Pont két éve jelent meg ez a poszt az akkori Fűzővel Kifelé névre hallgató blogon. Azóta a magyar közösség egyre nagyobb és nagyobb lett, a sportot szeretők tábora is egyre nőtt. Ezért egy kis múltidézés keretében elenevetítsük fel, somebody08 anno hogyan képzelte a magyar bajnokságban szereplő lehetséges hazai csapatok neveit. A továbbiakban az eredeti posztot olvashatjátok:

 

Ha valamire jó az offseason, akkor az az, hogy végre megírhatjuk azokat a posztokat, amelyek az első barátnőnél alvós estén visszatartott szellentéshez hasonlóan szinte egy örökkévalóság óta kikívánkoznak belőlünk. Ez a mostani is egy ilyen, szinte bélcsavarodást okozott ez a bejegyzés, amelyet azóta próbáltam visszatartani magamban, amióta a következő Sport Tv-ben beolvasott SMS megütötte a fülemet…

Most, hogy itt a magyar hét, úgy érzem ez a tökéletes alkalom, hogy végre világra hozzam a nagy művet. Talán a Te településednek is lehet saját csapata! Csekkold a hajtás után!

Félreértés ne essék, véletlenül se szeretném bántani a Vác Pandas lelkes alapítóit és játékosait, már csak azért sem, mert ha lecsekkoljuk a honlapjukat, azonnal láthatóvá válik, mennyit fejlődtek a videóban bemutatott sms óta. Így, hogy sikerült egy agresszív pandát betenniük a logójukba, már el is tudom képzelni, hogy a pandák nem is olyan békés és szundis állatok, mint amit az aluljáróban állandóan leszólító grínpíszesek állítanak, és amilyennek akkor gondoltam őket, amikor a dohányzó asztalra köptem a sörömet meghallva a Sport Tv-n beolvasott smst. De ne hegyezzük ki ezt az egészet csak a Pandákra, hiszen azt gondolom a magyar hetek is tökéletesen bebizonyították, mindenkit elismerés illet, aki ebben az apró kelet-európai országban amerikai futball csapat alapítására, támogatására, játékosok edzésére vagy egyáltalán játékra és szurkolásra adja a fejét.

Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznünk, hogy ebbe a szittyamagyar sportkultúrába bizony még a mai napig nem sikerült beleerőltetni ezeket az amerikás csapatneveket (még úgy sem, hogy a rekordbajnok Budapest Wolves elindult a Dévéescéáveásványvizesedés útján, és felvette a Docler Wolves nevet/amellett, hogy régóta megérdemeltek már egy szponzort azért, amit itthon és nemzetközi szinten véghezvittek, azért a Budapestet valahova besúvaszthatták volna/). Nekünk, akik kedveljük az NFL-t és egyáltalán a futballt, talán fel sem tűnik, de kívülálló barátaim rendszeresen felhívják a figyelmemet arra, hogy mennyire környezeteidegen például egy budapesti cowboy, egy győri cápa vagy egy békéscsabai velociraptor (és még sorolhatnám). Ugyanakkor persze kurva jól szól, amikor kimondja az ember, némelyik még ijesztő is (nem úgy, mint barátnőm szerint például egy delfin vagy egy kardinálispinty, hogy az NFL-ről is levegyük a keresztvizet), szóval nincs baj ezekkel a nevekkel, legfeljebb csak nem túl autentikusak. Viszont ezen felbuzdulva, szerkesztőségileg elkezdtünk gondolkozni azon, hogy ha magunkévá tesszük a Király Lindától származó „hát, magyarok vagyunk nem?” ars poeticát, akkor tudunk mi jobbat/szittyábbat/autentikusabbat/ötletesebbet, úgyhogy bele is kezdtünk a gyűjtésbe Ezeket az ötletjavaslatokat olvashatjátok a nagy magyar csapatnévhatározóban:

Pest megye:

Budapesten már most is elég csapat van, de egy két alakulat talán még elférne. Határozottan javasoljuk például a Rákospalotai szemétégető dolgozóinak, hogy alapítsanak csapatot Fóti út Temptation néven! Emellett a BKK-dolgozói szakszervezet is kiállíthatna egy tímet, amely ezúttal nem a tradícionális BKV Forward nevet viselné, hanem a kretívabb Budapest Metros-t, és a 4-es mezt azonnal vissza is vonultathatnák a jövő évi átadás alkalmával. Ugyanakkor ha csak a villamosvezetők alakítanak csapatot, a Budapest Bitchslappers lenne talán a legaktuálisabb.

További ötletek: Margitsziget Tarlos, Ferihegy Jets, Kossuth tér Motherfuckers, Csepel Red Star, Csepel Works, Angyalföld Devils.

Bár fejnehéz ország vagyunk, véletlenül se feledkezzünk meg Pest megye többi településéről. Az aktuális vonalnál maradva talán itt lenne az ideje a Szentendre Mobiledams magalakulásának, és ha a mobilgátak mégis becsődölnek, még mindig lehet jótékonysági meccset rendezni Szentendre Flood néven (akármennyire is durvának tűnik, Amerikában nem okoz lelkiismeretfurdalást egy-egy természeti katasztrófáról elnevezni egy-egy franchise-t: Hurricanes, Tornados, stb.). Mint írtam a Váci Pandák nevével már megbékéltünk, de azért arra kérjük őket, mérlegeljék a Vác Danubeturns megfejtést is. És ha már a Dunakanyarnál tartunk, van egy csocsócsapatunk egy barátommal Dömösi Átkelés néven, talán érdemes lenne Dömösi Crossnéven focicsapatot is csinálnunk.

Az érdiek is választhatnának az Agglomertaion és az Upward nevek között, míg Gödöllő és Ráckeve és Békásmegyer pedig kő-papír-ollóban eldöntheti, hogy a Vehemence franchise névre ki csap le (ha Békásmegyer veszít, még mindig ott a Frogs). A veresegyháziaknak a Veresegyház Honky Tonk Women elnevezést javasoljuk Z’zi Labor után szabadon, míg Bugyinál a megszámlálhatatlan ziccer közül mi a Bugyi Cleaners-t és Bugyi Browns-t értékesítjük. Mogyoródon a Nuts és Nuggets helyett a Nugats tűnik befutónak.

Fejér megye:

Úgy gondoltuk, hogy két csapat (Enthroners és Gorillaz) nem elég Fejér megyének, ezért támogatnánk például a Sárbogárd Mud, a Sukoró Panama és a Velence Lakers létrejöttét. Ha nem elég egy székesfehérvári alakulat, akkor még mindig nem késő megalapítani a helyi MÁV dolgozóknak az állomásnévhez hasonlóan rendkívül kreatív Székesfehérvár Székesfehérvár franchise-t. Ne feledkezzünk meg a felcsútiakról sem, hiszen hamarosan 3500 fős stadionjuk is lesz, ahol biztosan megférne a soccer csapatok mellett például a Felcsút Victors, a Felcsút Orbans, a Felcsút Orban Victors, esetleg a Felcsút Rifleman Academy.

További javaslataink: Cece Flies, Nagykarácsony Presents, Zámoly Canadiens.

Komárom-Esztergom megye:

Zaho kolléga kifejtette, örülne, ha a Mustangsnak lenne helyi riválisa, így ő például a Tata Redstars és a Tata Vietcongs (tudjuk, hogy alapból többesszám, direkt nyomjuk fullba a kretént) megalakulását is támogatná. Oroszlányon adja magát a Russiangirls vagy aDevushka elnevezés is, Kisbéren pedig Lowwages lenne a legautentikusabb. Támogatjuk még a Bábolna Meatcombine és a Lábatlan Feet elnevezést is. A Suzuki Gyár támogatásával futó esztergomi franchise futhatna a Samurai és a Swift néven is, míg Komárom esetében a Fortress és a Cellphones elnevezés is megállja a helyét, attól függően, hogy a történelmi múltat, vagy az ipari jelent részesítik előnyben.

További javaslataink: Gyermely Pasta, Bársonyos Skin, Bajnai Together, Tokodi Owngoals (Safety), Vértes Homo Erectus.

Tolna megye:

Tolna megyében Szekszárd (Bad Bones a jelenlegi alakulat) kimeríti a túízi kategóriát, itt a Ti fantáziátokra bízzuk a döntést. A gyönyörűen alliteráló Paks Power Plants viszont nem maradhatott ki, mint ahogy Ozorára is van pár megfejtésünk, válasszon a helyi közösség: Ozora Example (a történelmi vonal kedvelőinek), Ozora Flash, Ozora High Times, Ozora Drugs.

További javaslataink: Kakasd Cocks, Kurd Cyba, Udvari Crazies/Idiots.

Baranya megye:

Pécs esetében kezdjük érteni, hogy miért választották a Gringos nevet, nekünk sincs jobb ötletünk, mert bár számos nevezetessége és híres szülötte van a városnak, angolul egyik sem passzol. Kárpótol viszont minket Mohács, ahol Mohácsi Vace, Mohácsi Danger és Mohács Busos néven is lehetne franchise-ot alakítani. A prímet viszont egészen biztos Cefre klasszikusa vinné, alig várjuk, hogy megalakuljon a vár aljában a Siklós Butts!

További javaslataink: Orfű Fishes, Babarc Babyfaces, Bár Tenders, Matty Ice, Pogány Madonnas.

Somogy megye:

A somogyiaknak nincs sok javaslatunk, de azt gondolom a Csurgó Dicks önmagában elvinné az egész posztot. A balatoni érintettséget is szerettük volna meglovagolni, ezért olyan szittyamagyar nevekkel is készültünk, mint a Balaton Hekks vagy Hacks, kinek hogy tetszik, illetve a Balaton Seamen sem elvetendő, mint ahogy a Siófok Bithces nő csapatnév sem.

További javaslataink: Bolhás Dogs, Rinyaújlak Fear, Zimány Lindas, Taszár Jets.

Veszprém megye:

Bár a balatoni poénokat ellőttük, azért Veszprém megyére is maradt még ötletünk. A megyeközpont például azonnal alakíthatna női csapatot Veszprém Queens néven, de Pápa is jogosan pályázhatna saját franchise-ra, sőt franchise-okra. A Pápa AntiChrists vs Pápa Popesörökrangadót például biztosan sokan megnéznék, még akár a megyei riválisok, a Tihany Echos, az Ajka Lips, a Herend China, a Csesznek Fuck és a Badacsony Coffins szurkolói is. ADevecser Redmen és a Kolontár Redmud elnevezést még egy kicsit korainak érezzük, de a Bakony Bale, esetleg Bakony Bowel megalapításában mi is szívesen részt vennénk.

További javaslataink: Apácatorna Nuns, Badacsonytördemic Microphonebreakers, Balatonhenye Relax, Balatonvilágos Light, Békás Frogs, Ganna Bee, Hidegkút Ice, Lókút Mustangs, Sáska Prays

Győr-Moson-Sopron megye:

Győrben ugye van csapat Sharks néven, igen komoly múlttal, de talán érdemes lenne nekik is átgondolni a Győri Cakes, Győri Kex, illetve Győri Eto’os elnevezést. Sopronban maximum aTowers jöhet szóba a Sopron Faithfuls mellett, de a sztárcsapat így is a Fertőd Infection lenne a megyében. A Nyúl Rabbits eléggé adja magát, mint ahogy a Beled Bowels is, amennyiben Bakonybél nem tart rá igényt.

További javaslataink: Bősárkány Dragons, Fertőrákos Stones, Hegyeshalom Unemployed Borderguards.

Vas megye:

Vas megyében eddig csak a Haladás Crushers volt jegyzett csapat, de a Szombathely Saturdays komoly riválissá nőhetné ki magát. A Sárvár Mud megint csak adja magát, Kőszeg viszont kénytelen lesz választani a Stones és a Nails nevek között, hacsak nem szednek össze rögtön két csapatra való embert. Bár igencsak kis településről van szó, Bobán muszáj csapatot alapítani Boba Fetts néven, mint ahogy a Bő sem élhet a Bő Pants alakulata nélkül. Pornóapáti csapatának megint csak ti adjatok nevet!

További javaslataink: Dukai Reginas, Horvátzsidány Jews, Ikervár Twins, Felsőcsatár Strikers, Halastó Fishes, Nick Names, Nárai Tamas, Sajtoskál Cheese, Rum Pirates, Torony High.

Zala megye:

Zalaegerszegen pártolnánk a nem túl ijesztő, ám annál autentikusabb Zalaegerszeg Mice megalakulását, a már létező Zala Predators neve úgyis olyan durva, hogy két franchise-ra is kitelik a megfélemlítésből. A Nagykanizsa Locomotives esetében inkább azon csodálkozunk, hogy még nincs ilyen franchise, de a Zalakaros Arms, a Héviz Heat és a Zalalövő Shooters is jó névválasztás.

További javaslataink: Bak Goats, Galambok Pigeons.

Nógrád megye:

Nógrád megye kapcsán nehéz píszí neveket találni, de a Győzike szpozorálásával megalakuló Salgótarján Zebras talán nem annyira durva, mint mondjuk a Salgótarján Orks. Szívesen megnéznénk még a Csitár Hills csapatát, amint a csitári hegyek alatt fogadják a Hollókő Ravens csapatát, de Hugyagnak már Ti találjatok nevet.

További javaslataink: Jobbágyi Lords, Karancslapujtő Nyerőgéperz, Legénd Legends, Nőtincs Barbers, Szátok Lapos, Tar Bélas, Tolmács Translaters.

Heves megye:

Heves megye jelenleg csak az Eger Heroes csapatát adja a magyar amerikai futballnak, de ez a név (A Kecskemét Goats-cal kiegészülve) legalább követi azt a névadási rendszert, amit most mi is próbálunk megvalósítani Magyarországon. Ha Egerben valaki esetleg riválist szeretne Dobó István alakulatának, akkor az Eger Jumurdzsaks vagy az Eger Stars nevet javasoljuk. De más városokban is lehet csapatot alapítani, például a Gyöngyös Pearls és a Gyöngyös Whatishappening is ötletes, akárcsak a Hatvan 59ers vagy a Recsk Comrades.

További javaslataink: Bátor Braves, Boldog Birthdays, Demjén Ferencs, Egerfarmos Tractors, Gyöngyöspata Warriors, Gyöngyössolymos Falcons, Heréd Testicles vagy Heréd Giants, Ludas Matyis, Parádsasvár Glass, Sirok Tears, Szarvaskő Deers, Szilvásvárad Plums, Visznek Takers, Hevesaranyos Goldeneyes.

Jász-Nagykun-Szolnok megye:

Egyelőre a Szolnok Soldiers viszi a hátán a megyét, de ez csak addig lesz így, amíg az Alföld Highlanders vagy az Alföld Nothing fel nem tör a semmiből. A Kisújszállás Flying Little Fingers, illetve a Fegyvernek Guns csapatneveket is elgondolkodtatónak tartjuk, ahogy a Tisza Flowers női csapatnak is meglenne a maga romantikája.

Csongrád megye:

Csongrádban egyelőre a Szeged Bats az egyeduralkodó, pedig a megyeszékhely nyugodtan eltarthatna több csapatot is. Mi gondoltunk a Szeged Paprikas, illetve a Szeged Nails névre is, a Fishsoups franchise tulajdonjogáért viszont biztosan össze kellene csapni Bajával. Az elsők között született meg a Makó Onions franchise név, de a Hódmezővásáhely Beavers is megvolt a poszt írásának kezdetén.

További javaslatok: Szentes Saints, Deszk Desks, Eperjes Strawberries, Ópusztaszer Circlepictures vagy Ópusztaszer Panorama, Röszke Borderguards

Bács-Kiskun megye:

Ahogy említettük, ha Baján franchise alapulna, nem csak a Kecskemét Goats csapatával kellene megküzdeniük, de Szegeddel is a Fishsoups névért. Ha esetleg elbuknának a csatában, javasoljuk a Baja Trouble elnevezést. Kalocsának nevet még nem találtunk, de a mezük biztos, hogy nagyot ütne, Akasztón pedig már áll is a Stadler-stadion a legújabb csapatnak, az Akasztó Hangmennek.

További javaslataink: Bátya Brothers, Kunbaja Kumbaya, Ladánybene 27ers, Ordas Wolves, Rém Ghosts.

Békés megye:

Békés megyében is igazi alapítókkal találkozhatunk, már ami a több, mint egy éve készülő alternatív franchisenév-határozót illeti. A Szarvas Mistakes név az egyik személyes kedvencünk, de a legtöbbet a Békés Destroyers vs Békés Peacemakers rangadóra járnánk. Szintén klasszikus lehetne a húskombinátok támogatásával futó Gyula Sausages vs Csaba Sausagespárharc. A Vésztő Losers valószínűleg nem vinné sokra még a megyei bajnokságban sem, ellenben az Újkígyós Snakes (Cobras, Vipers) csapatához még mi is csatlakoznánk.

További javaslataink: Doboz Boxes, Kardos Swords, Medgyesbodzás... Beers?

Hajdú-Bihar megye:

Debrecen csapata a Gladiators, ami lássuk be nem túl autentikus. A Locomotives jobb lenne, ha sikerül elragadni Nagykanizsától, lehetséges megoldás még a Pairs, de a Debrecen Weshouldgo is népszerű a népdalok kedvelői között. Hajdúszoboszlón akármilyen közhelyes is, kénytelenek vagyunk az Aqua, a Termal és a Tourists csapatnevek közül válogatni. A Püspökladány Bishops ugye adja magát, ahogy a Polgár Citizens és a Téglás Bricks is.

További javaslataink: Bagamér Icecreams, Hortobágy Nineholers, Körösszakál Beards.

Szabolcs-Szatmár Bereg megye:

Szabolcsban már csak magunkat tudjuk ismételni, úgy néz ki az összes ötletpetárdánkat eldurrogtattuk korábban. A Szabolcs Plums és a Nyírbátor Braves sem túl kreatív, ellenben aNagyecsed Black Eyeshoz már kell egy kis háttértudás.

További javaslataink: Ököritófülpös Oxen, Sonkád Hams, Szabolcsveresmart Cards, Székely Jokes, Tiszadob Drums.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye:

Zárásként pedig térjünk rá Borsodra, ahol jelenleg csak Miskolcnak van csapata, de ott már volt Steelers és Renegades is. Mi még úgy érezzük, lenne hely az Edda Works és a Miskolc Faithless számára is. Támogatjuk még a Matyóföld Miskajugs és a Szerencs Luckcsapatneveket is. Személyes kedvencem a Tokaj Hangover és a Vizsoly Bibles, aki pedig igazán kemény környéken szeretné kipróbálni magát, annak javasoljuk, hogy alapítsa meg az Ózd Thebigmagician franchise-t, vagy próbálkozzon Olaszliszkán a Vaffanculos, Checazzo?, Armani, Rajmani, Dolce e Gabbana nevek valamelyikével.

Reméljük posztunkkal senkit sem sértettünk meg, ellenben sikerült kellemes perceket szerezni a magyarországi amerikai futball kedvelőinek. Mivel a magyar nyelv kincsestára kimeríthetetlen, további franchise-névötleteket várunk a kommentek között!