A Fekete Hétfő (beleértve John Fox menesztését a divisional round után) olyan, mint amikor a tanár azt mondja felelésnél: „Ahol a napló kinyílik…”. Persze, mindenki tudja, hogy ez nem a véletlenen múlik, de azért a lelkünk mélyén reméljük, hogy hátha nem mi kerülünk sorra. Nos, ez (érthetetlen módon) Marvin Lewisnál (Bengals) bejött, de 7 kollégájának már nem volt ilyen szerencséje, így tehát hét csapatnak kellett új vezetőedző után néznie. Folyamatosan frissülő posztunkban sorra vesszük mind a hét (+1) csapatot, de mi nem csak a franchise-ok, hanem az edzők szempontjából is értékeljük a helyzetet! Ha érdekel, hogy miért kellett volna Rex Ryan-nek Atlantába költöznie, vagy miért lesz jó Del Rio a Raidersben, lapozás után megtudod!  

A pontrendszer hasonló, mint amit a 10 legjobb szabad-ügynöknél használtunk, vagyis az 5 pont a tökéletes, az egy pedig a borzalmas lépés. A poszt megírása óta megtalálta a főedzőjét a Bears és a Broncos, így most az övék a rivaldafény. 

Denver Broncos

Új főedző: Gary Kubiak, 4 év, 20 millió dollár

Nem meglepő módon a Broncos kivágta John Fox-t. Többször is hangoztattam, hogy őt tartom felelősnek a Broncos Super Bowl égése és általánosan lelketlen játéka miatt. Del Rio is elment, Peyton Manning is marad, így itt van a lehetőség - szerintem - egy utolsót dobbantani.

Ennek első lépése az új főedző megtalálása volt, amit a csapat hamar véghez is vitt, és a várakozásoknak megfelelően érkezett Gary Kubiak. A Ravens volt támadókoordinátora Elway backupja volt egész karrierje során és bár játékosként nem nyert Super Bowlt (háromszor is a vesztes csapat tagja volt), segédedzőként hármat is sikerült (kettőt a Broncos-zal egyet a 49ers-szel). Tehát rutinból van bőven, ráadásul főedzőként sem volt rossz, szerintem a Texans jól muzsikált vele. Kifejezetten imponáló az, amit a Ravens futójátékával és Justin Forsett-tel művelt, egy potens futójáték nagyon elférne a Broncosnál is. Ugyanakkor tegyük hozzá, hogy ő sem egy jó motivátor, a Vadlovak pedig nincsenek jó passzban, és bár a 2-14 talán nem fenyeget, azért csúnyán is elsülhet a kaland.

Ennek elkerülése végett továbbra is tartom, hogy el kell hozni Jim Schwartzot védelmi koordinátornak. Elvis Dumervil óta nincs a csapatban mentális vezér, sem edző, sem játékos poszton, a volt Lions HC pedig van annyira tökös, hogy egy top5-ös, nem csak névleg félelmetes védelmet rakjon össze.

Értékelés: 3.5

Chicago Bears

Új főedző: John Fox, 4 év, 22 millió dollár

Új védelmi koordinátor: Vic Fangio

Itt is jött a papírforma. Foxban van potenciál, legalábbis olyan téren, hogy egy szétesőben lévő csapatot viszonylag jól össze tud rakni. A Bearsnél jelenleg káosz van. Cutlert kiutáltak már Chicagóból, valamint valami megmagyarázhatatlan módon megtartották a védőkoordinátorukat, Mel Tuckert, aki két év alatt tönkre tette az egész egységet, sőt, történelmi mélypontba taszította, bár ami késik…  de, mint ezen percen megtudtam, Vic Fangio lett a Bears új védelmi koordinátora. Tökéletes választás a volt 49ers DC, bár neki is felvan adva a lecke a liga leggyengébb védelmével.

Viszont pozitívumok is akadnak Chicagóban. A Bears új GM-e a Saintstől elcsábított Ryan Pace, aki 37 évével az NFL legfiatalabbja lett a posztján. Állítólag remek érzéke van a tehetségekhez és játékosokkal kapcsolatos tranzakciók lebonyolításában is nagy a tapasztalata. Illetve az sem elhanyagolható, hogy évekig volt a John Fox-szal remek kapcsolatot ápoló Sean Payton alkalmazottja. Nem is meglepő, hogy Fox menesztése után szinte rögtön egymásra találtak.

Fox feladata most az lesz, hogy rendet tegyen a fejekben és az öltözőben. Hogy ez mennyire fog menni? Ez nagyban függ majd Cutlertől, hisz kell ő a Bears offense-be, viszont a zöld labdával aligha lehetne az önbizalmát rendbe tenni. Ebben nagy szerepe lehet az új támadókoordinátornak, kb. olyan fontos egy jó szakember kinevezése, mint a Broncosnak a DC. Jelenleg nem tudok jobb HC opciót elképzelni a Bearsnek, a rutinja, a múltja mellette szól és igazából ő pont ehhez ért. De így se számítsunk sok 8-8-nál jobb szezonra, bár nélküle a top5-ös drafcetli sem lenne elképzelhetetlen.

Értékelés: 4

Buffalo Bills

Új főedző: Rex Ryan, 5 év, 27.5 millió dollár

Új védelmi koordinátor: Dennis Thurman

Új támadó koordinátor: Greg Roman

Miután a tulajdonos váltás és Kyle Orton visszavonulása miatt Doug Marrone felmondott (amiért járt neki 4 millió dollár), Peguláék Rey Ryant, a Jets korábbi főedzőjét nevezték ki a csapat élére. Ryannel érkezett csomagban Dennis Thurman, vagyis az amúgy kiváló munkát végző Jim Schwartznak távoznia kellett. Ezzel normál esetben rendben is lenne, hisz a Ryan-Thurman duó félelmetes védelmet tud összerakni, nem kell a Bills szurkolóinak emiatt aggódnia, a csapatnak továbbra is elit védelme lesz. Ám épp itt kezdődnek a gondok.

A Bills védelme eddig is liga elit volt, a problémát a támadók okozták, Ryan pedig Sanchezzel, Tebow-val, Genoval és Vick-kel tökéletesen prezentálta, hogy akármiből ő sem tud várat építeni. Persze épp ezért jött Greg Roman a 49erstől, akiről azt tartják, hogy futásra épülő támadófilozófiájával tűrhető teljesítményt tudott kihozni Alex Smithből és Colin Kaepernickből is. Ami így nem igaz, ugyanis egyrészt egy nagyon jó offense-zel dolgozhatott, másrészt pedig Smith nem egy rossz QB, szóval ez inkább a kötelező minimum volt. Ráadásul idén semmit nem tett le az asztalra, és akárhogy is nézem, Kaepernick, valamint a 49ers offense még mindig kategóriákkal jobb, mint E. J. Manuel és a Bills támadók. Persze értem én az elképzelést, de sokkal értelmesebb lett volna inkább egy támadó felfogású főedzőt leigazolni és megtartani Jim Schwarzot.

Értékelés: 3.5

Én nem értem Rex Ryant. Állítólag a Falcons nagyon érdeklődött iránta, erre ő mégis a Bills vezetőségét győzte meg. Miért akar valaki szánt szándékkal abban a csoportban maradni, ahol ott a New England Patriots?

Én se értem

Ráadásul a Bills, bár elit védelemmel rendelkezik, támadóoldalon van két kiöregedő futójuk, egy Manueljük és egy Watkinsuk, akiért cserébe odaadták a 2015-ös első körös pickjüket. Miért vonzóbb ez a csapat egy főedzőnek az Atlanta Falconsnál, ahol van egy franchise irányítód, két elit elkapód egy összességében top10-es offense-ben, neked meg csak annyi a dolgod, hogy összerakd a védelmet, amihez amúgy is érteszM Értem én, hogy alig várja már, hogy megint a Pats ellen harcoljon, de ez nagyon kevés érv a döntése mellett.

Értékelés: 1.5

New York Jets

Új főedző: Todd Bowles, 4 év, 16.5 millió dollár

Még mielőtt belekezdünk, halkan megjegyzem, hogy a kivágott Idzik helyére jött GM-nek Mike Maccagnan (kiváló tehetségkutató, de nulla döntéshozatali tapasztalat), akiről nem fogok és nem is tudok bővebben beszélni (a többi GM-hez hasonlóan). Szerintem ugyanis a GM munkája borzasztóan összetett, és láttunk már szupersztárnak kikiáltott GM-eket csúfosan elbukni. Maccagnen Idzikkel ellentétben a játékosokhoz is ér, két-három év múlva visszatérhetünk rá. Dolga lesz bőven. Na, de vissza Bowleshoz.

Todd Bowles szerződtetése tökéletes lépés volt a Jetstől. A Bills-szel ellentétben New Yorkban a labda egyik oldalán sem állnak jól, így ahhoz hoztak embert, amihez van alapanyaguk. Bowles a Cardinals védelmi koordinátoraként megmutatta, hogy nincs annyi sérülés, ami után ne tudna minimum egy top10-es védelmet összerakni. A filozófiája és játékhívásai nagyon hasonlítanak Rex Ryanéhez, ám vele ellentétben ő, mint ember is… mondjuk úgy, hogy korrekt. Türelmes, remekül tud motiválni, a játékosai imádják, a csapatra és New York zöldebbik felére is ráfél a nyugalom a Ryan féle mentalitás után.

Értékelés: 4.5

Bowlest nagyon intenzíven hívta az Atlanta, Bill Parcells-szel való kapcsolata miatt sokan oda várták, ám szerintem jól döntött. A Falconsnál sokkal gyengébb védelmi alapanyagból dolgozhatna, ráadásul ott azért vagy egy kis Super Bowl-, de minimum rájátszás kényszer, furcsa módon szerintem New Yorkban lesz rajta a legkisebb nyomás.

Valamint az sem elhanyagolható tény, hogy nagyon jól kijön a már fent említett Maccagnannel, így egy kisebb elvárásokkal rendelkező, átalakuló csapatot formálhat a saját képére úgy, hogy még kis szerencsével egy jobb irányítót is draftolhat. Már amennyiben szükségesnek tartják, hisz a Jetsben van Geno Smith, a liga egyetlen tökéletes passer ratinggel rendelkező QB-ja, és lássuk be, Ryan Lindley-hez képest el is hisszük, hogy pro bowler.

Értékelés: 4.5

Oakland Raiders

Új főedző: Jack Del Rio

Nem tartom jó edzőnek, legalábbis védelmi koordinátornak Del Riot. Egy DC legyen határozott, ellentmondást nem tűrő, egy kiváló motivátor (ha már játékosa nincs ilyen). Lehet, hogy érti a szakmát, de a Broncos védelme annyira lagymatag, annyira semmilyen, annyira lelketlen volt annak ellenére, hogy olyan játékosok voltak benne, mint Ward, Harris, Talib, von Miller vagy Ware, hogy rossz volt nézni (nagyon kellett volna oda Dumervill).

Akkor hajrá?

Viszont rossz edzőnek sem mondanám. Amikor ő még csúcsra járatta a Jaguarst, akkor én még nem is tudtam, hogy van NFL, de elnézve a mostani Jacksonville-t, valami csak tudott. És a Raidersnek most pont ez kell: egy nyugodt építkezés, alapozás, egy kis rend és higgadtság. Erre Del Rio jó lesz, pláne, ha értelmes koordinátorokat is kap maga mellé (állítólag Mark Trestmant akarják OC-nek és Mike Smitht-t DC-nek, amivel kapcsolatban azért lennének fenntartásaim).

Értékelés: 4

Del Rio sem jár rosszul az oaklandi munkával. Állítólag nagy Raiders fan, a szülei bérletesek, a testvére biztonsági őr, a környéken nőtt fel, ez mindenképpen plusz motivációt adhat neki.

A Raidersben is sokkal több van, mint amennyit kihoztak belőle, egy 8-8 közeli szezon is benne van a pakliban, ha sikerül, akkor egy darabig nem kellene az állása miatt aggódnia. Ráadásul Derek Carr és Khalil Mack két elég biztos pont lehet a jövőre nézve, szóval még az alapozást sem kell a nulláról kezdeni. Nem tudom minek, de jó érzésem van vele kapcsolatban, szerintem 2-3 éven belül odaér vele a playoffba a Raiders.

Értékelés: 5

Dallas Cowboys

Új (régi) főedző: Jason Garrett, 5 év, 30 millió dollár

Úgy néz ki, csak Jerry Jonesnak volt igaza, amikor a sorozatos 8-8-ak ellenére is kitartott Garrett mellett. Bár, azt azért tegyük hozzá, hogy a Cowboys sokkal inkább köszönheti a sikereit a Lionsnek, mint Garettnek. Történt ugyanis, hogy a szezon elején a Lions volt vezetőedzője, Rod Marinelli előrébb lépett a rangsorban és megkapta egy átlagon aluli védelem koordinálását, míg a Stafforddal évekig kiválót nyújtó OC-t, Scott Linehant kinevezték támadókoordinátornak.

Igen, én ennyire király vagyok!

Ennek (illetve a tudatosan felépített támadófalnak) az lett az eredménye, hogy a végletekig lesajnált, tehetségek nélküli védőegység hozott egy közepes szintet, míg a támadóoldalon Tony Romo (legjobb passer rating), DeMarco Murray (legtöbb futott yard) és Dez Bryant (legtöbb elkapott TD) parádézott. Jó, persze Garett is nyilván hozzá tette a magáét, de egy nagyon jó stáb alakult ki körülötte. Megtartani természetesen jó ötlet volt, hisz a lendület megvan, 1-2 évig még nagyon jó lehet vele a csapat.

Értékelés: 4.5

Persze Garrett sem járt rosszul. Marinelli három évig meghosszabbította a szerződését (nem, mintha hívnák majd valahova), Linehan pedig még egy évet biztos marad Dallasban (még egy ilyen szezon után már nem lennék benne biztos), az évi 6 millió pedig elég szép kis pénz.

Igaz, most jönnek a gondok - Dez és Murray szerződése, a védelem megerősítése -, de még így sem találhatott volna magának a Cowboysnál jobban fizető, türelmesebb és erősebb csapatot és biztos vagyok benne, ha Jones még mindig főnök lesz, akkor lesz ami lesz, kitölti az 5 éves szerződését. Jól járt na!

Értékelés: 5

San Francisco 49ers

Új főedző: Jim Tomsula

Mike Shanahan (volt Broncos és Redskins HC), Teryl Austin (hála égnek úgy néz ki, marad Detroitban), Rex Ryan, Adam Gase (Broncos OC), Vic Fangio (49ers DC) és Kyle Shanahan (Browns OC) neve is felmerült a 49ersnél, mégis inkább az eddigi védőfal-edzőre esett a választás. 

Nem tudom, mit várhatunk tőle

Állítólag a játékosai nagyon imádják, nyilván a védelmekhez is ért, de egyrészt pozíciós edzőt a semmiből főedzőnek kinevezni elég meredek, másodszor pedig, a 49ersnél inkább a támadókkal voltak igen komoly problémák, Adam Gase kinevezése sokkal racionálisabb döntés lett volna – szerintem.

Értékelés: 2

Meglepett, hogy Tomsula elvállalta a munkát, nem szokás ilyen nagyot ugrani, mert könnyen hatalmas bukás lehet belőle. Más 10 embert és más 53 embert irányítani, beleértve a teljes edzői stábot. Ráadásul egy erős, playoff contender csapatot kapott meg, szóval lesz rajta nyomás, nem hiszem, hogy egy gyenge szezont olyan könnyen elnéznének neki a szurkolók. Ráadásul felröppentek olyan pletykák, hogy Greg Roman után Vic Fangio is távozhat, előbbit Marc Trestman (te jó ég!) pótolhatja, utóbbi helyére pedig Jason Tarver, a Raiders védőkoordinátora érkezhet. Nem túl rózsás kilátások.

Értékelés: 1.5

Atlanta Falcons

Új főedző-jelölt: Dan Quinn

Mike Smith ideje lejárt és lássuk be, ideje volt. Rex Ryan tökéletes lett volna ide, 1-2 éven belül Super Bowl esélyes lett volna a csapat (azért nem rossz ez a Falcons). Nem sikerült, nem baj, ott van Dan Quinn, a Seahawks védőkoordinátora, akit érdekes módon a wikipédián már a Falcons vezetőedzőjének tekintik (be is írták, nem vicc!).

Quinn 2013-tól a Seahawks védőkoordinátora, aminek eredményeképpen a sok draftolatlan és hátsókoros tehetségből összehozta a liga egyik, ha nem a legjobb védelmét. Tavaly 14,4 pontot átlagoltak ellenük, idén 15,9 pontot, amivel természetesen vezették a ligát! Ez pedig elég jó ajánlólevél egy olyan csapathoz, ahol az utóbbi időben védelmet (vagy akár csak pass rusht) csak az ellenfelek videózásai során láttak. Szerintem tökéletes választás lesz ő oda.