki vendégként győzni tudott a rájátszás ezen szakaszában. Ha nyer a Patriots, Broncos, Packers trió akkor ennek az egynek a Panthersnek kell lennie. Mellesleg milyen irónikus lenne, ha a nagyszájú Hawks védelmet, pont a rájátszásba jutott csapatok leggyengébbjének kikáltott gárdája verné ki. Ők most az underdogok underdogjai, a teljesen esélytelenek, akiket mindenki eltemet, vagy leír, ezért kell nyerniük! A mesében is mindig a legkisebb királyfi viszi a nőt meg a vagyont…

Ennek ellenére, elrugaszkodva a mesék világától, én se merem a Pantherst győztesnek kikiáltani, ehhez csak Renningan volt elég tökös:

A Seahawks drukkereknek erre tessék, itt lehet egymással jól egyetérteni a Hawks győzelmében!