Elérkeztünk sorozatunk utolsó részéhez, ezúttal a 3 csapatot is a rájátszásnak adó AFC észak kerül terítékre! Mind a négy gárdának van bőven dolga a holtszezonban. A Steelersnél elérkezett a korszakváltás ideje, a Bengalsnál Andy Dalton küzd évről évre a playoff győzelemért. A Ravensnél is van min javítani bőven, a Brownsál pedig az lehet az elsődleges cél, hogy ne csak a balhékiról, hanem végre az eredményeikről is szóljanak a hírek velük kapcsolatban.

W, L, W, L, W, L ezzel a sormintával kezdte a szezont a Steelers. Ám innentől kezdve csak további 2 vereség csúszott be (köztük egy értelmezhetetlen a Jets ellen), és a Bell, Brown, Ben nevével fémjelzett offense végig gyalulta a ligát, olyan skalpokat is begyűjtve, mint az Indianapolis Colts. A támadókra semmi panasz nem lehetett ebben a szezonban, Brown tarthatatlan volt, Bell is hozta a kötelezőt, Big Ben pedig, hát ő Big Ben. Egyedül a secondary nem bírt felnőni a feladathoz, a jól passzoló csapatok ellen többnyire pontháborúba fulladtak a mérkőzéseik, volt ahol az offense tudta tartani a lépést a secondary által benyelt pontokkal (mint az előbb említett Colts) és volt ahol nem, például a Saints ellen. Ez a csapategység mindenképpen erősítésre szorul majd a drafton.

MVP – Antonio Brown

A 2014-es alapszakasz legtermékenyebb elkapója volt, 1698 elkapott yard, 13 TD került az év végi összesítésben a neve mögé. Ezenfelül azon kevés sztárjátékos közé tartozik, akik a speciális egységben is aktívak, ugyanis a punt return-ért is ő felel Pittsburghben, további 319 yardot szerzett ebben a minőségében. Jelenleg ő a Steelers legértékesebb játékosa a 3B-ből.

Az év újonca – Martavis Bryant

A negyedik körben draftolt újonc elkapó nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményt a Steelersben. Hozzáteszem nem volt nehéz kitűnni a felhozatalból. Igaz csak 10 mérkőzésen kapott szerepet, de ennyi idő alatt is sikerrel bizonyította, hogy van keresni valója a ligában. Tette mind ezt Antonio Brown nevével fémjelzett offenseben. 549 yardot é 8 TD-t szorgoskodott össze, ami már önmagában elég lenne egy újonc elkapótól, ám a 21.1 yard per catch mutatója az ami igazán parádés, jár a keksz!

Az év csalódása – Az újoncok

Az előző pont, hogy a 2014-ben draftolt játékosok közül még nem nagyon tudott senki sem felnőni a feladathoz, hogy megvesse a lábát a profi ligában.

Fontos szabadügynökök

A legfontosabb Jason Worilds megtartás kell, hogy legyen. A probléma csak az ezzel, hogy Worilds 10 milló felett szeretne évente kapni, a Steelers pedig nincs nagyon eleresztve szabad hellyel a sapkában. Jelenleg kicsivel több, mint 7 millió cap space áll rendelkezésükre, amin Lance Moore elküldése sem segített, ugyanis neki is lejárt a szerződése 2015-ben. Ike Taylor szerződése is lejárt, véleményem szerint vele sem fog hosszabbítani a csapat. Az ő elküldésével pedig lassan végleg lezárul egy korszak a Kohászoknál. Troy Polamalu már biztosan nem fog visszatérni, ahogy várhatóan Brett Keisel is távozik (neki ugyan még van egy éve a szerződéséből, de elküldésével több, mint egy milliót tudnának sprórolni). James Harrison is vélhetően szögre akasztja a sisakot, nélkülük hírmondója sem marad az egykor rettegett védelemnek.

Hiányposztok

Pittsburgh-ben korszakváltás van, az offense jól muzsikál, erősítésre inkább a védelem szorul, azon belül is a már említett secondary. Egy jó corner feltétlen kell, Polamalu pótlását is meg kell oldani, ezenfelül kéne egy jó pass rusher, egy right tackle, egy WR Moore helyett és így tovább. Van bőven befoltozásra szoruló lyuk.


Ebből a csoportból a másik rájátszásba jutott csapat a Ravens. 10-6-os alapszakasz mérleggel zárták az évet, a 6 vereségből pedig 5 teljesen vállalható volt, egyedül az a Texans elleni zakó az utolsó előtti héten ami meglepetésnek mondható. Tény és való, hogy nem volt eget rengetően nehéz a sorsolásuk, szinte az liga végébe tartozó összes csapattal szembekerültek a Jaguarstól a Titansig. A Steelershez hasonlóan ők is bajban vannak a passz elleni védekezéssel, valamint számukra égető kérdés lesz elkapót is szerezni majd a holtszezonban.

MVP – Elvis Dumervil és Justin Forsett

Nem tudtam dönteni, ezért megosztva kapják a csapat legjobbjának járó díjat. Dumervil 17 sacket szorgoskodott össze 2014-ben ezzel magasan vezetve csapatát Terrell Suggs 12-je előtt. Kétségtelen, hogy a védelem motorja az immár négyszeres Pro Bowler linebacker. Forsett pedig azért érdemelte meg tőlem ezt az elismerést, mert a semmiből berobbanva, simán pótolta a liftes fiút. Forsettnek a Ravens az 5. csapat és igazán maradandót sehol nem alkotott eddig. Sokadik lehetőségét pedig nem szalasztotta el 1266 yardjával a csapat legtermékenyebb támadója volt.

Az év újonca - C.J. Mosley

Az első körös linebacker maximálisan rászolgál erre az elismerésre. Újonc évében már vezette a tackle listát a Ravensnél, emellett szerzett 2 interceptiont is, szóval teljesen megszolgálta az első körös picket az egykori Alabama játékos. Könnyedén lehetett volna az egész liga legjobb újonc védője.

Az év csalódása - Jacoby Jones

A 2012-es Super Bowl menetelés egyik hőse, ebben a szezonban kemény 9 db elkapást bírt produkálni 16 mérkőzésen. Tény és való sose volt elsőszámú elkapó, de idén alul múlta még önmagát is. Valószínűleg nem gondolom ezt így egyedül, ugyanis a Ravens ki is vágta már az egykor nagyobb reményű WR-t. Jövőre már Rivers célpontja lehet, remélem jót fog tenni neki a környezetváltozás.

Fontos szabadügynökök

A két legfontosabb szabadügynök kérdése már tisztázott: Torrey Smith és Chris Canty is elhagyja a Hollókat, hogy jövőre más csapatokat erősítsenek. Rajtuk kívül még Owen Danielsnek, Justin Tuckernek és a remek szezont futó Forsettnek is lejár a szerződése. Daniels teljesen vállalhatóan pótolta a sérülésekkel bajlódó Pittat, ezért szerintem joggal reménykedhet a hosszabbításban. Forsettért több csapat is bejelentkezett de vélhetően őt is megtartja majd a Ravens, nagy érvágás lenne számukra ha ilyen parádés szezon után elengednék a running backet, ugyanis elkapókkal most nagyon rosszul állnak, ha emellé elveszítik a kezdő RB-t is akkor nagy bajban lesz az offense 2015-ben. Pernell McPhee megtartásával már nem kell törődnie a vezetésnek, a linebacker ma bejelentette, hogy aláírt a Bears csapatával.

Hiányposztok

Mint említettem a Steelershez hasonlóan a Ravensnek is a leggyengébb pontja a secondary. Jimmy Smith kidőlésével egyértelművé vált, hogy jelenleg a CB poszt a legégetőbb lyuk a Ravens védelmében. Ide feltétlenül kell majd egy magas picket áldozni, esetleg egy kiváló szabadügynököt igazolni. Ez utóbbival csak az a bibi, hogy a Ravens fizetési sapkájában sincs hatalmas tátongó rés. A következő problémás terület az elkapó poszt. Smith és Jones távozásával Steve Smith maradt az egyetlen használható célpontja Flacconak. Valamint ha elengedik Danielst akkor egy TE is kelleni fog, van mit megoldani Baltimore-ban.


A 2014-es holtszezon legjobban hypeolt csapata volt a Barnák együttese, köszönhetően Manziel draftolásának. Manziel egyelőre a pályán semmit nem mutatott, ellenben a kocsmai jelenléti ívet többször írta alá, mint ahány edzésen részt vett. Jutalma egy pofás elvonókúra lett, amit ha sikerrel abszolvál akkor idén újra nekifuthat annak, hogy megvesse a lábát az NFL-ben. Ha nem lenne elég baja a vezetésnek Manziel ámokfutása láttán, Josh Gordon is gondoskodott róla, hogy a lehető legtöbb negatív címlap jelenjen meg az együttesről. Gordon azon kívül, hogy elnyerte a „legtöbb fantasy csapatban helyet kapó eltiltott játákos” díját, annyit bírt hozzátenni karrierjéhez, hogy még egy évre eltiltatta magát. A változatosság kedvéért nem fű, hanem alkohol miatt. Ha ezt a két jómadarat nem vesszük számításba egész tűrhető szezonja volt a Brownsnak. 7 győzelmet szereztek (utoljára 2007-ben sikerült minimum ennyit) köztük elcsípték egyszer a Steelerst és a Bengalst is. Megverték a Saints és a Falcons csapatát, 4 vereségük pedig csupán 3 ponton belül múlt. 7-9-es mérleggel lettek csoport utolsók, ami teljesen vállalható az AFC North-ban, és mindenképpen előrelépés az elmúlt évekhez képest.

MVP – A logó dizájner

A legmaradandóbbat kétségtelenül azon kreatív team alkotta a csapatnál, akik hosszas, 1 éves brainstroming után megalkották az új Browns logót. Kegyetlen dolgos hónapok vannak a hátuk mögött, feltétlen megérdemlik ezt az elismerést!

Az év újonca – Joel Bitonio

A második körben kiválasztott guard lett nálam az év újonca a Browns csapatánál. Az elképesztően atletikus falember mind a 16 meccsen kezdőként lépett pályára és remekül illeszkedett a támadó falba. A PFF Alex Mack sérüléséig a legjobbnak rangsorolta a clevelandi támadófalat. Bitonio versenyben volt a legjobb támadó újonc díjért is, s bár ezt végül nem kapta meg kétségtelen, hogy az egyik legjobb újonc volt a ligában.

Az év csalódása – Johnny Manziel

Azt hiszem vita nélkül mondhatjuk, hogy az agyon sztárolt irányító eddig hatalmas bustnak bizonyult ezzel elnyerve az év csalódása díjat. Nem is tudom, hogy csalódásnak lehet-e ezt felfogni, hiszen én is úgy gondoltam, hogy a mitugrász piás gyerek nem fogja megváltani a világot. Ugyanakkor nem vagyok rosszindulatú, kívánom neki sikerrel járja végig a rehabot aztán fusson neki még egyszer a dolognak és alázatos munkával bizonyítsa, hogy van helye az NFL-ben.

Fontos szabadügynökök

Ahtyba Rubin, Jordan Cameron, Miles Austin, hogy csak a nagyobb neveket említsük és még vagy egy tucat másik játékos is. Viszont el vannak eresztve rendesen, ebben a csoportban a Browns rendelkezik a legnagyobb mozgástérrel, közel 50 millió dollár szabad helyük van, úgyhogy nem feltétlen kell majd csak a draftra támaszkodni. Ahtyba Rubin tavaly több mint 8 millió dollárral terhelte a sapkát, ennyit semmiképpen nem adnék a 28 éves defensive tackle-nek, annak tükrében meg főleg nem, hogy mit alkottak a futások ellen 2014-ben. Austin és Cameron megtartása fontos lehet a csapat számára, hiszen amúgy sem dúskálnak a célpontokban, még kettő elvesztése csak tovább rontana a helyzeten.

Hiányposztok

Josh McCown szerződtetésével immár nem a QB a legnagyobb needje a gárdának. Kétségtelen, hogy nem hangzik valami felemelően a neve, ha Browns drukker lennék nem várnám nyugodtan a következő szezont, de rövid távon, amíg összefoltozzák Manziel máját lehet megoldás. De ezzel az igazolással legalább nagyobb figyelmet fordíthatnak a többi hiányposztra, mert van belőlük jócskán. Ott van mindjárt az elkapó kérdés, Gordon újabb eltiltásával ide el kell az erősítés. Aztán a védőfal fejlesztése is elsődleges, mert tök utolsó futáselleni védekezéssel nem lesz ebből előrelépés. Paul Kruger és Carlos Dansby mellé se ártana egy használható linebacker.


Andy Dalton ismét sikerrel bekormányozta a Bengals csapatát a rájátszásba és jó szokásához híven onnan ismét nyeretlenül távoztak. Idén a legnagyobb skalpjuk az alapszakaszban a Denver legyőzése volt, valamit, hogy oda-vissza megverték a Ravenst. Erősebb csapatoktól viszont rendre hatalmas verést kaptak, a Colts és a Patriots is simán átgázolt rajtuk, valamint a Steelers is kétszer simán lelépte őket. Náluk is, mint megannyi csapatnál a védelem a rákfenéje a sikeres szereplésnek, valahogy nem sikerül rendesen összerakni azt a D#-t.

MVP és Év Újonca – Jeremy Hill

Nálam mindkét elismerést a második körös running back kapja. Daltont az életbe nem írom ide amíg nem nyer végre egy playoff meccset, a védelemből Dunlapon kívül más nem érdemelné meg, A.J. Green pedig tavaly jobb volt (igaz, hogy idén 3 meccset kihagyott, de akkor is meggyőzőbb volt tavaly.) Szóval Hill berobbant az NFL világába és hathatós közreműködésével a Bengals a liga első felébe tartozik a futójátékokban. 1124 futott yardja mellé társul még 215 elkapott yard és összesen 54 pontot szerzett, egészen parádés bemutatkozás ez.

Fontos szabadügynökök

Rey Maualuga és Mike Nugent szerződését már meghosszabbították, Mike Pollak, Greg Little és Robert Geathers pedig útilaput kapott. Jermaine Gresham, Taylor Mays, Brandon Tate és Clint Boling szerződése jár még le. Utóbbinak nagy szerepe volt a sikeres futójátékok megalapozásában ezért megtartása fontos lenne a Bengals számára. Gresham hosszabbítása se lenne rossz, mert mögötte nagy a szakadék TE poszton.

Hiányposztok

A védelemben van bőven hova áldozni a draft pickeket, de a legégetőbb az a pass rush témaköre. Az összevissza elért 20 sack borzalmasan kevés (a legkevesebb a ligában), ezért egy kiváló DE megszerzése lehet az első számú prioritás. Ezenfelül nem ártana egy erős LB, egy DT, ha Bodine sem képes tovább fejlődni, akkor egy center is. Nem feltétlen kell egyedül a draftra koncentrálniuk a hiányosságok pótlásakor, ugyanis kicsivel több mint 30 millió szabad helyük van a sapka alatt, ezért jó pár igazolás belefér nekik.