A Black Monday hagyományosan az alapszakasz utolsó fordulóját követő hétfő, ahol edzők és general managerek féltik az állásukat, hiszen a csalódást keltő szezon után ilyenkor válnak meg tőlük, köszönik meg munkájukat. Idén viszonylag csendesre sikerült ez a neves nap, hiszen a várt távozók mellett egy meglepetésre se került sor.

A fekete hétfő már vasárnap elkezdődött, amikor a 49ers és Jim Harbaugh köszönt el egymástól állítólag közös megegyezéssel, de hát e mögött azért voltak áskálódások a GM részéről is állítólag és már mindkét fél várta az elkerülhetetlen szakítást, de legfőképpen a Michigan egyetem vezetői, játékosai, szurkolói, hiszen szinte biztosan ide ír alá Harbaugh, elvileg ma 18.00-kor lesz sajtótájékoztató, ahol bejelenthetik, hogy mekkora szerződést írt alá. Előzetesen 6 év, $48 milliós gigaszerződésről írt több forrás is, azóta olvashattunk már ennél többről és kevesebbről szóló hírt is, meglátjuk mi lesz a hivatalos, a Facebook-oldalunkon minden friss hírt megtaláltok.

A New York Jets csapatánál nagytakarítás volt, távozott a főedző Rex Ryan és a general manager John Idzik is. Ryan távozása már tavaly a levegőben lógott és ugyan szerintem ő a kisebb ludas a Jets hanyatlásában, a változás elkerülhetetlen volt ebben az esetben is. Idzik a nagyobb ludas, aki csak két éve van a csapatnál, mint általános igazgató, de rengeteg rossz döntést fel tud sorakoztatni maga mellett, míg kifejezetten jót alig. Kezdve Geno Smith draftolásával, majd azzal, hogy megpróbált köré csapatot építeni (CJ2K, Harvin), hogy hagyta elmenni a kiváló CB-párosát (Revis, Cromartie), akik alapkövét képezték Rex Ryan rendszerének. Emellett folyamatosan mellényúlt szabadügynökökkel és újoncokkal is. A helyére egy sokkal inkább játékos-központú embert képzelnek el New Yorkban, hiszen Idzik inkább pénzügyi beállítottságú volt.

A Bearsnél is takarítás volt, először a general manager Phil Emery-t bocsátották el, majd nem sokkal később Marc Trestman is munka nélkül maradt. Itt is Emery szerintem a gondok főbb okozója, nézzük a hibáit: elküldte Lovie Smith-t, akit a játékosok szerettek és utolsó évében sem volt negatív mérlege, csak épp a playoff maradt el. Trestman kinevezése nem feltétlen volt rossz döntés alapjában véve, hiszen az első évében a támadó oldal legalább jól nézett ki. $126 milliós szerződést adott Cutlernek, ami barátok között is hatalmas túlzás, most ennek ihatja a levét a következő rezsim. A legnagyobb probléma azonban a drafton való tevékenységével volt. Ugyan voltak szép találatai (Jeffery, Long, Fuller), a 2009 és 2012 között draftolt játékosai közül összesen négyen vannak rosteren, pedig nekik kellene a csapat gerincét adniuk. Trestman menesztése az idei siralmas szezon után szintén indokolt.

A Falconsnál Mike Smith munkásságát köszönte meg nagy nehezen Arthur Blank, azt mondta, ez volt élete legnehezebb döntése. Valóban eléggé összenőttek már ők ketten, de itt is váltani kellett. Ez a váltás akkor is megtörtént volna, ha a Falcons bejut a playoffba, Blank elmondása szerint. A GM Dimitroff állása is kérdéses volt, de ő végül megtarthatta pozícióját.

A Raidersnél nem rúgtak ki most senkit, de náluk is üres a főedzői poszt, hiszen év közben távozott még Dennis Allen, akinek a helyét Tony Sparano vette át ideiglenesen. Sparanónak minden esélye meglesz visszaszerezni állását, de nem csak őt fogják meginterjúvolni, behívnak majd más jelölteket is.

És akkor nézzük is meg, hogy kik lehetnek jelöltek vezetőedzői posztokra. Néhányuk csapatától már engedélyt is kértek interjúk leszervezésére a megüresedett poszttal rendelkező klubok, néhányuk pedig csak spekulációs céllal vannak itt a listán. 

Nézzük először, hogy kik után érdeklődtek már hivatalosan is csapatok. A Broncosnál a védő- és támadókoordinátor is kapós, Adam Gase-szel (OC) a Falcons és a 49ers is szeretne leülni, Jack Del Rio (DC) után a Raiders érdeklődik jelenleg elég erősen, aki oaklandi származású és a szüleinek éves bérletük van a Raiders meccseire. A fosztogatók a 49erst is megkeresték már a TE-edző, Eric Mangini elérhetőségével kacsolatban. Josh McDaniels, a Patriots támadókoordinátora iránt a Falcons és a 49ers mutat nagyobb érdeklődést. 

Az NFC védőkoordinátorai közül többen is esélyesek lehetnek vezetőedzőnek. A legtöbbet hallott név talán Dan Quinn, a Seahawks védőkoordinátora, a Falcons, a Jets és a 49ers is kért már interjú lehetőséget a címvédőtől. A csoporton belül a Cardinals kiváló DC-je, Todd Bowles is kapós lehet, egyelőre a Falcons és a 49ers kért lehetőséget a pintyektől. Még egy védőkoordinátor, akit a Falcons meginterjúvolna Teryl Austin, a Lions edzője.

És akik után még nem volt hivatalos érdeklődés, de esélyesek lehetnek főedzői állásra. Rex Ryan feltehetőleg kap majd érdeklődő hívásokat, a kivágott edzők közül neki van a legnagyobb esélye egy új főedzői posztra. Ha nem így történne, akkor állítólag televíziós szakértőként keresne munkát. Néhány támadókoordinátor is esélyes lehet, mint például Kyle Shanahan (Browns), Pep  Hamilton (Colts), Hue Jackson (Bengals), vagy Darrell Bevell (Seahawks). Még egy pár név, aki felmerülhet: Jim Schwartz, Gary Kubiak, Norv Turner, Mike Singletery, Mike Shanahan. 

Azok az edzők, akiknek a csapata bye-on van, ezen a héten is mehet állásinterjúra, Dan Quinn például pénteken a Jetshez látogat. A többiek majd csak akkor, ha a csapatuk kiesett a rájátszásból, így a legtöbb üres poszt betöltésére februárig várni kell még.

A Jets már aktívan keres general managert, a Vikings assistant GM-e, George Paton után érdeklődtek, akit már legutóbb is megpróbáltak megszerezni, illetve Trent Kirchnert is behívnák egy interjúra, aki jelenleg a Seahawksnál a GM John Schneider jobb keze és a Profi Személyzet Igazgatója (Director of Pro Personnel), tehát legfőképp játékosok értékeléséért felelős, illetve segítkezik a szabadügynökök megszerzésében is.

És melyik csapat lehet a legkívánatosabb? Sokan a 49ers-t mondanák elsőre, hiszen utóbbi három évben legalább NFC-döntőbe jutottak, jó a játékosállomány. Ez teljes mértékben igaz, egy aggályom lenne, az pedig a felsővezetés hozzáállása, hiszen érdekes módon távozott Harbaugh, valami nem volt rendben ott a GM-mel való kapcsolatban sem. Ezen felül volt egy olyan kiejelentés a tegnapi sajtótájékoztatón, hogy "Super Bowl or bust", tehát elég magasak az elvárások.

A Falcons kapós lehet még, hiszen a franchise-irányító megvan, egy kiváló újonc bal oldali tackle is, a liga egyik legjobb elkapója is a csapatban van, a cornerekkel sincs baj, a pass rusht kell nagyon javítani, amire most a drafton lehet is lehetőségük akár. Állítólag Dimitroffnak jó is dolgozni, így kelendő lehet az atlantai állás.