Nem is lehetne méltóbb lezárása FA értékelő sorozatunknak, mint Amerika Csapata. A Dallas Cowboys-t a 2014-es szezon előtt sokan leírták. A támadókban eddig is megvolt a bizalom, de a védelemmel kapcsolatban sokan szkeptikusak voltak. Rod Marinelli azonban remek munkát végzett és a defense hozott egy megbízható szintet. A szezon végén viszont több kulcsjátékos szerződése is lejárt, mindenkit pedig nem lehetett megtartani a jelenlegi cap helyzet mellett. Nézzük kik voltak a szerencsések.

Újraigazoltak: Dez Bryant (WR, franchise tag), Nick Hayden (DT, újraigazolt), Doug Free (OT, újraigazolt), Ronald Leary (OG, újraigazolt), Rolando McClain (LB, újraigazolt), Cole Beasley (WR, újraigazolt)

A Dallas hosszú évek után végre igyekezett nem rövid távon gondolkodni és azon játékosait megtartani, akik ebben a filozófiában hasznára válnak. Így a csapatnál maradt a kitűnő right tackle Doug Free, aki futásblokkolásban elsőrangú segítő, valamint a left guard Ronald Leary is. Ezekkel a tranzakciókkal a csapat megtartotta a liga legjobb OL falának majdnem teljes állományát. A két lejáró szerződésű sztár közül Dez Bryant bizonyult értékesebbnek és kapta meg a franshise tag-et, amivel biztossá vált újabb egy éve a Cowboysnál. Érdekes lesz azonban, hogy az így sem rózsás jövő évi cap helyzet mellett milyen szerződést tudnak kínálni neki. Az utolsó újraigazoló a támadók között pedig a slot WR Cole Beasley, aki az elmúlt szezonban Bryant, Williams és Witten mögött megbízható célponttá nőtte ki magát.

Van ki többet ér

Távozók: DeMarco Murray (RB, Philadelphia), Henry Melton (DT, Tampa Bay), Jeremy Parnell (OL, Jacksonville), Bruce Carter (LB, Tampa Bay), Justin Durant (LB, Atlanta), Dwayne Harris (WR, New York Giants), Sterling Moore (DB, Tampa Bay), George Selvie (DE, New York Giants), Anthony Spencer (DE, New Orleans)

A szűkős fizetési helyzet legnagyobb vesztese DeMarco Murray (Philadelphia), aki tavaly a liga legtöbb yardot megtett futója volt, mégis távozásra kényszerült. Sokan lebecsülik Murray érdemeit, mert egy ligaelit fal mögött futott, de képességeit tekintve továbbra is egy top10 közeli futóról beszélünk. Bizonyítja ezt az a tény is, hogy sok helyzetben elkapás után megtett yardokkal is szolgálta a csapatot. A nagy kérdés körülötte, hogy bír-e még egy szezont sérülés nélkül ennyi labdacipeléssel. Valószínűleg a válasz nem lenne, de Kelly nem fog akkora terhelést osztani rá, mint azt kapott Dallasban. Az egyetlen nagyobb érvágás a csapat számára Jermey Parnell (Jacksonville) elvesztése, de a Jaguars egy olyan szerződést kínált a tackle orra elé, amivel nem lett volna szerencsés a pénzügyi problémákkal küszködő klubnak versenyeznie.

A védelem terén már nem ilyen rózsás a helyzet. A bevezetőben már írtam róla, hogy ez az egység erőn felül teljesített, ezért ha itt maradt volna mindenki, akkor se vártam volna feltétlenül ugyanazt a jó teljesítményt tőlük. Ennek ellenére elhagyta a klubbot Henry Melton, Gerorge Selvie és a napokban talált csapatot magának Anthony Spencer is. A szebb napokat is megélt DL emberek igaz, hogy nem tartoztak már posztjukon a liga krémjéhez, de a tavalyi szezonban jól összeszedték magukat. Mögülük a linebacker sorból is van két távozó. Justin Durant és Bruce Carter hiánya azonban csak akkor lehet fájó, ha a 2 év után visszatérő Sean Lee ismét nem tud egészséges maradni vagy a végül újraigazoló Rolando Mcclain nem hozza a tavalyi bombaformáját. 

Release the Kraken

Érkezők: Greg Hardy (DE, Carolina), Darren McFadden (RB, Oakland), Andrew Gackhar (ILB, San Diego), Jasper Brinkley (ILB, Minnesota), Jed Collins (FB, Detroit), Keith Rivers (LB, Buffalo), Corey White (CB, New Orleans)

Az érkezők névsorát böngészve egy néven akadhat meg igazán a szemünk. Greg Hardy eltiltása előtt félelmetes teljesítményt nyújtott. Ha lesz egy kis esze, akkor élni fog ezzel az egy éves, rengeteg ösztönzőt tartalmazó szerződéssel. Ezzel a kontraktussal a klub és Hardy is jól járt, mivel ha nem teljesít megfelelően a játékos vagy esetleg újra eltiltják, akkor alig kell fizetni neki valamit, viszont amennyiben jól teljesít és halmozza a sackeket, elég szép summa is ütheti a markát. A védelembe érkezett még Corey White, Andrew Gackhar, Jasper Brinkley és Keith Rivers, akik inkább a mennyiséget mintsem a minőséget képviselik. Marinelli tehát újra csodára készülhet, ha újra szeretne gyengébb képességű játékosokból egy ütőképes, egységes defense-t alkotni. Végül, pedig ejtsünk néhány szót Darren Mcfaddenről is. Még mindig csak 27 éves, ami nem tekinthető kifejezetten öregnek és egy ilyen fal mögött van potenciál a játékában. Azonban hosszú évek óta nem tud igazán egészséges maradni és főleg ennek köszönhetően a jó teljesítménnyel is adós maradt. A Dallas játékának kulcsfontosságú kérdése lesz, hogy mit tud letenni ezek után az asztalra.

A Dallas idén a hosszú távú pénzügyi problémáira is igyekezett megoldásokat keresni, tette ezt több-kevesebb sikerrel. Az újonnan érkezők kevés garantált tartalmat kaptak, és okosan sok ösztönzővel dolgoztak. Kérdés, ha mondjuk Hardy és a többiek kimaxolják az idényt, hogy fognak állni anyagilag. Az egyetlen nem túl szerencsés dolog az Romo szerződésének ismételt átstrukturálása volt, mivel így az elkövetkezendő szezonokban nyögni fogják a terheket. És akkor ott van még Dez szerződése is. Egy biztos, a Dallas FO nem fog unatkozni jövőre se.

Ki nevet a végén?

A hátunk mögött hagyott szezon bizonyítja, hogy a Cowboys sok meglepetést tartogat és mivel a csapat húzóegységeit sikerült egyben tartani, továbbra is rájátszás esélyesként kell számolni velük. Ha pedig Hardy és McFadden is felnő a feladathoz, akkor akár a SB-ban is láthatjuk őket.

Értékelés: B+

A drafton CB-t, (Jalen Collins, Kevin Johnson), RB-t (Melvin Gordon) vagy akár DE-t (Owamagbe Odighizuwa) is nézhetnek.