Mind a három szinten kezdetét veszi a magyar amerikai football bajnokság a hétvégén. A HFL rekordszámú, hét csapattal rajtol el, melynek mezőnyébe idén először egy külföldi csapat, a Bratislava Monarchs is meghívást kapott. A divízió I-ben hat, míg a divízió II-ben kilenc csapat vág neki a tavaszi szezonnak. Ezúttal a HFL-t és az ott szereplő csapatokat mutatjuk be.

 

A magyarországi amerikai foci lebonyolítási rendszere némileg átalakult az eddigi évekhez képest. A HFL-t áttették tavaszra, így az összes felnőtt bajnokságot ekkor rendezik. Ezzel a húzással a MAFSZ lehetőséget adott annak, hogy az április-július időszak kedvezőbb időjárási körülményeit meglovagolva több néző látogasson el a legmagasabb színvonalú bajnoki mérkőzésekre. Az ötlet azért is kiváló, mert így egyszerre három, párhuzamosan folyó bajnokság kínálatából is lehet választani egy-egy hétvégén, ráadásul így július 4-re (HFL-döntő), illetve július 11-re (páros döntő) esnek a legizgalmasabb mérkőzések.

Emellett marad az őszi szezonra a junior bajnokság, illetve az opcionális Blue Bowl, ami helyett úgy tűnik, hogy a szövetség inkább a fedettpályás arénafoci irányába tolná a hangsúlyt az őszi-téli félévben.

Cellect HFL

Idén negyedik alkalommal indul el a HFL, a honi amerikai foci kiemelt ligája. Az első három évben az volt a koncepció, hogy azok a csapatok, amelyek tavasszal különböző külföldi bajnokságokban méretették meg magukat, mert kinőtték a DIV I mezőnyét, azok ősszel döntsék el, hogy ki Magyarország legjobbja. A mezőnybe indulási jogot szerzett még a DIV I bajnoka is, amivel vagy éltek a csapatok, vagy úgy döntöttek, hogy maradnak inkább az eredeti osztályukban.

Ezt a koncepciót bolygatta meg egy kicsikét a magyar szövetség, hiszen meghívásossá tették a rendszert. Így fordulhat elő, hogy nem csak a tavalyi DIV I-es bajnok Újpest Bulldogs, hanem az ezüstérmes Miskolc Steelers, illetve a szlovák Bratislava Monarchs is meghívást kapott. Ezzel a három csapattal nyolcszereplősre bővült volna az elitliga, de a Budapest Hurricanes kihullása miatt 2015-ben hét gárda fogja egymást gyűrni azért, hogy pályára léphessen a BVSC-stadionban a Függetlenség Napján.

A hét szereplő tehát: Budapest Cowbells (címvédő), Budapest Wolves, Győr Sharks, Miskolc Steelers, Nyíregyháza Tigers, Újpest Bulldogs és a már sokat emlegetett Bratislava Monarchs.

Mégis mitől lesz jobb ez a bajnokság, mit az eddigiek voltak?

A tavalyi HFL minden bizonnyal az eddig lejátszott magyar bajnokságok legszínvonalasabbika volt. Nem arról volt szó, hogy egy csapat dominált, vagy arról, hogy kettészakadt a mezőny, hanem egy tömör masszív mag alakult ki. Ez a mag megmaradt (sőt tovább bővült), ráadásul a csapatok az offseason során eddig példátlan fegyverkezési versenybe kezdtek. Ennek eredménye, hogy ma már a HFL-ben nyomozni kell azokat a csapatokat, ahol ne lenne külföldi játékos vagy/és edző.

A tavalyi címvédő Budapest Cowbells (volt Cowboys + volt Rebels) kimaradt ugyan a nagy importhullámból, de számukra nem kell nagyobb motiváció, mint az, hogy első címvédők lehetnek a HFL rövid ideje íródó történelmében. A Cowboys és a Rebels külön-külön is erős csapatnak számított anno magyar viszonylatban, viszont így, hogy egyesítették erejüket rögtön felülkerekedtek a komplett magyar mezőnyön. Mocskonyi Gergely, a GFL-ből (Németország) tért haza, faledzőként fontos szerepe lesz, hiszen mint tudjuk, az igazi focit a line of scrimmage-en játsszák.

A Budapest Wolves az a magyarországi amerikai focinak, mint az autógyártásnak a Ford T-modell. Úttörőnek számítanak, ők rendelkeznek a legnagyobb kerettel és ennek megfelelően nem elégednek meg mással, mint az aranyéremmel. Komplexitásukat jól jellemzi, hogy a HFL mellett elindultak az osztrák Divízió II-ben is, ahol a nyitómeccsen 30-14-re legyőzték a Styrian Bears csapatát. Nem tétlenkedtek az igazolások terén, jónéhány visszatérő Hurricanes játékos mellett leigazolták Darrell Tate futójátékost.

A running back a Maryville College csapatában csapatkapitányi posztig is eljutott, de részt vett az NFL regionális combine-ján is Tampában, ahol többek között Tim Spencer (Tampa Bay Buccaneers –running back coach) tanácsait is hallotta. Magyarországra szerbiai kerülővel érkezett.​

A Győr Sharks rettentően fizikális csapat, ezek ellenére tavaly nem szerepeltek olyan jól a HFL-ben. Ennek oka elsősorban a sok sérülés volt, ha ez az idén elmarad, akkor beleszólhatnak a nagyok küzdelmébe. A február elején megrendezett Cellect Aréna kupát végül megnyerték, igaz a döntőben már nem olyan fölényesen diadalmaskodtak a Tigers ellen, mint a csoportmeccsek során (igaz abban benne volt, hogy a Nyíregyháza gyakorlatilag a buszról leszállva lépett pályára.) A csapatra eddig a brusztolós játék volt a jellemző, de Kanadából érkezett a vérfrissítés: Cory Wensley a St. Francis Xavier University irányítója volt korábban, most remélhetőleg a Sharks passzjátékát fogja nem kicsit upgradelni, és ezzel némileg átszabni a Cápák eddig ismert fazonját.

A Miskolc Steelers ezüstérmesként került fel az elit körbe, ennek megfelelően az elvárások sem olyan magasak. A céljuk (érted: acéljuk!) a tisztességes helytállás, sőt egy-két meglepetést is szeretnének okozni. Erre minden esélyük meg is van, hiszen egyelőre talán egy kicsit mindenki lesajnálja őket, de a Troy Rice – Vasyl Jordan duó kőkeményen odasújthat.

A másik kelet-magyarországi csapatnál némileg nagyobbak az elvárások. A Nyíregyháza Tigers minden bizonnyal a legsokszínűbb gárda a HFL-mezőnyben. Ők sem tétlenkedett az offseasonban, hiszen a szlovák és ukrán vendégmunkások mellé megérkezett egy kisebb amerikai kontingens is. Bradley Hebing (edző) mellett három mozgékony játékos is érkezett, név szerint a videóban látható Brandon Brown, illetve Jamar Dials és Caesar Harris is őket erősíti tavasszal. Ha a Tigers irányítójának lesz elég ideje, akkor ezek a fiúk aranyat érhetnek, akár a szó legszorosabb értelmében is.

Az Újpest Bulldogs a tudatos építkezés ékes példája a magyarországi amerikai fociban. A csapat hosszú utat járt be, mire eljutott a HFL-be, de minden egyes lépcsőt tisztességesen, önerőből megmászott. Óriási meglepetés lenne, ha a bajnokság végső fázisában még versenyben lennének, de mivel underDOGként tekintenek rájuk, ezért akár meglepetéseket is okozhatnak. A keret Újpesten is bővült, 10 játékos érkezett az ország különböző pontjairól (leginkább a Hurkáktól), de a reális cél az építkezés és a középmezőny elérése.

Végül, de nem utolsósorban essen szó a pozsonyi csapatról is, azaz a Bratislava Monarchs-ról. A szlovák csapat tavaly az IFAF CEI, azaz a kelet-közép-európai interliga harmadik helyén végeztek, közvetlenül a Budapest Cowboys mögött. Ez nagyjából előrevetíti, hogy kapásból úgy szállnak be a HFL-be, hogy minimum esélyesek a dobogóra, főleg hogy ők is erősítettek a tengerentúlról. A védelemben így két nagyobb név is szerepel, a linebacker David Green, illetve a fiatal defensive end Devin Myers.

A fentiekből látszik, hogy a magyarországi amerikai foci lépésről lépésre fejlődik. Ez a megállapítás nem egy üres közhely, nem egy levegőbe eldurrogtatott lózung. Tisztán látszik, hogy ahol van koncepció, ott van fejlődés is, függetlenül attól, hogy az anyagi források rendkívül szűkösek.

Aki nem volt még kinn Magyarországon amerikai foci meccsen, annak azt javaslom, hogy mindenképp tegye meg. A jegyárak barátiak, a játék sokkal gördülékenyebb a reklámok hiánya miatt, mint a TV-ben, és a hangulat meglepően jó szokott lenni. Ezek a fiúk nem a pénzért játszanak, hanem a dicsőségért, a tapsért, és ezt a közönség is díjazni szokta. Ha valaki értük nem is menne ki, akkor legalább azokért a játékosért érdemes kilátogatni, akik fejlettebb football-kultúrából érkeztek a HFL-be, és olyat tudnak mutatni, amilyet még magyar pályán ritkán láthattunk.

A képeket a mafsz.org-ról, a csapatok honlapjairól és facebook oldalairól vadásztam, remélem utólagos engedélyükkel nem baj, hogy használtam azokat.

A húsvéti hétvége menetrendje:

További részletek ITT!