A Green Bay számára nem is lehet más célkitűzés a következő évadra, mint egy körrel tovább menni a rájátszásban és bejutni a Super Bowlba. E cél eléréséhez már a FA-piac nyitásakor megkezdődtek az előkészületek. Leginkább a védelemből távoztak alapemberek (Tramon Williams, Devon House, A.J. Hawk), így corner és linebacker poszton mindenképpen szükség volt valakire az idei drafton. A hajtás után kiderül, hogyan is gazdálkodtak a sajtfejűek az idei nyolc draftcetlijükkel.

1/30 Damarious Randall, S/CB, Arizona State

Ahogy a bevezetőben is írtam, a Packers számára nagy szükség volt a secondaryből távozó játékosok pótlására és a linebacker-sor feltöltésére. Randall elsőre meglepő választásnak tűnhet. Ugyanis az előző 29 pick során 4 cornert választottak ki, míg linebackerből egyet sem, így logikus lépés lett volna, hogyha elhozzák a legjobb prospectet a posztról (leginkább inside linebacker kellett volna), erre kihoznak egy safetyt. Randall egy rendkívül tehetséges játékos, aki papíron safety, azonban méretei miatt (180 cm, 90 kg) inkább cornerként szerepelhet az NFL-ben, és a szakírók szerint is jobban érzi a játékot a pálya szélén. Rendkívül jó szögeket választ a szerelésekhez, jó ösztönnel lép fel blitzelni, és a sebessége is megfelelő ahhoz, hogy mélységi passzok ellen is alkalmazni lehessen, valamint a futás elleni védekezésben is pluszt hozhat, jól mozog a boxban. A labdaérzékével sincs gond, egyetemi évei alatt visszahordóként is funkcionált. Negatívum vele kapcsolatban, hogy szereti belegyalulni a földbe az ellenfeleit. Ez önmagában nem lenne probléma, de gyakran ez a fő szempont nála, ezért sok szerelést el is hibáz. E miatt a tackle-technikáját még fejleszteni kell. Lehet nem lesz rögtön kezdő Shields mellett, hanem csupán kiegészítő defensive back, esetleg nickelback, de hosszútávon mindenképp jó választás.

Értékelés: B

2/62 Quinten Rollins, CB, Miami

Rollins választása számomra rendkívül random. Oké, hogy szükséges a CB poszt, de amikor szinte ugyanolyan szükséges a linebacker sor rendberakása is, akkor kicsit furcsa számomra, hogy miért választanak két cornert rögtön a draft elején, ha pedig a második körre már nem volt jó ILB, akkor miért húztak az első körben cornert. A Packers passz elleni védekezésével a statisztikák alapján tavaly sem volt gond (10 legkevesebb yardot engedték a levegőben) – ráadásul rengetegen is vannak a secondaryben, ezért igazán rámehettek volna egy LB-re, hogy aztán később visszatérjenek a DB-k választásához, hogyha Ted Thompsonnak akkora fétise van irántuk. Ezzel a rövid bevezetővel persze nem állt szándékomban lehúzni Rollinst, aki egy igen atletikus és gyors figura kiemelkedően jó ütem- és labdaérzékkel megáldva, aki ezek mellett gyorsan regenerálódik is. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy számára a kosárlabda a #1 sport, négy éven keresztül űzte (ebből adódik atletikussága is) és csak egy évet focizott egyetemen. Így a legnagyobb kérdés vele kapcsolatban az, hogy mennyire lesz motivált. Ha nem lesznek hozzáállásbeli gondjai, akkor rendkívül hasznos tagja lehet a jövőben a Packers secondarynek. Például ilyen védekezésekkel.

Értékelés B+ 

3/94 Ty Montgomery, WR, Stanford

Egy nagyon érdekes játékos, aki szinte minden részén feltűnik a pályának. Testfelépítése részben hajaz a running backekére, ami miatt nem is az a tipikus WR. Rendkívül gyorsan mozog, a rövid és közepes route-okon is gyorsan el tud szakadni az őrzőjétől és tudja magát tisztára játszani. A pálya szélén, slotban, de futójátékban és még wildcat QB-ként is feltűnt néha. Ezeken felül jó keze van és az elkapás után is sok yardot hozhat a konyhára. A tavalyi évben mindössze 3 elkapott TD-t és 604 elkapott yardot tudott felmutatni, az igazán komoly éve a tavalyelőtti volt, amikor 10 TD-t kapott el és majdnem elérte az 1000 yardot is (958-nál állt meg a számláló). Annak ellenére, hogy jó keze van a bravúros elkapásokhoz, az utóbbi időben egyre többet dropolt és 3 fumble is fűződik a nevéhez az utóbbi három évből.

A legnagyobb kérdés a pickkel kapcsolatban, hogy megtalálják-e a helyét a csapatban, ugyanis WR-ekkel a Fox Rivert is el lehetne rekeszteni. Nelson, Cobb, Adams és Janis mellé nem tudom elképzelni, hogy sikerül beépíteni a pass offense-be, azonban elsőszámú visszahordóként tökéletesen funkcionálhat. 

Értékelés: B-

4/129 Jake Ryan, LB, Michigan

És akkor a negyedik körben csak eljutottunk oda, hogy lett LB. Kinézetre egy az egyben Clay Matthews imitátor, aki defensive end, majd külső linebacker volt, de utolsó évében át lett kalibrálva belülre és a Packersben is feltehetően ott fog játszani, hiszen ott lesz nagy szükség rá. Mivel a linebacker-sor minden területén jól mozog, ezért minden defense sémába jól illik. Jól szerel, erős, atletikus, jó ütemben ér fel a LoS-hez és a futás elleni védekezésben is pluszt hozhat. Ezek mellett még rendkívül szorgalmas is, rengeteg időt tölt a videoszobában elemzésekkel. Azonban ezen videózások ellenére is még van hova fejlődnie a helyzetek gyors lereagálásában, továbbá az irányváltásain is gyorsítani kell, valamint néha túlságosan is agresszív, ami a szerelések rovására is megy. Mondjuk itt elégjól elkapta a Utah játékost.

A Packers linebacker prototípusa (balról jobbra: A.J. Hawk, Clay Matthews, Jake Ryan)

Ami miatt egy ilyen sokoldalú játékos egészen a 4. körig csúszott az nem más, mint egy ACL-szakadás, ami miatt a teljes 2013-as szezont kénytelen volt kihagyni. Ebből mondjuk rekordidő alatt sikerült felépülnie anno. Rendkívül jó választás, egy ilyen sokoldalú játékossal hosszú távon megoldódhatnak a defense problémái a sajtfejűeknek.

Értékelés: A

5/147 Brett Hundley, QB, UCLA

Hogy miért draftol egy olyan csapat QB-t, ahol az első számúnak legalább 6-7 éve még biztosan van a karrierjéből, arról fogalmam sincs. Backupnak ott van Tolzien és Blanchard is, ráadásul Hundley egy teljesen más típusú irányító, mint Rodgers.

Rengeteget fut, tavaly 644 yardot és 10 TD-t gurigázott össze futásokból, emellett összedobált még 3155 yardja mellé még 22 TD-t, 5 INT-tel párosítva. Nagy gond vele még akkor is fut, amikor amúgy egyáltalán nincs rákényszerítve. Nagy hátránya továbbá, hogy a pre-snap olvasás nehezen megy neki, a három év alatt 125-ször sackelték. Tolziennek jövőre lehet kilóg a rúd, ezért is hozhatták és 2-3 év alatt azért csak ragadhat rá valami Rodgerstől, hogy aztán első számú backup legyen. De ettől függetlenül nem értem annyira.

Értékelés: C 

6/206 Aaron Ripkowski, FB, Oklahoma

Sajnálni tudom a Packers szurkolókat, akik kilátogatnak a Lambeau-ra, hiszen a Kuuuuuuuuhn után nehéz lesz hasonlóan jól hangzó hatást kelteni, ha esetleg Ripkowski visz be TD-t. A fullbackek mára már viszonylag a perifériára kerültek, azonban a Packers előszeretettel használja őket is. Tény, hogy Kuhn továbbra is elit, de lassan nála is eljön az az idő, amikor el kell gondolkodni azon, hogy akkor hogyan tovább a foci után. Gondolni kell a jövőre, Ripkowski meg erre abszolút megfelelő lesz. Elkapásban nagyon kevésszer használják egyébként, de blokkolásban extra TE-ként is szerepelt korábban. Lead blocker volt a Soonersnél, ahol futásonként 6,9 yardot átlagoltak, szóval a futójáték rendben lehet.

Értékelés: A

6/210 Christian Ringo, DE, Louisiana-Lafayette

Egy alulértékelt defensive endről van szó, akivel kapcsolatban az is kérdés volt, hogy egyáltalán elviszi-e valaki. Azonban a Packers okosan csinálta, ugyanis Ringo egész jó teljesítménnyel rukkolt elő az utolsó évében 11,5 sacket és 20 negatív yardos szerelést is bemutatott. Leginkább futás elleni védekezésben jó nagyon, így mindenképpen hasznos láncszeme lehet majd a védelemnek, de kérdés, hogy valóban olyan jó, ahogy a statjai jelzik, vagy nem véletlen, hogy sokan UDFA-ként számoltak vele. Longsnapperként is használható.

Értékelés: B-

6/213 Kennard Backman, TE, UAB

Rá szintén draftolatlanként gondoltak, amikor szóba került a neve, azonban csak elvitte a Packers a végén. Sokoldalú játékos, a védőfalban kezdte, majd TE lett belőle, de néhanapján még fullbackként is feltűnik (feltehetően itt nem fog). Összesen 9 TD-t szorgoskodott össze, majdnem 1000 elkapott yardja mellé az egyetemi éveiben. Blokkolni szinte nem tud, de arra a kevés snapre amit feltehetőleg kap majd, jó lehet.

Értékelés: C

Elmondható összességében, hogy a wisconsiniak egy jó drafton vannak túl, az NFL.com által gondolt előzetesen 5 hiányposztból (LB, CB, TE, DL, OL) 4-re érkezett megoldás, ráadásul sikerült egész jó, rendszerbe illő embereket szerezni, amit én egy B osztályzattal díjazok.