A NFC North csoportját évek óta a Green Bay uralja. Ez idén sem lesz másképp, csupán a csoport többi helyében következhet be minimális változás. Én egy kicsit visszaeső Lionst, egy fejlődő Vikingst és egy mélyrepülésben lévő Bearst látok a jövőben. A csoport sorsolása nem egyszerű, az AFC és az NFC West tagjaival találkoznak és ez a két csoport az elmúlt két év során nyolc rájátszás helyet gyűjtött be. Nézzük csapatonként hogyan alakulnak a keménységek.

 

Mind a négy csapat sorsolásának nehézsége a liga első felében található. A legnehezebb Vikings sorsolás a 12. idén, míg a legkönnyebb Lions is a 15. Összességében nincs számottevő különbség a négy csapaté között, viszont semmiképp nem mondható könnyűnek a négyes sorsolása.

Green Bay Packers: 135-120-1, .529

A Green Bay már tavaly is megmutatta, hogy Superbowl esélyes csapat és a bejutásuk is ott volt Bostick kezében, a kezükben. Az offseason alatt minden számukra értékes játékost megtartottak és a csoport toronymagas esélyesei maradtak. Mindez elég volna, hogy tükörsimán nyerjék a csoportot, de még a sorsolás is a kezükre játszik. A könnyebb ellenfelekkel idegenben játszanak, a komolyabb erőpróbát jelentő ütközeteket meg többnyire otthon vívják. A Bye lehetett volna egy lehelletnyivel később, de szerintem így is elégedettek a kiírással.

Az első héten rögtön egy rangadóval nyitnak, olyan meccset játszanak, amely régebben kétségkívül a csoport legnagyobb rivalizálása volt, de a Bears egyre mélyebbre süllyed és még hazai pályán sem jelentenek akadályt. Bizonyítja ezt, hogy a legutóbbi négy szezonban egy meccs kivételével minden összecsapáson hanyatt feküdtek a Sajtfejűeknek. Az elmúlt 22 találkozásukból mindössze négyszer nyertek a Mackók hazai pályán, és arra idén sem látok semmi esélyt, hogy ez másképp legyen. A következő körben rögtön sor kerül a tavalyi év legemlékezetesebb meccsének visszavágójára, mivel a Seattle utazik a fagyos tundrára, ahonnan nem tudnak győztesen távozni. Ezzel Matthewsék sorozatban hatodszor verik meg a Seahawkst hazai pályán és kisebb elégtételt is érezhetnek majd. A következő négy fordulóban viszonylag könnyedebb meccseket jósolok a wisconsiniaknak, melyből egyedül a Frsico ellen játszanak idegenben, de ez nem gondolom, hogy problémát okozhatna. Otthon pedig sorban a Kansast, a St. Louist és a San Diegót is kétvállra fektetik.

A hetedig fordulóban aztán következik a Bye week számukra. 6-0-nál talán ez kicsit korán van, mert az igazán húzós meccsek csak ez után következnek, de legalább lesz idejük felkészülni a nagy hajtásra. Pihenés után ugyanis rögtön a Mile High Stadiumba utaznak, ahol az idény addigi legkeményebb erőpróbája következik a csapat számára. Szerintem ez a pont vízválasztó lehet, mert ha behúzzák, akkor meg sem állnak 11-0-ig. Én pedig úgy gondolom, hogy ez a forgatókönyv fog bekövetkezni, és a kicsit megkopott Manning vezette Broncos nem tud megálljt parancsolni Rodgerséknek. A Denver megverése úgy feltüzeli a csapatot, hogy könnyed verést mérnek a Carolinára, még idegenben is. A két nehéz road meccs után végre visszatérhetnek az otthon melegébe a Lions ellen, hogy aztán szép sorjában elgyepálhassák mindhárom csoportriválisukat. Ezek közül szerintem nem a Detroit, hanem a középső Minnesota elleni idegenbeli lesz a legnehezebb. A 12. fordulóban aztán, 11 győzelem után egy kicsit jóllakott csapat, egy nagyon felspannolt és bosszúra éhes (és nem mellesleg még a továbbjutásért küzdő) Detroittal találkozik, akik otthon nagy nehezen elveszik a Packers szüzességét a 2015-ös szezonban. A vereség után hazatérnek, ahol Dez Bryant ismét nem tudja elkapni, így ha szűken is, de a Dallast is megverik. A következő meccsen aztán az Oakland meglepetést okoz és 20 ponton belül tud maradni, melyet jobban ünnepelhetnek, mint a tavalyi Kansas elleni győzelmüket. Az utolsó előtti fordulóban aztán Arizonába látogat a csapat, ahol elszenvedik egy kőkemény csatában a második vereségüket is, de ez már a csoportelsőség szempontjából nem oszt, nem szoroz. Végül pedig hazai pályán levezetésképpen megverik a Vikingst másodszor is. Nem nehéz kiszámolni, hogy 14-2-es mérleget jósolok nekik, ami egy 5-1-es csoportmérleget is tartalmaz, ezzel pedig könnyedén nyerik az NFC Northot, de megkockáztatom, hogy az NFC-t is.

Detroit Lions: 135-121, .527

A Lions tavaly megmutatta, hogy egy egyre keményebb csapat, akik szép lassan átvették a Bearstől a csoportmásodiknak járó kitüntetést. 2015-ben azonban nem vár könnyű szezon rájuk. Az első öt meccsük kőkemény, és ha ebből nem jönnek ki jól, akkor az a rájátszásukba kerülhet.

Az első héten San Diegóba utaznak, ahol Rivers újra MVP formában kezdi az évet, a detroiti védelem pedig Suh távozását még nem heveri ki eléggé, így egy vereséggel nyitnak.  A következő meccsüket szintén idegenben játsszák, de már nagyobb sikerrel, a Vikes nem tudja megállítani, csak megszorongatni őket. Hazai debütálásukat a Denver ellen kezdik meg, és a közben egyre jobb formába lendülő védelem áthasít a lyukas Broncos támadófalon. Ezt egy kemény védelmi csata követi a Seattle ellen, ahol azonban ők húzzák a rövidebbet, így 2-2-vel futnak neki egy hárommeccses otthoni szériának. Először az Arizona jön szembe, akik egy szintén kevés pontos mérkőzésen legyőzik őket, de aztán két csoportellenfél elleni győzelemmel vigasztalódnak. A nyolcadik fordulóban aztán Európába látogatnak, ahol a tavalyihoz hasonlóan győzelmet aratnak. Ennek köszönhetően 5-3-mal mehetnek bye weekre, ami kiváló időpontban, a szezon felénél találja telibe őket.  A szünet után Wisconsinban térdre kényszerülnek, de utána megcsapják az addigra már Tebow irányította Eaglest és az Oaklandet is. A Green Baynek még visszavágnak, de aztán két meglepetés vereséget jósolok nekik, a Rams majd a Saints ellen is idegenben. Az utolsó hazai meccsükön nagyon megverik a San Franciscót és idegenben a Chicagót is. Így egy 10-6-os mérlegnek örülhetnek, ami tavalyhoz hasonlóan nem biztos, hogy elég egy NFC-ben szereplő csapatnak. Lehet, hogy itt a végén a Rams és a Saints elleni vereségnél kicsit lebecsültem a csapatot, de korábban a Denver és a Philadelphia ellen is kinézhetne a zakó, így a 10-6-ot elképzelhetőnek tartom. Persze ez simán lehet a tavalyihoz hasonlóan egy 11-5 is, ami már elég kell, hogy legyen egy playoff helyhez.

Minnesota Vikings: 138-118, .539

A Minnesota nagyon szépen építkezett az offseasonben, de ez egyelőre csak a javuláshoz lesz elég, a továbbjutáshoz valószínűleg nem. Az újra edzésbe állt Petersonnal és a fiatalos védelemmel rendelkező csapat jó néhány nagyobb ellenfél orra alá törhet borsot, de a rájátszást egyelőre távolabbról figyelik.

Az első héten rögtön meglepik a San Franciscot idegenben és jó vendéghez illően sok TD-t hagynak ajándékba a darabokban lévő 49ersnek. A második fordulóban aztán megtapasztalják ők is milyen hazai pályán égni, mivel a Detroit nem ismer kegyelmet, ezzel elrontva a minnesotai örömöt. A következő körben kiengesztelik a közönséget, és megcsapják a Chargerst, hogy aztán Denverbe utazzanak pofonért. Itt éri őket a Bye week 2-2-vel, ami nem mondható rossznak, de nagyon korán van. Szerintem a pihenés minden csapatnál a 9.-10. hét környékén jön a legjobbkor, mert az elején csak elrontja a formába lendülést. A Kansast otthon megverik, de a Detroittól elszenvedik második vereségüket is, így nem tudnak elmozdulni a fifty-fifty állás közeléből.  A nyolcadik és a tízedik hét között azonban én megelőlegezek nekik három győzelmet zsinórban, még ha ez kicsit túlzásnak is tűnik elsőre. Igaz se a Bears, se a Rams, se pedig a Raiders nem visel nagy ütőerőt. Ekkor 6-3-mal fog állni a csapat, de mielőtt vérmesebb reményei lennének a szurkolóknak, rögtön jön a hidegzuhany. Előbb a Green Bay teszi helyére a csapatot otthon, majd Atlantában is kikapnak. Folytatva a sormintát a Seattle otthon, az Arizona idegenben veri meg őket és tádá máris negatív mérleggel fognak állni. A Chicago és a Giants ellen otthon javíthatnak és két szoros meccsen két győzelemmel még utoljára pozitívra fordulnak, de végül a Packers megpakolja őket, ezzel beállítva a 8-8-as mérleget. Ez pont eggyel jobb, mint a tavalyi, de ahhoz édeskevés, hogy a playoffról álmodhassanak.

Chicago Bears: 136-120, .531

Az előző sorsolások elemzéséből már kiderült, hogy a Mackóknak nem túl sok pozitív élményt jósolok 2015-re. Sem a csoporton belül, sem a csoporton kívül nem fog babér teremni nekik, és nem teszik ki az ablakba ezt a szezonjukat sem.

Rögtön két hazai zakóval mutatkozik be az új edzői gárda, a Green Bay majd az Arizona ellen. Ekkor már érezni fogják, hogy ez nem az ő hónapjuk, de lezárásként még utazhatnak Seattle-be, ahol a Seahawks Cutler interceptionökkel kövezi ki a hazafelé vezető útjukat. Októberben aztán végre éri egy sikerélmény is őket, mivel az Oaklandet sikerül elkapniuk egy rém gyenge, hibákkal tarkított meccsen. Az örömködés nem sokáig tart majd, mert két idegenbeli meccsük jön, ahol előbb a Chiefs, majd a Detroit is megveri őket, így egy nem túl fényes 1-5-tel mennek pihenni. Mondanám, hogy jókor jön a szünet nekik, de igazából teljesen mindegy. A fordulás után ugyanis öt kemény meccs vár rájuk és egyikből se tudtam őket kihozni győztesen. Legjobb esélyük erre az otthoni Minnesota elleni összecsapáson lesz, de ahogy fentebb írtam a Vikings idén képes lesz idegenben is megverni a Bearst. A San Diego, a Denver és a Green Bay pedig otthon, idegenben, semleges pályán és Maddenben is jobb csapat. A Rams pedig St. Louisban a védelmével összezúzza őket. Ennyi keserűség után aztán a szezon végére talán kicsit kisüt a nap, hacsak ekkorra már nem az 1/1 lesz a csapat célja. Két hazai meccsen megverik előbb a Redskinst majd a Friscot is, így nem kell szégyenszemre egy győzelemmel befejezniük a szezont. December végén aztán kikapnak a két maradék csoportmecssükön is, de közte azért megverik a Tampa Bayt. Így kialakul egy 4-12-es szezon, ami épp eggyel rosszabb, mint a tavalyi, és épp annyira semmire se jó, mint a tavalyi. Cutler formáján sok fog múlni, mert ha jövőre is hallunk olyan hangokat, miszerint le akarják cserélni, akkor nem elképzelhetetlen, hogy 1-10-nél úgy döntenek, hogy elengedik az összes hátralévő meccsüket.

A csoportban nem vizionálok sok változást a tavalyi sorrendhez képest. A Packers továbbra is toronymagas esélyese a kvartettnek; a Detroit kicsit visszább esik, de még mindig jelentős erőt képvisel; a Vikings jobb lesz, de még nem eléggé; a Chicago pedig tovább süllyed. A Green Bay valószínűleg behúzza az NFC-t is és így végig hazai pályán játszhat majd, míg a Detroitnak nagyon kell összpontosítania, hogy meglegyen a rájátszás. A Chicago, mint említettem, rámehet akár az 1/1-ra is, a Minnesota pedig kellemes meglepetéseket okozhat.