Az Arizona erőn felül teljesített a tavalyi szezon első felében. Aztán, ahogy elkezdtek fogyni az irányítók a csapatnál, úgy fogyott el a lendület is. A csapatot végig a védelem vitte a hátán, a támadók pont annyit tettek hozzá a győzelmekhez, amennyit a nevek alapján várni lehetett. A cél tehát az offseason előtt a védelem összetartása és a támadók erősítése kellett, hogy legyen. Lapozás után láthatjuk, hogy ez sikerült-e az FA piacon.

 

Érkezők/Újraigazolók: Mike Iupati (OG, San Francisco), Corey Peters (DL, Atlanta), Cory Redding (DL, Indianapolis), A.Q. Shipley (C, Indianapolis), Sean Weatherspoon (LB, Atlanta), Lamarr Woodley (LB, Oakland), Mike Leach (LS, újraigazolt), Alameda Ta’amu (DL, újraigazolt), Larry Fitzgerald (WR, újraigazolt)

A várakozásokkal ellentétben nem sok (enyhe kifejezés) játékos érkezett a támadókhoz. Értékes igazolás ugyan Mike Iupati (San Francisco), de egy fecske nem csinál nyarat. A liga egyik legjobb futásblokkolást segítő embere ugyan nagyon kellett már a gyenge arizonai falba, de nem ártott volna egy futót is szerezni mellé. Gyaníthatóan érkezik majd a draftról és Ellingtonnál is ismerünk rosszabb futókat, de véleményem szerint hiba volt nem igazolni egy lehetséges első számú, terhelhető RB-t is (Peterson felkészül?). A másik érkező szintén a támadófalat hívatott erősíteni, A.Q. Shipley (Indianapolis) centerként és guardként is tud játszani, kérdés, hogy hasonló sikerrel teszi-e ezt, mint tavaly.

Csoporton belül marad

Ezután rá is térhetünk a védelemre, mert itt több érkező is van. Nehéz megmondani, hogy ki lesz a legnagyobb erősítés, de az tisztán látszik, hogy elsősorban a D-line szilárdítása és a távozók pótlása volt a cél. Ide három ember is érkezett. Corey Peters (Atlanta) Dockett távozása miatt lehet fontos igazolás, az más kérdés, hogy a tavaly félelmetes szánalmas atlantai falban tevékenykedett. Rajta kívül még Cory Redding (Indianapolis) és Lamarr Woodley (Oakland) érkezett OLB/DE posztra, de mindketten 30 felett vannak már és nem várható tőlük kiugró produkció. Az utolsó említendő érkező Sean Weatherspoon (Atlanta), aki ha egészséges tud maradni, még jó fogás is lehet.

Újraigazolt Mike Leach, aki már hét éve látja el a long snapper feladatát (fontos tény, nem igaz?) és Alameda Ta’amu, aki pedig kezdő NT pozícióba is kerülhet.

Ugyan még a FA piac nyitása előtt történt, de érdemes szót ejteni a csapat legnagyobb sztárjáról, Larry Fitzgeraldról is, aki 2016-ig hosszabbította meg a szerződését, és ezzel nagyon valószínűvé vált, hogy innen is fog visszavonulni. Ez a lépés, elsősorban nem azért volt fontos, mert Fitzgerald még képes lenne a hátán vinni a csapatot, de mindenképp megérdemelte, hogy megkaphassa ezt a további két évet.

Távozók: Antonio Cromartie (CB, New York Jets), Dan Williams (DL, Oakland), Darnell Dockett (DL, San Francisco), Tommy Kelly (DL),  Lyle Sendlein (C), Larry Foote (LB), Paul Fanaika (OL, Kansas City), Sam Acho (LB, Chicago), Rob Housler (TE, Cleveland)

Itt már hosszabb és nagyobb nevekből álló a névsor. Antonio Cromartie-t (New York Jets) szerintem senkinek nem kell bemutatni. A kitűnő corner tavaly is jó teljesítményt nyújtott és kulcsa volt az Arizona jó védelmének. Távozása fájó veszteség lehet, egyedül életkora szólt ellene. Elhagyta a klubot három meghatározó DL ember is. Dan Williams (Oakland), Darnell Docket (San Francisco) és Tommy Kelly elengedése az új igazolások ellenére is meghatározó lehet. Eligazolt Sam Acho (Chicago) is, aki nem tud komoly számokat felmutatni pass rushban a ligában eltöltött 4 évéből, de futás ellen tehetségesen védekezett. A védelem egyben tartása tehát nem nagyon sikerült és véleményem szerint ez elég nagy hiba, mert ezt a csapatot továbbra is ők tudták volna repíteni.

Végleg elbúcsúzik

Paul Fanaika (Kansas City) átigazolásáról már megemlékeztünk, hogy új csapatában milyen nevetségesen magas fizetést fog keresni egy, a top 10 legrosszabb guardhoz képest a PFF értékelései alapján. A napokban pedig a TE Rob Hausler került Clevelandbe. A távozók névsorát böngészve rájöhetünk, hogy fontos játékos csak a védelemből távozott, viszont ez visszaesést hozhat a 2014-ben ligaelit D-hez képest. A támadókat nem hagyta el kezdő kaliberű játékos, de itt a további építkezés lett volna az elvárt, nem pedig a jelenlegi állomány megtartása.

Az Arizonának nagyon nehéz dolga lesz 2015-ben, ha meg szeretné ismételni 2014-es teljesítményét. A védelem érzésem szerint érezhetően gyengült, és ha a támadók nem tudnak eggyel nagyobb fokozatra kapcsolni, akkor tartós visszaesést várok a csapattól. Az Arizonáról tavaly is sokan azt várták, hogy mikor fog kipukkadni és végül ez a rájátszásban következett be. Igaz, addigra a fél csapat már a kórházban volt.

Értékelés: C

A Drafton elsősorban futóban gondolkodhatnak, ha még a 2 top tehetség (Todd Gurley vagy Melvin Gordon) egyike bent lesz náluk az első körben. Ezen persze jelentősen változtathat ha Peterson megszerzéséről nem mondtak le teljesen. Másik irányvonal az OLB lehet. Itt már nehezebb megmondani ki leszt bent aki valós értéket képvisel (Bud Depree-t több helyen olvastam, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy nem kapják ki hamarabb). Az elképzelések között szerepelhet továbbá az ILB (Eric Kendricks) és a DT (Eddie Goldman) a poszt is.