Vasárnap délben kinyitja kapuit a BKV-Stadion azért, hogy egy eddig nem látott HFL-ünnepet tartsanak a csapatok a magyar elitligában. A négy még talpon maradt csapat egymás után lejátszik két elődöntőt, melynek nem más a tétje, mint a július 4-i HFL-döntőbe jutás.

 

Mindig is irigyeltem azokat az öregeket, akik azt mesélték mekkora népünnepély volt, hogy kettős rangadókra jártak a Népstadionba, ahol általában a Honvéd, a Dózsa, a Fradi és a Vasas voltak a résztvevők, de néha az MTK vagy a Csepel is meghívást kapott. Amikor ezeket a sztorikat hallgattam, akkor nem hittem, hogy az amerikai football lesz az, ami majd egyszer nekem is megadja ezt az örömöt. Persze sokunknak nem ez lesz az első kettős rangadója, hiszen a MAFSZ nagyon okosan kitalálta, hogy a DIV I és DIV II döntőket is egymás után rendezzék, így az avatottabb hazai focirajongók már jártak ilyen jellegű fociünnepen. Ráadásul a helyszín sem új, két éve ugyanitt Bulldogs – Rebels 2, Gorillaz – Cowboys, döntőt tartottak, míg tavaly Miskolcra kellett utazni ugyanezért.

Ahhoz azonban, hogy megválaszoljuk azt a kérdést, hogy mikor kapott fel igazán a média egy amerikai football meccset, még egy évet vissza kell menjünk az időben, amikor 2012-ben megrendezték az első kiemelt magyar bajnokság (azaz a HFL) döntőjét szintén a BKV Stadionban. A Hurricanes és Wolves játszott egymással, október végéhez képest nagyon korrekt idő volt, viszont ami igazán meglepő volt, hogy a két gárda már akkor kinőtte a BKV pályáját. A lelátó teljes egészében megtelt, a rendezők már a pálya szélére engedték be a nézőket, tényleg nem túlzás azt állítani, hogy fürtökben lógtak az emberek a stadionban.

Szóval nyugodtan mondhatjuk, hogy a stadion részese volt már egy-két amerikai focis mérföldkőnek, amelyet most megfejel egy újabbal, ugyanis olyan még nem volt, hogy két HFL meccset egymás után, ugyanott játsszanak le, ráadásul úgy, hogy ezeknek a meccseknek igen komoly tétje van.

A résztvevők

Különösebb túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a magyar amerikai footballt jelenleg két csapat dominálja. Az egyik a Wolves, a másik a Cowbells. Hozzájuk csatlakozott külföldről az igencsak magas játékerőt képviselő Bratislava Monarchs, amely mindkét pesti csapatot két vállra fektette az alapszakaszban. Jómagam is láttam, más emberekkel is beszéltem, és abban egyetértünk, hogy ez a három csapat a tavalyi évhez képest, nem egy, hanem 2-3 szinttel is emelte a játék színvonalát.

14:00 Bratislava Monarchs – Nyíregyháza Tigers

A három csapat mellé megérdemelten csúszott be a Nyíregyháza Tigers, akiket mindenki egy kicsit lebecsül, de csodálkoznék, ha nem ők kapnák a legnagyobb bíztatást a holnapi nap folyamán. A szurkolók mindenhová követik a csapatot, az aréna kupától a bajnoki meccsekig mindig lehetett számítani rájuk, a holnapi napot ráadásul ők nyitják a Bratislava Monarchs ellen. A két csapat alapszakasz meccse sima lett (46-7), de most szorosabb meccsre van kilátás, bár lehet, hogy csak az optimizmus beszél belőlem.

17:00 Budapest Cowbells – Budapest Wolves

Az elődöntők második összecsapása viszont Budapestet fogja megmozdítani. A tavalyi döntő visszavágója következik és ez a meccs eldönti, hogy melyik csapat nem jut a fináléba. Vagy a Wolves története során először, vagy a címvédő Cowbells fog hiányozni a HFL-döntőből. A két csapat alapszakasz meccse, a tavalyi döntőhöz hasonlóan igen szoros volt (28-24 a Cowbells javára), úgyhogy az egyesült Cowboys-Rebels és a Wolves szurkolótábor sem fog unatkozni.

Aki kedvet kapott az a MAFSZ beharangozóját itt olvashatja, én ezt a posztot kedvcsinálónak szántam, az igazi okosságok ott vannak. Eseménnyel kapcsolatos RÉSZLETES TUDNIVALÓK ITT, jöjjön mindenki, aki tud, tényleg megéri!

(Ha valaki lemarad, az se csüggedjen, a döntőt július 4-én a BVSC Stadionban, míg a DIV I-II döntőket július 11-én az Elektromos Pályán rendezik meg.)

A címlapképet és a montázst a mafsz.org oldalról szedtem.