A mock draft művészete nem egyszerű dolog. Úgy próbálsz a csapatok fejével gondolkodni, hogy meghatározod a hiányposztjaikat és rangsorolod a prospecteket. Azonban fogalmunk sincs, hogy a csapatok hogyan értékelik a játékosokat és milyen súllyal számít a need, milyennel a draft board, illetve hogy mi fog történni az ő választásuk előtt.

 

A pillangóhatás szerint egy kaotikusnak nevezhető rendszerben a kezdeti feltételek, változók akármilyen apró változásai nagymértékben megváltoztatják a rendszer hosszú távú működését. Ez tökéletesen ráhúzható a draftra is. Minden egyes választás befolyással van a következőkre és bármilyen meglepőnek, váratlannak tűnő pick az egész draft kiementelét megváltoztathatja.

Éppen ezért nagyon nehéz mock draftot írni és ezért számít már a 6-7 jól megtippelt választás elég jó találati aránynak. Mindig van több meglepő húzás is a csapatoktól és akkor még a trade-ekről nem is beszéltünk, amik még inkább megkeverhetik a következő pickeknél elérhető játékosok névsorát, hiszen a feltrade-elő csapatnak teljesen mások lehetnek a hiányposztjai, mint a letrade-előnek és ezáltal kihúzhat olyasvalakit, akire még csak nem is gondoltak volna a később választó csapatok.

Vetítsük ezt le az idei draftra. Nagy valószínűséggel Jameis Winston lesz az 1/1, de arra is van egy kis esély, hogy a Buccaneers Mariotát választja. Ez már rendesen megkavarna minden várakozást. Utána jön a Titans, aki saját maga is elviheti Mariotát, vagy elcserélheti a jogát más csapatnak. Véleményem szerint Mariota lesz az 1/2, arról viszont nem tudnék magabiztosan nyilatkozni, hogy ki választja ki. A legvalószínűbb opciók a Chargers, a Browns és az Eagles, bármelyik is jön fel bármilyen koncepcióval (Browns 1/12 + 1/19, Chargers Rivers + 1/16, Eagles eladja Bradfordot a Brownsnak az 1/19-ért +1/20 + játékosok), az átírja az első kör választási sorrendjét a top20-ban. És akkor azt a lehetőséget fel se vetettük, hogy a titánok elviszik Leonard Williamset.

A harmadik választásnál jöhet a Jaguars, akik tavaly is megleptek sokakat Bortlesszel. A legnépszerűbb név náluk Dante Fowler, de felmerül Leonard Williams, Vic Beasley vagy akár Amari Cooper neve is. És persze ki is trade-elhetnek. Utánuk jön a Raiders, ahol elkapót mockolnak a legtöbben, viszont ha Leonard Williams bent lesz, akkor könnyedén lehet ő is a választás. És náluk se zárjuk ki a letrade-et, hiszen nekik is jól jönne néhány plusz választási jog.

Ez pedig így megy tovább, ahogy haladunk előre, annál több variáció lesz, annál nehezebb megjósolni, mi is fog történni. Ettől függetlenül természetesen mi idén is megpróbálkozunk ezzel a műfajjal (eddigi mockjainkat ITT találjátok), hiszen szerdára és csütörtökre összesen 3 mock draftot is elétek fogunk tárni. Ezen felül várjuk a ti jóslataitokat is kommentben, illetve ez a poszt fog szolgálni mindennemű draftos kérdésnek egészen szerda estig, az első végleges mockunkig. Várjuk a kérdéseiteket, véleményeiteket, mock draftjaitokat, szívesen elbeszélgetünk veletek a Draftról.