A héten felröppent a hír, hogy Mr. Tim Tebow próbajátékon volt a Philadelphia Eagles csapatánál. Vettem a bátorságot és körbe interjúvoltam a szerkesztőket, hogy mit gondolnak korunk egyik legjobban hype-olt irányítójáról!

 

Ám mielőtt megosztanám veletek a kis közvéleménykutatásom végeredményét gyorsan, zanzásítva vegyük sorba mi minden történt mindenki kedvenc keresztény irányítójával. Tebow a 2010-es draft első körének 25. pickjével került a Denver Broncos együtteséhez. 5 éves 11.25 milliós szerződést kötött, melyből 8,5 millió volt a garantált tartalom (az összes ösztönző bónusszal több mint 30 milliót is kereshetett volna). Második éve után, miután megnyerte azt az emlékezetes playoff meccset a Steelers ellen, a Broncos eltrade-elte a Jets együtteséhez. A trade értelmében a Broncos Tebow mellé csapott egy 7. körös picket, a Jets pedig egy 4. és egy 5. körös cetlit adott Denverbe. Itt már sok szerep nem jutott az egykori nagy reménységnek (mellesleg Heisman győztes irányítónak), többnyire csak a speciális egységben kapott szerepet, valamint egy-két trükkös játéknál. A New York egy év után kivágta, ezután tett egy gyors kitérőt a Patriotsnál, az alapszakaszt ott sem érte meg a végső keretben. Azóta kipróbálta magát kommentátorként is, de a legfrissebb hírek szerint ezerrel azon dolgozik, hogy valahogyan visszaverekedje magát az NFL vérkeringésébe.

Talán az egyik legmegosztóbb személyisége (volt) a ligának. Egyrészt az ominózus hosszabbításban elért győzelme miatt majdnem szenté avatták, ugyanakkor a mennyből hamar a pokolban találta magát és kegyvesztett lett Manning érkezését követően. Van aki szereti azt a fajta mentalitást és hozzáállást amit ő képvisel, van akinek a hátán feláll a szőr ha meghallja a nevét. Van olyan, aki szerint még mindig simán lenne helye a ligában olyan csapatoknál ahol évek óta irányító problémával küzdenek, van aki szerint szerencsétlen srác akármit csinál, soha a büdös életbe nem lesz belőle egy közép-szar irányító sem. Ez a kettősség maximálisan tettenérhető a szerkesztőség körében végzett rövid felmérésemben is. Lássuk Ki hogyan vélekedik a témáról:

Katonadani:
“Szerintem van helye az NFL-ben, rosteren mindenképp, kezdő irányítóként valószínűleg nem. Viszont megértem, hogy a csapatok nem akarják szerződtetni, valószínűleg én se akarnék ezzel a hatalmas felhajtással szembesülni minden nap és ha épp rossz napot fog ki az irányítóm, akkor folyton azt kérdezgetik, hogy miért nem Tebow kezd.

Jelenleg a Billsnél lehetne esélye, ott elég katasztrofális a QB-helyzet, még a végén Tyrod Taylor fog kezdeni.”

Leonidasz:
“Broncos szurkolóként nem tudtam, hogy örüljek vagy ne, mikor elküldte a csapat. Tudtam, hogy Manning jobb irányító és tudtam, hogy reálisabb esély van a SB-ra vele, de Tebow valahogy mindig egy szimpatikus figura volt. Nagyon silány és csúnya a dobómozdulata, valamint a passz- pontossága is hagyott kívánnivalót maga után, de sokszor olyan lehetetlen helyzeteket oldott meg hogy még Russel Wilson is megirigyelte volna. Ezek mellett az akarása és bizonyítani vágyása is példaértékű volt. Szerintem is igazságtalan volt, hogy csak így elküldték, mert többet érdemelt volna.

A pályán kívüli felhajtás persze egy másik dolog. Egy ilyen sosem tesz jót a csapatnak és persze magának a játékosnak se. Tebow egyébként egész jól viselte az egész médiacirkuszt és sosem tűnt úgy, hogy agyonnyomja a teher. Egy idő után szerintem le is ült volna az egész, jött volna egy új őrület és nem foglalkoztak volna vele ennyit.

Amennyit ő tudott mindig otthagyta a pályán. Mindig lesznek olyanok, akik egy rossz nap után megkérdőjelezik, hogy van-e helye az NFL-ben egy olyan irányítónak, aki ennyire képes csak. Szerintem jelenleg az NFL csapatok negyede nem rendelkezik jobb QB-val mint Tebow volt és ezen QB-k némelyike már 4-5 éve kering a ligában.”

Cefre:
“Tim Tebow sokak szemében egy meg nem értett hős, egy számkivetett zseni, egy érdemtelenül mellőzött QB-tálentum. Broncos szurkolók tetováltatták magukra a nevét, arcképét, csapat nélküli vallásos emberek számára vált a kedvenc amerikai focistájává. Tim Tebow volt 2010 Michael Samje, aki annak ellenére vezette a rookie mezeladások listáját, hogy mindössze a 25. választott volt a drafton. Azt persze nem sokan említik, hogy harmatgyenge volt a 2010-es QB-osztály, Bradford 1/1 lett és kb. ennyi a jelenleg kezdő QB, amit annak az évfolyamnak köszönhetünk.

2011-ben jött a nagy áttörés, Tebow a tintás Kyle Orton mögött megkapta a maga lehetőségét, s lőn világosság: 1-4-es mérlegről feltámadt a Broncos. Arra azonban kevesen emlékeznek, hogy Tebow 11 meccsen volt kezdő, ebből csak háromszor mentek 18 pont fölé, a passzpontossága 46,5 százalék volt, a ratingje 72,9. De hát kit érdekelnek a statisztikák és a röhejes dobómozdulat, ha nyer a csapat, ráadásul a rájátszásban is megy egy kört.

Aztán jött Manning, így az NFL messiása továbbállt, de megbukott a Jets-nél, sőt még a gurunál, Bill Belichicknél is. Mivel rövid időn belül három helyen is számkivetetté vált, így nincs okom megkérdőjelezni a mellőzésének okát. Ettől függetlenül legalább 6 csapatot tudnék mondani, ahol a jelenlegi kezdő QB-val versenyezhetne, cserének meg bőven elférne, már csak marketing okokból is. De ismétlem önmagam: nálam okosabb emberek döntenek úgy, hogy nem alkalmazzák és ennek biztos meg van a maga oka.”

Renningan:
“Én nagyon szerettem Tebow játékát, vagyis játékhoz való hozzáállását. Elképesztő munkát fektetett bele, hogy egyre jobb legyen, amiért mindenképp jár neki a tisztelet. Az meg valahol a szakma szégyene, hogy ilyen Manuelek, meg Genok, meg Ponderek kezdők lehetnek, évekig benne vannak és lesznek a rotációban. Jó pár csapat rosterére felférne, sőt, szerintem nem egy olyan csapat van (5-6), ahol a kezdő pozícióra is komoly esélye lehetne.

Annak a jogosságát, hogy a Denver Manninget választotta helyette, aligha lehet vitatni, mégiscsak egy Manningről van szó. Nagyon-nagyon kevés csapat van, ahol nem lenne egyértelmű kezdő, talán még most is. Ezzel nincs baj. A dolgok ott romlottak el, hogy elment a szenvedő Sancsi és az intenzív összeomlást produkáló Jetsbe. Az a létező legrosszabb opció volt.

Én a tökéletes dobómozdulatot is hülyeségnek tartom. Persze, vannak ideálisabb mozdulatok, nyilván okkal, de könyörgök! Minden játékosnak megvan a maga stílusa: Brady, Rodgers, Romo, Rivers, Stafford dobómozdulata is más. Különösen Staffordé, aki rendre bokából passzol. De hát, isten úgy se, legalább relatíve produktívan teszi. Ez a lényeg, nem az, hogy most Tebowt megtanítsák úgy dobni, mint Brady, mintha attól a stílus és a játéktudás rögtön átadódna (a hosszú passzaival nem is volt gond). Csiszolják a Tebow féle dobómozdulatot, hozzák ki belőle a legtöbbet, majd építsenek köré egy csapatot. Szerintem az Eagles jó lenne vele, a Bridgewater előtti Vikingsban is eltudtam volna képzelni, de a 49ers sem lett volna rosszabb vele, mint Kaepernick-kel, sőt. Szóvaé, hajrá Tebow, még összejöhet!”

Rowi:
‘A Broncos-nak én a magam részéről sosem fogom megbocsátani, hogy Tebow-t csak így ukkmukkfukk elküldték. Ezzel az én szememben szembeköpték az egész "csakagyőzelemszámít" elvet, és megérdemlik az összes bukást amit azóta elszenvedtek. Igen, a srác nem dob szépen, se nem jól. Igen, hatalmas hype jár vele. De nyert. Amikor kellett nyert, a rájátszásban is, és az NFL-ben az eddigi tudásom szerint csak és kizárólag ez számít. Illetve számított addig. A jelenlegi NFL-ben szerintem simán lenne helye, annyi QB hiányos csapat van, hogy bőven elférne. Bills, Jets, Browns például. De igazából Tebow-val szerintem az a baj, hogy vele két irányítós játékot kéne játszani, amire viszont a jelenlegi NFL egészen biztosan, de talán maga a játék sincs készen. De erről a 2 QB-ról már írtam posztot még a taccsra.”

Donnelly:
“Szerintem húzzunk egy vonalat. A csávó annyira céltudatos és eltökélt, hogy a rendelkezésére álló időben valószínűleg nem csak a dobómozdulatát csiszolta. Mivel értelmes fazonról van szó (a hype ezért tényleg nem számít, tudja kezelni), a korábban megszerzett tapasztalatai alapján valószínűleg tisztában van vele, hogy a) most tényleg készen áll az NFL-re vagy b) ez az utolsó lehetősége arra, hogy decens irányítóként bekerüljön a ligába. Meg kell nézni, mit tud az új Tebow, és az alapján megítélni - na meg a Blaine Gabbertekhez kellene mérni, nem az elit Qb-khez meg hype-hoz, ami egyébként talán már nem is lesz akkora, mint korábban volt.”

Így a végére hozzáteszem halkan, hogy magam sem hittem volna, hogy ekkora vitát robbant majd ki az ártatlan kérdésem, de nem kicsit megindult az élet a szerkesztőségi csoportban. Zárszóként pedig a kedvenc kommentem a beszélgetésből Somebody08 tollából:

“Amúgy szerintem ezek pacsival váltották egymást Jason Worilds-cal a Jehova tanúinál”

Könnyen lehet...

Kommentben mindenki bátran fejtse ki a véleményét, kinek a véleményével tud azonosulni, esetleges saját meglátások is jöhetnek bátran a témában.