Hangzott el Bill Belichick szájából ez a mondat, amikor a minap egy labdabotránnyal kapcsolatos kérdést szegeztek felé az újságírók. Az biztos, hogy van min dolgozni a jövő évre, ugyanis a Super Bowl győztes háza táján volt jövés-menés rendesen a free agency nyitásakor. Vince Wilforkkal nem sikerült dűlőre jutni az új szerződésével kapcsolatban, Darrelle Revis 20 milliós opciójával nem élt a bajnok, Brandon Brownert és Alfonzo Dennardot kivágta a csapat, így rengeteg kardinális kérdés merült fel a bajnok védelmében. Ez a drafton is meglátszott, a 11 pickjükből hetet használtak fel a védelem tatarozására, kettőt a támadófal megerősítésére (gondolva arra, hogy Solder következő év végétől már úgysem a Pats játékosa lesz?). Továbbá egy tight end és egy long snapper érkezett.

 

1/32 Malcom Brown, DT, Texas

Az első körös választás a Texasról Malcom Brown, Wilfork helyére érkezett. Univerzális játékos, mind 3-4-es, mind 4-3-as felállásban megállja a helyét, így akár 3-4-ben egy az egyben át tudja venni Wilfork szerepét a falban egyedül, de a tavalyi elsőkörös Dominique Easleyvel, illetve a tavalyi töltelékemberekkel kiegészülve egész tisztességes lehet a védőfal akár 4-3-ban is. A posztján top 5-be tartozó defensive tackle a harminckettedik helyen hatalmas steal, kevesen gondolták, hogy az első kör végéig nem kel el. Tökéletesen illik a pick Belichickhez, univerzális játékos egy olyan védelembe, ami gyakorta szereti változtatni a felállásait. Tovább nem részletezem, a blogon volt már Brownról szó bőven.

Értékelés: A

2/64 Jordan Richards, DB, Stanford

Tipikus Belichick-féle draft volt ez is abban a tekintetben, hogy idén is szerzett egy Tavon Wilsonhoz vagy Duron Harmonhoz hasonló játékost viszonylag hamar, pedig elég egyértelmű volt, hogy a hátsó körökig is bent marad, a szakértők a 6-7. körökre várták. Ebben a tekintetben tehát Jordan Richards választása meglepő. Richards inkább safety, mint corner, de azon a poszton pedig azért akad választás bőven (McCourty, Chung, Harmon, Wilson). Man coverage-ban nem túlságosan jó és a mélységi safety játék sem az ő asztala túlságosan, valamint a bunch formációkból kiinduló útvonalak olvasása is a gyengeségei közé tartozik. A futás elleni védekezésben azonban hasznos láncszeme lehet a csapatnak, és ahogy a videóban látható, ütni azért elég nagyot tud. Továbbá, amilyen rosszul mozog mélyen, annyira jól dolgozik 15 yardon belül.

Abban a tekintetben, hogy a secondary meggyengült és nyilván nem lehet a tavalyihoz hasonló elit csapatrészt összeállítani, racionális döntésnek mondható, hogy inkább főznek abból a passzvédekezés terén, ami van (+ Bradley Fletcher corner Phillyből) és a futás elleni védekezésre fektetik a hangsúlyt, ami viszont tavaly botrányos volt. Talán lehetett volna jobb játékost húzni, de a gondolatmenet illetve a koncepció érthető.

Értékelés: C

3/97 Geneo Grissom, DE, Oklahoma

Geneo Grissom kiválasztásáról hasonló dolgok mondhatók el, mint Richardséról azt figyelembe véve, hogy őt is csak ilyen 5-6. körre tették a szakértők. Egészen tisztán látható, hogy tényleg a needekre ment rá a Patriots, hiszen a tavalyi szezont gyakorlatilag két linebackerrel nyomták végig Mayo kiesése után (jó, ott volt Ayers meg Cassillas is, de gyakorlatilag a Collins-Hightower kettős nyomta végig a szezont, plusz ugye rengeteg nickel-felállást alkalmaztak.) Defensive endként kezdte és ez is az első számú posztja az Oklahomára járt játékosnak, azonban az utolsó évében már külső linebackerként is használták. Negatívum vele kapcsolatban, hogy a pass rusht tekintve elég egysíkú játékos. Egyvonalban támad, az irányváltásai nagyon lassúak, valamint ha nem támadni kell az irányítót, hanem csak coverage-ban védekezni (ezt főleg linebackerként kéne tennie), akkor sem biztos, hogy a csapat hasznára válik. Azonban a snapet nagyon jó ütemben és tempóban támadja, így ha sikerül megtalálni a helyét, akkor a passrush a tavalyinál valamivel produktívabb lehet.

Emberünk 85-össel, egész gyorsan ott termett a Tennessee QB arcában

Valamint, az sem utolsó szempont, hogy így nem kell a Ninkovich-Chandler Jones duónak az összes defensive snapet a pályán töltenie minden meccsen, így ha kezdőként nem is, de 3-4. számú endnek jó lesz.

Értékelés: B-

4/101 Trey Flowers, DE, Arkansas

Grissom választása azért is volt meglepő, mert az első negyedik körös picket egy nálánál jobb játékosra sikerült elhasználni véleményem szerint. Ugyanúgy defensive end posztra érkezett az arkansasi Trey Flowers. Flowers nem néz ki túlságosan atletikusnak, mégis megtalálja a módját, hogyan támadja gyorsan a labdát.

Passrushban ő sem mondható túlságosan jónak, nem képes konstans teljesítményt nyújtani ezen a téren. A futás elleni védekezésben azonban szintén jelentős szerep juthat neki. Inkább 4-3-as védelembe illik, mint 3-4-esbe.

Értékelés: B 

4/111 Tre’ Jackson, OL, Florida State

A másik két negyedik körös picket a tavaly elég nehezen összeálló támadófalra használta fel a csapat. Tre’ Jackson (Florida State) és Shaq Mason (Georgia Tech) lett a Pats tagja. Jackson guardként bevethető, pass protectionben nagyon ígéretes játékos, nehezen tudják megverni a fal közepén és az elmúlt évben már a futásblokkolásban is fejlődést mutat. A 2-3. körre várták és így, hogy a negyedik körben is elérhető volt abszolút logikus választás, Connolly ugyanis jelenleg a piacot teszteli így az is lehetséges, hogy rögtön kezdőként kap helyet a támadófalban.

Értékelés: B+

4/131 Shaq Mason, OL, Georgia Tech

Shaq Mason esete érdekesebb, ugyanis ő center, ami a Patriotsnál a tavalyi évben eléggé letisztult egyszemélyes posztra Brian Stork személyében, így lehetséges, hogy vele is guardként találkozhatunk a szezonban. A kockázat vele kapcsolatban, hogy egyetemi évei alatt nem igazán találkozott elit pass rusherrel, így könnyen gondjai lehetnek az első playekben, a pass protectionben pedig huzamosabb ideig nem tudja megtartani az emberét.

Ezektől függetlenül mindkét pick védhető, a támadófalba megint ki kell találni valami okosságot és gondolni kell arra is, hogyha esetleg év végén nem sikerül majd megegyezni Solderrel, akkor legyen valaki, aki átveszi a helyét az egységben (bár Solder ugye baloldali tackle…)

Értékelés: B+

5/166 Joe Cardona, LS, Navy

Hogy mi játszódhatott le Belichick fejében, amikor a cetlire ráírta a long snapper Joe Cardona nevét, azt senki sem tudhatja és én sem tudom nagyon hova tenni a picket. Úgy nézett ki az egész draft, mintha csak az első meg negyedik kört venné komolyan, a többit pedig széttrollkodja. 

Értékelés: D

A 6-7. kör pickjeire nem térnék ki részletesen, Matthew Wells (6/177) a linebacker szekciót fogja erősíteni, legalábbis ha a félig vaksága nem befolyásolja a játékát. Ugyanis róla tudniillik, hogy a bal szemére 80%ban nem lát, de egyetemi évei alatt nem látszódott ez meg a játékán, az Ole Miss alapembere volt. Külső és belső linebackerként is megállja a helyét.  

Értékelés: C+

AJ Derby (6/202) tight end kiválasztása teljesen szükségtelen volt, hiszen van a keretben Gronk, Tim Wright, Hoomanawanui és Scott Chandler is, így még ha be is kerülne az 53-as rosterbe, akkor is a sor végére.

Értékelés: D

Egészen a 247. pickig nem jött CB a csapathoz. Ez azt is jelzi, hogy mennyire elégedett BB a mostani corner squaddal. Azonban Darryl Roberts a Marshallról elég jó választásnak tűnik. Javítható hibáival együtt 5-6. körre várták, ez alapján ez is jó döntés volt.

Nagyon gyorsan vált irányt, ezt a 6,66 másodperces 3-cone drill feladat mutatja a legjobban (Belichick ennek a combine feladatnak tulajdonít a legnagyobb jelentőséget). Fizikálisan rendben van és a karjai is elég hosszúak, coverage-ben jól védekezik, így minden adott, hogy egy ballhawk cornerré váljon. Abszolút project játékos.

Értékelés: B-

Végül pedig Xzavier Dickson (7/253) érkezett, egy DE, aki linebackerként is bevethető, de nem valószínű, hogy bekerül a végső 53-as keretbe.

Értékelés: D

Összességében egy nagyon random drafton vannak túl Massachusettsben, ugyanis gyakorlatilag két kört vett komolyan Belichick (első és negyedik), az 5. körtől kezdve pedig csak ráírt egy nevet a cetlire, mert muszáj. Ettől függetlenül lehet minden jól sül el és hasonló menetelés lesz a vége az előttünk álló szezonnak, csakúgy, mint az ideinek. Szerintem annyira nem zártak ócska draftot, mint amilyennek első ránézésre látszik, úgyhogy én sem húzom nagyon le. B-