Az NFC Nyugati csoportjának lesz 2015-ben a legnehezebb dolga az egész ligában. A párosítás alapján a két északi csoport vár a csapatokra, a Steelers és a Packers nevével fémjelzett csoportok pedig kemény ellenfélnek bizonyulnak majd. Annyira keménynek, hogy a 6 legnehezebb sorsolás közül, csak kettő gazdája nem az NFC Nyugat tagja.

 

cardinals.png

Ellenfelek: Saints, @Bears, 49ers, Rams, @Lions, @Steelers, Ravens, @Browns, BYE, @Seahawks, Bengals, @49ers, @Rams, Vikings, @Eagles, Packers, Seahawks

Sorsolás erőssége: 142-113-1, .557

A tavalyi 9-1-es kezdést idén biztosan nem sikerül majd újra bemutatni a glandale-i alakulatnak, akkor sem ha Carson Palmer végigbírja az első 10 mérkőzést. A sikeres nyitány összejöhet hazai pályán a teljesen kiárusított Saints ellen, az átalakuló Bears sem fog összeállni a második hétre, így hiába nekik a hazai pálya. A 9ers se jelent nagy majd ellenállást, főleg, hogy messze még a szezon, sokan visszavonulhatnak még. 3-0 után viszont elfogy a lendület és a Rams-Lions-Steelers-Ravens kvartettből csak egyet tudnak majd megcsípni. A bye week előtt tesznek még egy kirándulást Clevelandbe, amit idegenben is behúznak majd. A pihenőre tehát egy bizakodó 5-3-as mérleggel mehetnek.

Hiába lesz idejük felkészülni, a 12. ember otthonába simán kikapnak. És innentől jön majd a lejtmenet, a 49ers vélhetőleg a szezon végére azért majd mutat valami életjelet, ezért visszavágnak a harmadik heti zakóért, idegenben nem lesz meg se a Rams, se az Eagles. Philadelphiában eddigre Bradford ACL-jét Sanchez váltja majd, de vele is behúzzák a Sasok. A Packers ellen csak azért lehet némi esélyük, mert nekik itt már mindegy lesz, bent lesznek a rájátszásban és nem a Lambeau Fieldre utaznak. S bár az utolsó fordulóra a Hawksnak is mindegy lesz, még a leeresztett Wilsonék ellen se sikerül győzni. A pihenő hetet követően a Vikings és a Bengals verhető, mellettük maximum egy meglepetés győzelemre futja majd. Talán a 49ers lesz még átléphető másodszor is, kérdés mennyire szedik magukat össze a szezon második felére. 10-6 nagy szerencsével összejöhet majd nekik, de nem fog, 8-8 lesz ebből.

seahawks.png

Ellenfelek: @Rams, @Packers, Bears, Lions, @Bengals, Panthers, @49ers, @Cowboys, BYE, Cardinals, 49ers, Steelers, @Vikings, @Ravens, Browns, Rams, @Cardinals

Sorsolás erőssége: 142-112-2, .559

Két év alatt két Super Bowl, ebből egyet megnyertek Wilsonék. A csapat javát sikerült egyben tartani, minden lehetőségük megvan arra, hogy újra magasra jussanak. Első héten idegenbe mennek a Ramshez, ahol se klasszis irányító, se klasszis futó nincs, a védelmet pedig Lynch-ék fel fogják törni az Edward Jones Dome gyepén. Utána utaznak a Lambeau Fieldre, a tavalyi NFC döntő visszavágójára, ahol a hazai pálya szelleme Rodgersék malmára hajtja majd a vizet. Rögtön utánuk jöhet a másik két NFC North csapat, a Bears sima lesz, a Lions nyögvenyelősebb, de azt is behúzzák otthon. Idegenben a Bengals hozható, viszont a Panthers borsot törhet majd a Hawks orra alá, egy maximum 30 pontos mérkőzésen meglepetésre nyernek a Párducok. Utána repülőre ülnek, majd egy rövid kitérő és 9ers alázás után Texasba mennek egy pofonért. Pihenőig egy magabiztos 5-3-al várják majd a folytatást.

Pont a szezon felénél mehetnek szusszanni Wilsonék, hogy utána 3 mérkőzés erejéig ki se mozduljanak otthonról. Cards, 9ers ellenit behúzzák, Bell viszont okozhat fejtörést majd a védőfalnak egy pontháborúba fulladó derbin. Vikings, Ravens idegenben is verhető, az irányító nélküli Browns hazai pályán extra bye-week lesz. A Rams igazi nemezise a Seahawksnak, visszavágnak az első heti zakóért. A Cardinals idegenben is levezetés lesz már csak. 11-5-el magabiztosan behúzzák majd a csoportot és mennek a rájátszásba, de szerintem idén nem jutnak a nagy döntőbe.

49ers.png

Ellenfelek: Vikings, @Steelers, @Cardinals, Packers, @Giants, Ravens, Seahawks, @Rams, Falcons, BYE, @Seahawks, Cardinals, @Bears, @Browns, Bengals, @Lions, Rams

Sorsolás erőssége: 143-112-1, .561

Az egész ligában a harmadik legkeményebb ellenfél-lista jutott a 49ersnek. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy soha rosszabbkor, hiszen lassan csak a pályagondnok nem jelentette be visszavonulást, egy év pihenést vagy nem csatlakozott valami szektához. Az elkapógárda kompletten lelépett, Gore is új munkahelyet keresett, gyengült a támadófal is. Érdekes lesz, Torrey Smithnek előre bombázott labdákkal nem lehet majd sok meccset nyerni. Arról nem is beszélve, hogy Jim Harbaugh is inkább Michiganbe ment pucérkodni edzősködni.

Ennek szellemében az első négyesből nem látom, hogy akármelyik ellen is sikerüljön W betűvel távozni a pályáról. Bridgewater egyre magabiztosabb, a 3B átgázol rajtuk, Cardinals is behúzza, a Packers pedig habzó szájjal szedi őket darabokra az elmúlt évekért. Az 5. héten az interception háborút viszont behúzhatják. A bye weekig még egyet nyerhetnek, a Ravens, Falcons duóból egyet megcsípnek és egy nem túl impresszív 2-7-tel mehetnek pihenni.

A lazulást követően az a szerencsétlenség is éri őket, hogy a normális évben verhető csapatok ellen mind idegenbe mennek, extra pech. Idegenben a Hawks esélytelen, hazai pályán a Cards talán megcsíphető, ha magukhoz térnek a gyászos kezdés után. Idegenben, az immár Fox által irányított Bears is megveri őket, majd repülnek a Barnákhoz, amit talán megnyerhetnek. Otthon a Bengals ellenit én most a 49ersnek adom, a szezon vége felé Daltonon jelentkezik majd a playoff pánik, viszont az utolsó kettőt is bukják. 5-11-nél ez nem lesz most jobb, ami egy csoportutolsó helyre lesz elég.

rams.png

Ellenfelek: Seahawks, @Redskins, Steelers, @Cardinals, @Packers, BYE, Browns, 49ers, @Vikings, Bears, @Ravens, @Bengals, Cardinals, Lions, Buccaneers, @Seahawks, @49ers

Sorsolás erőssége: 141-114-1, .553

Bár a csoportból a Rams sorsolása a “legkönnyebb”, liga szinten így is az összesített hatodik legerősebb schedule vár Jeff Fisher alakulatára. Ez önmagában sem jó ómen, de a PFF legújabb depth chartja alapján a teljes offensben nincs egyetlen játékos, aki csak a jó szintet elérné. Végignézve a rostert ez nem is nagyon elrugaszkodott értékelés. Ezért vélhetően a frissen draftolt Gurley nyakába szakad majd az offense. A védelemben már jobb a helyzet, kőkemény a fal és a secondary is képes egy erős közepes teljesítményre. Az egész szezonjuk azon fog múlni, a védelem meddig lesz képes játékban tartani a Foles irányította támadókat. Tavaly 6-10-el zárt a Rams, ennek szellemében 2015-ben egy prime-time mérkőzést se kaptak a 16 mérkőzésükből az egy szem csütörtök esti rangadó kivételével, amit a Bucs ellen játszanak majd a 15. héten.

Viszonylag korán, már a hatodik héten mennek pihenni a Kosok, addig csak a Redskins és a Cardinals lesz meg nekik. Big Benék támadóalakulata túl erős, a Packerst otthon emberemlékezet óta nem verték meg. 2-3-mal várhatják majd a pihenőt. Miután kifújták magukat, Gurley formába lendül és a Browns védelmét szétfutják, ahogy a 49ers front-7-je se lesz képes megállítani. Vikings idegenben viszont bukó lesz, Petersonnak eddigre már lesz kedve rendesen játszani. Bears hazai pályán hozható, Flacco pedig még nem szereti odatenni magát november végén. Bengals bukta lesz, de a következő két hazait behúzhatják, most a Lionst nem menti meg egy utolsó perces fordítás. Bucs verhető, Seahawksot sikerül elkapni, a 49ers ellenit is behúzzák és győzelemmel búcsúznak az alapszakasztól. 10-6 szerencsésen összejöhet, de egy 9-7 reálisabb. Ez a második helyre lesz elég a csoportban, de a rájátszás nem fog összejönni.

Kőkemény év vár az NFC nyugati csoportjára, amit szerintem Hawks, Rams, Cardinals, 49ers sorrendben zárnak majd, egy résztvevőt adva a januári folytatásnak.