A tavalyi sikertelen, már-már gyalázatos szezon után New Orleansban elszabadult a pokol, ugyanis Sean Payton úgy döntött, ideje új fazont szabni a csapatnak. Olyannyira, hogy állítólag egy megfelelő ajánlat esetén (1/1) még Dreew Breestől is megvált volna. Szerencsére vagy sem, de az extraklasszis irányító maradt, ám ezt nem mindenki mondhatja el magáról.

 

Az FA piac kis túlzással két csapatról szólt. Az egyik a fent említett Chip Kelly által vezetett Eagles. Második kör Bradfordért, Maclin elengedése, LeSean McCoy elcserélése, Andy Reid embereinek (ikonjainak) módszeres kiszórása és az a fránya érzés, hogy mindez csak valami zseniális terv vagy gigantikus ostobaság része. A másik „minden nap valami meglepőt húzó” csapat a Saints volt. Ám előbb kezdjük az „átlagos” mozgásokkal.

Távozott: Pierre Thomas (RB, cut), Curtis Lofton (ILB, cut), Tyrunn Walker (DT, Lions), Corey White (CB, cut), Patrick Robinson (CB, Chargers).

Pierre Thomas 2007 óta erősítette a Saints csapatát főleg rotációs játékosként. Nem volt rossz, átlagosan 4.6-os átlagot hozott, szerzett 28 TD-t és passzjátékban is kellően hasznos volt. Elküldése 1.7 millió dollárt szabadított fel. Curtis Lofton távozásában is nagy szerepet játszott a pénz (4.2 millió dollár szabadult fel) meg az, hogy az NFL egyik leggyengébb ILB teljesítményét nyújtotta. White, Walker és Robinson mind kiegészítő emberek voltak, közülük is egyedül Walker tudott értékelhetőt felmutatni.

Érkezők/Újraigazoltak: Mark Ingram (RB), 4 év, $16 millió, $7.6 millió garantált

C.J. Spiller (RB), 4 év, $16 millió, $9 millió garantált

Brandon Browner (CB), 3 év, $15 millió, $7.75 millió garantált

Ramon Humber (ILB), 2 év, $2 millió, $300 ezer garantált

Kyle Wilson (CB, 1 év), Parys Haralson (ILB, 1 év), Luke McCown (QB, 1 év)

Az távozóknál külön kiemeltem az elküldésükkor felszabadult összegeket. Ezt azért tartottam fontosnak, mert a Saints -16 millió dollárral kezdte az FA-t. Persze nem lehetetlen megoldani a helyzetet, de ha már ilyen szűkösen áll a Saint a cap space-szel, miért nem ossza be jobban?

Humber, Wilson, Haralson és McCown megtartása is kevesebb, mint 1 millió dollárba került fejenként, és valakikkel fel kell tölteni az 53-as keretet. Browner leigazolása szinte tökéletes, papíron így megvan a Saints kezdő secondaryje. Azt viszont egyáltalán nem értem, hogy az Ingram-Spiller duóból miért kell mindkettő, főleg úgy, hogy többe kerülnek, mint Pierre Thomas és rajtuk kívül ott van Khiry Robinson is. A Saints akkor sem csinált volna rossz boltot szerintem, ha sem Ingramet, se Spillert nem igazolja le, így viszont érzésem szerint egyikük fölöslegesen érkezett. 

Cserék: Jimmy Graham (TE) + 4. kör -> Seahawks; Max Unger (C) + 1/31 -> Saints

Kenny Stills (WR) -> Dolphins; Dannell Ellerbe (LB) + 3. kör -> Saints

Ben Grubbs (G) -> Chiefs; 5. kör -> Saints

A Graham trade-del szerintem a Saints járt jobban. Egy első kör mellé szereztek egy nagyon jó, csak kissé sérülékeny centert, cserébe pedig elpasszolták a liga egyik legjobban futó csapatának egy, a Michael Bennett szerint is túlértékelt tight endet. Igaz, a tavalyi "hercehurca" hozományaként most be kell nyelniük Graham után 9 millió dollárnyi dead money-t.

A Stills - cserét illetően már nem vagyok ennyire magabiztos. Stills volt a Saints legjobb elkapója tavaly. Fiatal és bagóért játszott, ennek megfelelően szép „nyereséget” termelt, bár én Ellerbet jobb esetben is egy átlagosnál talán valamivel jobb játékosnak tartok. Grubbs pedig valahol a kettő között van. Utána 6 millió dollárnyi cap space szabadult fel, de ugyanennyi bent is maradt, 31 éves már, de még így is ő volt a Saints legjobb guardja.

Összegezve: egyrészt Payton megoldotta a pénzügyi helyzetet és a CB posztot, javított valamicskét az LB állomány minőségén, valamint szerzett egy kezdő centert és extra pickeket. Másrészt, ezeket a választási jogokat egy, az átlagosnál gyengébb drafton használhatja fel, miközben leigazolt egy (de akár két) futót talán feleslegesen és elveszítette a Saints a legjobb elkapóját, kezdő tight endjét és guardját is. 

Értékelés: C