A Detroit Lions igen izgalmas FA-n van túl. Volt is negatív hangulat a külföldi sajtóban, a legtöbb „szakember” egymást túllicitálva szidta az egész menedzsmentet. Mert hát hogyan lehet egy Ndamukong Suht kiengedni a piacra, hogy a komplett defensive tackle állományról már ne is beszéljünk. Szerintem viszont hosszú idő után most először dolgozott jól Martin Mayhew.

 

Tavaly a Lionsé volt a liga legjobb futáselleni védelme, valamint kapott pontokban és összesített yardokban is második lett a Seahawks mögött. Persze ezt az állapotot nehéz sokáig fenntartani, különösen, ha ez idáig nem jól bántál a játékosok szerződéseivel.

Távozók: Ndamukong Suh (DT, Dolphins), Nick Fairley (DT, Rams), Jed Collins (FB, Cowboys), Reggie Bush (RB, 49ers), C. J. Mosley (DT, lejáró szerződés), Dominic Raiola (C, lejáró szerződés), Corey Hilliard (OT, Jets), Rob Sims (G, lejáró szerződés)

Igen komoly névsor, főleg ami a védelmet illeti. Fairleyt a 2011-es draft első körében választotta ki a Lions, akit tehetsége alapján a liga legszűkebb elitjébe vártak. Sajnálatos módon a Detroitban eltöltött 4 éve alatt nem sokat láthattunk ebből a tehetségből, egy jó mérkőzést általában 3-4 gyengébb követett. Az inkonzisztens játék mellett pedig folyamatos pályán kívüli balhék, sérülések és súlyproblémák kísérték, a sokkal kevesebbre taksált C. J. Mosley minden gond nélkül helyettesítette. Az „ekkora nagy tehetség” dumát pedig már csak a menedzsere hiheti el, nem véletlen, hogy a nagy potenciálja ellenére is csak Ramsnek kellett, ott is, mint rotációs ember.

Jed Collins távozása már fájóbb pont, az amúgy borzalmas futójáték egyik üde színfoltja volt. Reggie Bush első szezonjában 1000 yard fölé jutott, tavaly csak 297 jutott neki, a csapat pedig anyagi okok és Bell korrekt szereplése miatt megvált a Heisman győztes futótól. Dominic Raiola sem jelent nagy érvágást, a 36 éves center tavaly már csak a szabálytalanságaival tudott kitűnni, Rob Sims sem mutatott sokat tavaly, Corey Hilliard pedig az utóbbi három szezonban összesen 10-szer kapott lehetőséget. Nem úgy mint minden idők egyik legértékesebb szabadügynöke.

Ndamukong Suh a 2010-es draft második választásával került a Lions csapatához, ahol az NFL egyik legjobb védőjátékosává nőtte ki magát. Rookie évében rögtön elnyerte az év újonca címet, 5 év alatt négyszer választották 1st team, egyszer pedig 2nd team All Pronak, ami brutális teljesítmény. 2010 óta szinte minden mérvadó DT statisztikát ő vezetett, egy ilyen játékosnak pedig ára van, ezt nem győzte hangsúlyozni. Ez az ár végül 6 évre 114 millió dollárt jelent, amiből 60 millió dollár garantált, ezzel pedig a klasszis védő az 5. legjobban kereső játékos lett az NFL-ben, csak Drew Brees, Joe Flacco, Peyton Manning és Big Ben keres nála jobban. Ez egyszerűen hihetetlen és mondjanak bármit az eret vágni készülő újságírók, ennyit nem ér meg.

A Lions 2015-ös mozgástere nem volt több mint 16 millió dollár. Suh a Dolphinsnál 6 milliót foglal idén, ami még rendben is van, de jövőre például már 28 millió dollárt. Ez a Lionsre nézve azt jelentené, hogy 2016-ra kevesebb, mint 7 millió dollárnyi cap space maradna, miközben például Riley Reiff, DeAndre Levy vagy James Ihedigbo szerződése lejár és az újoncok is pénzbe kerülnek. Persze nyilván más lett volna Suh szerződésének detroiti struktúrája, de csak olyan módon, hogy amint a csapat kifizeti Megatron gigaszerződésének még kötelező részleteit (és utána mondjuk cut vagy paycut), rögtön kezdhette volna nyögni a 30 milliókat Suhért. Akárhogy is növekedjen a cap space, Suhnak nem volt maradása a jelenlegi Lionsben.

Érkezők/újraigazoltak: Haloti Ngata (DT), Trade a Ravensszel egy 4. és 5. körös pickért

Tyrunn Walker (DT), 1 év, $1.75 millió, $750 ezer garantált

Rashean Mathis (CB), 2 év, $3.5 millió, $750 ezer garantált

Matt Prater (K), 3 év, $9 millió, $750 ezer garantált

George Johnson (DE), tender

Jeremy Ross (WR), RFA tender

Josh Bynes, 2 év, $1.8 millió, $250 ezer garantált

Isa Abdul-Quddus (S), 1 év, $1.5 millió, $300 ezer garantált

Dan Orlovsky (QB), 1 év

Kellen Moore (QB), 1 év, $955 ezer

Ngata nagy fogás volt, még akkor is, ha a Ravens amúgy is kivágta volna, egy licitháborúban egészen biztosan nem tudott volna nyerni a Lions. Hatalmas need volt a DT poszt, egy 4. és 5. körös pick egy ötszörös All Pro játékosért pedig nem olyan nagy túlzás. Tyrunn Walker érdekes lesz, nem kapott nagy szerepet a Saints csapatában, de nem volt rossz, különösen pass rushban. A csapat LB sora továbbra is top lesz, Ngata pedig egy szörny, így azért ne legyünk meglepve, ha ismét top5 lesz a Lions futás elleni védelme.

Prater újraszerződtetése kötelező feladat volt, aki látta a Lions szezonbeli első meccseit, azt tudja, miről beszélek (előtte 4/12 volt a detroiti rúgók teljesítménye).

Mathis újraszerződése is remek lépés volt, nem látszik rajta a kor, 35 évesen is top teljesítményt nyújt. Goerge Johnson tavaly 6 sacket ért el szituációs játékosként, apróért maradt, ahogy Josh Bynes is, mindkettőjüknek a rotációban lesz nagy szerepük. A csodaszép nevű Isa Abdul-Quddus mint special team kapitány maradt még egy évre a csapatnál.

Orlovskyról és Kellen Moore-ról nincs sok mit mondani, remélhetőleg csak térdelni küldik be őket. Jeremy Ross már bonyolultabb eset, de nem feltétlenül pozitív irányba. Mint elkapó, nem igazán képes konzisztensen jó játékra és tendenciózus fejlődésre, returnerként pedig igazából egy jó meccse volt az Eagles elleni Snow Bowlon két éve, és gyakorlatilag azóta is abból él. Egy elkapó need lesz a drafton.

Értékelés: A-