A New York Giants csapata elég csendes FA piacon van túl. Nagy nevű érkező nem volt és a hiányposztok nagy része is betöltetlen maradt. Sőt Antrel Rolle távozásával a safety poszton is jelentős űr keletkezett. A draft előtt tehát tisztán kirajzolódott, mely csapatrészek szorulnak erősítésre. Nézzük ennek megfelelően tevékenykedtek-e az Óriások.

 

(Tudom elég mondvacsinált a címben lévő szóvicc, de az nfl.com-on már tréfálkoztak Landon Collins nevével és azt nem akartam lenyúlni.)

Tavalyi remek szereplésüknek csalódást keltő szereplésüknek köszönhetően a top10-ben választhatott először a csapat és mindenki arra készült, hogy a legjobbnak vélt OL játékost, Brandon Scherffet választják majd. A Washington Redskins azonban kicsit váratlanul ezt megtette előttük, így új jelölt után nézhettek.

Választásuk Ereck Flowersre esett, ami kisebb meglepetést váltott ki bennem, ugyanis nem gondoltam top10-es tehetségnek, de még  a második legjobb OL prospectnek se. Flowers elsősorban a futásblokkolásban használható hatékonyan és bár 2014-ben pass protectionban is szép adatokat hozott, itt rendkívül sok tanulnivalója akad. Futásnál nagyszerűen használja ki testi erejét, jól használja karjait és rá tudja kényszeríteni akaratát az ellenfélre. Pass protectionben viszont már nem ilyen rózsás a helyzet. Sokszor rendkívül lassan reagál a snapre és mire felméri az ellenfelét, gyakran már mögé is kerülnek. Erre ráerősít, hogy a lábmunkája sem az igazi és a gyors pass rusherek könnyedén csinálnak belőle bolondot. Posztja nem igazán tisztázott még előttem. Lehet akár RT is, de sokan azt mondják, hogy az ideális posztja az guard lenne, pont a szélen lévő hiányosságai miatt. Véleményem szerint itt ő elég nagy reach volt és nem is legmegfelelőbb választás. Ami kétségtelenül pozitív, hogy  a támadófalba érkezett. Az idő meg majd eldönti, hogy tényleg ő volt-e a második legjobb OL prospect.

Értékelés: C

A következő körben rögtön fel is tradeltek a 2/1-es választás jogáért, melyért odaadták a saját 2. körös, 4. körös és 7. körös választási lehetőségüket. Ez egy teljesen logikus és indokolható lépés volt részükről, mert Landon Collins még kiválasztásra várt, márpedig a class legjobb safety tehetsége nagy erősítés lehet a csapat hiányposztjára. Collins vita nélkül a legjobb strong safety az idei felhozatalból. Futás ellen kiváló, az 5. legjobb szerelési hatékonysággal rendelkezett az egyetem alatt, kizárólag a safety posztot nézve. Testi erejét kihasználva TE-k ellen is eredményesen veszi fel a harcot. Amiben fejlődnie kell az a coverage. Passzjátékoknál sokszor lassan választja meg az oldalt és nem ér ki időben a szélekre. Ennek ellenére az első naptól valószínűleg kezdő lesz és a legnagyobb hiányposztra érkezett a csapatnál. Így nálam ez egy jó pick.

Érékelés: A-

A harmadik körben Owamagbe Odighizuwa érkezett, aki itt már nagy stealnek számít, hiszen legtöbb mock szerint második körös játékos volt. 4-3-as DE-ként remek 2014-es szezont produkált 212 pass rushing snapjéből 56-szor helyezett nyomást az ellenfél irányítójára, ami megsüvegelendő teljesítmény. Remekül alakítja a sebességét erővé, de teszi ezt visszafele is. Nem csak 4-3-as, de 3-4-es rendszerben is megállja a helyét, igaz erre a Giantsnél nem lesz szüksége. Egyetlen jelentős érv van ez ellen a pick ellen, hogy a Giantsnél ez a poszt kellően telített volt eddig is, így első évében nem feltétlen számíthat sok kezdő percre. Véleményem szerint így is hiba lett volna bent hagyni, ezért nem tudom borúsan látni az ő érkezését.

Értékelés: B+

Negyedik köre az említett Collins trade miatt nem volt a csapatnak, így pedig jöhetett az 5. kör, ahol tovább erősítették (mélyítették) a safety posztot. Mykkele Thompson érkezett, aki akár cornerback poszton is bevethető lenne, de New Yorkban valószínűleg inkább safetyként számolnak vele. Egy atletikus, sokoldalú játékos, de képességeit tekintve mélyen Collins alatt van. A Giants hiányos safety helyzete miatt még így is versenyben lehet akár a kezdő pozícióért, de ezért sokat kell bizonyítania érettségét. Főleg a szögek megválasztásában és a szerelések befejezésében van hova fejlődnie. Az utolsó két választással pedig húztak egy WR-t Geremy Davis személyében és a támadófal további mélyítése miatt Bobby Hartot. Davis főleg special team lehetőségekre számíthat,míg Hart képességei majd az edzőtábor alatt tisztázodnak, hogy megéri-e a végső keretet. Itt pozitívan tekintek arra, hogy három választásból ketten is abszolút hiányposztra érkeztek és sokoldalú játékosok, ám sok minden nem várható tőlük.

Értékelés: B-

Összességében a Giants igyekezett hiányposztokra igazolni, de ha nem így tettek (mint a harmadik körben) akkor is teljesen értéknek megfelelően húztak. A Flowers pick kivételével ez nálam egy egész jó draft lenne, de mivel az első kör alapjaiban határozza meg minden csapat értékelését, ezért nem tudok tökéletes grade-et adni.

Értékelés: B