Tavaly is nekem jutott a Patriots FA-tevékenységének értékelése. Akkor „ A” osztályzatot adtam nekik (mint utólag kiderült – jogosan), hisz hiányposztokra hoztak extraklasszis játékosokat, megtartották a szükséges kiegészítő embereket, valamint jól bűvészkedtek a strukturálásokkal és a fizetési sapkával. Ez most nem ilyen egyértelmű, sőt véleményem szerint Belichick most csúnyán elszámolta magát.

 

A Patriots azt csinálta a legfontosabb szabadügynökeivel, amit már az offseason-kitekintő posztunkban is pedzegettem: megtartották McCourtyt és Gostkowskit, valamint elküldték/elengedték a Revis-Wilfork párost. Előbbi túl drága volt, utóbbi pedig már nem az a klasszis, aki egykézzel elnyomja a guardot és a centert, a másikkal pedig megállítja a futót. Szóval ez rendben is van, ám ha megnézzük az érkezők (majd a távozók) listáját, azért nem lehetnek maradéktalanul boldogak a Patriots fanatikusok.

Jabaal Sheard (DE/OLB), 2 év, $11 millió, $5 millió garantált

Robert McClain (CB), 1 év, $1.24 millió

Scott Chandler (TE), 2 év, $5.3 millió, $2 millió garantált

Brandon Gibson (WR), 1 év, $825 ezer

Bradley Fletcher (CB), 2 év, $1.5 millió,

Chimdi Chekwa (CB)

Travaris Cadet (RB)

Devin McCourty (S/CB), 5 év, $47.5 millió, $28.5 millió garantált

Stephen Gostkowski (K), Franchise tag

Patrick Chung (S), 1 év, $1.6 millió

Brandon Bolden (RB), 3 év, $1.45 millió

Senki ne érezze rosszul magát, ha első-, vagy második-, vagy harmadik ránézésre sem jut eszébe, hogy egyik-másik játékos ez előtt hol játszott, vagy most tudta meg, hogy egyáltalán léteznek. Közülük a Ramsbe távozó Akeem Ayers pótlására érkező Jabaal Sheard a legnagyobb név, és bár tavaly kikerült a Browns kezdőjéből, előtte 3 évig alapembernek számított (abban az időben 21 sacket jegyzett). Mayo jövőre visszatér a sérüléseiből, így Jonathan Casillasra már nem volt szükség, valamint megtartották Patrick Chungot a fentebb említett McCourty-Gostkowski duó mellett, mint „saját” játékost, és nagyjából ennyi. Az új igazolások zömmel másod-, harmad vonalbeli játékosok.

Chekwa és Cadet perememberek voltak a Raiders és a Saints csapatában, ebből adódóan értékelhető teljesítmény nélkül. Brandon Gibson sem hozta azokat a számokat, amiket elvártak tőle Miamiban: 29 elkapásból 295 yardot és 1 TD-t szerzett tavaly. Scott Chandler már jobb valamivel, 47 elkapásból 497 yardot és 3 TD-t tett be a közösbe a Billsnél, valamennyire blokkolni is tud, viszont fölöslegesnek tűnik a Gronkowski-Hoomanawanui-Wright hármas mögé. A Revis-Browner páros pótlására pedig Bill Belichick leigazolta a harmatgyenge Eagles secondary-ből Bradley Flachert, illetve Robert McClaint a Falconsból. Apropó Browner.

Én imádom Belichick mester „csak a csapat érdeke számít” mentalitását: aki nem hoz áldozatot, az nem lehet Hazafi. Ennek lett az áldozata például Logan Mankins tavaly, és a negyedik Super Bowl gyűrű a bizonyíték, hogy igaza van. Ám esetenként mintha túlzásokba esne. Shane Vereen nem egy elit futó, de az elkapó kvalitásainak hatalmas szerepe volt a Patriots alapszakasz menetelésében és Super Bowl győzelmében. Nehéz elhinni, hogy az évi 3.5 millió, amit a Giants ajánlott neki, ne fért volna bele a bajnok büdzséjébe, pláne úgy, hogy Stevan Ridley-nek nagy eséllyel nem adnak új szerződést.

Én Dan Connolly újra-nemszerződtetését sem értem tejesen, viszont ez meg sem közelíti a Brandon Browner elküldése után érzett döbbenetet. Igen, sok zászlót dobtak rá, voltak is hibái, de a top cornerek fizetése 8-9 milliónál kezdődik, Browner pedig, ha nem is elit, de a jobb CB-k közé tartozik. Éves szinten 5 millióba került volna garantált tartalom nélkül és nem árt, ha van a védelemben egy-két ilyen hard hitter „faszagyerek”.

Jobb adni, mint kapni

Illetve, én vártam egy tavalyihoz hasonló (Revis) bombaigazolást. Lehet, Ndamukong Suh leigazolása csak hollywoodi forgatókönyvek szerint történhetett volna meg, de voltak klasszis guardok, defensive tackle-ök és jó cornerek a piacon, mégis furcsa módon – állítólag – az egy szem Revis megtartása lett volna a cél. A bajnok kezdősora a labda mindkét oldalán gyengült az FA alatt és sokkal jobban, mint azt várni lehetett. Persze Belichicknél sosem tudni, de elsőre nem volt ez egy sikeres „bevásárlás”.

Értékelés: C-