A Medvék teljesen átalakulnak, a tavalyi szégyenteljes szezont követően minden főbb vezető ajtón kívül találta magát. Új vezető edző van (John Fox), védelmi koordinátor (Vic Fangio) és offensive koordinátor (Adam Gase). Az általános igazgató se úszta meg a lapátra helyezést, helyét az a Ryan Pace veszi át, aki ezzel a kinevezéssel 37 évesen a liga legfiatalabb GM-je lett. Lássuk mit alkotott első draftján, amit ilyen minőségben levezényelt.

 

1/7, Kevin White (WR), West Virginia

A tavalyi 5-11-es szezont produkáló Medvék egész előkelő picket “harcoltak ki” maguknak. A drukkerek titkon remélhették, hogy Mariota lecsúszik idáig, olyan mélyen van Cutler megítélése, de erre nem sok esélyük volt, ha csak nem tradelnek fel. Coopert az Oakland elvitte a 4. pickre, ezért Pace választása egy másik elit wr prospectre esett, jelesül Kevin White-ra. Ráfoghatjuk, hogy hiányposztra érkezett, de amilyen szedett-vedett volt a védelem tavaly nem a legnagyobb needje volt a chicagoi alakulatnak. Marshall távozását követően, White érkezésével jelentős fegyverrel gazdagodott Cutler.

White rettenetesen robbanékony és mozgékony játékos, pillanatok alatt képes irányváltásokra, amivel könnyen hintába ülteti a védőket. Az sem elhanyagolható szempont, hogy rettentő labdabiztos, szinte mindent elkap, ami felé repül. 2014-ben 109 elkapásból 1.447 yardot és 10 TD-t szorgoskodott össze. A Combine-on a 3. leggyorsabb WR-nek bizonyult, szóval a sokat vitatott sebességével sem lesz gond. Jó választás, kellett Cutlernek egy új veszélyes fegyver a sérülékeny és kicsit beszürkült Marshall helyére. Vele kapcsolatban az egyetlen kérdőjel “csupán” annyi, hogy kiemelkedőt csak az utolsó szezonjában mutatott, egyenlőre kérdéses, hogy a profik között konzisztensen hosszabb távon mire lesz képes. Az adottságai megvannak, csak ki kell tudnia használnia azokat.

2/39, Eddie Goldman (DT), Florida State

A séma váltás miatt szüksége volt a Bearsnek egy igazi hústoronyra, akit az új 3-4-es védelem közepére tudnak rakni. Goldman tökéletes választás ehhez, 193 cm és 153 kg, igazi szörnyszülött. Méreteihez brutális testierő is társul, tökéletes 3-4-es nose tackle lesz belőle. Hátrányai közé sorolják, hogy pass rushban nem jeleskedik, mert nem elég gyors, bár nem tudom ezen miért van akárki is meglepődve, 150+ kilóval nem olyan egyszerű száguldozni. Okosan játszik, nem agyatlanul támad, hanem mindig az adott playt hajtja végre, többnyire sikeresen. Eredményes felkészülést követően egyből játékra fogható lesz, egy kis rutin szerzést követően állandó kezdő lehet a védelem közepében. A 49erstől megszerzett Ray McDonalddal karöltve jelentősen fel fogják javítani a Medvék védőfalát, és akkor ne feledkezzünk meg a tavaly második körben érkezett Ego Fergusonról sem.

3/71, Hroniss Grasu ( C), Oregon

A Chicago offense fala legendásan pocsékul teljesített tavaly. Ennek tükrében bármilyen erősítés el kellet ebbe a csapategységbe. Pace választása a romániai felmenőkkel rendelkező Grasura esett. Mariota egykori centere erős, stabil játékos, gibbon hosszúságú karokkal rendelkezik ezáltal képes az erősebb DT-ket is megfogni. Hátránya ugyancsak mint Goldmannek, hogy nem egy gyors játékos, ezért kis területet tud csak bejátszani. Mentalitásával nincs probléma, akar és tud dolgozni, igazi vezéralkat, játékintelligenciája is átlagon felüli. Ezáltal nem lesz gondja, hogy Cutlerrel tökéletesen összeszokjon a szezonkezdésig. Remek választás, hiányposztra érkezik, hosszú évekre meg fogja oldani a center posztot Chicagóban.

4/106, Jeremy Langford (RB), Michigan State

Matt Forte kezdő pozíciója nincs veszélyben, ám mögötte nagy a minőségi szakadék, Langford tökéletesen képes lesz pótolni ezt az űrt. Le'Veon Bell egykori cseréje cornerbackként kezdte meg egyetemi karrierjét, majd volt elkapó is, mire 2013-ban sikerült a kezdő RB szerepét megkapnia. Utolsó két évében összesen 2.944 yardot és 40 TD-t futott, robbanékony és gyors játékos, aki oldalirányban is elképesztő sebességgel képes kivágni, ezáltal könnyen el tudja kerülni a LoS körüli tumultust. Ami a hátránya, hogy nem túl erős, az első kontakt rendszerint elég a megállításához, nem képes extra yardokat szerezni. Emiatt tackle-ök közötti futásban nem jeleskedik (azért néha megy az, lsd a gifet), robbanékonyságát külső futásokban fogja tudni kihasználni a Bears. Utolsó szezonjában zsinórban 10 alkalommal futott 100 yard felett, ezzel új iskola rekordot állított fel (saját 2013-as 8 meccses rekordját adta át a múltnak), ha nem fogják meg egyből, utolérni nem egyszerű feladat, ezt jól mutatja, hogy 2014-ben 22 alkalommal futott 15 yardnál hosszabbat. Ka'Deem Carey és Jacquizz Rodgers közül az egyiket biztosan ki fogja szorítani és vele egy remek third down RB-vel gazdagodik a Bears támadósora.

5/142, Adrian Amos (S), Penn State

Ismét abszolút hiányposztra húzott Pace, mondjuk ha szőrös szívű akarok lenni, akkor a védelembe akármelyik pickre rá lehet mondani, hogy need. Egy olyan csoportba, ahol Rodgers, Stafford és Bridgewater dobál, nem lehet megélni egy kemény secondary nélkül. A medvék passz elleni védekezéséről pedig mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy kemény. Amos egy okos, intelligens játékos, hamar képes leolvasni az irányítók szándékait és remek ütemmel támadja a labdát, zone coverage-ben jeleskedik különösen, 4 év alatt 7 interceptiont szerzett. Futás ellen viszont nem az igazi, hajlamos rossz szögből próbálkozni a szereléssel. Mint általában a hátsó körös pickek ő is aktívan kiveszi a részét a speciális egység szerepléséből is.

6/183, Tayo Fabuluje (OT), TCU

A támadófalba minden erősítés elkél a medvéknek, a poszttal magával nincs is gond, a playerrel már inkább. Abszolút projekt játékos, iszonyatos túlsúllyal, az emberke ugyanis 160 kg igaz, hogy emellé 198 cm, de elkezdheti két pofára falni az Update termékeket, ha komolyan gondolja a profi karrierjét. Termetéből adódóan futásblokkolásban jeleskedik, gyenge lábmunkája miatt inkább guard, mint tackle lehet majd belőle.

Összességében nekem tetszik ez a class. Ha figyelembe vesszük, hogy mennyi hiányposztja volt a Bearsnek, gyakorlatilag ezt a draftot csak elcseszni lehetett volna. Erősödött a támadó szekció, került ember a secondarybe, a védőfalba, megerősítették a támadó falat. Egy sokéves építkezés első lépése ez, s annak szerintem jó. Egyenként B-nél rosszabbat csak az utolsó picknek adnék, ezért az összesítésnél, enyhén felfelé kerekítve ezt érdemli tőlem Pace az első draftjára:

Értékelés: A-

Csodás felemelkedést 2015-ben még senki ne várjon a csapattól, ez a tanuló év lesz, a legfontosabb idén az lesz, hogy mindenki megtalálja a helyét a csapatban, elsajátítsák az új 3-4-es sémát. Ha ez sikerül és lefektetnek egy stabil alapot a 2016-os drafthoz, akkor 2-4 évben belül újra eredményesen harcolhatnak majd az NFC North trónjáért.