A St. Louis Rams csapatának szezonja jóformán már a rajt előtt véget ért. Sam Bradford, a kosok irányítója ugyanis sérülést szenvedett, és ezért az egész idényt kihagyni kényszerült. A kezdő QB kiválása után a csapat nem sok jóra számíthatott és a szezon első felét pocsékul is kezdte. A maradék meccsekre azonban a védelem vezetésével összeszedte magát az együttes, és többek közt a Denver skalpját is begyűjtve kozmetikáztak az eredményeiken. A védelem néhol félelmetesnek tűnt, volt egy időszak, amikor alig kaptak pontokat. Az FA piacon tehát elsősorban a támadóoldalon várhattak változást a szurkolók. Azonban nem teljesen az következett, amire számítottak.

 

A csapat egy cserével kezdte meg a holtszezont, aminél talán csak a Jimmy Graham trade szólt nagyobbat. A Philadelphia Eaglesszel kötött egyezség értelmében a Rams megszerezte Nick Folest és egy jövő évi második körös picket, mindezért odaadták Sam Bradfordot, és egy idei 5. körös draftcetlit. Ezzel a húzással a Rams megszabadult Bradford elég nagy fizetésétől, és attól sem kell rettegniük mikor sérül meg újra. Vagyis de, ugyanis, ha Bradford sérülés miatt nem játszik legalább a támadósnapek felén, egy 3. vagy 4. körös pick jár érte az Eaglesnek. A Bradford után felszabaduló pénzmennyiség és a fix második kör miatt a Rams jött ki jobban a cseréből, ám az irányítógondok így sem tűnnek megoldottnak. 

A csere mellett csendesebben zajlott minden. Nézzük előbb az érkezők oldalát.

Érkezők/Újraigazoltak: Case Keenum (QB, Houston), Garret Reynolds (OT, Detroit), Nick Fairley (DT, Detroit), Akeem Ayers (LB, New England), Kenny Britt (WR, újraigazolt), Lance Kendricks (TE, újraigazolt)

Foles mellett érkezett egy másik QB is Case Keenum (Houston) személyében. Nem kezdő kaliber, és ha nem történik valami Folesszal, akkor  valószínűleg nem is fog feltűnni élesben a center mögött. A jövőbeli QB helyzete azért sem lesz egyszerű, mert a Rams O-line eddig sem volt egy életbiztosítás, de a 2014-ben kezdőként pályára lépő 9 lineman közül mindössze 3 maradt a keretben, és erősítés gyanánt is egyetlen Garrett Reynolds (Detroit) érkezett. Reynolds képes guard és tackle pozícióban is játszani és dolgozott már együtt a jelenlegi OL edzővel, így hasznos tagja lehet az alakulatnak, de az, hogy esetleg felfelé fog kilógni, semmi jót nem jelent.  A már így is bivalyerős védelembe érkezett Nick Fairley (Detroit), a tavaly elit Detroit D-line-ból és Akeem Ayers (New England), aki kiegészítő ember lehet egyes játékoknál. Fairley sérülése ellenére is a jobb DT-k közé tartozott a 2014-es szezonban, így érkezése mindenképpen upgrade, még ha ez a csapatrész nem is szorult különösebb erősítésre.

Az újraigazoltak névsorát két nem túl veretes név, Kenny Britt WR és Lance Kendricks TE képviseli, akik Foles célpontjai lehetnek, de egyikükre se lehet ráfogni, hogy húzónevek lennének. Britt évi egy-két meccsen képes volt eddig is felvillanásokra, de sose tudta tartósítani jó formáját, Kedricks pedig még a kiemelkedő meccsekkel is adós maradt.

Távozók: Shaun Hill (QB, Minnesota), Jake Long (LT), Joseph Barsdale (OL), Davin Joseph (OL), Scott Wells (C), Kendall Langford (DT, Indianapolis)

A 2 érkező QB-t 2 távozó váltotta. Bradford távozását már kiveséztük, Shaun Hill (Minnesota) pedig bármilyen elfogadható teljesítménnyel szállt is be, nem lesz se fiatalabb, se klasszis irányító. A hírek szerint, a Rams így is szeretett volna hosszabítani vele, de azt a pénzt nem voltak hajlandóak beáldozni érte, amit a Vikings kínált. Fentebb már említettem, hogy az O-line eléggé felforgatott állapotba fog jövőre kerülni, ennek pedig oka, hogy a Rams nem tartotta meg se Jake Longot, se Joseph Barkdale-t, se Davin Joseph-et, de még a center Scott Wellst se. Fontos megjegyezni, hogy az említett nevek közül még senki nem talált új csapatot, így könnyen előfordulhat, hogy mégis a Ramsnél kötnek ki újra. Nem mondanám, hogy teljesítményük alapján rászolgáltak volna erre, de egy régi indián közmondás szerint nem szerencsés egy teljesen összeszokatlan O-line-t felküldeni Foles (vagy akárki) elé. Az utolsó távozó pedig Kendall Langford (Indianapolis), akit Fairley meggyőződésem szerint tökéletes fog pótolni.

Összefoglalva tehát: irányító poszton egy jó, de nagyon sérülékeny és drága irányítót lecseréltek egy olcsó, kicsit sérülékeny közepesre, hoztak egy csere QB-t egy csere QB helyére, felforgatták az eddig sem szuperáló O-line-t, és Fairley-re cserélték Langfordot. Akárhogy is nézem, a kemény védelem megmaradt, talán még jobb is lesz, a támadósor viszont nem igazán tűnik fejlődőképesnek. Nem hiszem, hogy egy 8-8 közeli szezonnál több lenne a csapatban. A csoporton belül a San Franciscót így is ütniük kell, de az Arizonát és a Seattle-t kétlem, hogy be tudják előzni.

Értékelés: C-

A drafton elég sok irányt el tudok képzelni nekik. Jöhet az O-line-ba valaki (La’el Collins), jöhet elkapó (DeVante Parker), de akár jöhet corner (Trae Waynes) is.