Ebben a posztban találhatóak az AFC csapatai által igazolt szabadügynökök, az NFC-seket pedig EMITT találjátok. Érdemes könyvjelzőbe rakni, folyamatosan frissítjük majd!

 

TRADE! Mike Wallace és 7. kör -> Vikings

5. körös pick -> Dolphins

Wallace nem hozta azokat a számokat amiket várt tőle a Miami közönség. Fizetése pedig akkora, mint egy top10 elkapónak. Nem meglepő tehát, hogy nem marasztalták az egykor szebb napokat is megélt játékost. A Dolphins már el is kezdte feltölteni a roster-ét tehetséges fiatal elkapókkal, Wallace pótlására. A Minnesota pedig Greg Jennings után újra bepróbálkozik egy viszonylag nagy nevű, de utolsó szezonjaiban keveset mutató elkapóval.

Értékelés:

Miami Dolphins: A

Minnesota Vikings: B-

(Leonidasz007)

Dan Williams, DT

4 év, $25.5 millió, $15.2 millió garantált

Williams egész NFL karrierjében az Arizona játékosa volt. Az egyik legjobb szezonját pont tavaly produkálta, mikor 56 tackle-el segítette a Cardinals-t, hogy a liga majdnem legfélelmetesebb futás elleni védelmét rakják össze. Az évi 6 millió esetében reálisnak mondható, bár Knighton és Fairley után, talán kicsit sok.

Értékelés: B+

(Leonidasz007)

Nate Allen, S

4 év, $23 millió, $11.8 millió garantált

Na ez megint mi? Én elhiszem hogy ki kell tölteni a cap space-t, de okosabban nem lehetne? Allen a számokat tekintve legjobb szezonján van túl, de az sokat elárul róla, hogy az Eagles passz elleni védekezése így is 2. legrosszabb volt tavaly a ligában. Tavaly nem talált új kérőt, ezért egy évre hosszabbított, de nem gondolom hogy sokan fogják siratni Philly-ben.

Értékelés: C-

(Leonidasz007)

TRADE! Kenny Stills, WR -> Dolphins

Dannel Ellerbe, OLB + 3. kör ->Saints

Nem értem a Saints. Megtartják a sokkal drágább és gyengébb Colstont, elcserélik a top és fiatal játékosaikat, persze hatalmas dead cappel (eddig 22 millával állnak), hogy pickeket gyűjtsenek egy tehetség alapján átlagos draftra. De azt is hogy?! A 23 éves Stills volt a Saints legjobb elkapója tavaly, folyamatos fejlődést bemutatva. Ezzel szemben Ellerbe egy jobb napjain is átlagos LB, aki eddig egy szezont sem bírt ki sérülés nélkül az NFL-ben eltöltött 6 éve alatt!! Eddig a mérkőzéseinek több mint harmadát kellett kihagynia sérülés miatt, de legalább 8.5 millió dollárral terheli a spakát, így a Saints megnt minuszban van.

Értékelés: D-(Renningan)

A Dolphins pedig köszöni szépen! Felszabadítottak 8.5 millió dollárt a capből és kaptak egy remek elsőszámú, fiatala elkapót egy olyan játékosukért, aki tavaly 1 meccsen tudott pályára lépni és amúgy is ki akarták vágni. Ráadásul így Wallace-t is simán eltudták cserélni, további milliókat felszabadítva. Egyelőre nagyon jól csinálja a menedzsment, hirtelen lett 16 millió dollár költőpénzük, ne lepődjünk meg, ha tovább erősödik majd a gárda.

Értékelés: A

Marcus Gilchrist, S

4 év, $22 millió, $8.5 millió garantált

A Jets nem elégszik meg semmivel. Nem elég hogy 2 brutális CB-t igazoltak, de az S mélységet is bővitették. Gilchrist 4 éve van a ligában és folyamatos fejlődést mutat. Tavaly 77 tackle-t, 2 forced fumble-t, 1 Interceptiont és 1 sack-et jegyzett, tehát elég sokoldalúan kivette a részét a védekezésből. Kicsit szerintem túl lett fizetve, de jól kiegésziti ezt a secondary-t.

Értékelés: B-

(Leonidasz007)

Brian Orakpo, OLB

4 év, $35 millió, $13.5 millió garantált

Orakpo a liga egyik legjobb pass rusher linebackere. Az egyetlen gond vele a sérülékenysége, egészségesen gond nélkül hozza a 10 sackes szezonokat. Tavaly tagelte a Redskins 12 millió dollárért, ahhoz képest a Titanstől kapott majd 9 millió reálisabbnak tűnik, az alacsony garantált tartalom miatt pedig top igazolás.

Értékelés: A-

(Renningan)

Rahim Moore, FS

3 év, $12 millió, $4millió garantált

Ez bruhaha kategória. Morre a Broncos kezdő safety-je volt szinte egész karrierje során, vagyis a teljesítményére nem sok panasz lehet. Évi 4 millió dollárért ajándék, nem is értem, hogy nem sikerült megtartania őt Elwayéknek. Tökéletes igazolás.

Értékelés: A+

(Renningan)

Derrick Morgan, OLB

4 év, $27 millió, $10.5 millió garantált

Ez is remek igazolás a Titanstől. Morgan nem annyira jó rusher, mint Orakpo, viszont kevésbé sérülékeny és az utóbbi 3 szezon mindegyikében szerzett legalább 6 sacket. Szép kis pass rusher duó alakult ki Nashville-ben.

Értékelés: A-

(Renningan)

Jordan Cameron, TE

2 év, $15 millió, $5 millió garantált

Én nagyon szeretem Cameron játékát, ha csak egy kicsit is normális irányítója lenne, simán hozná Graham vagy J. Thomas számait. Egyértelműen jobb, mint a Dolphins által transition tagelt Cherley Clay (akit így el is enged majd a csapat), viszont jó eséllyel egy agyrászkódásra van a teljes zokni léttől, szóval van benne kockázat. A legjobbakat neki, Tannehillnek pont ilyen célpontok kellenek.

Értékelés: A-

(Renningan)

Justin Forsett, RB

3 év, $9 millió, $? millió garantált

Mindenképpen kellett ez a megállapodás a Ravens-nek. Nagyon fogytak a jó futók a piacon és Forsett a tavalyi szezon után különben is megérdemli a bizalmat. Évi 3 millióért pedig ajándék. Kérdés, hogy Kubiak távoztával mennyire tudja megismételni a tavalyi számokat, de még ha kicsit visszaesik a teljesítménye akkor is megéri ezt a pénzt.

Értékelés: B

(Leonidasz007)

Antonio Cromartie, CB

4 év, $32 millió, $? garantált

Cromartie újra összeáll a Jets-el és Revis-sel. Kezdem egyre kevésbé irigyelni Brady-t. A liga legjobb védői egytől egyig ebben a csoportban kötnek ki. Én ezt a 8 milliót nem is sokallom, teljesen reális Cromartie-nak. Félelmetes lesz ez a secondary, ha még egy erős S-t is összekapar a Jets. Ha kicsit fiatalabb lenne ez lenne a tökéletes szerződés.

Értékelés: B+

(Leonidasz007)

James Carpenter, G

4 év, $19 millió, $?millió garantált

A Jets tovább építkezik, ehhez pedig Carpenter jó megoldásnak tűnik. A Guard futáshoz és passzhoz is jól blokkol, bár a 2014-es éve kicsit gyengébbre sikeredett. Ehhez mérten nem is kellett a megszerzéséhez mélyen zsebbe nyúlni. Carpenter tackle-ként érkezett a ligába, de nem sikerült a várakozásoknak megfelelően teljesítenie, ezért átmozgatták guard-ba, ahol egy rövid idővel eredményes tudott lenni.

Értékelés: B

(Leonidasz007)

Jabaal Sheard, DE/OLB

2 év, $11 millió, $5.5 millió garantált

Szerintem Belichick megint nagyot húzott. Sheard képes 3-4 és 4-3-ban is játszani, ez pedig lehetőséget ad a Patriots-nak a variálásra. Igaz a 25 éves játékos 4-3-ban érzi igazán jól magát és érzésem szerint így is fogják a legtöbbször használni. A fizetése közepes, nagy erősítés lehet az átlag 6 sack-et évente jegyző volt clevelandi.

Értékelés: B+

(Leonidasz007)

Kendall Langford, DE/DT

4 év, $17.2 millió, ? garantált

Megint egy korrekt igazolás a csapattól. Langdord nem játszott kifejezetten jól a Rams 4-3-as védelmében, de Miamiban jól ment neki a 3-4-es sémában, szóval Indianapolisban is hozhatja a jobbik formáját. Nem az a nagy név, akire a rengeteg cap spece alapján számítani lehetett, de egy szolid igazolás.

Értékelés: B+

(Renningan)

Jared Odrick, DT

5 év, $42.5 millió, $22.5 miliió garantált

Végre olyan Jags igazolás, aki meg is éri a pénzét. Odrick egy nagyon jó szezonon van túl, és ennél még jobb is lehet. Egyaránt jó futás ellen és kellően nagy nyomást tud generálni az irányítóra, nincsenek pályán kívüli balhéi, még csak 27 éves, ráadásul 3-4-és és 4-3-as rendszerben is tud játszani. Szerintem túlfizetve sincs, legalábbis az eddigi Jags igazolásokhoz képest, az ár/érték arányt érdekes módon jól belőtték.

Értékelés: A+

(Renningan)

Andre Johnson, WR

3 év, $21 millió

Johnson lemondott több pénzről (Chargers), hogy egy Super Bowl-ért küzdő csapathoz kerüljön. Csoportriválishoz megy, ez eléggé felpaprikázza majd a Texans cornereket évente kétszer. Kicsit sokat adtak talán Johnsonnak, aki már öregszik, viszont volt mit a tejbe aprítania a Coltsnak, hiszen jól állnak sapka-ügyileg. 

Értékelés: B+

(katonadani)

Curtis Lofton, LB

3 év, $18 millió, $10 millió garantált

Raiders most kezd észbekapni, hogy már kinyitott az FA és be is gyűjtőtte első komolyabb áldozatát. Én kicsit magaslom ezt az árat, főleg hogy tavaly Loftonnak nem volt egy kimondottan jó éve. Elsősorban futás ellen hasznos LB, passz ellen nem teljesit túl fényesen. Kicsit olyan érzésem van hogy későn kapcsoltak és már nagyon akartak valakit ők is felmutatni.

Értékelés: C 

(Leonidasz007)

undefinedTRADE! Ryan Fitzpatrick, QB -> Jets

Kond. hetedik körös pick(6 lehet) -> Texans

Ez egy korrekt trade-nek tűnik így elsőre. A Jets megpróbál még egy közepesnél nem jobb QB-t hátha bejön nekik. A Texans-nál pedig rosszul nem járhatnak, mert Fitzmagic már így is létszámfeletti volt.

Értékelés: 

Texans: B

Jets: A-

(Leonidasz007)

Clint Boling, OG

5 év, $26 millió

A legjobb elérhető guard volt Boling, így újraigazolta őt a Bengals. A szerződés értékével sincs nagy probléma, teljesen jó üzlet köttetett.

Értékelés: A-

(katonadani)

undefinedJeremy Maclin, WR

5 év, $55 millió, $22.5 millió garantált

Hatalmas fogás a Chiefs részéről még ha elég drágán is. Maclin remek szezonon van túl és volt edzője szárnyai alatt csak tovább növelheti számait. Ebben segítségére lehet hogy a Kansas használható elkapó nélkül áll nélküle, így tömni fogják labdával amíg csak mozog. Végre láthatunk 5 yard-nál hosszabb passzt is Smith-től vajon? Az elmúlt egy nap történései pedig arra engednek következtetni hogy nem csak a Chiefs, de Maclin is jól járt. Persze az évi 11 millió is épp elég indok, de még az is lehet hogy mellette egy playoff-ra jobban esélyes csapatban kötött ki.

Értékelés: A

(Leonidasz007)

Dan Skuta, OLB

5 év, $20.5 millió, ? garantált

Hát ez meredek. Skuta egy tipikus cserejátékos és special teamer, de más semmi. Két éve a 49ers egy két éves, 3 milliós szerződést kötött vele, és bár 30 meccsen pályára lépett, csak 18-szor volt kezdő és kemény 5 sacket sikerült elérnie.  KB, mint Jacoby Jones, csak védőben, ha a fenti összeg felét kapja, már akkor is túl van fizetve. Garantált tartalom még nem ismert, de én azért erősen fontolóra venném a kedves GM úr menesztésének lehetőségét.

Értékelés: D

(Renningan)

Da'Norris Searcy, SS

4 év, $23.75 millió, $10.5 millió garantált

A Titans jelenleg 44 millió dollárnyi cap space-szel rendelkezik, nem sokkal kevesebbel, mint a Jags, mégis normális üzleteket bonyolít le. Searcy-nek a 2014-es szezon volt az első teljes szezonja, és korrekt munkát végzett, monhatni sikerült helyettesítenie a Saintshez távozó Byrd-öt. Passz és futás ellen is jól játszott, Bernard Pollard helyére tökéletes választás.

Értékelés: A

(Renningan)

Davon House, CB 

4 év, $25 millió, $10 millió garantált

Egy újabb csodálatos Jaguars igazolás. House egy backup CB és nem több. Értem én, hogy a cap space 95%-át el kell költeni, de House-nál legalább 10, még le nem igazolt, de jobb CB elérhető még mindig. Bár, ki tudja, lehet, hogy ők annyit kérnének, mint Revis... Egyedüli pozitívum vele kapcsolatban, hogy a méretei olyanok, amelyeket Gus Bradley kedvel, és csak ezért nem F az igazolás.

Értékelés: E

(Renningan)

Buster Skrine, CB

5 év, $25 millió, $13 millió garantált

Idzik te vagy az!? A Jets leigazolte Revist szerintem nagyon is elfogadható áron, pletykálják Cromartie-t, ott a keretben még Dee Milliner, erre elhozzák a Brownsban ugyan kezdő, de a 2. számú elkapók ellen is megszenvedő, inkonzisztens Skrint. Davon House-nál jobb, ez tény, viszont akkor legalább 9 elérhető, még le nem igazolt, de jobb CB-t tudnék felsorolni.

Értékelés: D

(Renningan)

Darrelle Revis, CB

5 év, $70 millió, $39 millió garantált

WOW. Revis kimaxolja a ligát és a szabadügynök-piacot üzletileg. Emlékeztek még, hogy 2 éve a Buccaneersnél játszott? Visszatért Amerika legnagyobb piacára, ő lesz a franchise arca, tehát elég jó marketing bevételei is lesznek s tényleg ő lesz itt a nagy sztár, akit a szurkolók imádnak. Nem fog még egy Super Bowlt nyerni Revis, de neki a pénz a fontos most már. A Jets szerzett egy sztár cornert elképesztően drágán, jöhet mellé akár Cromartie is a pletykák szerint, Rex Ryan meg bosszankodik Buffalóban, hogy Bowles-nak megadják a cornereket a front office-ból, neki meg nem tették meg ezt.

Értékelés: B

(katonadani)

Revis egy életművész, róla egész biztosan lesz poszt a későbbiekben. Nem volt kérdés, hogy a pénzt válassza, a Patriots mégis, furcsa módon belement a játékba, elküldték a szerintem nélkülözhetetlenebb és sokkal olcsóbb Brownert, csak hogy legyen keret, és most duplán szívtak. A Jetsnek már csak ezért is megérte Revis, nem beszélve arról, hogy még így is van 28 millió dollárjuk költekezni, és bár soknak tűnik a cornerbackre szánt pénz, az évi 14 millió csak 2 millióval több, mint amennyit a Pats fizetett neki tavaly, és 2 millióval kevesebb átlagban. Még azt sem mondhatjuk, hogy agyon lett fizetve, még ha 5 éves az a szerződés (3 év mulva ingyen elküldhető).

Értékelés: A-

(Renningan)

Frank Gore, RB

3 év, $12 millió, $7,5 millió garantált

Ugyanazt kapta Gore, mint amit az Eaglestől kapott volna, de valamiért nem akart Chip Kelly alatt játszani. Így elment a Coltshoz, ahol jó helye lesz, hiszen futó nincs ott, akire számítani lehetne, így jó éve lesz. A Colts is jól járt.

Értékelés: A

(katonadani)

Trent Cole, OLB

2 év, $16 millió, $8 millió garantált

A Coltsnál kötött ki az Eagles történetének második legtöbb sacket szerző játékosa, két jó év lehet még benne, bár sok ez a 8 millió nekem, 6ért A-t adtam volna.

Értékelés: B+

(katonadani)

TRADE! Haloti Ngata, DT -> Detroit Lions

Baltimore Ravens -> 4. és 5. körös pick

Annyi cikket elolvastam Suh-ról, hogy már a hátam közepén jött ki, bezzeg Ngatáról egy szó sem volt. Nem baj, így tökéletes! Suh, Fairley és Mosley szerződése lejárt, így a Lions legnagyobb needje a tackle volt, és bár jelenleg Ngata szerződéséből már csak egy év van hátra, nagyon jó vételnek tűnik. 8.5 milliót fog keresni, ami nagyon is vállalható egy hozzá hasonló klasszis esetében,  és még kapott is mellé a Lions még egy hetedik körös picket. Perfect. 

Lions értékelés: A

A Ravens is jól járt az üzlettel. A csere előtt a Ravensnek 2 milliója volt a sapka alatt, cut esetén pedig ugyanúgy bent maradt volna 7.5 millió dollár halott pénz, mint most. Viszont lett két extra draftcetliük, kihozták a maximumot a helyzetből.

Ravens értékelés: B+

(Renningan)

Nálam egyértelműen a Lions az üzlet nyertese, kaptak egy kiváló játékost Suh-hoz képest bagóért és nem is kellett magas draft cetlit beáldozniuk. A Ravens szarul állt a sapka alatt, így ők meg akartak szabadulni Ngata-tól, de én többet kértem volna a helyükben.

Értékelés:

Lions: A-

Ravens: B

(katonadani)

Julius Thomas, TE

5 év, $46 millió, 24 millió garantált

Bevallom, nem tartom sokra Thomast: egy nagyra nőtt, blokkolni képtelen elkapó (tight end), akinek egy leendő Hall of Famer irányító dobált. Lusta, 90%-osan nem hajlandó játszani, semmi alázat nincs benne, csak a pénz érdekli, a Jagsnek pedig abból sok van, szóval nem egy meglepő deal. Szerintem nem ér évi 9.2 millió dollárt éves szinten, de hiányposzta érkezett, Bortlesnek pedig minden segítségre szüksége van. A Parnell igazolásnál még mindig sokkal jobb!

Értékelés: C+

(Renningan)

Bortles nagyon örül ennek a tranzakciónak, jó kis vörös zónás célpontot kapott, ha szeretne játszani, ami az utóbbi időben napvilágot látott hírek alapján egyáltalán nem biztos. Túlfizették, persze, de ki kell osztani a fizetési sapka 95%-át, szóval költeni kell, ez van. 

Értékelés: B+

(katonadani)

Thomassal kapcsolatban legtöbbször azt szoktuk hallani, hogy egy LB-hez képest túl gyors, egy CB-hez képest pedig túl nagydarab. Ezáltal egy hatalmas mismatch akárki fogja. A Red Zone-ban hatalmas fegyver mindegy melyik csapatnál játszik éppen. Ezek alapján azt is hihetnék, hogy a Jaguars hatalmas üzletet kötött és a Denver hoppon maradt. Az utóbbi hónapok azonban kezdenek rávilágítani azokra a problémákra, amik eddig a háttérben húzódtak és jelentősen hozzájárultak, hogy a Denver nem ragaszkodott a kiváló TE-hez. Thomas elvileg többször is visszautasította a játék lehetőségét olyan helyzetekben mikor nem érezte magát 90%-os állapotnál jobban és inkább nyalogatta a sebeit a partvonal mellett. Ebben a ligában nem egyszer láttunk szerintem olyat, hogy valakik a teljesítőképességük határán átlépve akár segítették csapatukat, nemhogy ha már 90%-osnak érezték magukat. Ez mellett a tény mellett a fizetési igényeit tartotta akkor is szem előtt, mikor a közül kellett választani, hogy egy playoff esélyes vagy a liga hátsó harmadában tanyázó csapat játékosa legyen. Ilyen hozzáállással pedig jobb helyen is van egy olyan helyen ahol megtalálta elképzeléseit. Majd az idő eldönti, hogy milyen TE is valójában ha nem Manning dobál neki.

Érékelés: B

(Leonidasz007)

Owen Daniels, TE

3 év, $12 millió, ? garantált

Elway megint varázsolt: megtartotta Virgil Greent és elhozta Kubiaknak Danielst, ráadásul évi 4 milláért, ami szinte ajándék. Tavaly azt írtam, hogy Daniels nem lesz rosszabb, mint Pitta, most meg azt mondom, hogy Owen bácsi simán hozni fogja Julius számait, kevesebb, mint fele annyi pénzért. Leonidasz örülhet!

Értékelés: A+

(Renningan)

Már Kubiak érkezése után is valószínűsítettem, hogy a Broncos célba veszi Daniels-t. Nem csak azért mert kiválóan illeszkedi a Kubiak által képviselt támadófelfogásba és jól is ismerik egymást, hanem azért is mert a jó elkapó TE nélkül maradt vadlóvaknak egy kiváló ár/érték arányú játékosról beszélünk. Szerencsére sikerült megállapodni egy olyan összegben, ami teljesen korrekt a csapat és Daniels számára is, aki már rosszabb irányítókkal a háta mögött is jó számokat hozott. Véleményem szerint nem hogy minőségi pótlás Thomas pótlására, de amíg Julius csak a Red Zone-ban volt igazán aktív addig Daniels minden szituációban jól használható. Daniels a tavalyi évben a PFF szerint a 6. Legjobb TE volt a ligában, pedig sokan a 10 közé se soroltuk volna. Egy igazi háttérben meghúzódó csupasziv ember akivel Manning gyorsan megtalálja a közös hangot szerintem.

Értékelés: A+

(Leonidasz007)

Jermey Parnell, OT

5 év, $32 millió, 13 millió garantált

Parnell az egyetemen egy évet focizott (amúgy kosarazott), draftolatlanként vitte el a Saints 2009-ben. A Cowboysnál töltött most négy évet és az utóbbi két évben akkor került a csapatba, amikor Doug Free épp sérülésekkel bajlódott. Nem mondom, nem játszott rosszul a fal jobb szélén, de azért több, mint évi 6 milliót kiadni egy csere jobb oldali tackle-ért finoman fogalmazva is túlzás. Ami még viccesebbé teszi a történetet az az, hogy Doug Free - akinek a cseréje volt Dallasban Parnell - alacsonyabb értékű szerződést (3 év, $15 millió, $6 millió garantált) kapott idén a kovbojoktól.

Értékelés: D

(katonadani)

Ndamukong Suh, DT

7 év, $114 millió, $60 millió garantált

Suh nem csak az idei év, de sokak szerint az elmúlt 10 év legfontosabb szabadügynöke lett. Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy nagyon gyorsan megtalálta az igényeinek megfelelő pénzt, nyaralóhelyet, csapatot. A kapott 114 millió dollárja 60 millió garantálttal körülbelül a várható összeg volt. Én senkinél nem tartok indokoltnak ekkora fizetést, még ha ez a valaki az elmúlt évek legjobb FA-ja se, mert az könnyen a többi csapatrész rovására mehet és a jövőben korlátozza a csapat lehetőségeit. A Miaminál így egy brutális D-line áll össze aminek se Tom Brady, se a frissen ebbe a csoportba igazolt McCoy nem fog örülni, mivel ez a sor mind futás mind passz ellen brutális lesz. Az egész esetben az a furcsa, hogy a hírek szerint a Detroit hajlandó lett volna kicsivel több mint évi 17 millió dolláros szerződést Suh-nak ajánlani, de Suh mindenképp ki akarta maxolni a pénzt. Összeségében mind Suh részéről, aki a pénzt nézte elősorban, mind a Miami részéről, akik már nagyon megtörnék a New England hegemoniáját kicsit elhamarkodott döntésnek tartom, ami viszont jól is elsülhet. 

Értékelés: B-

(Leonidasz007)

Suh ezzel a szerződéssel éves átlagban ($19 millió) az ötödik legmagasabb szerződést kapta meg, szóval ő mindenképpen elégedett. A fizetéséből adóznia sem kell igazán, e miatt még jobb neki az üzlet. A Dolphins védőfala elképesztően brutális lett, retteghet Brady. Ezzel a lépéssel a secondary is jobban fog mutatni, hiszen ha nagyobb a nyomás az ellenfél QB-ján, akkor könnyebb dolga van a cornereknek és a safety-knek. Nekem tetszik ez a lépés a Miamitól is igazából, leszerződtették a liga második legjobb védőjét, a védelem oldaláról építkeznek, mostmár tényleg illene a rájátszásba jutni. Kicsit drága volt és sokat foglal a sapkából, de hát tudtuk, hogy Suh-nál ezzel számolni kell.

Értékelés: A-

(katonadani)

Nem értettem, hogy ilyen cap helyzettel a Dolphins hogyan hihette azt, hogy van esélyük leigazolni Suht. De megtörtént. Suh játéktudásával nem lehet vitatkozni, az ilyen igazolásokkal lehet eladni minden jegyet, a csapat rengeteget erősödött vele. A kérdés az, hogy a nullához közelítő még rendelkezésre álló pénzből mit hoz ki a csapat, mert hiányposzt azért van bőven, egy nem irányítónak évi 19 milliót adni pedig azért elég merész. B+ -t adok, de csak azért, mert így végre van egy ilyen Dolphins játékos, akinek a mezét érdemes megvenni.

Értékelés: B+

(Renningan)

Devin McCourty, S

5 év, $47.5 millió, $28.5 millió garantált

Már pont kezdett volna reménykedni (ahogy a sok safety hiányos csapat is), hogy a Patriot teszteli a piacot, de aztán Belichick igazolva önmagát megtartotta az idei FA, Suh után talán legértékesebb játékosát. McCourty tökéletes láncszeme volt a Revis-szel kiegészitett secondary-nek, akik így ugyanolyan eredményesen folytathatják munkájukat, mint eddig. Devin megtartása különösen akkor előnyős, ha a cornereid erősek emberfogásban, és talán nem kell mondanom kinek az újraigazolására vár még a bostoni közönség. Az évi 9 millió még csak szerintem nem is mondható soknak, miközben Maxwell például 10 millió felett fog kapni.

Értékelés: A

(Leonidasz007)

Én is kezdtem már reménykedni, hogy le tudjuk igazolni DMC-t, aztán arra keltem, hogy marad a hazafiaknál. Persze, számítottam erre igazából, hiszen ő is elmondta, hogy maradna és a Patsnek is egyértelmű erőssége. Én is őt vettem volna előrébb a prioritási listán, mint Revist a New England helyében. 

Értékelés: A

(katonadani)

Jerry Hughes, DE

5 év, $45 millió, $20 millió garantált

A Bills folytatja aktív offseason tevékenységét. A tavalyi év félelmetes D-line-jában Jerry Hughes-nek legalább akkora szerepe volt véleményem szerint, mint Mario Williams-nek, pedig őt sokkal többen ismerik. Rex Ryan szereti ha egy domináló defense van a kezei alatt, itt pedig tavaly láthattuk hogy mire is képes ez a csapatrész. Hughes legalább olyan jó az irányítók siettetésében (10 sack), mint a futás megállításában (53 tackle). Hiba lett volna elengedni. A fizetése nem kimondottan magas (Suh több mint kétszer ennyit keres), ezért ezt egy jó üzletnek tartom a Bills részéről. Végre elkezdték belátni a divizió csapatai, hogy itt komolyabb fegyverekre van szükség mint Geno Smithek a Patriots uralmának megszakitáshoz. 

Értékelés: B+

(Leonidasz007)

Brandon Flowers, CB

4 év, $36 millió, ? garantált

Itt egy kicsi túlfizetésről beszélhetünk szerintem, ami annak köszönhető hogy nem nagyon maradt jó CB a piacon (Maxwell->Eagles, Jackson->Houston). Az évi 9 millió nagyon hízelgő Flowers-re nézve attól függetlenül hogy egy piszok jó CB. A San Diego nem nagyon tehetett itt véleményem szerint mást mint megadta azt a pénzt amit Flowers kért. Nem ártanak a jó CB-k abban a divizióban ahol Manning dobál, de így kevesebb pénz fog jutni a többi need-re márpedig van pár.

Értékelés: C

(Leonidasz007)

Én pont ellenkezőleg, Maxwell fizetését tartom túlzónak, hozzá képest Flowers még ár/érték arányban is meg van. Tavaly Pro Bowl szinten játszott, ráadásul nincs is nagyon mélység mögötte a poszton, szóval őt mindenképpen meg kellett tartani. 

Értékelés: A-

(Renningan)

Rodney Hudson, C

5 év, $44.5 millió, $20.35 millió garantált

Elég sok pénz ez egy centernek, túl sok is, de a Raidersnek van egy rekesz pénze és el is kell költenie, hiszen van egy minimum, amit ki kell osztani a játékosainak. Csoportriválistól happolták el Hudsont és az eddigi center Wisniewskinél fiatalabb is, így alapvetően nem rossz igazolás, csak a poszthoz képest kifizetett pénz horribilis. Ilyet Alex Macknak lehet érdemes adni, Hudson azért nem az a szint.

Értékelés: C+

(katonadani)

Ryan Mallett, QB

2 év, $7 millió, ? garantált

Ezt vártam, nincs meglepetés, hacsak nem a következő szerződés, de arról alább. Mallettben lehet potenciál, megküzdhet Hoyerrel a kezdő posztért, bár nem ő az esélyes így első ránézésre. Így viszont nem is lesz kipróbálva élesben, ami nem ártana a megítélése és értke szempontjából. Lehet, hogy belőle egy örök backup, egy "valahavolt" ígéret lesz.

Értékelés: B

(katonadani)

undefinedBrian Hoyer, QB

2év, $10.5 millió, $4.75 garantált

A Jets is versenyben volt Hoyerért, de végül a Texans lett a befutó. Annyiból nem tetszik ez, hogy nem hosszú távú megoldás (oké, ilyen nem is igazán volt a piacon), megint legalább 2-3 évig maradhatnak a középmezőnyben, valahogy valakivel ki kell innen lépniük. Hoyer részéről egyébként jó az üzlet, hiszen küzdhet egy kezdő posztért az NFL-ben és minden esélye megvan a megszerzésére.

Értékelés: B

(katonadani)

Mégse hivatalos még, csak nagyon valószínű.

Orlando Franklin, OT

5 év, $36.5 millió, $20 millió garantált

Egy remek OT aki a sémaváltás miatt nem ér már annyi pénzt Denverben mint San Diegoban. Kubiak érkezése miatt a Denveri OL valószínűleg átáll ZBS-re, ami azt jelenti, hogy egy több mint 325 fontos Orlando Franklin nem lenne olyan hatékony, mint volt az elmúlt években. Franklin egy remek játékos, aki amúgy simán megéri az évi  7 milliós összeget. A San Diego jól járt vele, ez az összeg teljesen vállalható, még úgy is hogy viszonylag nagy százaléka garantált. Franklin pedig bár állítása szerint jól érezte magát Denverben az új sémában már nem valószinű hogy hasonlóan eredményes lett volna.

Értékelés: B+

(Leonidasz007)

Franklin leigazolásával D.J. Fluker mehet be guardba, ahogy már a mock draftunkban is vizionalizáltam, így akkor az első körben jöhet egy tackle-től különböző poszton alkalmazható játékos. Jó igazolás, annyira nem is volt drága. 

Értékelés: A-

(katonadani)