Az FA időszak sok szurkoló rémálma. Kedvencek mennek el (rossz esetben akár csoportrivális csapathoz), nem sikerül hosszútávon megállapodni szimpatikus játékosokkal és nem sikerül betölteni tátongó lyukakat a rosterben. Az elmúlt években a szabadügynökök fizetési igényei jelentősen megnövekedtek a korábbiakhoz képest. De valóban a játékosok igényei nőttek meg a semmiből vagy ez a XXI. század tendenciájának és a cap space növekedésének köszönhető?

 

Ahhoz hogy ezt megállapítsuk, nézzünk rá először a fizetési sapka váltózására.

(2010-ben nem volt fizetési sapka, mert a tulajdonosok nem tudtak megállapodni a CBA-t (Collective Bargaining Agreement) illetően. Ebben az évben az előző év adatát használom.)

Láthatjuk, hogy 2007 óta folyamatos emelkedésben van, még ha nem is nevezhető olyan brutális növekedésnek. Ez egyáltalán nem meglepő, a ligának igazodnia kell valamelyest a gazdasági változásokhoz és más sportágak fizetéseihez. Mielőtt még rátérnénk a fizetések változására vizsgáljuk meg hogy arányosan mennyit emelkedett a sapka.  

A következő táblázat azt mutatja meg mekkora százalékkal emelkedett az előző évhez képest:

Ezekből az adatokból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az utolsó 3 évben volt a jelentős emelés. Vizsgálatomhoz csak az elmúlt 8 év adatait használom, de azt nem árt tudni, hogy a 2000-es évek elején még ennél is nagyobb volt a változás. Például 2002-ben még a felét se érte el a mai összegnek a keret.

Ennek fényében nézzük meg, hogy a játékosok igényei miképpen változtak az utóbbi években.

Az összes poszt elemzése nagyon sokáig tartana, ezért bátorkodtam kiemelni három napjainkban fontos csapatrész adatait. Elemzésemben a CB-k, DE-k és a WR-ek szerepelnek. Eshetett volna választásom a QB-ra is, de az ő igényeik nem tükrözik a valós pénzmozgásokat, hiszen egyes sztár QB-k jelentősen kiemelkednek a ligából mind játékukat tekintve, mind ehhez mért fizetésüket tekintve.

Nézzük tehát hogyan fest a 3 poszt fizetéseinek alakulása az elmúlt 8 évben.

(Számításaimhoz a francise tag-ek nagyságát vettem alapul, mivel az minden esetben a top5 fizetés átlagát veszi alapul, ez pedig remek alapot szolgáltat a kalkulációhoz. A fizetések minden esetben dollárban vannak kifejezve)

Nem meglepő módon a fizetési igények is jócskán megemelkedtek mindhárom poszt esetében. A leglátványosabb változás talán a cornerek esetében van, akiknél a top5 fizetés átlaga 2007-ben még csak 6 millió dollár alatt volt, 2011-ben pedig már a 13 milliós határt is átlépte.

A könnyebb átláthatóság kedvéért egy táblázatban összeszedtem, mekkorák voltak a százalékos emelkedések az előző évhez képest posztonként:

Végezetül pedig azt is megvizsgálom, hogy a top5 cap hittel rendelkező játékos mekkora átlagos hit-tel rendelkezett 2011-ben és 2015-ben.

Ez a táblázat azt mutatja, hogy amíg 2011-ről 2015-re a fizetési sapka 19%-al nőtt, addig a top5 cap hittel rendelkező játékos átlagos cap hit-je 39%-al.

A kérdésre a válasz tehát látszólag egyértelmű. A fizetési sapka az utóbbi években komoly emelkedésben van és valószínűleg ez a folyamat a jövőben is folytatódik. A játékosok fizetése viszont sokkal nagyobb mértékben kezdett el növekedni, mint az indokolt lenne. Az NFL-be kerülő játékosok nagy része, mint tudjuk nem az eszéről, a jól befektetett pénzéről vagy az átgondolt pénzügyi döntéseiről híres. Ha egy sztárjátékos megkap egy hatalmas fizetést, akkor a posztján játszó többi is igyekszik kikövetelni azt magának.

Egyrészt, mert az egója nem engedi meg, hogy ő kevesebbet keressen egy olyan játékosnál, akinél jobbnak tartja magát, másrészt nem érti meg, hogy ezzel nem a csapat, hanem egyéni érdekeit szolgálja. Egy nagy szerződés beindít egy lavinát, amit nagyon nehéz megállítani. Nem tagadom, hogy vannak olyan játékosok, akik az utolsó centig megérdemlik az elképzelhetetlen nagy összegeket is, de ezzel beindítanak egy olyan mechanizmust, ami negatívan hat a többiekre.

Azok, akik később rádöbbennek, hogy a csapat sikeressége nélkül hiába vesznek 5 sportkocsit és 4 házat, nem jutnak gyűrűhöz, később átstrukturálják a szerződésüket, hogy megteremtődjön az esély a Superbowl-ra.

Összességében szükség van arra, hogy a játékosok megkapják a nagy szerződéseket, hiszen egész évben kockáztatják testi és szellemi épségüket a pályán. Ezt azonban célszerű lenne ésszerű keretek közé szorítani, mert lassan eljutunk arra a szintre, hogy egy-egy sztárjátékos annyit keres, mint a csapat fele. Nem kell meglepődni, hogy az idei FA időszak alatt, több csapat jelentős játékosállomány cserélésbe kezdett, mert nem tudtak a sapka alatt maradni vagy eredményt elérni a jelenlegi keretükkel. Jövőre rá se ismernénk néhány csapatra, ha nem követnénk az offseason eseményeit, ez pedig a fanatikus szurkolóknak nem véletlenül nem tetszik.

(A táblázatok saját szerkesztések az nfl.com, spotrac.com és overthecap.com adatai alapján.)