A sok távozó és támadó koordinátor cserét követően sem reménytelen a Hollók helyzete, sőt! Jövőre ismét eredményesen szállhatnak harcba a rájátszásért.

 

A 2012-es Super Bowl menetelés óta a legbíztatóbb szezont produkálta a Ravens tavaly. 10-6-os mérleggel második helyen jutottak tovább a csoportból, majd a wild card körben az ősi rivális Steelerst lépték le magabiztosan. A divíziókörben a későbbi Patriots megálljt parancsolt Flaccoéknak (egy rendkívül szoros találkozón), de kétségtelenül eredményesebb szezont zártak, mint 2013-ban. Nem volt sok mozgásterük a sapka alatt az idei offseason kezdetekor, annak ellenére sem, hogy Flacco gigaszerződését majd csak a 2016-os szezontól kezdik igazán nyögni. A sikeres szereplés ellenére távozó akad bőven Hollóknál, érkező annál kevesebb, de ez betudható főleg annak, hogy nem nagyon tudtak hova ugrálni.

Távozók: Gary Kubiak (OC, Broncos HC),  Owen Daniels (TE, Broncos), Haloti Ngata (DT, Lions), Jacoby Jones (WR, Chargers), Pernell McPhee (OLB, Bears), Torrey Smith (WR, 49ers), Darian Stewart (FS, Broncos), Tyrod Taylor (QB, Bills), Terrence Cody (DT, cut), Bernard Pierce (RB, Jaguars)

Az edzők oldaláról is volt távozó, nem csak a játékosok közül. Kubiak a Broncosnál Foxot váltja majd, aki jövőre a Bears gárdáját próbálja történelmi mélységükből életre pofozni. Az ő hiányát szerintem meg fogja érezni a Ravens, Kubiak már volt vezetőedző Houstonban, egy éves kitérő után most újra ezen minőségében áll majd a Denver szolgálatába. Halkan megjegyzem, mint támadó koordinátor szerintem jobban megállta a helyét.

A távozók többsége a Ravens szerény anyagi mozgástere miatt került csapaton kívülre. Haloti Ngata szerződéséből még egy év hátra volt, trade útján került a Lionshoz, akik egy 4. és egy 5. körös draft cetlit küldtek Baltimoreba a DT játékjogáért. Ezzel a cserével mindkét fél jól járt, a Lionsnál hatalmas need volt egy jó DT, a Ravens pedig plusz extra választási jogokhoz jutott. A tavaly draftolt Jernigan most előléphet Ngata árnyékából és megmutathatja miért ért 2. kört.

McPhee távozása felemás. Egyfelől tavaly a legjobb szezonját zárta 4 éves karrierje alatt, ám még nem igazán derült ki valójában mire képes állandó kezdőként. A Ravensnél ugyanis Terrell Suggs és Elvis Dumervil mögött csak limitált szerephez jutott mint OLB. A Medvék 5 évre 40 milliót fizetnek neki, ekkora összegért pedig szó nélkül lelépett az átalakuló Bears védelemhez.

Jacoby Jones személyében nem csak egy elkapót, de egy remek visszahordót is elvesztett a Ravens. Évi 2,5 milliós átlagért került a Chargershez, ha egy kicsivel több lehetősége lett volna a Hollóknak, őt érdemes lett volna megtartani. Ha elkapó szerepe miatt nem is, mint visszahordót feltétlen. 3 évet alatt 5 visszahordott TD-vel ajándékozta meg a Ravenst, 2012-ben pedig a playoff menetelés Malcolm Butlerje volt a csapatának. Torrey Smith távozása nem egy nagy érvágás a Ravensnek. Green Bay-es hasonlattal élve, Smith húzott egy Greg Jenningset, nagy pénzért egy rosszabb csapatba igazolt. A 49ers jelenleg atomjaira hullik, nem tudom elképzelni, hogy a pénzen kívül akármi más motiválhatta Smith-t a szerződés aláírásakor. Szerintem nem kár érte.

Owen Daniels követte Kubiakot Denverbe, ahol Julius Thomas távozását követően kellett a TE. Daniels ezzel gyakorlatilag élete lehetőségét kapta meg, hogy a legeredményesebb szezonját fussa 2015-ben. A Ravensnél Dennis Pitta sérülését követően került csak a kezdőbe, a Denvernél jelenleg pedig csak Virgil Green a kihívója. A Ravens nem kerül nagy bajba a távozása után ha Pitta jövőre rendben lesz, mindenki jól járt és boldog. Terrence Codyt kivágták, nem veszteség, dead money nélkül mehetett útjára, alig-alig szerepelt, akkor sem alkotott semmi maradandót.

Érkezők, maradók: Marc Trestman (új OC, Bears HC), Kendrick Lewis (FS, Texans), Matt Schaub (QB, Raiders), Chris Canty (DE, re-signed), Justin Forsett (RB, re-signed), Christo Bilukidi (DE, re-signed), Morgan Cox (C, re-signed), Lawrence Guy (DE, re-signed)

A Ravens-Broncos-Bears edzőkeringő utolsó láncszeme Trestman, aki a távozó Kubiak helyére érkezik. Kétségtelen, hogy mint HC megbukott, úgy látszik az a fajta felelősség nem neki való. Mint OC viszont megállhatja majd a helyét, 2002-ben a Raiders támadó koordinátoraként Super Bowlba jutatta a csapatot, irányítója pedig az alapszakasz MVP-je lett. Persze több mint 10 év alatt változott az NFL is, meglátjuk mire megy majd régi posztján. Mindenesetre sokat mondó adat, hogy karrierje során 3 évnél tovább csak egy CFL-es csapat élén dolgozott (ott viszont szép eredményeket ért el). Meglátjuk, nem írom le előre, de csodát sem várok tőle, a lehetőség adott, jobb offenset kapott a keze közé, mint amilyen a Bearsnél volt, akármi is kisülhet ebből.

Újra igazolták Justin Forsettet, amivel maximálisan egyetértek. A liftesfiú kiválását követően remekül élt az ölébe hulló lehetőséggel és kis túlzással több yardot futott, mint egész addigi karrierjében. Forsett ugyanis 2008 óta csapódik a ligában jobbra-balra, de sehol nem sikerült megvetni a lábát, most úgy látszik Baltimoreban révbe ért. Jutalma pedig egy 3 éves 9 milliós szerződés, újfent mindenki boldog lehet, a Ravens nem megy csődbe ettől a dealtől, Forsett számára pedig ez egy igazi motiváló erőt jelenthet. És ami a legszebb az egészben, a Ravens tuti biztosra ment Forsett szerződésével. Ha ugyanis a 2015-ös szezonban nem hozza az elvárt szintet, és kiderül, hogy csak tiszavirág életű fellángolásról volt szó, akkor minden komolyabb veszteség nélkül szélnek ereszthetik a futót. A kérdés csak az, Kubiak nélkül mire megy majd jövőre…

A veterán Chris Canty érdekes utat járt be a holtszezonban. Az egész kezdődött azzal, hogy a Ravens február közepén cutolta a defensive endet. Canty ezután járt a Seahawksnál még a visszavonulás is felmerült, majd egy váratlan húzással a Ravens visszaigazolta egy 2 éves szerződéssel. Ami egészen pontosan egy 1 éves szerződés további +1 éves opcióval. Az egész oda-vissza igazolás mérlege, a dead moneyt is figyelembe véve, +925 ezer dollár extra cap space a Ravens részére. Hogy érdemes volt-e a veterán játékost visszahozni? Nem egy fiatal játékos, de egy átlagos teljesítményre még mindenképpen képes, kiegészítő embernek tökéletes, ráadásul Ngata távozását követően minden tapasztalat elkél majd a falba, és az öltözőben is.

Két olyan igazolása volt a Ravensnek, akik tavaly más csapathoz tartoztak. Matt Schaub a kényszermegoldások tipikus példája. Egy éves szerződést kapott, hogy egy újabb évig ücsörögjön a padon, miközben dollár milliók vándorolnak a zsebébe. Már-már a Matt Flynn-i magasságokat ostromolja, nulla hozzáadott értékkel hizlalja a bankszámláját. Inkább életművész, mint QB. A Ravensnek kellett a back-up irányító, draftolni nyilván nem fognak, hosszú évekig ellesznek még Flaccoval, ebben az esetben is mindenki boldog. Kendrick Lewis hiányposztra jött, az ő szerződése sokkal jobban előre viheti majd a csapatot. Stewart helyét veszi majd át a secondaryben, szerintem ez előrelépés jelent majd, ami ráfér a Hollók passzelleni védekezésére. Ráadásul szinte minimál pénzért kapták meg, főleg ha figyelembe vesszük idén mennyire elszállt a defensive backek fizetése.

Összességében, ha azt nézzük mekkora mozgástere volt a Ravensnek, és abból mit hoztak ki, nem olyan rossz ez. A két extra draft cetlivel 10 választásuk lehet majd, ebből 6 az első 4 körben! Ennek elégnek kell lennie ahhoz, hogy betömjék a lyukakat a rosteren. Gondolok itt elsősorban a CB és WR posztokra.

Értékelés: B