Az Oakland Raiders tavalyi draftja egészen kiválóra sikeredett Khalil Mack, Derek Carr és Gabe Jackson neveivel fémjelezve, ők mind első évükben is remekeltek. A general manager Reggie McKenzienek még többévnyi hasonló teljesíményre van szüksége az éves játékosbörzéken, hogy újra felemelkedhessen a Raiders. 

 

1/4 Amari Cooper, WR, Alabama

Tökéletes választás, az egész draft class talán legbiztonságosabb pickje volt Cooper, ráadásul égető hiányposztra is érkezett, hiszen a csapat kezdő elkapói Kenbrell Thompkins és az öregedő Michael Crabtree lettek volna. Cooper egy igazi első számú elkapó, a másodéves Derek Carrt pedig el kell látni fegyverekkel, hogy ne csak 5 yardos passzokat tudjon adni, ahogy tette azt tavaly. A srác egyébként mindent tud, amit egy elkapónak kell, nem lehet vele semmi probléma a nagyok között.

2/35 Mario Edwards, Jr., DE, Florida State

Edwards top recriut volt, mikor végzett a gimiben, hatalmas tehetségnek kiáltották ki, aztán az egyetemen nem tudta az elvárt számokat produkálni. A Raiders új LB-edzője volt a Seminolesban Edwards védőfal-edzője, így feltehetőleg sok jót mondott a srácról és nagy szerepe volt abban, hogy Oaklandbe kerüljön. A fosztogatóknak nagy szükségük volt a pass rush erősítésére, azonban Edwards ebben nem emelkedik ki, 3 év alatt csupán 8 sacket jegyzett, a PFF statisztikái szerint tavaly csak a 41. legjobb volt passzsiettetési produktivitásban. Futás ellen jól fog teljesíteni, de a csapatnak inkább a pass rush erősítését kellett volna szem előtt tartania. A tehetsége megvan Edwardsnak, de nem mindig ad bele apait-anyait, én nem vagyok meggyőzve róla, hogy be fog válni, de packnation páldául más véleményen van. 

3/68 Clive Walford, TE, Miami

Walfordot néhányan a legjobb tight endnek tartották az idei jelöltek közül, inkább elkapóként jeleskedik, mintsem blokkolóként (habár ebben sem rossz), ami egyáltalán nem baj, hiszen Carrnak erre van szüksége. Nagyon atletikus, ezt bemutatta a Combine-on is. Az upside-ja mondjuk nem túl magas - ezért is volt Maxx Williams az első elkelő TE -, viszont a "padlója" nagyon magasan van, egy biztonságos választás Cooperhez hasonlóan.

4/128 Jon Feliciano, G, Miami

A Raiders 26 helyett mozgott hátra két lépésben (Panthers, Buccaneers) a negyedik körben (kaptak egy ötödik és két hetedik körös picket) és e két választás között kiment Tre Jackson és Arie Kouandjio is guard poszton, akik jobbak Felicianónál, de ők a plusz három választási jogot előnyösebbnek találták. Feliciano újabb miami játékos, akinek erőssége a passz protekció, de futásblokkolásban is megállja a helyét, a poszt gyengesége miatt akár kezdő pozícióért is küzdhet már az előszezon során is akár annak ellenére, hogy rövidek a karjai. Sokan későbbre várták csak, de Mike Tice OL-edző nagyon pozitívan beszélt róla és főleg a karaktere győzhette meg a vezetőket a kiválasztásáról.

5. kör

Az ötödik körben kétszer húzott a csapat, mindkétszer a védelembe, méghozzá annak közepére, előbb Ben Heeney (MLB), majd Neiron Ball került Oaklandbe. Heeney nagyon produktív volt az egyetemen, azonban ez nem feltétlen jelenti azt, hogy megállja a helyét a nagyok között. Rengeteg elhibázott szerelése volt és nehezen jött le a blokkokról, azonban remek ösztönei vannak, hogy mindig a labda körül legyen. Kissé alulméretezett, a mentalitása és hozzáállása viszont példás.

Ballnak különös története van. 2011 Valentin napján egy edzésen különös fájdalmat érzett a nyakán és a fején is, nem sokkal később a műtőasztalon találta magát, az orvosok azt fedezték fel, hogy az egyik ér megrepedt az agyában, így az bevérzett (valószínűleg veleszületett problémáról volt szó). Egy ilyen esetben 10-15 százalék a halál valószínűsége, 20-30 százalék a maradandó agykárosodásé. Ball túlélte és visszaküzdötte magát a futballpályára. Tavaly térdsérülése is volt, a legtöbb játékosmegfigyelő fontos szabadügynökként tekintett rá a draft során, esetleg a hetedik körbe várták, de a Raiders már az ötödik körben behúzta őt. Úgy látszik McKenzie szereti megsegíteni az letveszélyen túlesett játékosokat, két éve a szívműtéten átesett cornert, D.J. Haydent az első körben választotta ki. Az egykori négy csillagos tehetség egyébként a gyenge oldali linebacker posztot mélyítheti a csapatnál.

6/179. Max Valles, DE, Virginia

Valles 3-4 OLB-t játsztott az egyetemen, de méretei alapján 4-3 DE-nek illik inkább, így jó helyre került, a Raidersnél pedig egyébként sem erős a pass rush. Valles 9 sackkel és 14 negatív yardos szereléssel zárta a tavalyi évet. Rendkívül atletikus, az egyetemen méreteivel elnyomta ellenfeleit, de erre nem alapozhat a "nagyok" között, ezért is kelt el csupán a hatodik körben. Megfelelő edzői tevékenységgel jó kis játékos válhat belőle.

7. kör

Hármat is húztak az utolsó körben, sorrendben Anthony Morris (OT)Andre Debose (WR) és Dexter McDonald (CB) érkezett a csapathoz. Morris sose játszott FBS csapatok ellen, a méreteibe lehetett szerelmes McKenzie, teljes mértékben projekt játékos. Debose főleg a visszahordásoknál lehet hasznos tagja a csapatnak, rendkívül gyors, Al Davis biztosan örülne ennek a picknek. McDonaldnak megvan az atletikussága, fizikai felépítse a focihoz, corner, de akár safety is lehet belőle.

Összességében:

Az első három pick nálam mindig nagyobb súllyal számít az értékelésnél, Cooperrel és Walforddal pedig semmi kifogásom nincs, tetszenek a pickek. Edwards szerintem nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, ezért nem tetszik igazán a Raiders draftja. A guard posztot sem a legjobban sikerült orvosolni Felicianóval, helyette is láttam bőven jobb játékosokat, akik behúzására volt esélyük. A hátsóbb körökben sem látom a hatalmas kitörési lehetőséget egyik választottban sem, egy átlagos csoportot sikerült összehozniuk. A secondary nem került megerősítésre, habár nem várhattuk el, hogy minden lyukat jó játékossal töltsenek fel, mert nem volt annyi magas választási joguk. Cooper felhúzza az értékelést de erre összességében egy átlagos B-t tudok adni.

Értékelés: B