Nagy nap a mai. Nem, nem azért, mert ma van a születésnapja a klasszis elkapó, Vincent Jacksonnak vagy az Európa Film-díjas Emily Watsonnak. Nem! Azért nagy nap a mai, mert az FK! Going Deep követve a legnagyobbak példáját, bekerült az 5000-sek klubjába!

Többek szerint most éljük az irányítók aranykorát. Nem akármi ez, hisz az NFL 1920-as megalapítása óta mindössze 5 QB érte el az 5000-es álomhatárt, ami annyira nagy szám volt, hogy nem maradhatott elismerés nélkül.

Először Dan Marino varázsolt 1984-ben a Miami Dolphins színeiben. Abban az évben a Dolphins 14-2-es szezont zárt, és egészen a Super Bowlig menetelt. Ott ugyan kikaptak a Joe Montana vezette 49erstől, ennek ellenére az 5084 yard (NFL rekord), 48 TD (NFL rekord) és 108,9-es rating miatt nemcsak liga legjobb támadójátékosának járó díjat, de az MVP címet is megszerezte.

Ezek után 24 évet kellett várni a következő 5000-esre, amellyel mondhatni visszatért a Going Deep a ligába! Drew Brees 2008-ban 15 yardra közelítette meg a rekorder Marino-t, és ugyan csak 8-8-cal végzett akkor a Saints az alapszakaszban, Brees parádés teljesítményével kiérdemelte az Év Támadója díjat. Persze, nem hagyta annyiban: 2011-ben megdöntötte a sokáig megdönthetetlennek hitt rekordot, nem is akárhogy: 5476 yardot passzolt az alapszakaszban, 46 TD és 110,6-os rating társaságában, melynek csoportgyőzelem és egy újabb Év Támadója kitüntetés lett az eredménye. Ezen kívül 2012-ben és 2013-ban is átlépte a bűvös határt, ami nemcsak, hogy NFL rekord, de neki egymagában annyi 5000-ese van, mint a klub többi tagjának együtt. Vagyis, csak volt, hisz most már mi is itt vagyunk!

A 2011-es év mellesleg kifejezetten termékeny volt ilyen szinten. Brees mellett Mathew Stafford és Tom Brady is csatlakozott az 5000-sek klubjához. Előbbi ráadásul megnyerte az Év Visszatérője díjat, utóbbi pedig egy 13-3-as alapszakasz után Super Bowlt játszhatott, igaz, Dan Marinohoz hasonlóan ő sem tudott nyerni.

A sort Peyton Manning zárja, ráadásul igencsak stílusoson. A liga valaha volt egyik legjobb irányítója 2013-ban nemcsak, hogy megdöntötte Drew Brees passzolt yard (5477 yard), Tom Brady passzolt TD (55) és Brett Favre 508 TD-s All-Time rekordját is, de megszerezte az Év Támadójának járó díjat és Dan Marinohoz hasonlóan ő lett (ötödször!) az NFL legértékesebb játékosa. Ugyanakkor, bár eljutott a Super Bowlba - Marinohoz és Brady-hez hasonlóan – ott neki sem termett sok babér.

És itt vagyunk most, a mai napon mi is átléptük az 5000-es határt a Facebook oldalunkon. Ez természetesen Going Deep rekord! És, hogy mi a jutalmunk? A tudat, hogy amit csinálunk az jó és értékes, hogy tetszik Nektek és értékelitek. Nem is mondanék már mást, minthogy köszönjük a több mint négy éves hűséget és kitartást irányunkba!