Gyötrelmesen lassan telik az offseason, legalábbis nekünk szurkolóknak, a csapatok gőzerővel készülnek a 2015-ös megmérettetésre. Ám ez a holtidő tökéletes arra, hogy kicsit felfrissítsük emlékeinket, vagy aki most ismerkedik eme remek sporttal az is képbe kerüljön jelen írás témájáról, az NFL-ben évről évre kiosztott több tucat elismerésről.

 

Az NFL Honors egy minden évben megrendezett nagyszabású gálaest, ahol az Oscar-díjhoz hasonlóan egy halom kategóriában hirdetnek győztest. Meglepő lehet, de az idén január 31-én megtartott rendezvény csupán a negyedik ilyen volt. No nem azért, mert 2012 előtt nem osztották ezeket a díjakat, csupán csak nemrég ismerték fel ennek a rendezvénynek a reklámértékét. A 2012-ben tartott est volt az első, amit a tévében élő egyenesben közvetítettek, mint az előbb említett Oscar-gálát. Akkor az NBC-n 3,5 millió szurkoló követte az eseményeket, volt vörösszőnyeges bevonulás, Alec Baldwin volt az este házigazdája és nagy szabású showműsor keretében tudtuk meg, ki nyerte a Walter Paytonról elnevezett díjat vagy éppen ki lett a szezon MVP-je.

Ilyenkor általában mindenki hozza magával aktuális kedvesét is

Azóta az idei műsor volt a 4. ilyen rendezvény, és először nem Baldwin vállalta a házigazda szerepét, hanem Seth Meyers, amerikai komikus, TV-s személyiség. A második (CBS) és a harmadik (FOX) gála után ismét az NBC sugározta az eseményt, amit 4,7 millió amerikai követett a csatornán. Most nézzük végig milyen elismeréseket osztanak ki ezeken az estéken és azokról mit kell tudni.

Associated Press NFL Most Valuable Player Award

Az MVP díjat 1961-től osztja az AP a liga legértékesebb játékosának. Azonban az 1967-ben alapított Pro Football Weekly magazinnal történt egy kis affér, melynek középpontjában maga az elnevezés állt (az MVP nem ugyanaz, mint a POY). A történet vége az lett, hogy a hivatalos NFL évkönyvben Most Outstanding Playernek vannak feltüntetve az 1957-1960 közötti nyertesek, de elismerik őket, mint MVP-ket. Annak ellenére, hogy még vagy egy tucat újság, szervezet kiosztja a maga MVP díját (ami sokszor nem egyezik az AP győztesével), az Associated Press díját tekintjük a legrangosabbnak, tehát amikor valaki az NFL MVP-jét emlegeti 99%-ban az AP által kihozott győztesre gondol.

A szavazás nagyon egyszerű, 50 válogatott sportújságíró megnevezi a maga jelöltjét és aki a legtöbb szavazatot kapja, az kapja a díjat. Eddig egyetlen egy olyan játékos van, akit teljesen egyhangúan szavaztak meg, Tom Brady (2010). Fontos megemlíteni, hogy a szavazást az alapszakasz végeztével, még a playoff kezdése előtt megtartják, de csak a Super Bowl hétvégéjén hozzák nyilvánosságra.

A regnáló MVP Aaron Rodgers, a Green Bay Packers irányítója, aki 2011 után idén a második ilyen elismerését kapta. Jelenleg a ligában 4 olyan aktív játékos van, aki már megnyerte ezt a rangos elismerést: Peyton Manning, Tom Brady, Adrian Peterson és az előbb említett Aaron Rodgers.

Nem meglepő módon az esetek legnagyobb részében irányítók kapják ezt az elismerést, eddig összesen 37 alkalommal, utánuk jönnek a running backek 18 elismeréssel. Rajtuk kívül egy-egy alkalommal lett linebacker díjazva (Lawrence Taylor, Giants, 1986), defensive tackle (Alen Page, Vikings, 1971) és kicker (Mark Moseley, Redskins, 1982).

Peyton Manning, mint megannyi más mutatóban, ebben is abszolút rekorder, ugyanis ő az NFL történelmének egyetlen játékosa, aki 5 alkalommal is megkapta ezt a díjat. És ő az egyetlen, aki két különböző csapat színeiben is a legjobbnak bizonyult. Négy elismeréssel senki nem rendelkezik, hárommal is mindössze három játékos, név szerint: Jim Brown, Johnny Unitas és Brett Favre. Egyébként Favre az egyetlen, aki zsinórban kapta ezt a hármat.

A Manning-dinasztia

Ha csapatokra bontva nézzük végig a győzteseket, akkor a rekorder az Indianapolis Colts 9 győztessel, majd a Packers jön 8 címmel, a képzeletbeli dobogó aljára pedig a 49ers együttese állhat fel 5 győztessel. A jelenlegi mezőnyben 10 olyan csapat van, aki még soha nem adott a ligának MVP-t: Texans, Cardinals, Jets, Ravens, Jaguars, Saints, Chiefs, Panthers, Falcons, Buccaneers.

AP NFL Offensive Player of the Year Award

Az Associated Press másik díja a legjobb támadó játékosnak jár. Ha kijelenthetjük, hogy az MVP cím főleg az irányítóké, akkor ez az elismerés a running backeké. 1972 óta összesen 24 futójátékos kapta meg ezt a díjat, legutóbb DeMarco Murray. 17 alkalommal kapta irányító, és az MVP díjjal ellentétben 2 alkalommal elkapó is megkapta, mindkétszer Jerry Rice.

DeMarco Murray

AP NFL Defensive Player of the Year Award

Az előző díj testvére, ami a legjobb védőjátékosnak jár, ezt egy évvel korábban, 1971-ben osztották ki először. A regnáló legjobb védő jelenleg JJ Watt, aki 2012 óta másodszor kapta ezt meg. Ráadásul idén véghezvitte azt a bravúrt is, miszerint teljesen egyhangúan szavazták meg, ezzel ő lett az első ilyen év védője. Nem meglepetés, hogy ezt a kategóriát a linebackerek uralják összesen 17 győztessel, őket követik a defensive endek 11 játékossal, majd a defensive tackle-ök 7 győztessel és a sort a safety és cornerback játékosok zárják 5-5 játékossal. Csapatok közül toronymagasan a Steelers vezet, ők eddig 7 szezonban adták a legjobb védőjátékost a ligának, őket a Ravens követi 4 védővel.

AP Defensive Rookie of the Year Award
AP Offensive Rookie of the Year Award

1967 óta az AP külön díjazza a legjobb támadó és védő újoncot is. A két legfrissebb díjazott Odell Beckham Jr. (WR, Giants) és Aaron Donald (DT, Rams). Ha valaki futball karrierbe szeretne kezdeni, akkor a legnagyobb esélye eme díj elnyerésére akkor van, ha az USC-re jár és running back. A legjobb támadó újonc ugyanis az esetek 68%-ban futó, és az USC-ről (vagy a Miamiról) került ki eddig a legtöbb díjazott, szám szerint 6.

A díjjal kapcsolatban a legérdekesebb történet 1980-ban esett meg. Az 50 újságíró fele ugyanis Buddy Curryre szavazott, a másik fele pedig Al Richardsonra, ezért megszületett az első és azóta is egyetlen megosztott elismerés. A történet azért is hihetetlen, mert mindkét játékos az Atlanta Falcons frissen draftolt linebackere volt.

Ami még érdekes, hogy 2003-ig, tehát 37 évig mindössze egyetlen irányítót díjaztak a legjobb támadó újonc címével. 2004-ben Ben Roethlisberger törte meg ezt a gyászos sorozatot, azóta 5 további irányító is győzni tudott ebben a kategóriában, köztük például Sam Bradford vagy éppen Cam Newton.

Mindössze két olyan csapat van a ligában, akiknek a draftolt játékosai közül senki nem nyerte meg ezt az elismerést egyik kategóriában sem: a Philadelphia Eagles és a Jacksonville Jaguars.

Pepsi NEXT Rookie of the Year Award

2002 óta a Pepsi támogatásával is kiosztanak egy egyesített év újonca díjat. Az AP elismerésével ellentétben ezt a szurkolók szavazhatják meg az NFL.com oldalon. A szisztéma egyszerű, az alapszakaszban minden héten megszavaztatják a hét legjobb újoncát, aki elnyeri a Pepsi Rookie of the Week elismerést, majd a szavazási adatokat felhasználva kijelölik azt a pár finalistát, akik közül a szurkolók kiválaszthatják az év legjobb újoncát. Érdekesség, hogy a hét legjobb újoncának Big Bent szavazták meg a legtöbbször, összesen 9 alkalommal nyerte meg a szavazást, nem meglepő módon ezek után év végén is ő örülhetett 2004-ben.

AP Comeback Player of the Year Award

Ezt az elismerést azon játékosnak adják, akik egy sérülés (Peyton Manning) vagy egy szerényebb év után (Philip Rivers) újra kimagasló teljesítménnyel rukkolnak elő. Legutóbb Rob Gronkowski, a Patriots kiváló tight endje részesült ebben a díjban, nem mellesleg ő az első tight end, aki ebben a kategóriában győzni tudott.

AP Coach of the Year Award

Természetesen nem csak a legjobb játékosoknak, de a legjobb edzőnek is jár valamilyen elismerés. Ezt az AP 1957 óta osztja, de a ligaegyesítés előtt több szervezet, külön-külön is jutalmazta az AFL és NFL edzőket. Ebben a kategóriában a Chicago Bears edzők viszik a pálmát, összesen 6 elismeréssel, amiből Don Shula egymaga néggyel büszkélkedhet. Érdekesség, hogy eddig összesen egy olyan edző lett díjazva, aki az alapszakaszt negatív mérleggel zárta, Jimmy Johnson (1990, 7-9) a Dallas egykori trénere.

FedEx Air Player of the Year
FedEx Ground Player of the Year

2003 óta a FedEx támogatásával minden héten kiosztásra kerül az Air és Ground Player of the Week elismerés. Előbbit irányítók kaphatják, utóbbit értelemszerűen running backek. A szezon végén mindkét kategóriában kijelölnek 3-3 finalistát, akik közül a szurkolók szavazhatják meg a nyertest. Az irányítók közül Drew Brees a Saints játékosa nyert év végén eddig a legtöbbször, szám szerint 4 alkalommal. A futók közül egyedül Adrian Petersonnak sikerült eddig dupláznia.

Rodgers és Bell a '14-es FedEx díj nyertesei

Walter Payton NFL Man of the Year Award

Ebben a kategóriában az a játékos lehet díjazott, aki nem csak a pályán, hanem azon kívül is példás társadalmi életet él. Jótékonykodik, adományoz, alapítványt tart fent, mindent megtesz azért, hogy a társadalom számára példát mutasson tetteivel. 1999 előtt simán Man of the Year néven futott ez a díj, majd Walter Payton tragikus halálát követően róla nevezték el. Minden csapat egy játékost jelölhet a díjra soraiból, majd a 4 kiválasztott finalista közül kerül ki a győztes, akinek a jutalma 25.000 dollár az NFL alapítványától, amit jótékonykodásra fordíthat. Ez az egyetlen díj, ahol nincsenek vesztesek, ugyanis minden jelölt játékos kap további 1.000 dollárt ugyanilyen célokra.

Bridgestone Performance Play of the Year

A legszebb játék díja egy idős az NFL Honors gálával. Az interneten szavazhatják meg a szurkolók, eddig 3 elkapó (Cobb, Megatron és Beckham) valamit egy futó (Rice) büszkélkedhet vele. A legfrissebb díjazott Odell Beckham 42 yardos, egy kezes elkapása.

Ez a mozdulat külön elismerést érdemelt

Greatness on the Road Award

Ahogy a neve is mutatja ezt az a játékos kapja, aki idegenbeli mérkőzésen képes kiemelkedő teljesítményre. 2014-ben Tony Romo lett a nyertes a 12. heti Giants elleni 31-28-as sikerért. A félidőben a Giants vezetett 21-10-re, innen fordított a Dallas, Romo 3 második félidei TD-jével.

Art Rooney Award

Ez az egyik legfrissebb elismerés, annyira friss és ropogós, hogy idén osztották ki először. A Pittsburgh Steelers egykori alapítójáról és tulajdonosáról elnevezett díj, gyakorlatilag az NFL fair play díja. Minden csapat egy játékost jelölhet az elismerésre, majd a 8 finalista közül (4 AFC és 4 NFC játékos) maguk a játékosok szavazzák meg a győztest, aki az NFL alapítványától 25.000 dollárt kap jótékonysági célokra. Első és eddigi egyetlen díjazottja Larry Fitzgerald, a Cardinals elkapója.

Deacon Jones Award

2013-ban, 74 éves korában hunyt el a Rams egykori legendás defensive endje, Deacon Jones. A tiszteletére alapították ezt a díjat, amit az a játékos érdemel ki, aki az alapszakasz folyamán a legtöbb sacket jegyezte. Eddig két alkalommal került kiosztásra, az első nyertese Robert Mathis (19.5 sack). 2014-ben ezt Justin Houston, a Chiefs linebackere érte el, 22 alkalommal döngölte földbe az ellenfél irányítóit. Eddig a legkevesebb sack, amivel év végén a lista élére lehetett kerülni 11.5 volt. Ezt még 1982-ben érte el Doug Martin.