Az Atlanta Falcons tavaly mind támadó, mind védő oldalon gyengébben teljesített, mint azt várni lehetett volna. Julio Jones talán egyedüliként tett le valami értékelhetőt az asztalra, ez pedig egy rájátszásért küzdő csapatnál elfogadhatatlan. A csapatra ráfért tehát az erősítés, nézzük ezt a Free Agency piacról oldották-e meg.

 

A játékosok előtt, azonban érdemes szót ejteni Mike Smith-ről is. Az ősz hajú mester 7 évig volt a Falcons vezetőedzője és ez idő alatt a csapat négyszer jutott rájátszásba, ott azonban csak egyetlen győzelmet tud felmutatni. Smith csapatára végig az volt a jellemző érzésem szerint, hogy közel vannak a tűzhöz, de végül úgy is elbuknak. És ez így is történt minden esetben. Helyét Dan Quinn veszi át, aki a védelmek igazi specialistája, és ez rá is fog férni a csapatra.

Érkezők/Újraigazolók: Kroy Biermann (DE/OLB, újraigazolt), Antone Smith (RB, újraigazolt), Matt Bryant (K, újraigazolt), Jacob Tamme, (TE, Denver), Tony Moeaki (TE, Seattle), Brooks Reed (DE/OLB, Houston), Justin Durant (LB, Dallas), O’Brien Schofield (DL, Seattle), Phillip Adams (CB, New York Jets), Adrian Clayborn (DE, Tampa Bay), Leonard Hankerson (WR, Washington), Mike Person (OG, St. Louis)

Fejlődik-e a védelem?

Legnagyobb név az érkezők sorában (és ez mindent elmond), talán a 28 éves Brooks Reed (Houston). Reed képes külső és belső linebacker-t is játszani, és különösen futás ellen hasznos. Nem nevezném egy elképesztő igazolásnak, de az Atlanta védelme olyan szörnyen teljesített 2014-ben (is), hogy ez egy megmagyarázható döntés. Rajta kívül érkezett még egy LB az átigazolási piac során, Justin Durant (Dallas), aki szintén játszott már több linebacker pozícióban. Nem nevezném őt se húzónévnek, de amikor egészséges volt, egész jó számokat produkált. A védelmet hívatott erősíteni Adrian Clayborn (Tampa Bay) is, aki az elmúlt szezon nagy részét sérüléssel töltötte, de mikor utoljára bevethető volt 2013-ban, jól teljesített, ez pedig a liga legrosszabb passzsiettető csapatának sokat segíthet. Szintén DE posztra érkezett O’Brien Schofield (Seattle), aki eddig inkább kiegészítő szerepkörben lépett pályára karrierje során. A védelembe történő igazolások sorát zárja a 26 éves Phillip Adams (New York Jets), aki még a többiekhez képest is kicsi név a cornerback poszton, pedig erre az egységre is ráfért volna a minőségi javulás.

A két tight end meg hát, mit is mondhatnék. Kellett az erősítés, de Atlantában Tony Gonzalez-ben mérik a szintet és még ha hasznos játékosok is lehetnek, akkor sem fogják pótolni az elvárásokat.

Újraigazolt Kroy Biermann, aki képes a DL-ben és az LB sorban is játszani, a futó Antone Smith és Matt Bryant, aki több mint 90%-kal értékesítette field goal-jait az elmúlt szezonban.

Távozott: Steven Jackson (RB), Harry Douglas (WR), Robert McClain (CB, New England), LB Sean Weatherspoon (ILB, Arizona), Jonathan Massaquoi (DE/OLB, Tennesse), Corey Peters (DL, Arizona), Justin Blalock (OG, )

Igaz, hogy nem hozott nagy nevet a piacról a Falcons, de ha már így volt, akkor legalább nem távozott egy fontos játékos se.

Lesz-e futójáték Atlantában Jackson után?

A Falcons még a piac nyitása előtt elengedte Steven Jacksont, aki ugyan valaha nagy név volt, de nem gondolom, hogy nagy veszteség lesz. Jackson elmondása szerint nem mondott le arról, hogy nagy szezont produkáljon, de erre elég csekély esélyt látok (talán egy Dallas szintű fal mögött). Szintén erre a sorsra jutott Harry Douglas, aki megragadt egy másodvonalas WR szintjén.  Érdemes még pár szór ejteni Sean Weatherspoonról és Justin Blalockról, akik nem különösebben nagy nevek, de időnként egész jó teljesítményre voltak képesek. A többi távozó nem kezdő kaliberű játékos, többnyire a mélységet voltak hivatottak erősíteni.

Az Atlanta iránya egyértelműnek tűnik. Nem akarnak egyből SB esélyes csapat lenni. Megelégszenek azzal, ha újra pozitív mérleg körül mozoghatnak és folyamatos lesz a fejlődés. Az új edző, Dan Quinn szereti a rotációt, a változatos védelmi felállásokat, ezért is érkeztek olyan játékosok, akik képesek több poszton is játszani.

Nem hiszem, hogy az Atlanta sokkal komolyabb tényező lehet az FA piaci tevékenysége által, de talán megindul az építkezés. Egy játékost se fizettek túl és nagyon kevés garantáltat osztogattak, és ez a jövőre nézve nagyon pozitív. Később meglátjuk, hogy jó úton haladnak-e, de ez most kicsit kevés. Egy negatív mutatóval záró csapat esetében elvárják a szurkolók, hogy komolynak mondható erősítés érkezzen vagy legalább egy-egy csapatrész komolyabban megerősődjön a lehetőségeken belül. Ezt pedig jelen esetben nem látom. Az Atlanta nincs persze ezzel ugyanilyen csalódást keltő szezonra ítélve, de a keret jelenlegi játékosaitól és a draftról érkezőktől extra teljesítmény szükséges, hogy újra ők ülhessenek fel az NFC South csúcsára.

Értékelés: C+

A Drafton az ő helyükön két lehetséges irányt tudok elképzelni. Ha benn lesz még egy a top pass rusherek közül (Vic Beasley gondolom tetszene nekik, róla egyébként holnap délután olvashattok egy elemző posztot) , akkor ezt a vonalat erősítik, ha nem, akkor viszont valószínűleg a támadófalba (Brandon Scherff ) érkezik valaki.

Végül pedig egy kérdéssel fordulók felétek. El lehet-e érni, hogy Atlantában ne a támadójáték uralkodjon egy olyan HC-vel, aki a védelmek megszállótja?