Sorozatunk következő részében az AFC Easttel folgalkozunk, amit az utóbbi években elég könnyen össze lehetett foglalni azzal, hogy Bradyék 12+ győzelemmel nyerik a csoportot, a többi gárda pedig nem kerül a wildcard közelébe sem. Idén azonban megváltoztatni látszik a status quo: a Pats várhatóan az első négy meccsen nélkülözni kényszerül Tom Bradyt, és mivel sem a szabadügynökpiacon, sem a drafton sem tudott meggyőzően erősíteni a gárda, így a riválisok számára megnyílhat a lehetőség a divízió behúzására. 

 

A legerősebb kihívóként a Dolphins neve ugorhat be, hiszen a miami csapat az eredményes offseason mellett (legjobb draft különdíj - 2015) valós megoldással rendelkezik irányító poszton, ami a Billsről és a Jetsről alapvetően nem nagyon mondható el. Irányító ide vagy oda, mindkét csapat erősődött 2014-hez képest, a kérdés az, hogy ennek észrevehető hatása lesz-e az idei eredményekben? 

A strength of schedule mutatók alapján az AFC East közepesen könnyű sorsolást kapott, mind a négy csapat SoS értéke az átlag alatt van, ugyanis egy kifejezetten könnyű (AFC South) és egy közepesen erős divízióval (NFC East) kell majd megmérkőzniük. Na de lássuk akkor, hogy mit is várunk pontosan a csapatoktól!  

Ellenfelek: Browns, @Colts, Eagles, Dolphins (London), BYE, Redskins, @Patriots, @Raiders, Jaguars, Bills, @Texans, Dolphins, @Giants, Titans, @Cowboys, Patriots, @Bills

Sorsolás erőssége: 125-131, .488

A Jets erősödését mostanság nagyon divatos kedvelni, de azért arról nem szabad megfeledkezni, hogy irányító nélkül kevés csapatot lehet megverni: a Browns mondjuk pont ilyen lesz az első fordulóban. A Colts ellen idegenben ez kevés lesz, otthon viszont az irányítókeresésben elfáradó Eagles ellen működik az AFC legjobbjának beharangozott védelem.  A londoni csoportrangadón defenzív csatában maradnak alul a zöldek a Dolphins ellen a semleges angliai szurkolók nagy bánatára.

A bye week után a Jets besegít a Redskins 1/1-ének építésébe, majd átveszik a szokásos évi pofont New Englandben, hogy aztán a 2015-ben egész korrekt évet futó Raiders ellen is veszítsenek. A szürkülő őszt felvidítja a Jags elleni hazai siker, ami olyan lendületbe hozza a csapatot, hogy a következő körben a Billst is elcsípik. 4-6-nál még lehet reménykedni a rájátszásban, azonban a Texans és a Giants elleni idegenbeli, valamint az igazán fájó Dolphins elleni vereség után összeomlik a szezon. A Titans ellen összejön még a kötelező győzelem, de a komolyabb célokért játszó Cowboys, Pats és Bills nem kegyelmez, 2015-ben sem jön össze a pozitív mérleg, és 6-10-zel zár a csapat. 

Ellenfelek: Colts, Patriots, @Dolphins, Giants, @Titans, Bengals, Jaguars (London), BYE, Dolphins, @Jets, @Patriots, @Chiefs, Texans, @Eagles, @Redskins, Cowboys, Jets

Sorsolás erőssége: 124-131-1, .486

Rengeteg fölösleges média-kör lefutása után végül csak a legjobb irányító emelkedik ki a buffaloi mocsárból, így Matt Cassel lesz az, aki elveszti a szezonnyitót a Colts ellen, hogy aztán legyőzhesse excsapatát, a Brady-mentes Patset szintén hazai pályán. A csapat még nem áll össze annyira, hogy egy miami túrát sikeresen vegyen, viszont ezután felszívják magukat, és két könnyű idegenbeli (Titans, Jags – Londonban*) győzelmet két nehéz hazai sikerrel (Giants, Bengals) kísérnek le, így 6-2-es mérleggel fordulhatnak a nagyon kellemesen féltávra helyezett bye weekre.

Otthon a Miami is legyőzhető, viszont ezután 6-ból 5 meccset idegenben játszik a Bills, amiből hármat elveszít (Pats, Jets, Eagles), kettőt megnyer (Chiefs, Redskins). A csoportgyőzelemre hajtó Dallas a naptári év utolsó meccsén kicsit lelohasztja a kedélyeket, így a zárófordulóban a Jets elleni meccs (a zöldek számára már tét nélküli) elsősorban a számolgatásról szól, hiszen a négy 10-6-os AFC-csapatból (Ravens, Texans, Dolphins, Bills) csak kettő férhet be a rájátszásba…

Ellenfelek: @Redskins, @Jags, Bills, Jets (London), BYE, @Titans, Texans, @Patriots, @Bills, @Eagles, Cowboys, @Jets, Ravens, Giants, @Chargers, Colts, Patriots 

Sorsolás erőssége: 126-130, .492

A delfinek sorsolása első ránézésre igencsak barátságosan kezdődik, véleményem szerint nagyon könnyen lehet, hogy 5-0-val fogják kezdeni (Redskins, Jags, Titans, Bills, Jets) az évet, amivel a szakírók hamarosan el is könyvelik a Dolphinst csoportgyőztesnek. Azonban ezután egy kőkemény hazai (Texans) és három kőkemény idegenbeli mérkőzésen (Pats, Bills, Eagles) kipukkan a Dolphins, de a Cowboys meglepetés-szagú legyőzésével végül 6-4-gyel fordulhatnak a szezon hajrájára.

Egy védelemcentrikus meccsen éppen hogy, de legyőzik a Jetset, majd az AFC wildcard szempontjából fontos meccsen Flacco szétdobálja a csapatot – a Giants megpróbálja ezt megismételni, de messze nem ilyen sikerrel. A költözés hírétől széteső Chargersnek még hazai pályán sincs esélye a delfinek ellen, viszont a Colts nagyon akarja az AFC kiemelést, így 9-6-tal küldik el szilveszterezni a türkizkékeket. Az utolsó fordulóban a Pats megkésett karácsonyi ajándékként egy eléggé motiválatlan csapatot ad a delfineknek, akik könnyedén le is győzik Garoppolot a második félidőben, és befutnak a divízió második helyére, hogy aztán a vezetőség a 10-6-os mérleg mellett gondterhelten olvasgathassa a wildcard-helyek elosztásának pofonegyszerű szabályait.

Ellenfelek: Steelers, @Bills, Jaguars, @Cowboys, BYE, @Colts, Jets, Dolphins, Redskins, @Giants, Bills, @Broncos, Eagles, @Texans, Titans, @Jets, Dolphins

Sorsolás erőssége: 122-134, .477

A Pats tehát az eddigi hírek alapján még nem teljesen kiforrott Jimmy Garopolloval nyitja meg az évét, amelynek eredményeképp a szezonnyitón nem tudnak versenyre kelni a Steelersszel, sőt, a következő fordulóban a Buffalo is leveszi a pályáról a másodéves irányítót. A Jags erre már nem képes idegenben, így a 3. körben szorosan, de húzza az első meccsét a Pats, hogy utána Dallasban nagyon simán veszítsen. Ezen a ponton érkezik vissza a dühös Brady, ami nem sok jót jelent az ellenfeleknek, ugyanis Tom a következő 6 meccsen végigszántja a pályát, és 7-3-ra javítja a bajnok mérlegét.

A győzelmi sorozat ugyan az utolsó Manning-Brady párbajon megszakad Denverben, de otthon győzni tudnak a Sanchezzel felálló Eagles ellen, majd begyűjtenek 2 kötelező győzelmet az AFC South ellen. A nehéz szezonkezdet ellenére végül egy kőkemény, kevés pontos meccsen legyőzik idegenben a Jetset, bebiztosítva ezzel az AFC East sorozatban sokadik trónját. A bye-ra 11-4-es állásról már nincs esélye a csapatnak (a Steelers és a Colts már elhappolta a pihenés lehetőségét), így a srácok különösebb kötöttségek nélkül ünneplik a szilvesztert, hogy aztán különösebb erőfeszítés nélkül kikapjanak a rájátszásért küzdő Dolphins ellen, és végül 11-5-tel zárjanak.