Ha a mai első írásban azt mondtam a Packersről, hogy nagy a nyugi, akkor az ősi rivális Bears csapatára pont az ellenkezője az igaz. Teljesen átalakulnak, lássuk hogy haladnak vele:

 

Az NFC North legaktívabb csapata volt az idei holtszezonban eddig a Bears. Gyökeres változásokon ment keresztül a gárda, és erre nagy szükség is volt, mert a hatalmas múlttal rendelkező Bears jelenleg csak halvány árnyéka régi önmagának. Ahhoz, hogy ez a változás sikeres legyen, nagyon komoly vezetőcserékre is szükség volt. Távozott a GM, HC, DC és az OC is! Ráadásul védelmi sémát is váltanak, a megszokott 4-3-as védelem helyett, jövőre már 3-4-ben fognak pályára lépni a Medvék.

Vezetőcserék:

General Manager: Phil Emery ->Ryan Pace
Head Coach: Marc Trestman ->John Fox

Offensive coordinator: Aaron Kromer ->Adam Gase
Defensive coordinator: Mel Tucker -> Vic Fangio

Az újabb csalódást keltő szezon után várható volt, hogy szinte a teljes edzői stábot szélnek eresztik. A Bears 2010 óta nem jutott be a rájátszásba, ráadásul tavaly az a nem mindennapi szégyen is megesett velük, hogy utolsóként zárták az alapszakaszt a csoportban. Elsőnek a Phil Emery GM találta magát ajtón kívül, helyét az a Ryan Pace veszi át, aki 37 évesen a liga legfiatalabb general managere lett ezzel a kinevezéssel. Fiatal kora ellenére 14 évet húzott le a Saints csapatában, ebből 8 évig mint director of pro personnel, szóval tapasztalata az van, meglátjuk mire megy új szerepkörében. Mindenesetre dolga az lesz bőven, lévén az egész csapat jelenleg romokban áll, biztos, hogy nem egy év lesz mire érdemi változásokat elér majd. Ha nyugodtan, higgadtan, tudatosan évről-évre építi a csapatot, akkor nagy baj nem lehet. Annál ami most van Chicagoban, minden jobb.

Trestman sokáig nem volt munkanélküli. Miután elzavarták, hamar megállapodott a Ravens csapatával és mint támadó koordinátor folytathatja karrierjét. Az a szerepkör remélhetőleg jobban fog neki állni, a 2000-es évek elején, a Raidersnél szép sikereket ért el eme minőségében. Helyét a Denverben kegyvesztetté vált John Fox veszi majd át. Fox egy érdekes manus, 3 év alatt az aktuális dream teamből nem sikerült Super Bowl győztes csapatot faragnia Denverben. Előtte a Panthers élén nem volt annyira borzalmasan rossz, bár mindössze 3-szor jutott rájátszásba a Carolinával, de ebből az egyik, rögtön második idényében egy Super Bowl részvétel volt. Fox átköltöztette magával denveri offensive koordinátorát is Chicagoba, Adam Gase-t. Remélhetőleg a screen passzokra vonatkozó playbook részt sikerrel ellopta a Mile Highról, mert Cutlernek arra lesz a legnagyobb szüksége, 1.5 mp alatt megszabadulni a labdától, különben a védelem darabokra töri.

Vic Fangio személyében pedig egy olyan DC érkezik a csapathoz, aki több mint 30 éve a védelmekkel kel és fekszik. Az hagyján, hogy a sémaváltás is indokolta a váltást, de enélkül is szinte biztosan csere történt volna a poszton, annyira gyengén szerepelt a védelem tavaly.

Távozók: Chris Conte (FS, Buccaneers), Stephen Paea (DT, Redskins), Brandon Marshall (trade, Jets), Roberto Garza (C)

Conte távozása azt hiszem egyik drukkert sem vágja földhöz. A passz elleni védekezés valami botrányosan gyenge volt Chicagoban egész évben, érte abszolút nem kár, főleg, hogy érkezett a helyére egy sokkal kompetensebb, tapasztaltabb player. Paea bár a legeredményesebb szezonját zárta tavaly, (6 sack, 24 tackle, 2 kierőszakolt fumble) a sémaváltás miatt évi 5,25 millió dollárt jelenleg nem ér a Bearsnek, márpedig a Redskins ennyivel kínálta meg, nagy szükségük volt az erősítésre a védőfalba.

Marshall miatt én nem aggódom különösen. Tavaly nem villantott nagyot (igen, tudom, sérülésekkel bajlódott), teljesítménye évről évre romlik, és már ő se fiatal. Szerintem nem kár érte, mellé csaptak egy 7. körös picket, és kaptak egy 5. köröset, ami külön jól jön majd az új védelembe. Eddie Royal személyében meg pótlása is akadt. Ha gonosz akarnék lenni, azt is mondhatnám, ezzel a Bears sokkal jobban járt.

Érkezők: Sam Acho (OLB, Cardinals), Vladimir Ducasse (G, Vikings), Mason Foster (LB, Buccaneers), Jarvis Jenkis (DE, Redskins), Ray McDonald (DE, 49ers), Pernell McPhee (LB, Ravens), Will Montgomery (C, Broncos), Jacquizz Rodgers (RB, Falcons), Antrel Rolle (S, Giants), Eddie Royal (WR, Chargers)

Újraigazoltak: Jimmy Clausen (QB), Sherrick McManis (CB)

Majdnem egy teljes csapatnyi ember, van itt mindenféle játékos, támadó falember, safety, elkapó, running back, minden, mint a búcsúban. Érthető módon a védők azért többségben vannak, lévén most a Bears legnagyobb gondja a védelem. Főleg, hogy a sémaváltás kapcsán a nulláról kell újraszervezni az egész bagázst. McPhee a Ravensben Suggs és Dumervil mögött nem nagyon kapott sok lehetőséget, ám a 3-4-es rutinja jelenleg így is aranyat ér a Medvék számára. Enyhén soknak érzem azt a 16 milliós garantált tartalmat, amit kicsikart magának, de ha megszolgálja, akkor egy szavam se lesz miatta. Antrel Rolle már nem mai gyerek, kereken 10 szezon van a háta mögött, az ő tapasztalata biztos, hogy elő fogja segíteni a secondary fejlődését.

Ray McDonaldot valószínűleg Fangio hozta magával a 9ersből, ő is 3-4-es rendszerben nevelkedett, DT és DE poszton is bevethető játékos, ráadásul, mint kiderült a kedves leányzó hamisan vádolta nemierőszakkal, szóval nem egy vadállat az ürge. 1 évre, 1 millióért ajándék!

Mason Foster 1 évre 825 ezer dollárért érkezett, de 4-3-as védelemből. Az egykor harmadik körös linebackerben szerintem van még lehetőség. Tavaly bár sérüléssel bajlódott, 2013-ban elég meggyőző volt, McDonaldhoz hasonlóan ennyi pénzért szinte ő is ingyen van. Jarvis Jenkis is 1 évre 825 ezerért érkezett, tavaly őt bordasérülés hátráltatta, mint utólag kiderült, de neki is van 3-4-es tapasztalata.

Egy-két kivételtől eltekintve idén a Bears a rövid távú szerződésekre repült rá. Egy jó nagy adag játékost igazoltak, többségüket minimál pénzért, egy évre. Két fajta olvasata lehet ennek a dolognak. Az egyik szerint, az új GM-nek nem nagyon van fogalma arról, mit miért csinál és mindenféle rendszer nélkül leigazolt egy tucat olyan játékost, akik igazán sokra még nem vitték. A másik olvasat pont az ellentéte ennek, és nagyon okosan, senkivel nem ment bele több éves, sok-sok milliós szerződésbe (McPhee, Royal és Rolle kivételével), hanem összecsipegette az FA piacról azokat a játékosokat, akik kevés pénzért jönnek, hogy bizonyítsák többre hivatottak az NFL-ben. Ki hogyan értékeli ezt, mindenki döntse el saját szájíze szerint. Én az utóbbi felé hajlok, sémaváltás előtt szerintem jól csinálja, hogy minél több játékos közül szeretné majd azokat megtartani, akik jól illenek majd az új rendszerbe.

Ha drafton villant az új GM, akkor ebből még akármi is lehet. A sémaváltás sosem egyszerű, Tillman sanszosan, Briggs és Graza biztosan nem fog visszatérni, itt is lezárul egy korszak. A lehetőség adott, hogy a következő sikeresebb legyen, mint amit az elmúlt pár évben láttunk ettől a legendás alakulattól. Én most megelőlegzem nekik ezt a szép grade-et:

Értékelés: B+