A Minnesota háza táján idén minden két dolog körül forgott. Az egyik Adrian Peterson eltiltása és lehetséges távozása volt. A másik pedig, hogy a csapat megtalálta jövőjének franchise irányítóját, Teddy Bridgewatert. A Vikingek a 2014-es draft első körének utolsó választásával húzták ki a tehetséges QB-t, aki első szezonjában szép teljesítménnyel hálálta meg a bizalmat. Tavaly tehát sikerült gyémántot találnia a csapatnak. Most megnézzük idén is folytatják-e a felemelkedést.

 

Az első körben látszólag két megoldás kínálkozott a Vikings előtt. Az egyik az lett volna, hogy Bridgewater volt csapattársával DeVante Parkerrel erősítik meg az elkapósort, ezzel egy megszokott társat kínálnak a másodéves irányítónak. A vezetőség azonban a másik lehetőség mellett döntött és Trae Waynest, sokak szerint a felhozatal legjobb CB-jét választották ki. Az értékelés elsőre egyértelműnek tűnhetne. A csapatnak mindenképpen szüksége volt egy emberre Rhodes másik oldalára és a class legjobb embere is kínálta magát. Vajon Waynes tényleg ilyen egyértelmű választás volt? A statisztikák szerint az egész 2014-es szezonban mindössze 1 touchdownt engedett és összesen 5 olyan meccse volt, ahol 20 yardnál hosszabb játékot csináltak meg ellene. Köszönhető ez elképesztő sebességének és magasságának, mély route-okon nagyon nehéz megverni, a leggyorsabb elkapók sem nagyon tudják lefutni. Ez egy igen nagy pozitívum vele kapcsolatban, de akkor lássuk kicsit a másik oldalt is. A rövidebb, középtávoli útvonalakon már rendszeresen bajba kerül. Mutatja ezt az a tény, hogy 14.9 yardot átlagoltak elkapásonként ellene, ami már kevésbé impressziv statisztika. Nehezen változtat irányt és rövidebb irányváltoztatásokkal tarkított route-okon könnyű megverni. Tovább rontja megítélését, hogy nem tud megfelelően koncentrálni és nem a labdát, hanem az emberét nézi, aki ezt könnyedén ki tudja használni. Nem csoda, hogy a 2014-es szezonban kevés interception és labdaleütés került a neve mellé. Az előbbiekből kiderül, hogy mivel nem a labdát nézi, így futás ellen is kevésbé használható, ami sebezhetővé teszi az oldalát. Félreértés ne essék, Waynes egy egészen kiváló CB, aki talán tényleg a legjobb lehet az idei classból. Egy Megatron, Jeffery, Nelson nevek által fémjelzett csoportban nem árt, ha van egy cornered aki a hosszú route-okat jól fedezi és elég magas is ahhoz, hogy ne legyen könnyű hosszú elkapást kivitelezni mellette. Értéke viszont azért korántsem olyan egyértelmű, mint azt sok helyen eladták. Mike Zimmer kitűnő corner képzőként ismert, így gyámsága alatt Waynes igazán jó lehet. Parker kivételével nem is nagyon tudom ki lehetett volna megfelelőbb választás a csapat számára és a posztot se tudom támadni, így a negatívumok ellenére is jó opciónak tartom.

Értékelés: B

A következő körben maradtak a védelem erősítésénél és a kicsit megkopott Chad Greenway helyére érkezett a sokak által legjobb középső linebackernek nevezett Eric Kendricks. Kendricks statisztikái egészen elképesztőek. 42 meccsen kezdett az egyetemem és ez idő alatt ő lett a UCLA történetének legtöbb tackle-t végrehajtó játékosa. Minden évben ő vezette csapatát ebben a mutatóban és három évéből kétszer az egyedüli szereléseket tekintve is vezette a ligát. Egy hihetetlen gyors, atletikus játékosról van szó, akinek fő erőssége, hogy középső linebackerhez képest nagyszerű coverage-ben. Tight endek, futók, de akár slot elkapók őrzését is rá lehet bízni. Jó ösztönökkel rendelkezik és atletikusságának köszönhetően fedezi a passzsávokat, így könnyed interceptionöket vagy leütött labdákat érhet el. A hiányosságai azok leginkább ott kezdődnek, ahol kevésbé várná az ember. Nem mondható kimondottan nagydarabnak és fizikai erejét tekintve is vannak nála erősebb inside linebackerek. Izmosabb futók ellen ezért nehezebben védekezik, könnyebben rázzák le magukról. Az edzőtábor alatt tehát egy kis tömegfelpakolásra számíthat. A tavaly draftolt Anthony Barral, aki mellesleg szintén az UCLA egyetemről jött, egy igazán fiatalos lendületes sort alkothatnak a pálya közepén. A második kör közepe fele pedig jó értéknek számit, még akkor is, ha voltak aggályok egy volt lábsérülésével kapcsolatban.

Értékelés: A-

A harmadik körben már olyan ember érkezett, aki az első két körös választással ellentétben futás ellen használható. Úgy látszik a Vikings stábja szeret olyan embereket draftolni, akik posztjuk elsődleges céljától szokatlanabb játékban erősek. Persze nem azt állítom, hogy egy defensive endnek nem feladata a futás elleni védelem, de a pass rushnak hangsúlyosabbnak kéne lennie. Ez pedig Danielle Hunter esetében nem igaz. Több, mint 700 snappet töltött a pályán tavaly, melyből összesen 14 nyomásgyakorlásra volt képes és 1,5 sackre. Ez akkor is borzasztó statisztika, ha ellensúlyozza magabiztosabb futás elleni produkciójával. Magasságát és hosszú kezeit kihasználva egy igazi futásmegállító specialistává képezte magát. Befele vágva rendszeresen megtudja verni emberét és már a line of scrimmage-en vagy a mögött megállítja a futást. Elég egysíkú játékosnak érzem, bár legalább futás ellen jól védekezik, ha már Kendricks ebben kicsit gyengébb. Nem gondolom, hogy azonnali kezdő lesz, de különösen futásra számítva többször pályán találhatja magát.

Értékelés: C

A negyedik körhöz érve először vette szemügyre a támadósort a csapat és ez is lehet, hogy csak azért volt, mert T.J. Clemmings még mindig zuhanórepülését hajtotta végre. A tehetséges offensive tackle-t sokan akár az első körbe is várták, de a második körben a draft előtt kihagyhatatlannak tűnt. Aztán elkezdtek egyre nagyobb nyilvánosságot kapni lábsérülései és fájdalmai és ez minden csapatot távol tartott. A Minnesota azonban itt már kihagyhatatlan lehetőségnek érezte és nem hagyta tovább csúszni. Érzésem szerint ezt nagyon helyesen tették, mert hacsak nincs valami tényleg hatalmas probléma a háttérben, akkor nagyon jó üzletet csináltak. Clemmings elsődlegesen futásblokkolásban kiváló, az egész classt figyelembe véve a legjobb évet produkálta tavaly. Testi adottságai kiválóak és nagyszerűen képes lábaival megtartani a blokkokat. Lehet ez is az egyik oka sérüléseinek, mivel alulról próbálja meg visszaverni a terhelést. Passzblokkolásban már kicsit szolidabb értékekkel bír, még akkor is, ha a statisztikák alapján az első tizenötben elkelt Peathez hasonló számokat tud felmutatni. Igaz ehhez az is kellett, hogy nem a legerősebb védőkkel találkozzon. Az edzőtáborban majd kiderül, hogy milyen állapotban van a lába, de akár az se kizárt, hogy az első héttől kezdő lehet.

Értékelés: A

A következő körben két célpont érkezett Bridgewater számára. Először MyCole Pruitt, tight end, aki csupán egy FBS ellenféllel találkozott, de akkor 11 felé tartó labdából tízet is elkapássá váltott és 136 yardot kapirgált össze. Ő Rudolph mögött megbízható helyettes lehet. Aztán Stefon Diggs elkapó érkezett, aki nagyon tehetséges játékos még a közepes 2014-es szezonja ellenére is. Kellően gyors, atletikus, hogy szabadra játssza magát és az irányváltásait nehezen követik le a cornerek. Nem hiszem, hogy az ötödik körben húzva kezdőként számítana rá a csapat, de Charles Johnson is a szezon közben lett megbízható célpont. A hatodik körben szintén két játékos lett kiválasztva. Tyrus Thompson egy igazi nagydarab futásblokkoló tackle, aki elég nyers stílussal és rövidebb karokkal rendelkezik a kelleténél, de a többi fizikai adottsága lehetővé teszi, hogy megállja a helyét a védők ellen. Aztán B.J. Dubose, aki a harmadik körben draftolt Hunterhez hasonlóan futás ellen jobb, passz ellen használhatatlan. Végül az utolsó körben megismételték a hatodik kört és előbb egy offensive tackle-t, aztán egy defensive endet húztak. Austin Sheparddal kapcsolatban érdekesség, hogy jobb grade-eket kapott, mint az első körben kiválasztott Ereck Flowers, igaz tette mindezt sokkal gyengébb ellenfelek ellen. Edmond Robinson pedig valószínűleg a keretben maradásért is küzdeni fog, mivel tavaly egy FBS csapat elleni meccsen sem vett részt. Az ötödik körtől kezdve a Minnesota minden komolyabb posztját igyekezett mélyíteni és Pruitt, Diggs, valamint Thompson akár sok játéklehetőségre is számíthat. Szerintem okosan azokra posztokra húztak, ahol a mély keret előnyt jelent, így pozitív jegyet kapnak. Az itt elkelt játékosoktól senki sem várja az azonnal hatást.

Értékelés: A

Összességében egy elég derék draftot produkált a csapat. Amikor kellett best player available taktika szerint húztak, amikor kellett hiányposztra és nem riadtak vissza a kisebb sérüléshírektől sem. A harmadik kör kivételével nem igazán van kifogásolnivalóm ez ellen a draft ellen és ha Bridgewater ott tudja folytatni fejlődését, ahol tavaly abbahagyta, valamint Peterson kevesebbszer viszi haza gyerekét az iskolából, akkor a megerősített védelemmel megnehezíthetik a csoportriválisok dolgát.

Értékelés: B+