Kijelenthetjük, hogy új korszak kezdődött a Lionsnál. Suh, Fairley és Raiola távozásával a csapat elveszítette három legmegosztóbb, legbalhésabb játékosát, helyükre pedig igyekeztek minél intelligensebb és érettebb playereket szerződtetni. Remélhetőleg nemcsak egy sokkal szimpatikusabb, de erősebb Lionst fogunk látni jövőre, legalábbis az FA mozgások és a véleményem szerint kiváló draft erre enged következtetni.

 

1/28 Laken Tomlinson, OG

Laken Tomlinson azon felül, hogy a legjobb igazi guard volt a drafton, az egyik legérdekesebb prospect volt idén. Nem azért, mert kitalált magának egy barátnőt, lebukott egy drogteszten vagy mert ráklábat kapott ajándékba egy rajongótól. Egy végtelenül szimpatikus és intelligens ember, aki két BSc-vel (antropológia és pszichológia) rendelkezik és idegsebész szeretne lenni futballkarrierje után. De, hogy a játéktudásáról is ejtsek pár szót, a legjobb pass blocker guard volt tavaly, sem sacket, sem QB hitet nem engedett, siettetésből is csak négyet. Remek futásblokkoló, konzisztensen megnyeri a párharcokat a LoS-on. Bár limitáltan atletikus, a második szinten való blokkolásnál már lehetnek problémái, de melyik idei falember volt tökéletes? Első perctől fogva kezdő lesz, hatalmas hiányposztra érkezett, nem beszélve arról, hogy a Broncostól a letradért cserébe még egy idei és jövő évi 5. körös picket, valamint Manuel Ramirezt (C/G) is megkapták.

Értékelés: A+

2/22 Ameer Abdullah, RB

Mondhatni Abdullah steal a második kör vége felé, ráadásul ismét hiányposztra. A draft sokak szerint 3. legjobb futóját néhány merészebb mockban az első körbe tették (Cowboys), a második kör végefelé kifejezetten jó értéket képvisel. Nincsenek tökéletes méretei, de a játéka letisztult, „ultra atletikus” és „hiper produktív”, bármit végre tud hajtani. A futball intelligenciája kiváló, a végsebességét hamar eléri, a passzjátékoknál pedig hibátlan, két éve nem ejtett el labdát (48 passz).

Joe Lombardi rendszerébe tökéletesen illik, valamint tovább gyarapítja a Lions hagyományosan fumble veszélyes futóinak névsorát. Ha javul a pass protectionben, tökéletes 3-down player lesz belőle.

Értékelés: A

3/16 Alex Carter, CB

A Broncostól kapott 5. körért cserébe a Lions feltradelt a Vikings helyére, hogy elhozza a Stanfordról érkező (vagyis nyilván okos) Alex Cartert. A pick védhető, Darius Slay mellett csak Rashean Mathis van, aki bár parádés volt tavaly is, nem lesz fiatalabb. Carter egy nagyon produktív, ideális méretekkel és fizikummal megáldott agresszív, jól szerelő CB. Mayhew szereti az ilyet, ráadásul a vérvonal is rendben van, az apja első körös volt 1993-ban és 27 interceptionnel fejezte be a karrierjét. A probléma „csupán” annyi, hogy Carter zóna védelemben érzi jól magát, emberfogásban gyengébb, ami a Lions esetében kifejezetten hátrány. Idén vélhetően, hacsak valaki le nem sérül, inkább epizódszereplő lesz. A pick értékét növeli, hogy remek alapanyag (sokan 2. körre jósolták), nagy az upside-ja és safetyként is használható.

Értékelés: B+

A csapat annak ellenére választott a 4. és 5. körben, hogy Ngatáért cserébe odaadták a két pickjüket a Ravensnek. A csere után kissé túlozva azt írtam, hogy jól tették, a tavalyi gyenge draft után jobb nem erőltetni. Azért csak megpróbálták.

A Lions egy jövő évi 3. körös picket adott az Eaglesnek az idei 4. körös cetlijükért (a Sasok nyerték a cserét) hogy elhozzák Gabe Wrightot. Az Auburn defensive tackle-jét az optimistábbak a 2-3. körre prognosztizálták, de valójában 3-4. körös picknek számított. Futás ellen gyenge, viszont tökéletesen illik a Lions agresszív rendszerébe, az első lépése nagyon jó, jól kapja el a snappet, első évében valószínűleg szituációs pass rusherként használhatják. Az 5. körben a Bucstól kapott pickért cserébe jött Michael Burton, egy fullback! Hiányposztre hozták, elkapni is tud és állandó helye lesz a speciális egységben. Persze, ez még nem indok a korai kiválasztása mellett még akkor sem, ha az 5. körös pick (5/32), amit rá áldozott a csapat kvázi a semmiért jött. 

Szerencsére a 6. és 7. körös pick volt annyira jó, hogy kompenzálja a fenti két húzást. Quandre Diggs (CB) intelligens, remekül olvassa a route-okat és folyamatosan fejlődött az egyetemen. Az alulméretezettsége ellenére (konkrétan mini, 175 centi) nagy eséllyel kezdő lesz a slot corner poszton. A végén, összességében a 240. választással a Lions megszerezte Corey Robinsont (OT)!

A South Carolina falembere megosztotta az embereket, de több szakértő is a top100-ba várta. Hosszú karok, nagy kezek, hatalmas test, futásblokkolásban kiváló és pass protectionben is tűrhető, csak 16-szor tudtak nyomást generálni mellette. A Lions jelenlegi kezdő LT-je, LaAdrian Waddle undrafted volt, ehhez képest Robinson már előrelépés. Rotációban, különösen futásoknál nagy eséllyel szerepet kap, de az sem kizárt, hogy a szezon második felétől ő védi majd Staffordot. A potenciál megvan benne.

Értékelés: A-

Összegezve: A Lions okos, intelligens játékosokat hozott hiányposztokra. Megerősítették a tavaly 45 sacket engedélyező, futásblokkolásban használhatatlan támadófalat, pótolták Busht és feltöltötték a CB-sort. Malcom Brownt nem kell sajnálni, a Ngata-Walker kezdő duó van annyira jó, hogy nem kellett top picket áldozni védőfalemberért. A FB választás is védhető, Gabe Wright is kellett a rotációba, de a magas ellenértékek végett „csak” nagyon jó draftot produkáltak az Oroszlánok.

Értékelés: A