A New Orleans Saints csalódást keltő szezonon van túl. A csapat egyáltalán nem tudott megfelelni a várakozásoknak, szinte az egész brigád alulteljesített. Ráadásul a csapat úgy kezdett neki az offseasonnek, hogy a fizetésekkel is hadilábon álltak. A vezetőség ezért úgy döntött, hogy itt az ideje a totális újjáépítésnek. Ennek megfelelően az FA piacon jó néhány magas fizetésű, de véleményem szerint értékes játékostól szabadultak meg. Cserébe szorgosan gyűjtögették a draftcetliket a jövő csapatának. Lapozás után megnézzük jól használták-e ki ezeket a pickeket.

 

Az első választásuk az OT Andrus Peatre esett. Érdekes helyzetben voltak, mert bent volt még DeVante Parker és Bud Dupree is és ezek a posztok szintén erősítésre szorulnak a Szenteknél, ők mégis a támadófal megszilárdítását tűzték ki az első körre. Véleményem szerint Peat, Scherff után a második legképzettebb OL játékos volt a draft alatt, így nem lehet hibáztatni őket a választással. Kérdéses azonban, hogy első évében rögtön kezdő tud-e lenni, mert tackle poszton megvan a csapat, ugyanis Zach Strief és Terron Armstead is itt érzi igazán jól magát. Peat értékelésénél figyelembe kell vennünk, hogy ő találkozott a legerősebb ellenfelekkel a draft elejére várt tackle mezőnyből, többek között Leonard Williamsszel és leendő csapattársával Hau’oli Kikahával is találkozott az egyetemi szezon során.

Legnagyobb erőssége a futójátékok során a line of scrimmage vonalán való blokkolás, az elmúlt szezonban mindössze a playek 5.7%-a végződött negatív yarddal, amikor a pályán volt. Rendkívül jó testfelépítésű, magas, erős testalkatú és mellé jól használja kezeit, valamint a lábmunkája is kifinomult. Az ösztönei is rendben vannak, gyorsan reagálja le a védők befele vagy kifele vágásait. A problémái ott kezdődnek, amikor nem a LoS-on kell blokkolnia. Térben nehezen mozog, ha nem tudja egyenes vonalban elérni a linebacker sort, akkor irányváltásokkal ki lehet borítani az egyensúlyából. Pass protectionben szintén megmutatkoznak hiányosságai. Technikája szétesik amint a szélen a védők megnyitják a pályát, nincs meg a kellő türelme és sokszor rosszul választja meg a blokkolási szögeket is. Testfelépítése és ösztönei tökéletesek a játékhoz, de a technikáján van még mit csiszolni. Számára teljesen ideális lenne egy első év, amikor az egyik kezdő LT mögött tanulhat, az más kérdés hogy a csapatnak enyhe luxus lenne a 13. választásukat erre használni.

Értékelés: B

A Graham trade-nek köszönhetően még mindig maradunk az első körnél és a Szentek második választását vesszük szemügyre, aki kisebb meglepetésre Stephone Anthony lett. Értem én, hogy a belső LB poszt szintén nagy erősítésekre szorult, de erre a posztra lehet, hogy később is tudtak volna játékost fogni. Anthony nem rossz játékos, a top 5-ben szerepel az FBS inside linebackerek rangsorában és rendre pozitív osztályzatokat kapott egyetemi meccsei után. Jó a játéksebessége és ellenőrzése alatt tudja tartani a pálya közepét, de ki tud érni a szélre is. Megvan a képessége a tight endek és futók fedezésére egyaránt. Akkor sem jön zavarba, ha blitzelni küldik. Egy igazi every down linebackert tudhat soraiban vele Saints és a gyenge felhozatal miatt, akár az első naptól kezdő lehet. Ki kell emelni akaratát is. Juniorként elvesztette kezdő pozícióját, de nagyszerű teljesítményével és küzdeni tudásával visszaszerezte azt. 2014-ben 75 tackle, 2,5 sack és 10,5 negatív yardos szerelés fűződött a nevéhez. Először nem voltam kibékülve a választással, de Anthony statisztikáit és képességeit megvizsgálva abszolút jó pick lehet.

Értékelés: B

A második körre áttérve, a csapat tovább erősítette a védelmét és Hau’oli Kikaha érkezett. Egy igazi pass rusher DE-ről van szó, aki 3-4-es védelemben érzi igazán jól magát. Az irányító siettetésében kitűnő osztályzatokat szerzett. Egy intelligens játékos, aki nagyszerűen használja kezeit, köszönhetően annak, hogy fiatalabb korában judo bajnok volt és a legkülönfélébb technikákat is elsajátította. A következő statisztika csak tovább erősíti azt, hogy az irányítók rémálma lehet, miszerint volt egy 14 meccses sorozata, amikor minden meccsen szerzett sacket. Hiányosságai a futójátékok során adódnak, rendszerint az irányítóra koncentrál és könnyen utat enged a futóknak. Aggodalomra adhat okot, hogy több alkalommal volt probléma a bokájával és többször szorult orvosi segítségre. Első szezonjában megosztott játékpercekre számíthat, különösen passzjátékok elleni playeknél. Kicsit egysíkú játékosnak érzem és a sérülései se sok jóval kecsegtetnek, de legalább a poszt indokolt.

Értékelés: C

A 3. kör egyértelműen a jövőnek szól, mivel Garret Grayson érkezett. Nem feltétlenül érzem ezt jó húzásnak, mivel Breesben még van pár év és Grayson nem az a tehetség, aki 3. kört ért, ha nincs szükséged instant kezdő irányítóra. Ugyan neki van a legjobb QB ratingje play action fake játékoknál, de ezen kívül elég szerény teljesítménnyel rukkolt elő, nem is túl meggyőző csapatok ellen. Különösen rosszul teljesít, ha nyomás alá helyezik és ha kevés ideje van, akkor rendre rossz döntéseket hoz. Nem igazán tud improvizálni, így ha az első és második kiszemeltjét jól fedezik, akkor gyorsan bajba kerül. A videók alapján egy olyan játékosról van szó, aki elég körülményesen méri fel a helyzetet és szeret a biztonságot nyújtó fal mögött időt tölteni.  Brees személyében ugyan a legjobb tanárra találhat, de se a kört, se a játékost nem tartom jó ötletnek, ha a Saints feltétlen most akarta megoldani a jövő QB kérdését.

Értékelés: C-

A másik 3. körös választásuk már inkább tetszik. P.J. Williams az off field dolgai nélkül biztos nem csúszott volna idáig, de ha már így alakult, akkor a Saints köszönte szépen. Williams az összes corner közül a legjobb volt futás ellen, összesen 33 futásmegállítás fűződött a nevéhez. Egy különösen fizikális cornerről van szó, leendő csapattársához, Brownerhez hasonlóan sok zászlóra számíthat. A gyengeségei akkor mutatkoznak meg igazán, ha nem tudja elkapóját megfelelően jammelni a LoS-en mert mellé kerülve már könnyebben megverik. Arról nem is beszélve, hogy az ő nevéhez fűződik a legtöbb missed takle is az előző szezonból. 17 elhibázott szerelési kísérletig meg sem állt, ez pedig aggodalomra adhat okot.  Keenan Lewis és Browner mögött kaphat így is bőségesen szerepet, de akár kipróbálhatják slot CB-ként is. Igaz, itt az egyetemi snapjainek kevesebb, mint 3%-át töltötte. A 3. kör végén már jó választásnak gondolom, még ha akadnak is hiányosságok a játékában. A passz ellen szenvedő Saintsnek szüksége lehet a rotálásra és a friss emberekre.

Értékelés: B

Az 5. körben továbbra is a védelem maradt a fókusz és mindhárom játékos ide érkezett. Davis Tull ugyan csak két mecset játszott FBS ellenfelek ellen, de teljesítménye meggyőző volt. Kevésbé egydimenziós játékos, mint Kikaha, egyaránt jól védekezik futás és passz ellen is. Rendkívül jól kapja el a snap pillanatát és többnyire övé az első lépés. Természetesen nem hiába lett csak az 5. körben kiválasztva, mivel technikája teljesen kiforratlan. Nem tudja hatékonyan használni kezeit és lábmunkája is csiszolásra szorul. Ezen kívül a méretei is hagynak kívánnivalót maguk után. Valószínűleg a speciális egységben fog szerephez jutni az első években. Tyeler Davison és Damian Swann pedig a posztjaik mélyítéséért lehetnek felelősek, egyikük se számíthat sok kezdő percre. Végül pedig egy futó érkezett Marcus Murphy személyében, aki szintén a special team fontos szereplője lehet, mert a Szenteknek van mit javulni visszahordások tekintetében is. Nehéz ezt a szekciót értékelni, mert egyikük se lesz kezdő és nem is azért érkeztek, hogy nagy hatással legyenek a jövő évi játékra. A posztok rendben vannak, ezért pozitív irányba mozgok inkább el.

Értékelés: B

Összességében nem tartom annyira jónak ezt a draftot, pedig a sok korai pickből igencsak jó névsort lehetett volna kihozni. Grayson draftolása mindenképpen korai és a Kikaha pick jogosságáról se vagyok meggyőződve. Ami viszont mindenképp rontja nálam az átlagot az a WR és TE poszt teljes figyelmen kívül hagyása. Graham az utóbbi években a hátán vitte a csapat passzjátékát és ha csak egyedül távozik, akkor is nehéz lenne a pótlása. Stills azonban szintén elhagyta a csapatot, így nem ártott volna legalább egy későbbi körben elkapót draftolni. Ezen kívül a támadófal közepe is kérdéses nálam. Breesnek szüksége van a hatékony védelemre és a megfelelő fegyverarzenálra is, márpedig egyelőre nem látom a megoldást.

Értékelés: B-