Szegény kicsi Cleveland Browns, a csapatot folyamatosan elnyomják a nagyok a csoportban. A Ravens, a Steelers és a Bengals is bejutott a rájátszásba tavaly és egyébként is évek óta ott vannak a tűzközelben. A Browns pedig csak szenved. Ezen próbáltak javítani a drafton, ahol 12 új játékossal gyarapodtak. 

 

1/12 Danny Shelton, NT, Washington

A Browns filozófiája az idei drafton a következő volt: "legyünk nagyobbak a line of scrimmage-en és ne engedjük, hogy elnyomjanak minket". Sok éve ezt teszik már velük, ezen szerettek volna változtatni. Sheltonnál jobb húzás pedig erre a filozófiára nem létezett az első kör első felében. Egy hatalmas méretekkel megáldott játékosról van szó (6'2, 339 font), aki a védőfal közepét már első naptól befoglalhatja. Vagy idén még rotálják Phil Taylorral, aki év végén távozni fog és akkor full-time kezdő lehet Shelton. A méreteinek hála futás ellen kiváló, pass rushban hagy kivetnivalót a játéka, de nem is elsősorban ez egy nose tackle feladata. Őt nem fogják arrébb tenni a csoportellenfelek támadófalemberei, szerintem nem igazán választhatott volna jobban a Browns ezzel a pickkel.

1/19 Cameron Erving, OL, Florida State

Én elsősorban centerként tekintek Ervingre, ezen a poszton viszont Alex Mack fog játszani Clevelandben. Guardot nem játszott egyetemen, de adottságai alapján itt bevethető lenne. Tackle-ként töltötte a legtöbb időt a pályán (csak utolsó öt mérkőzésére tették be centernek), itt azonban vannak hiányosságai. Ami engem meglepett, hogy a Browns az első edzéseken jobb oldali tackle-ként próbálgatta és ha itt számítanak vele, akkor erősen megkérdőjelezhető ez a választás. Az is lehet azonban, hogy Erving érkezése Mack jövő évi távozását vetíti előre. A filozófia itt is követhető, a támadófalba egy nagy ember került, aki főleg futás elleni blokkolásban jeleskedik, így az elnyomást csökkentheti ő is a csapatban. 

2/51 Nate Orchard, OLB, Utah

A Houston trade-elt fel a Browns helyére, így a barnák kaptak egy extra negyedik és hatodik kört és bedobták még a hetedik körös választási jogukat is, majd érkezett Orchard, aki futás ellen kevésbé használható, passzsiettetésben inkább, főleg az inside move-ja jó, kérdés viszont, hogy a profik között mennyire lesz ez hatékony. Jabaal Sheard távozásával szükség volt az OLB poszt mélyítésére, Kruger és Mingo mellett kaphat snapeket bőven Orchard. 

3/77 Duke Johnson, RB, Miami

Terrance West és Isaiah Crowell tavaly bőven elfogadható teljesítményt nyújtott a Browns backfieldjén, így megkérdőjelezhető Johnson draftolása a harmadik körben. Johnson egy remek elkapó futó, harmadik kísérletes helyzetekben fogják főleg használni, nekem kicsit luxus picknek tűnik ez alapján.

3/96 Xavier Cooper, DE, Washington State

Nagyon tetszhetett Cooper a barnáknak, hiszen feltrade-eltek érte és mindeközben egy negyedik-, egy ötödik- és egy hatodik körös picket is feláldoztak, habár volt nekik bőven. Coopernek 4-3 DT-t játszott az egyetemen, Clevelandben viszont 3-4 DE lesz a szerepköre. Futás ellen gyenge és kérdés, mennyire fogja tudni feltartóztatni a támadófalat, de rövid távon nem erre fogják használni, hanem egyértelmű passzszituációkban fog pályára kerülni, ahol kamatoztathatja gyors első lépését és egész jó pass rush tudását. 

4. kör

Két játékos érkezett a csapathoz a negyedik körben, méghozzá a safety Ibraheim Campbell és az elkapó Vince Mayle. Campbellt főleg strong safetyként tudom elképzelni, mivel főleg futás ellen jeleskedett és sok időt töltött a boxban, emellett nagyon biztosan szerel. Egyelőre Donte Whitner helyetteseként és a speciális egységben fog szerephez jutni. Mayle rengeteget droppol és a sebességével is vannak problémák, többen épp Dwayne Bowe-hoz hasonlítják, akit újonnan szerzett meg a Browns. Mit mondjak, nem egy jó viszonyítási alap.

6. kör

Az ötödik kört offolták, a hatodikban viszont érkezett Charles Gaines (CB)Malcolm Johnson (FB) és Randall Telfer (TE). Gaines atletikus, de alulméretezett, nickel corner lesz belőle a profiknál feltételezhetőleg, habár az egyetemen nem igazán játszott ebben a szerepkörben. Az 53-as keretbe kerülésért kell majd küzdenie és ehhez a special teamben kell maradandót alkotnia. Malcolm Johnsont tight endként listázták a drafton, azonban Ray Farmer elmondása szerint fullback lesz belőle, de szerintem sokat fogják elkapásokra használni, mivel WR-ként kezdte karrierjét. Az új OC, John DeFilippo a Raidersnél Marcel Reece-t használta hasonló szerepben. Telfer blokkoló tight end, így őt inkább futásoknál fogják használni, persze amennyiben rosteren marad szezonkezdetre, amire szerintem nem jók az esélyei.

7. kör

A hetedik körben jól választott a csapat, először a linebacker Hayes Pullard, majd a kiváló, viszont sérüléssel bajlódó corner Ifo Ekpre-Olomu érkezett. Pullard remek belső linebacker futások ellen, de agresszívabban kell játszania. Egy roster helyet megcsíphet, viszont Dansby, Kirksey és Robertson is előtte lesz a depth charton. Ekpre-Olomut sokan első körösnek tartották egy évvel ezelőtt, azonban kis termete és decemberben elszakított térdszalagja miatt idáig csúszott. Még hónapokig nem játszhat, valószínűleg redshirt évet fog kapni idén és jövőre lehet aktív tagja a csapatnak. Nagyon tehetséges srácról beszélünk, nagy steal lehet belőle, amennyiben 100%-osan vissza tud térni sérüléséből. 

Összességében a Browns nem választott rosszul, de azért vannak még kérdőjelek bőven. Az látszik, hogy mit akartak elsődlegesen elérni, amit már többször is kiemeltem, tehát hogy ne nyomják őket el a csoportriválisok. A draft elején ebbe be is ruháztak. Azt kell még megemlíteni a barnák kiválasztottai kapcsán, hogy jó karakterű játékosok, csapatkapitányok érkeztek, ez pedig azt jelentheti, hogy többé nem akarnak a Josh Gordonokkal és Johnny Manzielekkel foglalkozni a pálán kívül. Értékelés: B+